10 tips om vakantiestress te verslaan

Inhoudsopgave:

10 tips om vakantiestress te verslaan
10 tips om vakantiestress te verslaan
Anonim
Vrouw die vakantiestress voelt
Vrouw die vakantiestress voelt

Hoewel de feestdagen bedoeld zijn om een vreugdevolle tijd te zijn, kunnen ze ook een reeks verschillende uitdagingen met zich meebrengen. Veel mensen jongleren met sociale bijeenkomsten, budgetten en werkdeadlines tijdens het seizoen. Bovendien brengen de feestdagen voor velen een aantal complexe emoties met zich mee. Vakanties kunnen herinneringen oproepen aan dierbaren die verloren zijn gegaan. Al deze elementen kunnen samenkomen en veel stress veroorzaken tijdens de feestdagen.

Stress kan tot talloze negatieve gevolgen voor de gezondheid leiden. Stress is bijvoorbeeld in verband gebracht met de ontwikkeling van angst en depressie, slaapproblemen en zelfs spijsverteringsstoornissen. Als u dit seizoen stress ervaart, kan dit uw vakantiegevoel ernstig ondermijnen. Leer hoe u vakantiestress kunt vermijden en hoe u kunt omgaan met eventuele uitdagingen.

10 manieren om vakantiestress te overwinnen

Ervaar jij stress tijdens de feestdagen? Als dat zo is, ben je niet de enige. Of je nu te maken hebt met een nieuwe vakantie-curveball of een stressfactor die elk jaar lijkt op te duiken, er zijn dingen die je kunt doen om het hoofd te bieden aan wat er op je pad komt.

1. Maak een plan voor het seizoen

Psychotherapeut Jude Bijou, M. A., MFT, auteur van Attitude Reconstruction: A Blueprint for Building a Better Life, wijst erop dat een belangrijke bron van vakantiestress een gebrek aan planning vooraf is. Ze adviseert mensen om een plan voor de vakantie te maken voordat ze in volle gang gaan. Dit zal overweldigende gevoelens van angst en zorgen over onderwerpen als budgetten en sociale agenda's helpen verminderen.

Het hebben van een plan kan ervoor zorgen dat mensen zich minder gehaast voelen tijdens de vakantie en kan zelfs voorkomen dat ze te veel uitgeven. Bijou adviseert mensen deze stappen te volgen om hun vakantieplan te maken:

  • Maak een lijst vanalles wat moet worden bereikt. Dit kunnen zaken zijn als cadeaus om te kopen, sociale feesten om te organiseren of bij te wonen, en school- of werkevenementen. Het kan ook zaken omvatten zoals bepaalde tijd met vrienden en familie, kerstkaarten om te versturen, en zelfs potentiële vrijwilligersmogelijkheden waaraan u met uw gezin wilt deelnemen.
  • Ontvang een kalender Markeer vervolgens sociale evenementen en wijs van tevoren tijden aan voor bijeenkomsten die u wilt bijwonen. U kunt deze tijd ook gebruiken om prioriteit te geven aan alle activiteiten waarvan u besluit dat u ze deze feestdagen echt nodig heeft. Vergeet niet om wat tijd over te houden om quality time met uw dierbaren door te brengen, of om zelfs dagen in te plannen waarop u en uw gezin gewoon kunnen uitrusten en ontspannen voor het geval u even wilt opladen.
  • Stel vooraf een budget in Dit kan zaken omvatten zoals hoeveel u wilt uitgeven aan eten voor het organiseren van feestjes, cadeaus voor dierbaren of donaties die u doet aan een goed doel. Je kunt er ook rekening mee houden of je tijdens de feestdagen verlichting gebruikt om wat extra opzij te zetten voor je elektriciteitsrekening.
  • Wees erop voorbereid dat dingen veranderen en accepteer ze met gratie. U kunt deze feestdagen het meest ingewikkelde en doordachte plan maken dat mogelijk is. Soms heeft het leven echter de neiging om dingen door elkaar te schudden als je het het minst verwacht. Als u op een onverwacht probleem stuit, bijvoorbeeld als u op het laatste moment wordt uitgenodigd voor een sociale bijeenkomst of als u wordt gevraagd een dessert mee te nemen naar het vakantierecital van uw kind, is dat geen probleem. Doe gewoon je best om je aan te passen aan de verandering die heeft plaatsgevonden en probeer je zo goed mogelijk aan de rest van je plan te houden.

2. Neem niet te veel aan

" Plan afspraken niet te veel", adviseert Bijou. U hoeft deze feestdagen niet elke uitnodiging te accepteren die op uw pad komt. Je mag 'nee' zeggen tegen feestjes en bijeenkomsten als deze je te weinig tijd kosten, of als je gewoon even een pauze wilt nemen.

Het lijkt misschien moeilijk, maar herinner jezelf eraan dat je niet hoeft bij te houden wat andere mensen doen. Uw kalender die u vooraf plant, zal u niet helpen de stress van het seizoen te overwinnen als het zo vol zit met activiteiten en verplichtingen dat u geen tijd voor uzelf heeft. Mensen die echt om je geven, zullen het begrijpen als je nee zegt tegen een uitnodiging.

Het is ook prima om snelkoppelingen te maken. Als bakken u bijvoorbeeld ontspant, maak dan zelfgemaakte cupcakes voor het kerstfeestje van uw kind. Als bakken echter een bron van stress is, koop dan gewoon wat in de winkel. Als u dit doet, kunt u de seizoensstress in uw leven verminderen. De kinderen zullen genieten van de cupcakes, waar ze ook vandaan komen. En het hebben van een ouder die niet gestrest en overweldigd is, is belangrijker dan zelfgemaakte zoetigheden.

3. Strategieën voor een gezond voedingspatroon

Veel mensen maken zich zorgen over het volgen van een gezond eetplan tijdens de feestdagen. "Bepaal een strategie voor enkele voedingsproblemen waarmee u te maken kunt krijgen", stelt Susan Tucker, voedingsadviseur en oprichter van Green Beat Life, LLC. Neem vóór de feestdagen even de tijd om na te denken over uw doelstellingen voor gezond eten. Ze merkt ook op dat veel mensen elk jaar met dezelfde uitdagingen worden geconfronteerd, wat mensen kan helpen nadenken over hun doelen.

Om valkuilen op het gebied van voeding te voorkomen, raadt Tucker mensen aan om na te denken over hoe hun vakantieschema's er tijdens het seizoen uit zullen zien. Bedenk bijvoorbeeld waar u gaat eten, bijvoorbeeld op een vakantiefeest, een familiediner of op een luchthaven als u reisplannen heeft. Schrijf de drie grootste voedingsuitdagingen op die u tijdens deze scenario's ervaart.

Denk vervolgens aan strategieën die je kunt gebruiken om gezondere manieren te creëren om door deze situaties te navigeren. Tucker merkt op dat deze strategieën niet ingewikkeld hoeven te zijn. "Dit kan betekenen dat je een gezond tussendoortje eet voordat je uitgaat, of dat je een voedzame ma altijd inpakt voor op reis."

Ze suggereert ook:

  • Stel uw keuken in om voedzame ondersteuning te creëren voor uw eetgewoonten tijdens de feestdagen. Kijkt u er naar uit om tijdens uw feestdagen veel snoep te eten? Of ben je over het algemeen een beetje een zoetekauw? Eén manier om succes te boeken is door alle snoepjes uit je keuken te halen. Of, als dit niet mogelijk is, verwijder ze dan in ieder geval van het aanrecht en plaats ze in de voorraadkast.
  • Verhoog uw inname van vezels en vitamine C en B Vezels helpen bij de spijsvertering, ondersteunen een gezonder cholesterolgeh alte en kunnen helpen gifstoffen uit uw systeem te verwijderen, wat vooral belangrijk kan zijn tijdens de vakantie, wanneer de overmatige suikerconsumptie kan verhoogd zijn als gevolg van het eten van meer snoep of het vaker drinken van alcohol op sociale bijeenkomsten. Vitamine C helpt een sterk immuunsysteem te ondersteunen en werkt als een antioxidant die het lichaam kan beschermen tegen vrije radicalen die schade aan onze cellen kunnen veroorzaken. Vitamine B helpt het zenuwstelsel te ondersteunen en houdt het bloed van het lichaam gezond.
  • Kies kalmerende voedingsmiddelen in uw dieet tijdens deze energierijke tijd. Van kruidentheeën zoals kamille wordt vaak gedacht dat ze het zenuwstelsel verzachten, terwijl gemberthee wordt gebruikt om het spijsverteringsstelsel te kalmeren.

4. Vermijd te hoge uitgaven

Paar winkelen met digitale tablet op de bank
Paar winkelen met digitale tablet op de bank

" De feestdagen hebben de neiging een winkelwaanzin te worden", zegt April Masini, auteur, relatiedeskundige en columnist van Ask April-advies. Dit kan leiden tot financiële druk en de stress die gepaard gaat met drukke winkels, drukke straten, de zoektocht naar het 'perfecte' cadeau, decoraties en meer. Het kan ook leiden tot te hoge uitgaven of schulden. Om deze redenen is het belangrijk om een budget vast te stellen dat binnen uw mogelijkheden ligt, en u daaraan te houden.

Herinner jezelf eraan dat uitgaven niet zijn waar het tijdens de feestdagen om draait. Als u tijdens de feestdagen cadeaus uitwisselt met dierbaren, kan het handig zijn om een cadeaulijst te maken en deze te gebruiken om uw budget voor uw vakantiebestedingen te beheren.

Vergeet ook niet dat niet aan elk cadeau een prijskaartje hoeft te zitten. Immateriële geschenken kunnen oprecht en sentimenteel zijn en vaak de meest gedenkwaardige van allemaal. Je kunt bijvoorbeeld een geliefde een foto van zijn favoriete huisdier schilderen, een persoonlijk gedicht voor hem of haar schrijven of een fotocollage voor hem/haar maken.

5. Vermijd stress tijdens de vakantie

Familie roosteren op het kerstdiner thuis
Familie roosteren op het kerstdiner thuis

Brengt het idee om een vakantiediner te koken voor dierbaren u stressgevoelens? Als dat zo is, ben je niet de enige. Veel mensen voelen zich onder druk gezet om uitgebreide recepten te bereiden, of talloze gerechten op hun eettafel te zetten om indruk te maken op hun gasten. Om nog maar te zwijgen van de extra moeilijkheid om voor een groter aantal mensen te koken dan u misschien gewend bent. Maar dat hoeft niet zo te zijn. "Het koken van een traditioneel feestmaal is slechts een van de vele manieren om een heerlijk kerstdiner te organiseren", merkt Masini op.

Sommige manieren om de stress tijdens de feestdagen te verslaan zijn:

  • Bereid iets minder ingewikkelds voor Zoals Masini opmerkt, raken sommige mensen volledig overweldigd door het idee een kalkoen te moeten koken. U hoeft echter niet drie uur aan slechts één aspect van uw ma altijd te besteden. Je kunt in plaats daarvan een verscheidenheid aan eenvoudige bijgerechten maken, of een hoofdgerecht bereiden dat meer binnen je bandbreedte ligt.
  • Bestel een afhaaldiner voor de feestdagen Veel lokale supermarkten bieden mensen de mogelijkheid om hun vakantiediner kant-en-klaar te kopen. "Het enige wat je hoeft te doen is het vooraf bestellen en ophalen", zegt Masini. De meeste van deze gerechten kunnen worden bereid in een take-and-bake-stijl, waarbij u de opwarminstructies kunt volgen en uw ma altijd met minder moeite kunt bereiden. Hierdoor heb je meer energie en tijd voor andere inspanningen, zoals tijd doorbrengen met dierbaren.
  • Organiseer een diner in potluck-stijl Een andere manier om de rompslomp van vakantiediners te verminderen, is door uw dierbaren erbij te betrekken. Je kunt met familie en vrienden een plan maken om ieder een gerecht mee te nemen naar de bijeenkomst. Op deze manier kun je de kookverantwoordelijkheden spreiden en iedereen de kans geven om iets mee te nemen naar het diner dat ze graag eten en met anderen willen delen.

6. Plan vakantiereizen om gedoe te minimaliseren

Reizen tijdens de vakantie kan bijzonder stressvol zijn, omdat er in deze tijd van het jaar zoveel mensen onderweg zijn. Bob Diener, oprichter van GetARoom.com, geeft enkele tips om de stress en kosten van reizen tijdens de feestdagen te beperken.

  • Maak vooraf een reserveringHet is een belangrijke sleutel tot het verminderen van vakantiereisstress. "Boek vroeg", adviseert Diener, "De prijzen zullen naar verwachting stijgen naarmate de feestdagen dichterbij komen." Als u van tevoren boekt, kunt u mogelijk een kamer in de gewenste hotels boeken voordat deze vol zijn. Diener wijst er ook op dat veel hotels tarieven voor vooruitbetalingen van 21 dagen aanbieden, wat ook uw budget kan helpen.
  • Kies verstandig reisdagenHet is raadzaam om niet te reizen vlak voor belangrijke feestdagen. Als je bijvoorbeeld op Thanksgiving de stad uitgaat, suggereert Diener, dat mensen overwegen om op Thanksgiving Day vroeg in de ochtend te reizen en op zaterdag terug te keren om de drukte van reizigers te vermijden. Dit kan je zelfs helpen een lager tarief op je ticket te scoren.
  • Wees flexibel Diener stelt voor om waar mogelijk "van of naar een kleinere, minder drukke luchthaven te rijden" om de grotere drukte en wachtrijen op grotere luchthavens te vermijden. Diener suggereert bijvoorbeeld dat mensen "Fort Lauderdale of West Palm Beach overwegen in plaats van Miami." Volgens Diener zou het mogelijk kunnen leiden tot ‘substantiële besparingen naar topbestemmingen’. Bovendien zijn vluchten in de vroege ochtend waarschijnlijk minder vol dan latere vluchten.
  • Kom vroeg aan" Vanwege overboekingen tijdens drukke tijden wil je je vlucht niet missen", adviseert Diener. Het kan zelfs zijn dat u tijdens de feestdagen uren of dagen moet wachten op een nieuwe, wat voor veel stress kan zorgen. Hij wijst erop: "Een extra uur thuis is de frustratie van het missen van een vlucht niet waard."

7. Focus op vreugde, liefde en vrede

Dochter speelt vreugdevol met mama en papa in winkelcentrum
Dochter speelt vreugdevol met mama en papa in winkelcentrum

Bijou geeft aan dat vakantiestress vaak ontstaat als mensen "zich laten meeslepen door 'moeten' en verwachtingen." Deze elementen van de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat mensen de werkelijke betekenis van de feestdagen uit het oog verliezen en ertoe leiden dat ze de feitelijke activiteiten die hen vreugde brengen in deze tijd van het jaar, verwaarlozen. Om stress te overwinnen, adviseert ze, moeten mensen het doel van het seizoen onthouden en 'vreugde, liefde en vrede voelen en uitwisselen', elementen die iedereen tijdens de feestdagen kan meenemen.

Bijou stelt dat je vrede kunt creëren door simpelweg volledig aanwezig te zijn wanneer je tijd doorbrengt met dierbaren. Je kunt liefde tonen door anderen te accepteren en de vreugde van het geven te omarmen. U kunt vreugde ervaren door leiding te geven met uw hart en niet op te geven waarvan u weet dat het het beste is voor het welzijn van u en uw gezin.

Met dit in gedachten raadt ze aan: "Controleer eerst voordat je 'ja' zegt tegen het hosten van dat feest, een uitnodiging accepteert of die te dure cadeaus koopt." Concentreer je in plaats daarvan op de dingen die er echt toe doen.

8. Help een hand

Vrijwilligerswerk kost tijd, maar het kan nog steeds een manier zijn om je te helpen de vakantiestress te overwinnen. Werken met mensen die minder geluk hebben dan jij, kan je een belangrijk perspectief bieden op wat echt belangrijk is.

Masini raadt aan vrijwilligerswerk te doen met uw partner of familie om in de echte vakantiesfeer te komen. Ze zegt: "Of je nu Kerstmis, Chanoeka of iets anders viert, er zijn veel mensen die niet het geluk hebben om ergens naartoe te gaan, een boom om te versieren of een cadeau om op eerste kerstdag open te maken." Veel mensen doen tijdens de vakantieperiode vrijwilligerswerk met dierbaren, vooral op de vakantiedagen zelf. Hierdoor kunnen vrijwilligersorganisaties op deze dagen overspoeld worden met vrijwilligers, maar de rest van het jaar geen steun hebben.

Om deze reden vind je het misschien handig om de feestdagen te gebruiken om een dag te plannen om vrijwilligerswerk te doen met je gezin, in plaats van op Thanksgiving Day naar een lokale organisatie te gaan. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  1. Brainstorm organisaties waarmee je vrijwilligerswerk wilt doen of zoek lokale plekken op om vrijwilligerswerk te doen in jouw gemeenschap.
  2. Laat uw dierbaren samenkomen tijdens de vakantie en kies een willekeurige datum in de toekomst om samen vrijwilligerswerk te doen.
  3. Als de dag aanbreekt, kom dan samen met je gezin om een grotere impact te hebben en een vrijwilligersorganisatie te helpen die na de vakantie misschien dringend hulp nodig heeft.

9. Beheer je emoties constructief

De feestdagen kunnen om verschillende redenen een zeer emotionele tijd zijn. Bijou raadt mensen aan zichzelf toe te staan hun emoties te voelen, en te proberen emoties niet te begraven die uiteindelijk kunnen blijven sudderen of je ervan weerhouden te genieten van je favoriete aspecten van de vakantie.

" Ga fysiek en constructief om met je emoties", benadrukt ze. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent omdat een geliefde niet aanwezig zal zijn, omdat dit het eerste jaar is dat een geliefde niet aanwezig zal zijn, sta jezelf dan toe om te huilen. Of, als u weet dat u boos zult worden op de capriolen van sommige familieleden, stap dan weg van het feest en neem een moment voor uzelf om uw emoties op een veilige, besloten plek te beheersen. "Door op je emoties te letten, wordt de emotionele energie afgevoerd, waardoor je meer aanwezig kunt zijn", zegt Bijou.

10. Neem de tijd voor jezelf

Als de zaken hectisch zijn, heb je soms een pauze nodig om even alleen te zijn en te ontspannen. Het maakt niet uit hoeveel je van je familie en vrienden houdt, iedereen heeft zo nu en dan wat tijd voor zichzelf nodig. Wanneer u zich gestrest of overweldigd voelt, neem dan een ontspanningspauze. Het kan zo snel zijn als het nemen van vijf minuten om gewoon te gaan liggen en uw ogen te sluiten, of lang genoeg om een ontspannend bubbelbad te nemen als u daar tijd voor heeft.

Een manier om wat ontspanningstijd te vinden is door dit in je ochtendroutine in te plannen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om bij jezelf in te checken en een intentie voor de dag te stellen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je tijd voor jezelf kunt nemen, zoals:

  • Volg online een yogaflow om stress te verminderen.
  • Zorg voor minimaal 7-9 uur slaap per nacht en vermijd het gebruik van schermen voordat je naar bed gaat om je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren.
  • Mediteer nadat je wakker wordt of wanneer je je overweldigd voelt om je te helpen ontspannen.
  • Oefen zelfzorg om u te helpen stress te beheersen door te dansen op uw favoriete muziek, uw favoriete warme vakantiedrankje te maken of een ontspannend gezichtsmasker te gebruiken.
  • Start een mindfulness-oefening en schrijf elke dag vijf dingen op waar je dankbaar voor bent om je geluk te vergroten.

Hoe zorgvuldig je ook probeert seizoensstress te vermijden of te beperken, soms kan het in je leven binnensluipen. Bijou zegt dat de waarschuwingssignalen van vakantiestress ‘angst, angst, ontkenning en chagrijnigheid’ zijn.

Probeer tijdens de feestdagen vaak bij jezelf te checken of je een van deze emoties ervaart. Als dat zo is, neem dan even de tijd om adem te halen en probeer te ontspannen. Bedenk wat jij op dit moment nodig hebt en kijk of er een tip is om vakantiestress te overwinnen die misschien kan helpen. De feestdagen vragen veel van mensen, en jij doet je best om dat bij te houden. Uiteindelijk is het belangrijk om zachtaardig voor jezelf te zijn.

Aanbevolen: