Antieke balansweegschaal: de verschillende typen wegen

Inhoudsopgave:

Antieke balansweegschaal: de verschillende typen wegen
Antieke balansweegschaal: de verschillende typen wegen
Anonim

Maak je klaar om je favoriete oude balansweegschaal te wegen.

Close-up van antieke weegschaal op tafel
Close-up van antieke weegschaal op tafel

Antieke balansweegschalen worden nu door verzamelaars als kunstwerken beschouwd. Vóór de uitvinding van digitale weegschalen en andere elektronica werden mechanische weegschalen echter al duizenden jaren gebruikt om bijna alles te meten en waren ze zelfs nodig om de waarde van de meeste vormen van geld te bepalen.

Soorten antieke weegschaal

Evenwichtsweegschalen - ook bekend als massaweegschalen en balansgewichten - werden van oudsher gebruikt als een manier om nauwkeurige metingen uit te voeren van goederen zoals kruiden, farmaceutische producten en voedsel. Er waren verschillende ontwerpen van weegschalen die werden gebruikt voor het meten, en weegschalen met gelijke armen werden vaak voor verschillende doeleinden gebruikt. Ondanks dat de hoofdfunctie hetzelfde bleef, werd het type weegschaal vaak aangepast, afhankelijk van waarvoor het werd gebruikt.

Geldschalen

Close-up van munten op gewichtsschaal
Close-up van munten op gewichtsschaal

Sinds de tijd van het Romeinse Rijk werd het wegen van gouden en zilveren munten voltooid met behulp van een soort mechanische weegschaal. Er waren veel soorten weegschalen die werden gebruikt om het gewicht van munten te meten, waaronder balansweegschalen met gelijke armen, steelyard-weegschalen (een soort weegschaal met ongelijke armbalans), zakweegschalen en rocker-weegschalen.

Weegschalen met gelijke armen die werden gebruikt voor het wegen van geld, waren ontworpen om nauwkeurig en klein genoeg te zijn om van de ene plaats naar de andere te worden vervoerd. De weegschalen hadden hun eigen passende houten of metalen containers. Tegen het einde van de 18e eeuw werden weegschalen ontworpen met verbeterde nauwkeurigheid en gevoeligheid. Dit werd bereikt door de weegschaal lichter en kleiner te maken en met betere scharnieren te bouwen. De zakweegschaal werd uitgevonden in 1770 en bestond uit een kleine balansweegschaal met gelijke armen die zich in een klein doosje bevond. De weegschaal was goed voor het meten van kleine munten. Rocker-balansweegschalen werden uitgevonden in het begin van de 19e eeuw en het gewicht van de munt moest exact zijn om deze weegschaal in evenwicht te brengen. Deze schaal kan ook worden gebruikt om de diameter en dikte van een munt te meten.

Postweegschaal

Antieke postweegschalen zijn een ongebruikelijk, maar favoriet bij grote verzamelaars, soort historische wegers. Als postweegschaal werden vele soorten weegschalen gebruikt, waaronder veerweegschalen, slingerweegschalen en gelijkarmbalansweegschalen met pannen die onder de armen hingen en pannen die boven de armen werden geplaatst. De weegschaal werd gebruikt om het gewicht van brieven en andere kleine pakjes te meten om de benodigde portokosten te bepalen.

Analytische schalen

De wetenschap was in de 18e eeuw ver genoeg gevorderd om de behoefte aan extreem nauwkeurige en gevoelige weegschalen te rechtvaardigen. Artsen, apothekers en scheikundigen gebruikten analytische weegschalen, die hele kleine centrale balken hadden en kleine delicate pannetjes gemaakt van glas of messing. Deze weegschalen werden meestal in een doos ingebouwd, waarbij alle voorzorgsmaatregelen werden genomen om de wrijving op de scharnieren te verminderen, waardoor de nauwkeurigheid van de weegschaal werd vergroot. Er werden een waterpas en schroeven gebruikt om de weegschaal aan te passen en te verfijnen wanneer dat nodig was. Deze weegschalen waren zo gevoelig dat ze in een glazen kast moesten worden bewaard, omdat stof en vocht de nauwkeurigheid ervan kunnen beïnvloeden.

Hoe balansweegschalen met gelijke armen werken

Close-up van gewichtsschaal
Close-up van gewichtsschaal

weegschalen met gelijke armen worden al duizenden jaren gebruikt, omdat ze het eenvoudigste type weegschaal zijn dat beschikbaar is. Het eenvoudige ontwerp begint met een balk die precies in het midden gebalanceerd is op een scharnierend geheel dat loodrecht op de balk staat. Dit punt wordt het steunpunt genoemd. Aan elk uiteinde van de balk zijn gelijke weegschalen opgehangen. De pannen bevinden zich ook op gelijke afstand van het steunpunt, waar het zwaartepunt van de straal zich bevindt.

Om iets te wegen, wordt dus een voorwerp in de ene pan geplaatst en worden verschillende hoeveelheden gewichten aan de andere pan toegevoegd totdat de balk weer in evenwicht is, wat betekent dat deze volledig horizontaal is. Vervolgens worden de gewichten bij elkaar opgeteld om het totale gewicht van het object te bepalen. Er zijn een paar factoren die van invloed zijn op hoe gevoelig of nauwkeurig een weegschaal is. De hoeveelheid wrijving op de scharnieren kan een verschil maken, evenals de totale massa van de weegschaal zelf. De lengte van de straal kan ook de nauwkeurigheid van de weegschaal beïnvloeden.

Antieke weegschaalwaarden

Ondanks dat ze al duizenden jaren worden gebruikt, zijn balansweegschalen van meer dan twee tot driehonderd jaar geleden bijna onmogelijk te vinden, tenzij je in specifieke verzamelaarskringen zoekt. Op dezelfde manier zijn de weegschalen die je waarschijnlijk tegenkomt uit het midden van de 20e eeuw, omdat ze relatief goedkoop waren om te maken en niet alleen door speciaalzaken werden gekocht. Dat gezegd hebbende, de antieke weegschalen die je kunt vinden, worden doorgaans verkocht voor ongeveer $ 500- $ 3.000, zolang ze in goede staat verkeren en alle onderdelen hebben. Zaken als ontbrekende pannen, balansgewichten of roest kunnen de waarden van deze weegschaal snel doen dalen.

Bovendien stijgen en dalen antieke weegschalen in waarde op basis van de materialen waaruit ze zijn gemaakt. Schalen gemaakt van edele metalen zoals zilver en goud zullen altijd meer waard zijn dan die van messing of koper, dankzij de basiswaarde van het metaal. Je kunt dus twee gelijktijdige schalen met vergelijkbare ontwerpen voor enorm verschillende prijzen verkopen.

Hier zijn een paar balansweegschalen die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Antieke W. T. & Avery koperen weegschaal - Verkocht voor ongeveer $ 500
  • 19e-eeuwse W. T. & Avery-weegschaal met gewichten - aangeboden voor $ 950
  • 18e-eeuwse Franse weegschaal - Aanbieding voor $ 1950

Antieke weegschaal verzamelen

Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van antieke balansweegschalen of een ander type antieke weegschaal, ga dan eerst naar de International Society of Antique Scale Collectors. Hier kunt u meer te weten komen over de evolutie en geschiedenis van antieke weegschalen, en kunt u ook netwerken met andere verzamelaars. U kunt zich ook aansluiten bij deze groep, die jaarlijks een congres en regionale bijeenkomsten organiseert. U wordt ook op de hoogte gehouden van aankomende schaalveilingen en privéverkopen.

Het is tijd om je favoriete antieke weegschaal te gebruiken

Bepaald antiek brengt een soort academische en respectabele energie naar de ruimte die ze bewonen, en antieke balansweegschalen zijn een van deze verzamelobjecten. Met hun metalen hangende pannen die een bijna meta-achtig statement over harmonie en precisie creëren, hoeven antieke balansweegschalen niet alleen een werkdoel in uw huis te dienen; je kunt ze absoluut tentoonstellen, alleen maar omdat ze er zo mooi uitzien in je schappen.

Aanbevolen: