Vastzittende inktvlekken verwijderen

Inhoudsopgave:

Vastzittende inktvlekken verwijderen
Vastzittende inktvlekken verwijderen
Anonim
inkt vlek
inkt vlek

Als je ooit per ongeluk een shirt of broek naar de droger hebt gestuurd met een balpen in de zak, dan vraag je je misschien af hoe je ingesleten inktvlekken kunt verwijderen. Je kunt een zelfgemaakte oplossing of een commercieel schoonmaakmiddel gebruiken om deze uitdagende schoonmaaktaak uit te voeren.

Anatomie van een ingezette inktvlek

Timing is alles als het gaat om het verwijderen van inktvlekken uit kleding, vloerbedekking of stoffen bekleding. Hoe langer je de inkt in de vezels van het materiaal laat trekken, hoe moeilijker het zal zijn om de vlek te verwijderen. Bovendien maakt het toepassen van hitte op inktvlekken het verwijderingsproces twee keer zo moeilijk. Dit geldt vooral als je een overhemd met inktvlekken in de droger laat lopen. Door de hitte van de droger dringt de vlek dieper in de stof. Om te voorkomen dat u met inktvlekken te maken krijgt, moet u inktvlekken onmiddellijk behandelen, anders moet u de volgende tips gebruiken om uw met inkt bevlekte item te redden.

Tips voor het verwijderen van ingezette inktvlekken

Er zijn doorgaans twee stromingen als het gaat om het leren verwijderen van ingesleten inktvlekken. Bij de ene gaat het om commerciële schoonmaakmiddelen, terwijl bij de andere zelfgemaakte brouwsels worden gebruikt. Beide klaren de klus, maar het is aan jou om te beslissen welke methode je het liefst gebruikt.

Commerciële opties

Er zijn een aantal uitstekende commerciële vlekverwijderaars die speciaal zijn ontworpen om hardnekkige inktvlekken uit stof te verwijderen, waaronder Biz Stain Activated Booster. Om de Biz Booster een extra boost te geven, kun je overwegen om hem te mengen met kokend heet water. Vul gewoon een grote pan met water en breng aan de kook. Voeg vervolgens ongeveer één kopje Biz toe en roer tot het is opgelost. Zodra de zeep is opgelost, doe je het met inkt bevlekte kledingstuk erin en laat je het ongeveer een uur "koken". Wanneer de tijd is verstreken, ha alt u de pan van de brander en laat u het bevlekte voorwerp afkoelen. Giet ten slotte de inhoud van de pot in de wasmachine en maak deze schoon volgens de wasinstructies van het artikel. De ingezette vlek zou tijdens het proces moeten verdwijnen.

Als u zich afvraagt hoe u hardnekkige inktvlekken uit tapijten of stoffen bekleding kunt verwijderen, overweeg dan om Orange Miracle te gebruiken. De vlekverwijderingsspray heeft een snelwerkende, super-zuurstofrijke reinigingsformule die goed werkt om ingesleten inktvlekken te verwijderen. Spuit gewoon op het aangetaste gebied en dep continu totdat de inkt begint op te trekken.

Andere commerciële producten die het uitzonderlijk goed doen als het gaat om het verwijderen van ingezette inktvlekken zijn onder meer:

  • Goo-Gone
  • OxiClean
  • Carbona Vlekduivels
  • Eenvoudig groen

Zelfgemaakte opties

Verwijder vlekken met boter
Verwijder vlekken met boter

Als je liever zelfgemaakte, milieuvriendelijke schoonmaakartikelen gebruikt in plaats van commerciële producten om ingesleten inktvlekken te verwijderen, overweeg dan het volgende:

  • Schuurpapier: Schuurpapier doet wonderen om hardnekkige inktvlekken op suède en leer te verwijderen. Gebruik gewoon fijnkorrelig schuurpapier om de vlek voorzichtig te polijsten. Zodra je de meeste inkt hebt verwijderd, doop je een zachte tandenborstel in witte azijn en boen je de vlek lichtjes. Zodra de vlek verdwenen is, gebruik je een droge tandenborstel om het dutje op te pluizen.
  • Butter: Geloof het of niet, een stuk standaardboter kan helpen bij het verwijderen van ingekoekte inktvlekken uit vinyltassen of handtassen en kledingstukken van katoen en denim. Wrijf de vlek gewoon in met wat halfzachte gezouten boter en zet hem op een zonnige plaats. U kunt het beste de behandelde vlek blootstellen aan direct zonlicht door deze buiten te plaatsen. De olie in de boter helpt de inktvlek op te heffen, terwijl de combinatie van zout en zonlicht eventuele resterende vlekken vervaagt.
  • Maïzena en melk: Deze combinatie helpt bij het verwijderen van ingezette inktvlekken uit tapijten. Meng maïszetmeel gewoon met melk om een pasta te maken. Breng vervolgens de pasta voorzichtig op de inktvlek aan en laat deze drogen. Zodra het mengsel is uitgehard, veegt u het aangetaste gebied af en stofzuigt u zoals gebruikelijk.

Aanvullende tips

Vraagt u zich nog steeds af hoe u inktvlekken verwijdert? Als al het andere niet lukt, overweeg dan om ingesleten inktvlekken met bleekmiddel te verwijderen. Deze methode wordt echter niet aanbevolen voor niet-bleek- of kleurechte stoffen. Als de inktvlek echt is ingetrokken, schrob hem dan met een mengsel van bleekmiddel, vloeibaar wasmiddel en kokend heet water. Behandel het bevlekte kledingstuk en laat het een nacht staan voordat u het wast volgens de wasinstructies. Tenslotte zweren sommige mensen bij vers citroensap om hardnekkige inktvlekken te verwijderen. Week het met inkt bevlekte kledingstuk in citroensap, wring het uit en leg het op een zeer zonnige plek.

Aanbevolen: