21 verpleeghuisactiviteiten die het beste uit elke dag halen

Inhoudsopgave:

21 verpleeghuisactiviteiten die het beste uit elke dag halen
21 verpleeghuisactiviteiten die het beste uit elke dag halen
Anonim

De beste activiteiten voor verpleeghuisbewoners betrekken lichaam en geest. Hier zijn enkele van onze favorieten.

man schilderen in verpleeghuis
man schilderen in verpleeghuis

Ouder worden hoeft niet het einde van plezier te zijn. Of u nu in een verpleeghuis woont en een nieuwe hobby wilt vinden om uw tijd mee te vullen, of u werkt er voor en wilt uw cliënten nieuwe ervaringen bieden, er zijn talloze leuke verpleeghuisactiviteiten die u kunt ontdekken. Er zijn spelletjes, tuinieren, ijsjes en nog veel meer.

Leuke en boeiende activiteiten voor verpleeghuisbewoners

Als u recreatief therapeut bent, weet u dat de grootste uitdaging bij verpleeghuizen het koppelen van mensen aan de juiste activiteiten voor hen is.

Natuurlijk heeft ieder mens zijn eigen fysieke en cognitieve capaciteiten, evenals dingen die hij leuk vindt, en het kan een paar pogingen kosten om de juiste activiteiten voor iedereen te vinden. Geef niet op bij de eerste poging! Onderzoek in plaats daarvan al deze verschillende activiteiten in uw verpleeghuis en kijk welke een succes zijn.

Sociale activiteiten voor verpleeghuisbewoners om te gaan kletsen

Hoe ouder je wordt, hoe geïsoleerder je kunt raken. Moedig bewoners of uzelf aan om betrokken te blijven door dit soort sociale activiteiten te plannen.

sociale groep die tafelvoetbal speelt in een verpleeghuis
sociale groep die tafelvoetbal speelt in een verpleeghuis

Verjaardagsfeestjes

Met verjaardagsfeestjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Sommige bewoners vinden het misschien leuk om mee te werken aan het decoreren van een kamer voor het feest van een medebewoner. Anderen willen misschien graag helpen met het bakken en decoreren van een taart.

Het feest kan worden opgezet als een privé-evenement voor de bewoner en zijn of haar familie, of er kunnen medebewoners bij zijn, afhankelijk van de voorkeuren van de jarige.

IJs Sociaal

Als je ooit eerstejaarsstudenten op een ijsje hebt zien jagen, weet je dat dit altijd een hit is, op elke leeftijd. Je hebt chocolade- en vanille-ijs nodig, evenals favoriete toppings zoals warme fudge, aardbeiensaus en slagroom, en misschien een paar extra's zoals hagelslag, gemalen oreo's, pinda's en kersen. Bewoners kunnen hun favorieten kiezen om een heerlijke ijscoupe te maken.

Achterklepfeestjes

Als het weer het toelaat, zet je een deel van de parkeerplaats af en rekruteer je personeel of vrijwilligers om hun auto's bij elkaar te parkeren en een kookgedeelte in te richten om brats, hotdogs en hamburgers te grillen.

Coördineer met het keukenpersoneel om enkele bijgerechten te verzorgen, zoals aardappelsalade, gebakken bonen en koolsalade. Zet tafels op waar bewoners kunnen eten en breng iedereen terug naar binnen naar de gemeenschappelijke ruimte om de wedstrijd op tv te bekijken.

Snelle tip

Om het interactiever te maken, kun je ook trivia-vragen afdrukken en een rondje sport of andere trivia houden om mensen aan het praten te krijgen.

Verha altijd

Verha altijd omvat verschillende dingen. Uiteraard kunnen jongeren voorlezen aan verpleeghuisbewoners. Een interessant alternatief zou echter zijn dat de senioren hun verhaal aan de jongeren zouden vertellen.

Veel kinderen zijn gefascineerd door hoe het leven er vroeger uitzag. Kinderen willen graag horen over het leven na een oorlog, voor het eerst televisie kijken en de technologische vooruitgang. Iedereen heeft een ander verhaal te delen, en deze waardevolle persoonlijke geschiedenissen verdienen het om opnieuw verteld te worden. Bovendien kan praten met anderen onze geest scherp houden naarmate we ouder worden.

Muzikale evenementen

Overweeg groepsmeezingers met liedjes uit verschillende decennia. Vraag bewoners naar hun favoriete liedjes en vermeld ze. Nodig koorgroepen of muzikanten uit voor recitals.

Of, als mensen zich niet muzikaal voelen, neem de bewoners mee op een excursie naar een concert. Overweeg ook om bewoners in het dagverblijf te verzamelen om naar liveconcerten, musicals of symfonieën te kijken.

Bordspellen en kaarten

senioren spelen dominostenen
senioren spelen dominostenen

Inwoners kunnen worden gegroepeerd op basis van hun cognitieve vaardigheden om games op verschillende niveaus te spelen, van Candy Land tot Yahtzee tot poker en meer. Er is een reden waarom bingo zo'n reputatie in de popcultuur heeft: het is immens populair bij de inwoners en ze kunnen spelen voor kleine lekkernijen en prijzen. Van klassiekers tot nieuwe geheugenspellen, er is genoeg te ontdekken voor oudere volwassenen.

Voedselgerichte activiteiten

Overweeg om glazuurkoekjes te bakken of brownies te bakken als toetje van die dag. Brood bakken is een andere activiteit die ook dienst doet als fysieke activiteit, omdat er enige handvaardigheid voor nodig is. Het maken van popcorn, het kleuren van paaseieren en het maken van verse tuinsalades kunnen bewoners allemaal de gelegenheid bieden om met elkaar om te gaan terwijl ze het eten bereiden.

Vakantieprogramma's

Sommige ideeën voor sociale feestdagen zijn onder meer het houden van een Labor Day-picknick of een vroege Thanksgiving-viering en het uitnodigen van families van bewoners, het aanbieden van Halloween-trick-or-treating zodat kinderen uit de omliggende gemeenschap van kamer naar kamer kunnen gaan om lekkers te verzamelen, en het houden van een Kerstversieringsfeestje om de boom in orde te maken.

Andere ideeën zijn onder meer het organiseren van een paaseierenjacht voor de kleinkinderen van de bewoners, of het houden van een 4 juli-viering waarbij je misschien zelfs naar het plaatselijke vuurwerk kijkt. Je zou zelfs kunnen overwegen om een oudejaarsavondviering te houden, hoewel veel faciliteiten hun feest in de middag of vroege avond houden in plaats van de bewoners tot middernacht wakker te houden.

Fysieke verpleeghuisactiviteiten om senioren te helpen gezond te blijven

Hoewel de geest een hardnekkig orgaan is, kan je fysieke lichaam behoorlijk wat met je doen naarmate je ouder wordt. Vecht tegen fysiek ouder worden door deze fysieke activiteiten uit te proberen die je lenig en betrokken houden.

senioren fitnessles
senioren fitnessles

Oefeningen

Dit kan zachte gymnastiekoefeningen omvatten die zijn aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de bewoners. Stuiteren, gooien en trappen met strandballen zorgt ook voor fysieke activiteit en mentale stimulatie.

Steeds meer verpleeghuizen voegen VR-systemen toe aan hun recreatieruimtes. Er zijn zoveel potentiële voordelen die bewoners kunnen halen uit het gebruik van virtual reality, en ze kunnen verschillende niveaus van mobiliteit hebben om ermee te spelen.

Stretch- en weerstandstraining

Het is nooit te laat om te beginnen met stretchen. Deze activiteiten omvatten vaak dat bewoners grote elastische banden gebruiken om hen te helpen hun armen en benen te strekken, te versterken en te versterken. Dit kan een leuke ochtendactiviteit zijn om de bewoners te stimuleren en hun lichaam op een goede plek te krijgen om de dag te beginnen.

Sensorische stimulatie

Zintuiglijke stimulatieactiviteiten zijn meer geschikt voor bedlegerige bewoners met verminderde cognitieve vaardigheden, en kunnen bestaan uit aromatherapie, audiostimulatie zoals luisteren naar natuurgeluiden, het gebruik van tablets voor bijpassende spelletjes, of het aanraken van tactiel speelgoed om hun gevoel voor gevoel te stimuleren aanraken.

Huisdiertherapie

oudste met puppy
oudste met puppy

Deze activiteit biedt getrainde vrijwilligers een geweldige kans om gecertificeerde therapiehuisdieren naar de instelling te brengen waar de bewoners mee kunnen communiceren. Het vasthouden van een cavia of het aaien van een hond of kat kan zeer therapeutisch zijn voor dierenliefhebbers, en kan zelfs wat meer gereserveerde bewoners uit hun schulp halen.

Tuinieren

Tuinieren is een geweldige manier om bewoners hun spieren te laten gebruiken, wat vitamine D binnen te krijgen en een frisse neus te halen. Sommige bewoners vinden het misschien leuk om kruiden te kweken in een raamtuin of bloemen in potten te planten.

Hoewel veel bewoners van verpleeghuizen niet langer in staat zijn om een traditionele moestuin of bloementuin volledig alleen te onderhouden, onderhouden sommige faciliteiten wel tuinen waar vrijwilligers de bewoners helpen door naast hen te werken of onder hun leiding te werken.

Ambachten om ouderen in verpleeghuizen te helpen creatief te worden

Iedereen houdt van een beetje knutseltijd. In feite zijn ambachten niet alleen een leuke manier om de tijd te doden. Ze bevorderen ook de handvaardigheid, en sommige kunnen ook de symptomen van angst en depressie verminderen. Overweeg om enkele van deze veelvoorkomende ambachten uit te proberen, maar aarzel niet om de mensen te vragen wat voor soort ambachten ze willen uitproberen. Misschien vind je wel een nieuwe hobby om van te houden.

groep senioren schilderen
groep senioren schilderen

Naaien

Dit kunnen eenvoudige handnaaiprojecten zijn, maar sommige faciliteiten houden regelmatig quiltsessies waarbij bewoners aan zelfgemaakte quilts werken die later worden geveild om geld te verschaffen om andere activiteiten te financieren. Er zijn ook allerlei kleine naaiprojecten die mensen kunnen maken om naar huis te sturen naar hun dierbaren, waardoor ze iets hebben om naar uit te kijken.

Borduurwerk

Als bewoners over een redelijk goede mobiliteit en behendigheid beschikken, kunnen ze aan kleine borduurprojecten werken. Deze zijn niet alleen geweldig vanwege de fysieke aard, maar ook omdat alles mooi ingesloten is (in een hoepel) en het geen rommel is om op te ruimen.

Tapijthaken

Tapijten haken is een geweldige activiteit die vrij eenvoudig te doen is. Bewoners kunnen aan kleine individuele projecten werken, maar je kunt ook een groepsproject overwegen waarbij bewoners samenwerken om een groter vloerkleed af te werken.

Vingerverven

Deze activiteit is misschien beter geschikt voor een cliënt met verminderde cognitieve vaardigheden, maar kan ook dienst doen als tactiele therapie. Iedereen houdt er tenslotte van om hun innerlijke kind aan te boren en een beetje rommelig te worden.

Schilderij

Schilderen is een activiteit waarbij precisie er niet toe hoeft te doen. Of het nu gaat om aquarel of acryl, bewoners kunnen zich op hun canvas laten gaan en hun visie tot leven brengen.

Breien en haken

Bewoners die eerder van dit soort ambachten hebben genoten en nog steeds de behendigheid hebben om ze uit te voeren, kunnen met plezier vele uren besteden aan het maken van hoeden, sjaals, schootdekens en vele andere nuttige items. Je zou zelfs een brei- of haakcirkel kunnen beginnen waar bewoners samen kunnen socialiseren terwijl ze aan hun projecten werken.

Lederen ambachten

Leerwerk is een ander ambacht waar mensen mee kunnen experimenteren. Met leer kun je portemonnees, portemonnees en andere items maken. Houd er echter rekening mee dat deze activiteit meestal beter geschikt is voor personen met hogere fysieke en cognitieve capaciteiten.

Zelfgemaakte kerstversieringen

In lokale handwerkwinkels of online vind je eenvoudig te maken ornamentpakketten waarmee bewoners tijdens de vakantie iets te doen hebben. Het kan een geweldige prestatie zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de feestdagen terwijl u niet thuis bent.

Snelle tip

Het gebruik van een eenvoudige activiteitenkalender voor verpleeghuizen kan helpen de zaken georganiseerd te houden en aan bewoners te communiceren wat er in een bepaalde maand gebeurt.

Verpleeghuizen kunnen ouderen helpen een levendig leven te leiden

Er bestaat het afschuwelijke stereotype dat verpleeghuizen de slechtst mogelijke plek zijn om terecht te komen, maar ze kunnen eigenlijk heel leuk zijn. Het is geen geheim dat mensen eerder geneigd zijn deel te nemen aan activiteiten waarin ze geïnteresseerd zijn, maar zonder een paar nieuwe dingen te proberen, zul je nooit ontdekken of je daadwerkelijk in een van die activiteiten geïnteresseerd bent.

Dus ontdek zelf nieuwe activiteiten, voeg enkele leuke toe aan de lijst van uw verpleeghuis, of stel het personeel voor dat zij een specifieke activiteit organiseren die u in gedachten heeft. Uiteindelijk is elke activiteit de moeite waard om een keer te proberen.

Aanbevolen: