Welke groenten groeien goed samen

Inhoudsopgave:

Welke groenten groeien goed samen
Welke groenten groeien goed samen
Anonim
Radijzen zijn goede gezelschapsplanten.
Radijzen zijn goede gezelschapsplanten.

Door de vele eeuwen heen dat mensen tuinen hebben aangelegd, hebben mensen opgemerkt welke groenten goed samen groeien, en welke planten elkaars groei lijken te belemmeren. Sommige groenten, kruiden en bloemen profiteren van elkaar doordat ze de bodem verbeteren, terwijl andere elkaar ongedierte afschrikken. Combinatiebeplanting biedt een fascinerende blauwdruk voor een hogere tuinopbrengst.

Gezellige planten

Companion planten is de kunst en wetenschap van het aanleggen van een moestuin, zodat complementaire soorten groenten in hetzelfde bed worden geplant. In tegenstelling tot vruchtwisseling, wat inhoudt dat seizoen na seizoen of jaar na jaar groenten uit verschillende plantenfamilies in dezelfde tuin worden geplant om insecten- en ziekteproblemen te minimaliseren, heeft combinatieplanten tot doel een harmonieuze tuin te creëren door de natuur haar sterke punten te laten delen.

Regels van een groene duim

De (groene) duimregel voor het planten van gezelschapsplanten is om te noteren uit welke familie de groenten komen, en na te denken over het samen planten van groenten uit complementaire families. Groenten uit de koolfamilie worden bijvoorbeeld graag beplant met bieten en leden van de groene bladgroentenfamilie. Bepaalde kruiden zullen hen helpen door ongedierte af te schrikken. Munt verbetert ook de smaak van kool. Je zou elk lid van de koolfamilie, zoals kool, broccoli, boerenkool en andere, naast deze planten kunnen planten en een hogere opbrengst en verbeterde ziekteresistentie zien.

Vermijd het planten van sommige groenten bij elkaar

Net zoals mensen voorkeuren en antipathieën hebben, hebben groenten ook voorkeuren en antipathieën, vooral voor hun "buren" die naast hen in de tuin staan. Sommige groenten zullen de groei en opbrengst van andere groenten belemmeren. Raadpleeg een bijbehorend plantschema, zoals hieronder, om er zeker van te zijn dat u groenten naast elkaar plant die het goed samen doen.

Eenvoudig overzicht van welke groenten goed samen groeien

Het onderstaande schema biedt snelle en gemakkelijke referenties, niet alleen welke groenten goed samen groeien, maar ook welke je beter niet samen plant.

Welke groenten groeien goed samen

Groente Companion Plant Niet samen planten
Asperges Tomaten Geen
Bonen (struik of stok) Selderij, maïs, komkommers, radijs, aardbeien en bonenkruid Knoflook en ui
Bieten Bosbonen (geen stokbonen), kool, broccoli, boerenkool, sla, uien, knoflook Pole bonen
Cabbage Family (kool, broccoli, boerenkool, spruitjes) Bieten, selderij, dille, snijbiet, sla, spinazie, uien, aardappelen Pole bonen
Wortelen Bonen, tomaten Geen
Selderij Bonen, tomaten, kool Geen
Maïs Komkommer, meloenen, pompoen, erwten, bonen, pompoen Tomaten
Komkommer Bonen, maïs, erwten, kool Geen
Aubergine Bonen, peper Geen
Meloenen Maïs, pompoen, radijs, pompoen Geen
Uien Bieten, wortels, snijbiet, sla, paprika Alle bonen en erwten
Erwten Bonen, wortelen, maïs, komkommers, radijs, raap Knoflook, uien
Aardappelen Bonen, maïs, erwten Tomaten
Squash Maïs, meloenen, pompoenen Geen
Tomaten Wortelen, selderij, komkommers, uien, paprika's Maïs, aardappelen, koolrabi

Andere metgezellen voor groenten

Veel ouderwetse moestuinen, ook wel moestuinen genoemd, mixen groenten, kruiden en bloemen door elkaar. Dit type tuin ziet er niet alleen prachtig uit, maar benut ook de kracht van de natuur om een biologische tuin te creëren die op natuurlijke wijze ongedierte afweert.

Goudsbloemen

Goudsbloemen stoten veel soorten insecten af. Je kunt goudsbloemen rond tomaten planten om de lelijke groene hoornwormen te remmen. Deze grote insecten kunnen in één nacht een hele tomatenplant verslinden. Plant goudsbloemen rond je hele moestuin om felle kleuren toe te voegen en de insectenroofdieren op afstand te houden.

Kruiden

Kruiden voegen smaak toe aan voedsel en kunnen ook schadelijke insecten ontmoedigen.

  • Oost-Indische kers en rozemarijn schrikken kevers af die bonen aanvallen.
  • Tijm weert de koolworm.
  • Bieslook en knoflook schrikken bladluizen af.
  • Oregano is, net als goudsbloemen, een goede universele plant voor de biologische tuinman die de meeste insectenplagen wil afschrikken.

Plant kruiden vrij tussen de groenten en stop basilicum, oregano, rozemarijn en bieslook tussen de tomaten- en paprikaplanten. Je kunt de hele oogst oogsten en er een heerlijk diner van maken.

Profiteer van de voordelen

Companion planten biedt elke tuinman de kans om de kracht van de natuur te benutten voor hogere opbrengsten en voor natuurlijke, organische insectenbestrijding. Door een paar zorgvuldig uitgekozen extra planten tussen de groenten te stoppen, vergroot je de tuinopbrengst en geniet je van een overvloedige oogst.

Aanbevolen: