Groenten die in halfschaduw groeien

Inhoudsopgave:

Groenten die in halfschaduw groeien
Groenten die in halfschaduw groeien
Anonim
sla planten
sla planten

Tuinders met schaduwrijke percelen gaan er vaak van uit dat ze geen groenten kunnen verbouwen, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Hoewel er bijna geen groenten zijn die in de volle schaduw groeien, zijn er, zolang je maar een beetje directe zon hebt (of een hoog bladerdak dat gevlekt licht doorlaat), nogal wat opties. Alle volgende aanbevelingen zijn eenjarige groenten die in alle zones kunnen worden geteeld.

Rucola

rucola zaailingen
rucola zaailingen

Deze pittige groene salade geeft de voorkeur aan halfschaduw, vooral in de zomer, wanneer de hitte ervoor zorgt dat de plant voortijdig gaat zaaien en bitter wordt. In de zomer gedijt hij goed met slechts 2 uur directe zon, terwijl hij in de lente en herfst beter af is met 3 of 4 uur.

Plant rucolazaad direct in de grond zodra de grond in het voorjaar kan worden bewerkt. Als je een voortdurende oogst van dit snelgroeiende groen wilt, zaai het dan elke 4 tot 6 weken opnieuw tot de eerste nachtvorst van de herfst. Rucola groeit goed in grond met een lage vruchtbaarheid, maar heeft gedurende de hele levenscyclus regelmatige irrigatie nodig.

Sla

sla zaailing
sla zaailing

Je krijgt misschien geen grote, dichte kroppen sla in de halfschaduw, maar je zult wel voldoende bladeren kunnen oogsten zolang je maar 3 uur directe zon hebt. Sla smaakt eigenlijk beter als ze tijdens de zomermaanden in de schaduw wordt gekweekt.

Zaai slazaden binnen 4 tot 6 weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst, of direct in de volle grond nadat alle gevaar voor vorst geweken is. Blijf het elke 6 tot 8 weken zaaien tot de eerste nachtvorst van de herfst. Sla houdt van rijke grond en regelmatige irrigatie. Oogst eenvoudigweg de buitenste bladeren terwijl ze volwassen worden en laat de kleinere binnenste bladeren blijven groeien.

Spinazie

spinazie zaailingen
spinazie zaailingen

Spinazie is eigenlijk moeilijk te kweken in de zomer zonder een beetje schaduw, omdat de spinazie gaat "schieten" (bloemstengels omhoog sturen) en bitter wordt bij warm weer. Spinazie zou in de lente en herfst 3 tot 4 uur per dag directe zon moeten hebben, hoewel hij in de zomer met iets minder zal overleven.

Plant spinaziezaden direct in de grond zodra de grond in het voorjaar kan worden bewerkt. Als je het als babyspinazie wilt oogsten, zaai dan elke vier weken zaden voor een voortdurende oogst. Voor volle spinaziekoppen zaaien met tussenpozen van 8 weken. Spinazie heeft de best mogelijke bovengrond nodig, dus het is handig om de bedden vóór het planten te verrijken met compost. Geef regelmatig water gedurende het groeiseizoen.

Aardappelen

aardappelen
aardappelen

Je aardappelen zullen niet zo groot of zo overvloedig zijn als ze in halfschaduw worden gekweekt, maar ze zullen een waardevolle oogst opleveren zolang ze minimaal 4 uur zon krijgen. Het duurt ook iets langer voordat ze volwassen zijn, maar aardappelen van eigen bodem zijn zo lekker dat het het wachten waard is.

Aardappelen worden geplant met pootaardappelen, die in het vroege voorjaar verkrijgbaar zijn in tuincentra, zodra de grond kan worden bewerkt. Je kunt ook biologische aardappelen uit de winkel halen en ze in stukjes van 5 cm snijden om als pootaardappelen te gebruiken. Zorg er wel voor dat er op elk stuk minstens één 'oog' zit. Hoe rijker het bed, hoe beter de aardappeloogst. Zorg er dus voor dat u de grond vóór het planten verrijkt met compost. Aardappelen worden 6 tot 8 centimeter onder het oppervlak geplant, dus de grond moet tot een diepte van 10 of 12 centimeter worden bewerkt. Aardappelen hebben alleen water nodig als de grond droog is op een diepte van 10 tot 10 cm, anders kunnen ze gaan rotten.

Bieten

bieten planten
bieten planten

Bieten hebben minimaal 3 of 4 uur zon per dag nodig om een goede oogst te produceren. Ze worden misschien niet zo groot, dus oogst ze gerust als ze lijken te stoppen met groeien, want de smaak zal alleen maar afnemen naarmate ze langer in de grond zitten.

Zaai bieten direct in de tuin rond de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst en daarna elke 3 weken voor een voortdurende oogst tot in de herfst. Het zijn lichte feeders, dus je hoeft de grond niet te veel te verrijken met compost. Vermijd ook kunstmest met een hoog stikstofgeh alte, omdat dit leidt tot bladgroei in plaats van een oogst van sappige bieten. Geef water zodra de bovenste centimeter aarde droog is.

Erwten

erwten bloem
erwten bloem

Erwten hebben 4 of 5 uur directe zon nodig om een bevredigende oogst te produceren. Net als bij sommige andere groenten bij koud weer, is het bieden van wat schaduw de enige manier om in warme klimaten de hele zomer door te kunnen oogsten.

Plant erwtenzaden direct in de tuin nadat alle gevaar voor vorst geweken is. Ze hebben een latwerk van ongeveer 1,20 meter hoog nodig om op te groeien. Ze gedijen goed in grond die is verrijkt met een kleine hoeveelheid compost, maar mag niet veel stikstofmest krijgen. Geef regelmatig water en zaai halverwege de zomer een tweede oogst voor een herfstoogst.

Knoflook

knoflook
knoflook

Knoflook zal rijpen met slechts 4 uur zon per dag, maar je kunt nog steeds "groene knoflook" oogsten met iets minder zon. Gerelateerde groenten zoals uien, prei en lente-uitjes kunnen ook worden gekweekt in halfschaduwmoestuinen.

Plant knoflook zodra de grond in het voorjaar kan worden bewerkt. Koop 'zaadknoflook' op een kwekerij of plant eenvoudig teentjes biologische knoflook uit de winkel. Knoflook groeit het beste in rijke, goed doorlatende grond. Geef niet te veel water, anders kunnen de kruidnagels gaan rotten. Wanneer de knoflook in de vroege herfst rijpt, kan een tweede cop worden geplant voor de oogst in de volgende lente.

Boerenkool

boerenkool plant
boerenkool plant

Boerenkool groeit met slechts 3 uur zon per dag. Het is een van de beste groenten voor een schaduwrijke tuin, omdat de schaduw het mogelijk maakt om de hele zomer door te groeien, wanneer boerenkoolplanten in de volle zon vaak niet bloeien.

Boerenkoolzaad wordt doorgaans binnen 4 tot 6 weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst geplant en vervolgens in de grond getransplanteerd nadat alle gevaar voor vorst voorbij is. Het is een groente met een relatief lange levensduur en hoeft pas het volgende jaar opnieuw te worden geplant. In milde winterklimaten kan boerenkool zelfs de hele winter door worden geoogst. Geef boerenkool een bedje van rijke grond en geef regelmatig water.

Gemaakt voor schaduw

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, doen sommige groenten het eigenlijk beter als ze in halfschaduw worden gekweekt, vooral als het om bladgroenten en wortelgewassen gaat. Zolang je drie of vier uur zon hebt, kun je nog steeds een behoorlijke hoorn des overvloeds kweken.

Aanbevolen: