Phlox Flower Gardening Guide en plantenvariëteiten

Inhoudsopgave:

Phlox Flower Gardening Guide en plantenvariëteiten
Phlox Flower Gardening Guide en plantenvariëteiten
Anonim
kleurrijke phloxen
kleurrijke phloxen

Phloxen zijn een verrassend diverse groep planten voor één geslacht. Sommige zijn lange, geurige, zonminnende vaste planten, terwijl andere bladeren hebben die op mos lijken en dicht bij de grond groeien.

De wereld van Phloxen

Naast hun scala aan fysieke vormen, variëren de culturele vereisten ook tussen de verschillende phlox-soorten, dus het is het beste om ze in categorieën op te delen en elke soort op zijn eigen merites te beoordelen. Al het volgende is direct verkrijgbaar in tuincentra door het hele land.

Tall Sun-Lovers

roze en witte phloxen
roze en witte phloxen

Deze phloxen bloeien in de nazomer en geven de voorkeur aan volle zon, regelmatig water en gemiddelde tuingrond.

Phlox paniculata, gewoonlijk tuinflox genoemd, is de meest gekweekte van de grote, zonminnende phlox-variëteiten en is een ouder van de meeste beschikbare hybriden. Hij wordt twee tot vier voet lang op enkele rechtopstaande stengels met daarop bloemtrossen ter grootte van een softbal en is een steunpilaar van de meerjarige bloemenrand. Het is winterhard in USDA zones 4-8.

Garden phlox-bloemen zijn er in alle kleuren van de regenboog en vele zijn bedwelmend geurig. Het blad is onopvallend en wordt vaak schraal op de lagere delen van de plant, dus het is het beste om tuinflox aan de achterkant van de border te planten met lage en verspreide planten op de voorgrond.

Onderhoud

Pak de topzware stengels indien nodig en knip de uitgebloeide bloemhoofdjes af om herhaalde bloei te bevorderen. In de herfst kan de hele plant tot op de grond worden afgesneden. Graaf om de paar jaar de klomp op en verdeel deze om de phlox-plek gezond te houden en overvloedig te laten bloeien.

Cultivars zijn bestand tegen echte meeldauw

Phlox-paniculata
Phlox-paniculata

De achilleshiel van tuinflox is de gevoeligheid voor echte meeldauw. Dit kan worden behandeld met fungiciden, maar het is het beste om het probleem te voorkomen door meeldauwresistente cultivars te planten, waarvan er hieronder een paar worden vermeld.

  • 'David' heeft zuiver witte bloemen; USDA-zones 3-9
  • 'Eva Cullum' heeft roze bloemen met rode ogen; USDA-zones 4-8
  • 'Rosalinde' heeft paarsroze bloemen; USDA-zones 4-8

Bodembedekkers

Deze phloxen zijn geschikt voor de voorkant van de vaste plantenborder en zijn een goede keuze voor planten waar ze over stenen of een keermuur kunnen lopen. Ze zijn ook geschikt als kleinschalige bodembedekker in de lichte schaduw van bloeiende bomen of tussen voorjaarsbloeiende bloembollen. Bodembedekkende phloxen bloeien in de lente en de vroege zomer.

Phlox-subulata
Phlox-subulata

Mosroze (Phlox subulata) is het meest voorkomende type bodembedekkende phlox. De bladeren zijn zo klein en dun dat de planten eruit zien als een stukje mos als ze niet bloeien. Hij wordt slechts tien tot vijftien centimeter hoog en de bloemen zijn er in alle kleuren van de regenboog, vaak met ruches aan de randen van de bloembladen. Het is winterhard in USDA zones 3-9.

Onderhoud

Mosroze en andere bodembedekkende phloxen zijn toleranter ten opzichte van hitte, droogte en arme grond dan hun grotere neven; ziekten en plagen vormen zelden een probleem. Ze hebben regelmatige irrigatie nodig om weelderig te blijven, maar hebben verder weinig aandacht nodig. Knip ze aan het einde van het groeiseizoen ongeveer 50 procent terug om te voorkomen dat dood blad zich tussen de stelen ophoopt.

Cultivars

bodembedekker phlox
bodembedekker phlox

Cultivars zijn er in verschillende kleuren.

  • 'Crimson Beauty' heeft rode bloemen; USDA-zone 2-9
  • 'Millstream' is wit met een rood centrum; USDA-zones 2-9
  • 'Blue Emerald' heeft lichtblauwe bloesems; USDA-zones 3-9
  • 'White Delight' heeft witte bloemen; USDA-zones 2-9

Shade-Lovers

Er zijn een paar soorten phlox die nuttig zijn in bostuinen en schaduwrijke borders. De meest voorkomende hiervan staat bekend als bosflox (Phlox divaricata). Deze en andere schaduwminnende phloxen groeien op rechtopstaande stengels tot ongeveer een voet hoog en kruipen langzaam over de grond om kleine plekken te vormen. Net als bij de andere variëteiten is de bloemkleur overal op de kaart te vinden. Het is winterhard in USDA zones 3-9.

blauwe phlox
blauwe phlox

Onderhoud

Schaduwminnende phloxen houden van rijke, vochtige bosgrond. Ze zijn behoorlijk immuun voor ziekten en plagen, zolang aan hun voedings- en vochtbehoeften wordt voldaan. Het enige onderhoud is om ze in de late herfst op de grond te kappen en de bosjes om de paar jaar te verdelen om te voorkomen dat ze vol raken.

Siercultivars

Enkele van de meest sierlijke cultivars zijn:

  • 'Chattahoochee' heeft diepblauwe bloemen met nog donkerder paarse middelpunten; USDA-zones 4-9
  • 'Ariane' is wit met geel oog; USDA-zones 4-9
  • 'Fuller's White' is een puur witte variëteit; USDA-zones 4-8

Een schilderspalet

Alle phloxen hebben dezelfde sierlijke bloemen, maar daar houden de overeenkomsten op. Er zijn maar weinig andere bloemen in zo'n breed spectrum aan kleuren, en samen met hun uiteenlopende groeiwijze en het vermogen om zoveel niches in het landschap te vullen, bieden phloxen een compleet palet aan opties voor tuinontwerp.

Aanbevolen: