Complete gids voor prachtige magnoliabomen

Inhoudsopgave:

Complete gids voor prachtige magnoliabomen
Complete gids voor prachtige magnoliabomen
Anonim
wandelen tussen de magnoliabomen
wandelen tussen de magnoliabomen

Magnolia's (Magnolia spp.) zijn een diverse groep bomen die bekend staan om hun grote, geurige bloesems. Van de vele soorten worden er slechts enkele algemeen gebruikt als landschapsplant, maar ze behoren tot de meest populaire soorten voor het creëren van een centraal punt in het landschap.

Majestueuze Magnolia's

magnolia zaadkegel
magnolia zaadkegel

Magnolia's variëren in hoogte van 3 meter hoge terrasbomen tot torenhoge 25 meter hoge bomen. Er zijn drie hoofdtypen die worden gebruikt in landschapsarchitectuur: twee Aziatische soorten en één Noord-Amerikaanse soort. Ze hebben allemaal grote donkergroene bladeren met een enigszins tropisch uiterlijk die tussen de 10 en 25 centimeter lang worden. Ze delen ook allemaal een aantrekkelijke kegelachtige zaadstructuur die rijpt en in de herfst felrode zaden onthult.

Alle volgende variëteiten zijn algemeen verkrijgbaar bij kwekerijen in de Verenigde Staten en kunnen het beste in de herfst worden getransplanteerd. Regelmatige irrigatie is belangrijk voor de groei van alle magnoliabomen.

Aziatische magnolia's

Aziatische magnolia
Aziatische magnolia

Dit zijn de kleinere magnolia's die in landschapsarchitectuur worden gebruikt en staan bekend om hun vroege voorjaarsbloei die plaatsvindt nog voordat de bladeren verschijnen. Ze zijn ideaal als terrasboom en kunnen zelfs in grote plantenbakken worden gekweekt. Een andere optie is om ze als middelpunt te gebruiken te midden van een bed van laagblijvende bollen en vaste planten.

Zorg en potentiële problemen

Aziatische magnolia's hebben volle zon en rijke, goed doorlatende grond nodig om goed te groeien en bloeien. Ze zijn vrijwel immuun voor ziekten en plagen, hoewel echte meeldauw de planten af en toe kan infecteren. Het is een goed idee om de bladeren elke herfst te harken om de ziekte onder controle te houden.

Aziatische magnolia's bloeien zo vroeg dat late wintervorst soms de bloesems beschadigt. Het is dus handig om ze op een beschermde locatie te planten, hoewel er ook laatbloeiende cultivars zijn die minder kwetsbaar zijn voor dit probleem.

Ster Magnolia

ster magnolia
ster magnolia

Stermagnolia (Magnolia stellata) groeit langzaam tot 15 of 20 voet lang en 10 of 15 voet breed. De witte bloemen met stroken kunnen tot vijf centimeter in diameter zijn, afhankelijk van de cultivar. Het is winterhard in USDA zones 4 tot 8.

  • 'Rosea' is een roze bloeiende vorm.
  • 'Waterlily' is een late bloeier met vijf centimeter zuiver witte bloesems.

Schotel Magnolia

Schotel Magnolia bloesems
Schotel Magnolia bloesems

Schotelmagnolia (Magnolia x soulangiana) is een populaire hybride magnolia met enorme bloesems tot een diameter van wel 25 cm. De bloemen zijn wit met roze en paarse tinten en openen zich in een brede schotelachtige vorm. Het groeit heel langzaam tot 9 meter hoog en is winterhard in USDA zones 4 tot 9.

  • 'Lennei' bloeit later en heeft grotere bladeren en bloemen dan de meeste andere cultivars.
  • 'San Jose' is een variëteit met roze-paarse bloemen.

Noord-Amerikaanse magnolia's

magnoliabloem
magnoliabloem

Verschillende soorten magnolia komen oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten, hoewel de zuidelijke magnolia (Magnolia grandiflora) veruit de meest aangeplante soort is. Zuidelijke magnolia's zijn statige groenblijvende bomen met enorme witte bloesems die qua schoonheid gelijk zijn aan hun Aziatische tegenhangers, hoewel de bloemen enkele maanden later verschijnen.

Groeiomstandigheden

Ze hebben het ongebruikelijke vermogen om zowel in de zon als in de schaduw te groeien en zijn aangepast aan de meeste grondsoorten, met uitzondering van constant natte plaatsen. Het zijn zeer veerkrachtige, gemakkelijk te kweken bomen, hoewel het helpt om de grond te verrijken met compost om nieuwe aanplantingen een goede start te geven. Ze worden meestal geplant als schaduwbomen, hoewel de dwergvormen nuttig zijn als hoge haag.

Potentiële problemen

Plagen en ziekten zijn zelden een probleem bij zuidelijke magnolia, maar het is notoir moeilijk om er andere planten onder te laten groeien. Tussen zware schaduw, dikke bladval en een agressief wortelstelsel hebben de meeste planten moeite om in hun midden te overleven. Ze worden meestal gekweekt met een mulch van hun eigen bladeren rond de basis en weinig anders.

variëteiten

zuidelijke magnoliabladeren
zuidelijke magnoliabladeren

Deze variëteiten zijn winterhard in USDA zones 7 tot 9.

  • 'Claudia Wannamaker' wordt ongeveer 15 meter hoog en heeft bladeren met een leerachtige bruine onderkant.
  • 'Green Giant' wordt 18 meter hoog en heeft een rechtopstaande piramidale vorm.
  • 'Teddybeer' wordt 6 meter hoog, heeft een rechtopstaande vorm en heeft bladeren met roodbruine onderkanten.

Grace en macht

Magnolia's bieden een spectrum aan mogelijkheden voor het landschap, van kleine bomen die als een bedje van voorjaarsbollen aan een boom hangen tot majestueuze bossoorten. Hoewel ze tot de koninklijke bloeiende bomen behoren, hebben ze weinig verwennerij nodig en bloeien ze jaar na jaar met weinig tot geen verzorging.

Aanbevolen: