Clematis-wijnstokken winterklaar maken

Inhoudsopgave:

Clematis-wijnstokken winterklaar maken
Clematis-wijnstokken winterklaar maken
Anonim
Clematis hebben heel weinig wintervoorbereiding nodig.
Clematis hebben heel weinig wintervoorbereiding nodig.

Leren hoe je clematis-wijnstokken winterklaar maakt, is vrij eenvoudig. Clematis zijn opmerkelijk winterhard en tolerant. Met een paar eenvoudige stappen is uw clematis bestand tegen de koude winterwinden en bloeit hij weer een dag.

Clematis

Er zijn meer dan 200 soorten clematis, met deze prachtige bloeiende wijnstokken die in de meeste tuingebieden te vinden zijn. Clematis variëren in kleur van wit tot rijk paars en bordeauxrood, en worden meestal gekweekt voor grote, opzichtige bloemen. Sommige hebben een sterke geur, terwijl andere weinig geur hebben. Er zijn clematis die bloeien in de lente, zomer en zelfs tot in de herfst. In sommige tuinzones is het zelfs mogelijk om vier seizoenen clematisbloesems te hebben!

Als vaste planten komen clematis jaar na jaar terug uit dezelfde plantenvoorraad. In het voorjaar worden de meeste clematissoorten gesnoeid en op het oude hout groeien nieuwe bloemen. Het is echter belangrijk om de groei- en verzorgingsrichtlijnen van uw eigen variëteit te controleren, aangezien de snoeitijden van variëteit tot variëteit kunnen variëren. De beste bron voor informatie over clematis is de American Clematis Society.

Tips voor het winterklaar maken van Clematis-wijnstokken

Als je je afvraagt hoe je clematis-wijnstokken winterklaar kunt maken, zul je blij zijn te horen dat er eigenlijk heel weinig voorbereiding nodig is om ze te helpen de wintermaanden te overleven. Deze winterharde wijnstokken hebben de neiging voor zichzelf te zorgen. Maar sommige basisvoorbereidingen helpen wel.

Deadhead en opruimen

Deadheading betekent het afknippen van de gebruikte bloembloesems. Neem een schone, scherpe tuinschaar en knip eenvoudig de bloesems eraf. Zorg ervoor dat je ze bij elkaar harkt.

Het is een goed idee om het gebied direct rond de clematisranken schoon te maken, om er zeker van te zijn dat er geen plantenziektes in het puin op de loer liggen. Hark het gebied of raap takken en groot materiaal met de hand op.

De wijnstok trainen

Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is dat u dit in de herfst doet om clematisranken winterklaar te maken, kunt u, zodra de bladeren eraf vallen en de kale wijnstok gemakkelijk op het latwerk te zien is, wat tuintouw nemen en takken aan het latwerk vastbinden. trellis als ze niet het gewenste patroon volgen. Zorg ervoor dat u tuintouw gebruikt en gebruik nooit metalen kabelbinders of kabelbinders van plastic en metaal. Het metalen gedeelte kan in de zon opwarmen en planten verbranden.

Mulch

Clematis houdt van een goede, rijke organische mulch rond hun basis. De herfst is een uitstekende tijd om compost en mulch aan te brengen. Gebruik een rijke organische compost en voeg er een paar centimeter mulch aan toe. Houtsnippers en hooi vormen een goede mulch. Plaats de chips rond de kruin of het centrale deel van de plant, waar de hoofdstam uit de grond omhoog komt. Als de plant door het koude weer wordt gezapt, is dit het gebied dat het meest wordt getroffen en is dit het gebied dat de meeste bescherming nodig heeft.

Andere herfsttaken

De herfst is een goed moment om te zoeken naar de aanwinsten van volgend jaar voor je clematiscollectie! Omdat lokale kwekerijen deze winter waarschijnlijk geen clematis hebben, kun je het beste een paar goede tuintijdschriften en -catalogi opzoeken en beginnen met dagdromen. Markeer de clematis die bij je past.

De winter is ook een goed moment om manieren te ontdekken om je clematis te kweken en te laten zien. Een smeedijzeren obelisk is een geweldige manier om clematis te laten groeien als centraal punt in de tuin. Tijdens de winter, wanneer de meeste planten tot op de grond zijn afgestorven en de bomen hun bladeren hebben verloren, kun je echt de 'botten' of de algemene omtrek van de tuin zien. Maak in de winter een foto van uw tuin, maak vervolgens een fotokopie en schets op de kopie een obelisk of ander tuinelement om te zien of deze erin past. Als dat zo is, overweeg dan clematis. Met hun prachtige bloesems en winterharde karakter zijn ze een mooie aanvulling op elke tuin.

Aanbevolen: