Varens winterklaar maken: tips om uw varens te helpen overleven

Inhoudsopgave:

Varens winterklaar maken: tips om uw varens te helpen overleven
Varens winterklaar maken: tips om uw varens te helpen overleven
Anonim
vorstijskristallen op bruine varentakbladeren plant
vorstijskristallen op bruine varentakbladeren plant

Varens winterklaar maken is niet ingewikkeld, maar hangt wel af van je specifieke klimaat en het type varen dat je hebt. Als je het goed doet, zullen je varens de winter overleven en weer bloeien als het warm weer is.

Varens op de juiste manier winterklaar maken

Hoe u uw varens winterklaar maakt, hangt af van het type varen dat u heeft.

Er zijn heel veel soorten varens. De meeste vallen in de categorieën groenblijvend of bladverliezend. Elke soort heeft een iets andere verzorging nodig voor de wintermaanden. Je tuingebied is ook een factor bij de verzorging van beide soorten.

Sommige groenblijvende varens gedijen in klimaten zo koud als Zone 3. Anderen geven de voorkeur aan warmere klimaten. Bladverliezende varens zijn vrijwel hetzelfde, met verschillende soorten die geschikt zijn voor bepaalde zones. Daarom is het belangrijk dat u weet wat voor soort varen u heeft en in welke zone u zich bevindt, zodat u kunt bepalen wat de beste winterverzorgingsprocedure is.

Als u niet zeker bent van uw winterharde zone, probeer dan de USDA Hardiness Zone-kaart te gebruiken, die u ook kunt zoeken op adres of stad om de meest nauwkeurige informatie te krijgen.

Groenblijvende varens

Groene varenbladeren
Groene varenbladeren

Groenblijvende varens worden zo genoemd omdat ze in de winter groen blijven zolang ze in geschikte zones groeien. Hun groene blad zal in de lente daadwerkelijk afsterven. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze gedijen in de zones 3 tot en met 10. Vaak worden deze varens gebruikt in bloemstukken om voor het benodigde groen te zorgen.

Een voorbeeld van een groenblijvende varen is de kerstvaren. Het groeit goed in zones 5 tot en met 9.

Het winterklaar maken van groenblijvende varens is eenvoudigweg een kwestie van ervoor zorgen dat u de juiste varen voor uw tuingebied heeft. Als ze in het juiste klimaat worden gekweekt, zorgen groenblijvende varens voor groen tijdens de wintermaanden en kunnen ze in de lente worden teruggesnoeid wanneer oude bladeren er schraal uitzien en nieuwe bladeren zich vormen. Zorg ervoor dat de wortels vochtig worden gehouden en geef de grond water, niet de bladeren, als water geven nodig is om uitdroging te voorkomen.

Bladverliezende varens

Westelijke haarmosvaren
Westelijke haarmosvaren

Bladverliezende varens blijven in de winter niet groen. Als u echter varens heeft gekozen die geschikt zijn voor uw gebied, zullen ze de winter nog steeds prima overleven. Wanneer de bladeren in de herfst beginnen af te sterven, knip ze dan terug. Je kunt varens tijdens de wintermaanden warm houden met een mulchbedekking. In het voorjaar zie je nieuwe bladeren ontstaan.

Een voorbeeld van een bladverliezende varen is de westelijke haarmosvaren.

Overwinterende potvarens

Vrouw Met Potplant Tegen Een Witte Achtergrond
Vrouw Met Potplant Tegen Een Witte Achtergrond

Vaak krijgen mensen planten die niet ideaal zijn voor hun specifieke tuinzone. Deze mensen zijn teleurgesteld als hun mooie plant in de winter sterft. Dit komt ook vaak voor bij varens. Het winterklaar maken van varens is in dit geval een beetje anders dan voor varens in hun juiste groeizones.

De Boston-varen doet het bijvoorbeeld het beste in de zones 8 tot en met 11. Toch wordt deze varen in de zomer vaak in koudere zones gekocht om potten op te hangen. Als je zo'n varen koopt, besef dan dat hij buiten niet zal overleven tijdens een strenge winter.

Je kunt het beste een zachte (niet winterharde) varen naar binnen halen en deze tijdens de wintermaanden als kamerplant laten groeien. Plaats het in de buurt van een helder raam, maar uit de buurt van verwarmingstoestellen en houd het vochtig. Een raam op het zuiden is het beste voor optimale lichtinval, maar een raam op het oosten is ook voldoende.

Met zorg kun je je varen in de zomer weer buiten plaatsen. Je Boston-varen kan zeer waarschijnlijk behoorlijk wat bladeren verliezen terwijl hij zich aanpast aan de omstandigheden binnenshuis, maar blijf hem voeren en af en toe besproeien (hoewel als je een luchtbevochtiger in de kamer hebt, dat nog beter is!), en hij zou gezond moeten blijven totdat je kan hem volgend voorjaar weer buiten plaatsen.

Houd uw varens gezond, jaar na jaar

Als je weet welk type varen je hebt, kun je bepalen wat de beste manier is om hem winterklaar te maken. Of uw varen nu in uw tuin staat of in een hangpot of mand, u kunt varens met succes overwinteren en er jaar na jaar van genieten.

Aanbevolen: