Gouden regenboom

Inhoudsopgave:

Gouden regenboom
Gouden regenboom
Anonim
gouden regenboom
gouden regenboom

De gouden regenboom (Koelreuteria paniculata) is genoemd naar het tapijt van gele bloemblaadjes dat er in de zomer omheen op de grond fladdert, waardoor een magisch effect ontstaat dat enkele weken aanhoudt. Het is ook een sterk en aanpasbaar exemplaar dat snel uitgroeit tot een kleine schaduwboom.

Door de seizoenen

Het gebladerte van de gouden regenboom bestaat uit grote, gevederde, samengestelde bladeren, wat betekent dat een tiental kleinere blaadjes de 18-inch echte blaadjes vormen

gouden regen Chinese lantaarnzaden
gouden regen Chinese lantaarnzaden

bladeren. De kleine gele bloemen verschijnen in de vroege zomer in langwerpige trossen aan de toppen van de takken en beginnen dan halverwege de zomer te regenen. De Gouden Regenboom heeft ook goudgeel blad in de herfst en ongebruikelijke zaaddozen die tot ver in de winter aan de kale takken hangen en lijken op kleine Chinese lantaarns.

Oprichting en verzorging

De lente is de optimale tijd om een gouden regenboom te planten. Zoek in de kinderkamer naar bomen met een rechte stam en een goed verdeeld vertakkingspatroon, omdat deze later waarschijnlijk een mooie vorm zullen ontwikkelen. Het is belangrijk om de boom uit te zetten met een stevige houten paal aan weerszijden om te voorkomen dat hij bij harde wind omv alt voordat het wortelstelsel zich heeft gevestigd.

De schoonheid van de gouden regenboom is de minimale verzorging die hij nodig heeft. Geef de eerste paar jaar wekelijks water en zorg voor een onkruidvrije ruimte rond de stam, idealiter bedekt met mulch.

Ze krijgen niet altijd uit zichzelf een perfecte vorm, dus selectief snoeien kan op zijn plaats zijn. Verwijder takken die een zeer brede of zeer smalle hoek met de stam hebben en dun kleinere takken uit als dat nodig is om een open kroon te behouden met een gelijkmatige bladverdeling. Al het dode hout dat in de overkapping verschijnt, moet worden verwijderd.

Potentiële problemen en invasieve neigingen

Plagen en ziekten zijn over het algemeen geen probleem bij de gouden regenboom. In bepaalde delen van het land heeft het echter de neiging zich via zaad te verspreiden en overal in het landschap op te duiken waar het niet gewenst is. Het kan zich zelfs verspreiden naar natuurgebieden en inheemse soorten verdringen - dit is vooral problematisch in het diepe zuiden en andere warme klimaten.

Als je gouden regenzaailingen ziet groeien waar je ze niet wilt hebben, zijn er twee primaire opties om ze onder controle te houden. Een daarvan is om ze met de hand te verwijderen, met wortels en al. Dit is effectief voor verspreide zaailingen die minder dan middelhoog zijn, maar wordt moeilijk zodra de bomen veel groter zijn of als er honderden zijn om mee om te gaan. In dit geval is de beste aanpak om ze tot op de grond af te zagen, met een maaier voor kleine zaailingen of met een zaag voor de meer gevestigde zaailingen. Ze ontspruiten uit hun wortels, dus wees voorbereid om ze weer af te hakken zodra er opnieuw groei optreedt, en herhaal het proces totdat het wortelstelsel is uitgeput.

In het landschap

Gouden regenboom staat bekend als een stoere overlever. Het vermogen om met smog en misbruik om te gaan, maakt het een populaire keuze in barre stedelijke omstandigheden, maar het aanpassingsvermogen aan elk bodemtype en het vermogen om te gedijen met minimale irrigatie maken het een waardevolle keuze in vrijwel elke omgeving. Ze worden 9 tot 12 meter hoog en breed, groot genoeg om schaduw te creëren, maar niet zo groot dat ze de tuin overweldigen en dreigen de stoep op te tillen of takken op het huis te laten vallen. Gouden regenbomen hebben de perfecte maat voor kleine voortuinen en zorgen voor visuele interesse in alle vier de seizoenen.

variëteiten

Golden Rain Tree is geen soort die is veredeld tot eindeloze hybriden en cultivars genoemd, maar er zijn een paar verbeterde variëteiten die het overwegen waard zijn.

  • Fastigiata heeft een uitgesproken verticale groeiwijze.
  • September is een variëteit die laat in het groeiseizoen bloeit.
  • Stadher's Hill heeft decoratieve rode zaaddozen.

Prachtig in bloei

De meeste bloeiende bomen geven hun show in de lente, waardoor de gouden regenboom een van de weinige showstoppers van midden in de zomer blijft. Als ze bloeien, kun je ze niet missen. Als u erover denkt om er een op te nemen in uw volgende landschapsverbeteringsproject, wordt u binnen een paar jaar beloond, aangezien de gouden regenboom elk seizoen enkele meters groeit.

Aanbevolen: