Waarde van kleine gouden boekjes

Inhoudsopgave:

Waarde van kleine gouden boekjes
Waarde van kleine gouden boekjes
Anonim
drie kleine gouden boekjes
drie kleine gouden boekjes

Kleine gouden boekjes zijn door de jaren heen door kinderen gekoesterd. Ze staan bekend om hun lieve verhalen, grillige illustraties en betaalbaarheid. Als gevolg hiervan zijn ze gewild bij verzamelaars van kinderboeken, en in veel gevallen is hun waarde enorm toegenomen.

Waarde bepalen

De waarde van een Little Golden Book wordt bepaald door verschillende dingen, waaronder de datum van uitgave, zeldzaamheid, de staat van het boek, auteur, illustrator en lengte van de uitgave.

Datum publicatie editie

Zoals je zou verwachten, zijn vroege edities het meest gewild onder serieuze verzamelaars. Het is echter een uitdaging om kleine gouden boekjes uit de jaren 40, 50 of 60 te vinden, aangezien deze boeken doorgaans na een aantal jaren gebruik werden weggegooid.

Gelukkige verzamelaars komen soms zeldzame edities tegen terwijl ze rondsnuffelen in antiekwinkels, rommelmarkten, rommelmarkten of landgoedverkopen. Titels uit de jaren zeventig en daarna zijn gemakkelijk te vinden op online veilingsites zoals eBay en variëren doorgaans in prijs van $ 1 tot $ 50, hoewel sommige titels voor veel meer verkopen. Over het algemeen geldt dat hoe ouder het boek en hoe eerder de uitgave is, hoe meer waarde het heeft, afhankelijk van de staat.

Steve Santi, auteur van verschillende gidsen voor het verzamelen van Kleine Gouden Boekjes, genoteerde editiedata en prijzen kunnen op verschillende manieren worden bepaald, afhankelijk van het jaar:

  • 1942 - 1946: Zoek het editienummer op de eerste of tweede pagina.
  • 1947 - 1970: De editiebrief bevindt zich op de laatste pagina in de rechter benedenhoek. Elke letter, A tot Z, komt overeen met een editie. Een 'A' is bijvoorbeeld een boek uit de eerste editie, terwijl Z de 26e editie is.
  • 1971 - 1991: De editiebrief bevindt zich uiterst links onderaan de eerste of tweede pagina.
  • 1991 - 2001: Deze boeken hebben een copyrightdatum en een drukdatum in Romeinse cijfers. Volgens de website van Santi is het boek een eerste editie als de letter "A" voorafgaat aan een Romeins cijfer. Bovendien zijn boeken uit deze periode zonder Romeins cijfer afkomstig uit de eerste druk van die editie.

Conditie is belangrijk

Gouden boekje: Kleine mama (hardcover)
Gouden boekje: Kleine mama (hardcover)

Net als bij elk verzamelboek is de staat van een Gouden Boekje doorslaggevend bij het bepalen van de waarde: hoe beter de staat, hoe hoger de prijs. Volgens de website van The Little Golden Book Collector wordt een boek beoordeeld als een van de vijf voorwaarden: nieuwstaat, prima, goed, slecht of rommel. Een mintboek komt vers uit de winkel en heeft de hoogste waarde; een mooi boek is gelezen maar ziet eruit als nieuw; er is een goed boek gelezen en de pagina's en de omslag kunnen versleten zijn; bij een slecht boek zijn de pagina's gescheurd en is er mogelijk op de pagina's geschreven, en bij een junkboek ontbreken pagina's of de omslag.

Niet-gecirculeerde boeken zijn nooit verkocht of geopend. Aangezien de meeste Kleine Gouden Boekjes zijn geopend en door de lezers genoten, moeten niet-gecirculeerde boeken in onberispelijke staat zijn en als zeldzaam en waardevol worden beschouwd. In de online winkel van Collecting Little Golden Book wordt bijvoorbeeld een niet-gecirculeerd exemplaar van de eerste editie van Little Mommy verkocht voor $ 150.

Zeldzaamheid

Als het om de waarde gaat, zijn leeftijd en conditie niet de enige factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Ook de zeldzaamheid van een boek draagt bij aan de waarde ervan. Zeldzaamheid wordt niet noodzakelijkerwijs bepaald door leeftijd of editie; sommige zeldzame boeken hebben latere auteursrechten. Ondanks het feit dat er wat lichte slijtage en wrijving is, wordt een exemplaar uit 1965 van Good Little, Bad Little Girl bijvoorbeeld als schaars beschouwd en voor $ 185 verkocht bij AbeBooks. Little Black Sambo, een populaire maar controversiële titel, is een ander zeldzaam boek dat zeer gewild is bij verzamelaars: onlangs was er een exemplaar verkrijgbaar bij VeraBook voor iets meer dan $ 280.

Boeken van beroemde auteurs en illustratoren

Eerste editieboeken van bekende auteurs en illustratoren kunnen hogere waarden met zich meebrengen. Boeken die zijn geschreven door beroemde auteurs, zoals de auteur van Good Night Moon, Margaret Wise Brown, kunnen bijvoorbeeld hogere biedingen opleveren op online veilingsites. Bovendien worden boeken geïllustreerd door populaire kinderboekillustratoren zoals Eloise Wilkin vaak zeer gewaardeerd door verzamelaars. Af en toe wordt een boek gesigneerd door de auteur of illustrator, en afhankelijk van de populariteit van de auteur en de staat van het boek kan dit waarde toevoegen.

Wartime-edities

Kleine gouden boekjes telden oorspronkelijk 42 pagina's; Tijdens de papiertekorten in de Tweede Wereldoorlog werden de paginanummers echter verminderd en veranderde de papierkwaliteit. Als gevolg hiervan zijn oorlogsedities van Gouden Boekjes van hoge kwaliteit uiterst waardevol. AbeBooks biedt een oorlogseditie uit 1943 van The Lively Little Rabbit aan voor $ 330.

Het kleine gouden boekje Kleine bibliotheek

Gouden boekje: Thuis voor een konijn (Hardcover)
Gouden boekje: Thuis voor een konijn (Hardcover)

Deze boeken zijn uitgegeven door Simon & Schuster en verkocht in sets van 12 kleine boekjes, gepresenteerd in een prachtig geïllustreerde doos. Kleine bibliotheken boden Disney-, niet-Disney- en dierenverhalen aan. Nieuwstaat, niet-Disney-boxsets worden vaak verkocht voor $ 50 - $ 150, en losse boeken worden verkocht voor $ 3 - $ 5. Vroege Disney-sets kunnen voor $ 100 - $ 200 worden verkocht, terwijl latere sets iets minder verkopen.

Verzamelobjecten voor het hele gezin

Misschien ben je geïnteresseerd in het verzamelen van Kleine Gouden Boekjes vanwege de fijne herinneringen die deze verhalen oproepen. U kunt besluiten om uw verzameling als hobby te starten en favoriete dierbare verhalen uit uw kindertijd te verzamelen om met uw gezin te delen, vakantie- of Disneyboeken te verzamelen, of boeken van uw favoriete auteur of illustrator. Als u verzamelt als investering, wilt u de waarde onderzoeken om het meeste uit uw verzamelbudget te halen.

Wat je reden ook is om te verzamelen, Kleine Gouden Boekjes zijn een verzamelobject waar het hele gezin naar kan zoeken en er samen van kan genieten. Nu kinderboeken digitaal gaan, is een Little Golden Book-collectie een schat om door te geven aan toekomstige generaties.

Aanbevolen: