Antieke commodes gebruiken in hedendaagse huizen

Inhoudsopgave:

Antieke commodes gebruiken in hedendaagse huizen
Antieke commodes gebruiken in hedendaagse huizen
Anonim

Maak van het organiseren van je kleding een stijlvol evenement met deze antieke commodes.

Commode met afwerking van Madagascar palissanderfineer
Commode met afwerking van Madagascar palissanderfineer

Elke familie heeft dat ene meubelstuk dat ze al generaties lang doorgeven; het ziet er tijdloos uit en is gebouwd om eeuwig mee te gaan. Je krijgt ze allebei voor de prijs van één met antieke commodes. Deze meer dan 200 jaar oude vaste kasten, een Franse manier om een ladekast te beschrijven, maakten het organiseren van je kleding tot een stijlvolle aangelegenheid. Tegenwoordig kunnen deze oude meubelstukken een aardige cent waard zijn, maar ze zijn zo nuttig dat je ze niet snel zult willen laten liggen.

Antieke commodes stijlvol georganiseerd

Vioolvormige Cartelklok op commode
Vioolvormige Cartelklok op commode

Commodes, niet te verwarren met de favoriete term van elke zuiderling voor het toilet, waren brede ladekasten die werden gebruikt om kleding en andere goederen op te bergen. Terwijl ze in de 20e eeuw plaats maakten voor minder decoratieve en goedkopere lades, was dit Europese meubilair een kenmerk van de 18e en 19e eeuw. Commodes verwijzen specifiek naar Franse lades die breed waren, een platte bovenkant (vaak met marmer of andere steen) en laag bij de grond, hoewel je zult zien dat veel antieke commode-aanbiedingen niet alleen naar Franse stukken verwijzen.

Moet weten

Commodes verwijzen naar Franse laden die breed waren, een platte bovenkant hadden (vaak met marmer of andere steen) en laag bij de grond.

Manieren om een antieke commode te identificeren

Een Louis XV kingwood bombe commode
Een Louis XV kingwood bombe commode

Over het algemeen hebben oude commodes een opvallend gedrongen vorm; ze zijn laag bij de grond en veel breder dan ze hoog zijn. Ze kunnen gemiddeld tussen de 2 en 8 lades bevatten, en ze zijn verkrijgbaar in vele stijlen. Tussen de 18e en 19e eeuw vonden er zoveel ontwerpheroplevingen plaats dat als je een historische stijl kunt bedenken, de kans groot is dat er commodes door zijn geïnspireerd. Dit kan de authenticatie voor de gewone mens moeilijk maken, maar er zijn een paar dingen waar u op kunt letten om te weten dat u echt antiek koopt.

  • Makerstempels/handtekeningen- Niet elk stuk dat je tegenkomt is gestempeld of ondertekend, maar het is belangrijk om onder, achter of in de laden te kijken van een antieke commode voor een fabrieksmerk of handtekening. Nieuwere stukken hebben moderne logo's, dus als je een oud uitziende postzegel tegenkomt, is de kans groot dat deze niet gisteren is gemaakt.
  • Houtkwaliteit- In de 18ee eeuw gebruikten mensen geen samengeperst hout om commodes te maken, dus daar wil je naar kijken het hout om te zien of het echt is. Echt hout heeft meestal een ongelijkmatige nerf, is zwaar/massief en bevat kleine scheurtjes of spleten.
  • Tekenen van leeftijd - Als je een mistig patina op een van de metalen armaturen of warme tekenen van slijtage op het hout opmerkt, dan heb je mogelijk een ouder stuk. Pas op voor afwerkingen die zijn gemanipuleerd om er verouderd uit te zien, en controleer nogmaals het type hout en de gebruikte armaturen om er zeker van te zijn dat het echt is.

Gids voor antieke commodestijlen

Commode, anoniem, ca. 1730 - ca. 1745
Commode, anoniem, ca. 1730 - ca. 1745

Omdat je antieke commodes uit meerdere eeuwen kunt vinden, zul je een heleboel verschillende ontwerpstijlen tegenkomen. Gelukkig kun je, als je iets weet over historisch meubilair of interieurontwerp, de stijl van een commode plaatsen op basis van hoe deze eruit ziet. Ondanks dat de toeters en bellen verschillend zijn, delen ze allemaal de algemene kenmerken: een kortere, bredere kist met een aantal laden en een plat stuk bovenop.

  • Louis XV- Deze Franse meubelstukken worden vaak Lodewijk XV-commodes genoemd omdat ze tijdens zijn bewind zijn gemaakt. Ze hebben een kenmerkende 'W'-vormige voorkant en veel vergulding eromheen de randen en decoratieve motieven die overal zijn geschilderd of gebeeldhouwd.
  • Provinciaal - Franse provinciale stukken werden in de 18e eeuw gemaakt naast die van Lodewijk XV, maar ze werden gebouwd in een eenvoudiger, meer rustieke stijl. Ze hebben weinig decoratie en zijn meestal rechtlijnig rechthoekig.
  • Victorian - Interessant genoeg waren de Engelse Victoriaanse commodes niet zo decoratief vergeleken met veel meubels, mode en stijl die in die periode werden gecreëerd. Ze concentreerden zich meer op strakke lijnen, luxe houtsoorten en de algehele functionaliteit dan op mode.

Hoeveel zijn antieke commodes waard?

Afhankelijk van wanneer het is gemaakt en waar het van is gemaakt, kunnen antieke commodes voor veel geld worden verkocht. Meubilair van hoge kwaliteit staat niet bekend als goedkoop, en mensen zijn altijd bereid te betalen voor wat ze willen. Als je wilt dat iets lang meegaat, betaal je het geld. Enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op hoeveel een antieke commode zal verkopen, zijn stijl, staat en grootte.

Stijl

De typisch Franse stijl uit de 18eeeuw met zwaar gebogen middenfronten op de commodes is meestal het duurst omdat het meteen als antiek lijkt. Wanneer u hiernaar zoekt, controleer dan of het midden van de commode merkbaar uitsteekt. Ter vergelijking: provinciale stukken zijn lang niet hetzelfde bedrag waard. Neem deze Louis XV-commode uit de 18deeeuw, die voor $ 4.750 wordt verkocht op 1st Dibs. Het is nog steeds behoorlijk wat waard, maar niet in de buurt van de bedragen van de sierlijke exemplaren.

Stijl gaat hand in hand met decoratie en versieringen. Stukken met veel goud of metaalwerk, beschilderde afbeeldingen, marmeren bladen, enzovoort, zullen meer waard zijn dan eenvoudige houten commodes. Zie het als bestellen via een menu: hoe meer stuks je bestelt, hoe duurder het totaal zal uitvallen.

Conditie

Conditie is heel belangrijk om naar te kijken bij oude meubels. Controleer de poten, laden en laderails op scheuren, breuken of tekenen van rot. Mensen willen het meubilair dat ze kopen gebruiken, en als het niet in een goede staat verkeert, zullen ze er niet veel voor betalen.

Maat

Hoe groter de commode, hoe duurder deze is. Waardevolle decoratie kan zwaarder wegen dan de grootte; neem bijvoorbeeld deze zeer smalle 19theeuwse mahoniehouten commode. Mahonie is een waardevolle houtsoort en wordt geleverd met een marmeren blad, maar het is slechts 6,5 meter breed, waardoor het lang niet zoveel waard is als veel grotere - het is iets meer dan $ 1.000 waard. Ter vergelijking: deze grotere, minder gedecoreerde Portugese commode van palissanderhout uit de late 18e eeuw is te koop voor bijna $ 13.000.

Mix en match antieke commodes met jouw persoonlijke stijl

Victoriaanse ladekast uit de 19e eeuw
Victoriaanse ladekast uit de 19e eeuw

Het beste deel van het hebben van je eigen ruimte is het inrichten ervan. Of u nu van opvallende prints en felle kleuren houdt of van rustgevende, neutrale tinten houdt, er zijn meubels die de decoratieve stijl waar u voor gaat kunnen versterken. Omdat antieke commodes zijn ontworpen met zoveel verschillende stijlen in gedachten, kunnen ze een perfecte (en duurzame) manier zijn om je ruimte aan te passen.

  • Moderne boerderij- Als je een fan bent van de moderne boerderijstijl, dan moet je op zoek gaan naar provinciale stukken. Deze commodes hebben een ruwer uiterlijk van hout, zijn eenvoudig ontworpen en zijn meestal verkrijgbaar in grotere maten.
  • Mid-Century Modern- MCM-fans houden van meubels die er heel natuurlijk uitzien en de materialen benadrukken die ervoor zijn gebruikt. In dit geval zul je Europese commodes uit de 19e eeuwse Europese commodes met rechte randen en warm hout willen vinden.
  • Bohemian- Traditioneel richt de Boheemse stijl zich op kleurrijke patronen, het mixen van texturen en het genieten van een gevoel van eigenzinnigheid. Commodes uit het begin van de 18ee eeuw met bloemige en mythische motieven erop geschilderd, passen goed bij deze lossere interieurstijl.

Verkleed je huis met één lade tegelijk

Antiek meubilair is iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, en een antieke commode kan een van de stukken zijn die je van verschillende familieleden hebt verzameld. Deze stijlvolle en functionele dressoirs zijn perfect om een gevoel van luxe toe te voegen aan een budgetomgeving, vooral als je er niet voor hoefde te betalen. Maar als je er nog geen hebt gekregen, zijn antieke commodes hun prijs zeker waard vanwege de lange levensduur en de vele complimenten die je over de jouwe krijgt.

Aanbevolen: