Hoe te debatteren op school

Inhoudsopgave:

Hoe te debatteren op school
Hoe te debatteren op school
Anonim
student spreekt in debatclub
student spreekt in debatclub

Door deel te nemen aan debatten kun je leren hoe je een onderwerp kunt onderzoeken, kritisch kunt nadenken en met overtuiging kunt spreken. Dit zijn geweldige vaardigheden om te leren terwijl je nog op school zit.

Soorten debatten

Terwijl je op school zit, wordt je misschien gevraagd om deel te nemen aan verschillende soorten debatten. De kans is groot dat dit meer dan één keer zal gebeuren. De setting, het publiek en het onderwerp zullen van invloed zijn op de manier waarop u ervoor kiest uw betoog op te maken en uw zaak te presenteren.

Debatten in de klas

Debatten in de klas zullen voornamelijk plaatsvinden in het bijzijn van je medestudenten. In die zin is het belangrijk om na te denken over hoe uw collega's tijdens het debat op uw betoog zullen reageren. Overtuig de meerderheid van hen met jouw standpunt door:

  • Informeel taalgebruik
  • Goed voorbereid zijn
  • Zelfvertrouwen uitstralen, zelfs als je nerveus bent
  • Met hen in contact komen tijdens uw kernargumenten of weerleggingen
  • Herkenbare voorbeelden gebruiken

Debatteam

Het debatteam zal waarschijnlijk wat intenser en uitdagender zijn in vergelijking met debatten in de klas. Als u deel uitmaakt van het debatteam, houd dan rekening met het volgende:

  • Je tegenstander gaat misschien voor de halsader, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op meer gerichte uitspraken of aanvallen.
  • Je zult waarschijnlijk de hulp en steun krijgen van de leden die het met jouw standpunt eens zijn, dus zorg ervoor dat je ze als informatiebron gebruikt.
  • Je tegenstander kan tactieken gebruiken om je uit koers te brengen, dus blijf bij je kernargument en laat je niet afleiden.
  • Gebruik je tijd verstandig en zorg ervoor dat je de belangrijkste punten duidelijk overbrengt. Misschien wilt u uw kernpunten beperken tot maximaal drie, met ondersteunende argumenten.

Debatten tijdens een clubbijeenkomst of studentenraad

Clubvergaderingen of studentenraad kunnen een meer informele debatsetting mogelijk maken. Deze debatten vinden misschien niet plaats achter een podium, maar het kan zijn dat u uw punt toch duidelijk wilt overbrengen. Om je voor te bereiden op een debat tijdens een clubvergadering of studentenraad, zorg ervoor dat je:

  • Concentreer je op het specifieke onderwerp en pas op dat je niet van je punt afdwa alt.
  • Er is mogelijk geen bemiddelaar, dus zorg ervoor dat u tijdens uw gesprek de mening van anderen respecteert.
  • Als je wordt overspoeld door luidere of assertievere individuen, moet je jezelf misschien buiten je comfortzone duwen en ervoor zorgen dat je punt wordt gehoord. Je kunt zeggen: "Ik begrijp wat je zegt, maar mijn perspectief is een beetje anders."
  • Zorg ervoor dat je het punt van je tegenstander duidelijk maakt voordat je jouw standpunt naar voren brengt. Op die manier voelen ze zich gehoord en krijg je een steviger weerwoord.

Het juiste debatonderwerp selecteren

Het ideale debatonderwerp is iets waar je gepassioneerd over bent. Op die manier kun je er gemakkelijker en met vertrouwen over praten. Ook heb je een goed begrip van de materie, of vind je het oprecht leuk om er onderzoek naar te doen. Om het juiste debatonderwerp voor u te vinden:

  • Vraag uzelf af welke onderwerpen u het meest interesseren en waarom.
  • Denk na over waar je het liefst over praat, onderzoek doet of over nadenkt.
  • Denk na over verschillende invalshoeken en perspectieven zodra je je onderwerp hebt beperkt.
  • Als je een onderwerp toegewezen hebt gekregen waar je niet zo dol op bent, bedenk dan hoe je dit kunt relateren aan iets dat je wel leuk vindt.
  • Onderzoek een aantal verschillende perspectieven op het onderwerp en ontdek wat je het meest interesseert aan het onderwerp.
  • Denk na over de voor- en nadelen van het selecteren van je onderwerp, en over hoe de weerleggingen van je tegenstander eruit zouden kunnen zien.

Je argument onderzoeken

Door je argument te onderzoeken, kun je de concepten die je probeert over te brengen aan je publiek of bemiddelaar volledig begrijpen. Om je te verdiepen in je onderwerp:

  • Google zoekt naar recente onderzoeksartikelen of gerenommeerde tijdschriften die jouw onderwerp behandelen.
  • Interview mensen die relevant zijn voor uw zaak en maak aantekeningen.
  • Verken je onderwerp vanuit verschillende perspectieven en vraag collega's, docenten en andere volwassenen wat hun mening over het onderwerp is.
  • Leen, bekijk of koop boeken die je kunnen helpen je argumenten verder te brengen of die van je tegenstander beter te begrijpen.
Student onderzoekt in de bibliotheek
Student onderzoekt in de bibliotheek

Voorbereiden om het argument van je tegenstander te weerleggen

Om grondig te ontkrachten wat je tegenstander beweert, zul je in hun perspectief, kernargumenten en weerleggingen moeten duiken. Als u eenmaal begrijpt wat ze waarschijnlijk zullen zeggen en uw argumenten kunt weerleggen, kunt u uw defensieve houding beter voorbereiden. Kom met verschillende weerleggingen die sterk bewijsmateriaal hebben om ze te ondersteunen. Als je het moeilijk vindt om te weten waar je moet beginnen, onderzoek dan het tegenovergestelde van de argumenten van je tegenstander en kom met een paar feiten die dit standpunt ondersteunen. Doe er een paar en kies de sterkste als je kernargumenten.

Je argument concentreren

Sterke argumenten zijn beknopt, gemakkelijk te verteren voor het publiek en bevatten verschillende herkenbare voorbeelden. Maak een lijst met uw ondersteunende feiten en isoleer enkele van de sterkste feiten als uw kernargumenten. Gebruik deze paar kernargumenten om ondersteunende details, feiten en voorbeelden te organiseren die deze versterken.

Het gaat goed tijdens je debat

Je debatstijl zal variëren afhankelijk van het soort setting waaraan je deelneemt. Debatteren kan in het begin een uitdaging lijken, maar met veel oefening en een goede voorbereiding heb je een goede kans om dit met evenwicht en vertrouwen te doen, en overtuiging.

Aanbevolen: