Ingrediënten om toe te voegen aan Risotto

Inhoudsopgave:

Ingrediënten om toe te voegen aan Risotto
Ingrediënten om toe te voegen aan Risotto
Anonim
Risotto van asperges
Risotto van asperges

Risotto is een traditioneel Italiaans rijstgerecht dat vrij eenvoudig te maken is, hoewel veel mensen zich afvragen welke ingrediënten ze aan risotto moeten toevoegen. Het gerecht heeft slechts een paar basisingrediënten die in elk risottorecept passen, waardoor er een achtergrond ontstaat waar je je eigen creatieve ingrediënten aan kunt toevoegen. Het mooie van risotto is dat er zoveel verschillende variaties zijn, je hoeft nooit twee keer hetzelfde gerecht te hebben.

Basisingrediënten voor risotto

Risotto wordt gemaakt met behulp van een langzame kooktechniek waardoor de rijst zijn zetmeel vrijgeeft en romig wordt. Er zijn vijf basisingrediënten in risotto.

Vet

Een goede risotto begint met een soort vet. Traditioneel wordt olijfolie of boter gebruikt, hoewel sommige koks graag pancetta, een niet-uitgehard Italiaans spek, maken en het vet daarvan gebruiken. Je kunt ook geklaarde boter gebruiken. Om te beginnen met het bereiden van uw risotto, verwarmt u het door u gekozen vet in een grote pan.

Uien

Gehakte uien vormen de aromatische smaakbasis voor risotto. Afhankelijk van de ingrediënten die je gaat toevoegen zijn gele ui, zoete ui of sjalotjes een goede keuze. Rode uien zijn meestal iets te sterk voor delicate smaken zoals zeevruchten, maar kunnen goed standhouden tegen de intensiteit en aardsheid van champignons. Je kunt ook een combinatie van verschillende soorten uien proberen. Probeer bijvoorbeeld eens een gehakt van gele uien, bosui en zoete uien. Fruit de uien in het vet tot ze glazig worden.

Rijst

Rijst is het meest basisingrediënt van risotto. Het soort rijst dat je gebruikt is erg belangrijk voor het succes van het gerecht. Risotto vereist een rijst met een hoog zetmeelgeh alte en een laag amylosegeh alte. Amylose is een kleverig polymeer; Kleverige rijst zoals sushirijst werkt niet voor risotto. Kies een middelkorrelige, ronde, zetmeelrijke rijst. In Noord-Amerika wordt Aborio-rijst vrijwel uitsluitend voor risotto gebruikt. Het wordt vaak bestempeld als ‘risottorijst’. In Italië worden andere rijstsoorten vaker gebruikt in risotto, waaronder Nano, Carnaroli en Vialone. Je kunt zelfs risotto maken met de pasta-orzo en dezelfde technieken volgen. Voeg de rijst toe aan de uien en het vet en bak deze een paar minuten om de rijst te roosteren en te bedekken met vet.

Aandelen en andere vloeistoffen

Hete bouillon is de traditionele vloeistof die aan risotto wordt toegevoegd. De smaak van de bouillon hangt geheel af van het soort risotto dat je maakt. Zeevruchtenbouillon is goed voor risotto met zeevruchten, terwijl groentebouillon goed werkt voor lichte risotto. Gebruik voor paddenstoelenrisotto het weekvocht van gedroogde eekhoorntjesbrood. Je kunt ook zure vloeistoffen zoals citroensap of witte wijnazijn aan de bouillon toevoegen om de smaken op te fleuren, of wat rode of witte wijn toevoegen. Alle vloeistoffen die aan de risotto worden toegevoegd, moeten heet zijn. Voeg de hete vloeistoffen lepel voor lepel toe, roer en geef de rijst de tijd om de vloeistof op te nemen voordat je er meer toevoegt.

Kaas

Zodra de rijst het al dente-stadium heeft bereikt, is het tijd om kaas toe te voegen. Traditionele harde Italiaanse kazen zoals Parmigiano-Reggiano of Asiago-kaas worden vaak gebruikt. Je kunt ook Romano-kaas, Mizithra-kaas of een mix van harde Italiaanse kazen proberen. Sommige koks geven de voorkeur aan zachte kazen zoals mascarpone om de risotto af te maken, omdat ze het lekker vinden hoe romig de kaas het gerecht maakt. Om kaas toe te voegen, ha alt u de risotto van het vuur en roert u de verse, geraspte kaas erdoor tot deze smelt en goed mengt met de rijst.

Kruiden

Afhankelijk van het soort kaas dat je gebruikt en de kruiden in je bouillon, heeft je risotto mogelijk wat zout nodig. Proef de risotto aan het einde van de bereiding en bepaal of er nog smaak aan moet worden gegeven. Voeg beetje bij beetje zout toe en blijf de smaak aanpassen totdat je de juiste balans hebt bereikt.

Extra ingrediënten om toe te voegen aan risotto

Als je eenmaal de basistechnieken voor risotto onder de knie hebt, kun je creatief aan de slag. Risotto kan eenvoudig worden aangepast om een hoofdgerecht of bijgerecht te maken. Het kan stevig of licht, aards of pikant zijn, afhankelijk van de extra ingrediënten die je toevoegt. Probeer deze ingrediënten eens toe te voegen aan risotto:

  • Paddestoelen vormen een aardse, hartige risotto. Gebruik gereconstitueerde eekhoorntjesbrood en alle verse paddenstoelen die momenteel in het seizoen zijn. Je kunt het uitgelekte porcini-weekvocht gebruiken om nog meer champignonsmaak te geven.
  • Verse kruiden kunnen de smaak en het karakter van je risotto volledig veranderen. Probeer verse munt met zachte groene erwten, of voeg wat verse basilicum toe met gehakte tomaten. Tijm gaat goed samen met aardse smaken, terwijl dragon goed samengaat met witte wijn en zeevruchten. Voeg verse kruiden toe aan het einde van het gerecht en roer ze goed door.
  • Citrus kan een vleugje helderheid toevoegen aan een lichte risotto met verse zomergroenten of zeevruchten. Probeer de schil van een citroen en wat citroensap toe te voegen terwijl je de hete bouillon toevoegt.
  • Groenten kunnen kleur en smaak toevoegen aan risotto. Asperges zijn favoriet en kunnen worden verwerkt voordat u begint met het toevoegen van uw bouillon. Combineer asperges met citroen en lichte kruiden zoals basilicum.
  • Truffels tillen risotto naar een hoger niveau. Je kunt verse truffels over de afgewerkte risotto schaven of de risotto besprenkelen met truffelolie.

Het koken van risotto volgt een basisbereiding en gebruikt eenvoudige ingrediënten; stem het af op jouw ma altijd en persoonlijke smaak door extra ingrediënten toe te voegen. Je enige beperking is je eigen creativiteit.

Aanbevolen: