Een thuisbevallingsplan maken (met sjabloon)

Inhoudsopgave:

Een thuisbevallingsplan maken (met sjabloon)
Een thuisbevallingsplan maken (met sjabloon)
Anonim
Moeder en pasgeborene na een waterbevalling thuis
Moeder en pasgeborene na een waterbevalling thuis

Het schrijven van een geboorteplan helpt ervoor te zorgen dat tijdens de bevalling rekening wordt gehouden met uw wensen. Hoewel je het misschien niet zo nodig vindt als je thuis bev alt, helpt het hebben van een geschreven plan de mensen die je gaan helpen om je de geboorte-ervaring te geven die je wenst, zonder je zorgen te hoeven maken over het op het laatste moment regelen van zaken of processen.

Een afdrukbare checklist voor een thuisbevallingsplan gebruiken

Het gebruik van de afdrukbare sjabloon voor een thuisbevallingsplan om je plan te maken, kan je helpen door instructies te geven voor elk vermeld item. Download de plansjabloon en vul uw gegevens in. Bespreek deze vervolgens met uw geboorteteam of werk er samen met hen aan.

U dient het plan ook met uw verloskundige en verloskundige door te nemen, zodat hij of zij op de hoogte is van uw bedoelingen en nuttige feedback kan geven over aanvullende zaken waarmee u rekening moet houden. Het is ook een goed idee om ze een kopie te geven om in uw medisch dossier te bewaren.

De sjabloon is per categorie onderverdeeld in secties met een leeg gebied aan het einde van elke sectie om aanvullende instructies toe te voegen die niet in de lijst voorkomen. De leveringschecklist aan het einde kan worden gebruikt om de items af te vinken die u bij uw geboorte-evenement wilt hebben. Er zijn extra lege regels aan het einde om items toe te voegen die niet op de lijst staan. Vergeet niet uw noodinformatie te vermelden voor het geval u naar een ziekenhuis moet worden overgebracht.

Je thuisbevallingsplan maken

Het is een goed idee om minimaal een maand na de bevalling met je thuisbevallingsplan te beginnen, zodat je niet te haastig bent om het af te ronden. Spreek een moment af om met uw verloskundige of doula en uw partner te gaan zitten om de details door te nemen en een document op te stellen dat iedereen duidelijk begrijpt. Een basisplan voor thuisbevalling moet alle benodigde informatie voor u en uw toekomstige baby bevatten, evenals informatie over onvoorziene gebeurtenissen in geval van een noodgeval.

Uw verloskundige en/of verloskundige

Vermeld de naam, het adres, het telefoonnummer en de contactgegevens van uw arts voor noodgevallen, evenals het ziekenhuis waar hij of zij toegang heeft.

Huidige medicijnen

Voeg een lijst toe met alle medicijnen die u regelmatig gebruikt, inclusief zelfzorgmedicijnen, voor het geval u naar het ziekenhuis moet.

Geboortebenodigdheden

Een lijst met benodigdheden die je tijdens de bevalling bij de hand wilt hebben. Dit omvat de benodigdheden die je verloskundige nodig heeft en bevallingsbenodigdheden zoals bevallingsbadjes, bevallingsballen, rebozo's of een bevallingsstoel.

Geboorteomgeving

Een beschrijving van de omgeving tijdens de bevalling, zoals hoe u de verlichting en temperatuur in de kamer wilt hebben. Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om spullen te hebben die hen ontspannen, zoals zachte muziek, etherische oliën en geurkaarsen. Dit kunnen ook zaken zijn zoals of u extra kussens wilt, de grootte en zachtheid van de kussens, dekens en verwarmingskussens of ijspakketten (of beide!). Je kunt ook aangeven welk eten en drinken je beschikbaar wilt hebben.

Aanwezige mensen

Een lijst met wie je graag in de kamer wilt hebben, en ook de mensen die je daar niet wilt hebben als dat een probleem is. Je kunt ook secundaire stappen toevoegen, bijvoorbeeld of je wilt dat sommige mensen weggaan als je een moeilijke bevalling begint te ervaren en of je de voorkeur geeft aan een minder drukke kamer als je je niet op je gemak voelt.

Lachende ouders met pasgeborenen
Lachende ouders met pasgeborenen

Foto's en video

Voeg gedetailleerde instructies toe over het fotograferen en/of filmen van de geboorte. Misschien wil je dat een van beide gebeurt, of wil je duidelijk maken dat je niet wilt dat er foto's of video's worden gemaakt. Als dat het geval is, wil je er misschien zelfs aan toevoegen dat je niet wilt dat smartphones de kamer binnenkomen. Als u foto's of video's toestaat, moet u duidelijk maken wie dit mag doen en ook of er een professionele geboortefotograaf aanwezig zal zijn en hun contactgegevens.

Pijnmedicatie

Geef instructies over of u tijdens de bevalling medicijnen wilt krijgen om uw ongemak te verzachten. Dit kunnen zowel vrij verkrijgbare medicijnen als voorgeschreven medicijnen zijn.

Geboortemethode

Instructies over de daadwerkelijke bezorgmethode, bijvoorbeeld of je een methode wilt gebruiken zoals het draaien van baby's of het gebruik van een rebozo-sjaal. Geef ook aan hoeveel coaching je wilt hebben bij het ademen en het naar buiten duwen van de baby. Sommige vrouwen vinden dit erg nuttig en motiverend tijdens de bevalling, terwijl anderen er de voorkeur aan geven dat het rustig is.

Noodplan

Instructies over wat u moet doen in geval van een noodgeval en onder welke omstandigheden u bereid bent naar het ziekenhuis te worden gebracht en wie u moet brengen. U kunt ook instructies noteren voor specifieke mogelijke problemen, zoals of u bereid bent inductie, een episiotomie, pijnmedicatie zoals ruggenprik of het gebruik van een pincet toe te staan. Als er een keizersnede moet plaatsvinden, geef dan informatie op over wat u wilt dat er tijdens die procedure gebeurt, bijvoorbeeld of u bij bewustzijn wilt zijn of anesthesie wilt krijgen.

De baby na de bevalling

Je moet gedetailleerde instructies geven over wat je moet doen na de bevalling met de baby.

  • Sommige moeders willen graag dat de baby wordt schoongemaakt voordat deze aan hen wordt gegeven om vast te houden, terwijl anderen niet willen dat de vernix caseosa-laag onmiddellijk wordt verwijderd.
  • Je kunt vragen dat je baby direct na de geboorte gedurende een bepaalde tijd huid-op-huid op je borst wordt gelegd. In sommige gevallen zal de moeder dit voor de andere echtgenoot vragen als deze arbeidsongeschikt is, bijvoorbeeld als u voor een keizersnede naar het ziekenhuis moet worden gebracht en de baby niet meteen kunt vasthouden.
  • Een andere overweging die u in uw plan moet beantwoorden, is of u wilt dat de baby meteen borstvoeding krijgt of dat er kunstvoeding moet worden gegeven.
  • Als u van plan bent borstvoeding te geven, kunt u aangeven dat u niet wilt dat de baby een fopspeen krijgt.
  • U dient ook instructies op te nemen over de medische procedures die bij het kind zullen worden uitgevoerd, zoals een vitamine K-injectie, het gebruik van een pulsoximeter en een metabole screening en eventuele andere onmiddellijke procedures die uw arts aanbeveelt. Hoewel deze in het ziekenhuis worden uitgevoerd, dient u instructies bij te voegen voor het geval u in geval van nood naar het ziekenhuis moet worden gebracht en de bevalling daar plaatsvindt.
  • Ten slotte moet u instructies toevoegen over de besnijdenis als uw baby een jongen is, en of u dit wilt of niet.

Navelstreng en placenta

Instructies over het doorknippen van de navelstreng en wie de procedure zal uitvoeren, zijn belangrijk.

  • In sommige gevallen gebeurt dit door de andere ouder, maar als die persoon niet aanwezig is, of als je een andere persoon of personen erbij wilt hebben, dan dien je dat in het plan te noteren.
  • Het doorknippen van de navelstreng is ook belangrijk, omdat sommige zorgverleners geloven dat het uitstellen van het doorknippen van de navelstreng gezondheidsvoordelen voor de baby kan hebben.
  • Je geeft ook aan wat je met de placenta wilt doen en of je medicijnen wilt om de placenta sneller te laten ontladen.

Plan voor andere kinderen en huisdieren

Als u nog meer kinderen heeft, dient u instructies op te nemen over waar zij tijdens de bevalling moeten zijn en, als zij niet aanwezig zullen zijn, wie er toezicht op hen zal houden. Je moet ook toevoegen op welk punt ze de kamer in mogen nadat het geboorteproces voorbij is. Als je huisdieren hebt, zoals een hond of kat, geef dan ook aan waar ze tijdens de bevalling zullen zijn, wie er voor ze zorgt en vanaf welk moment ze in de kamer mogen komen.

Plan de thuisbevalling van je baby

Als je je baby thuis krijgt, kan dit voor sommige vrouwen de ervaring minder stressvol maken en zorgen voor een meer natuurlijke bevalling. Zorg er echter voor dat u van tevoren een plan en een checklist samen met uw geboorteteam ontwikkelt, zodat iedereen op uw speciale dag op één lijn zit en er geen extra stress ontstaat door verwarring of gebrek aan voorbereiding.

Aanbevolen: