Antiek China gemaakt in Duitsland

Inhoudsopgave:

Antiek China gemaakt in Duitsland
Antiek China gemaakt in Duitsland
Anonim
Oud Noord-Duits theekopje
Oud Noord-Duits theekopje

Duits porselein is al bijna drie eeuwen gewild bij verzamelaars. Hoewel het een leven lang kan duren om meer te leren over porselein dat in Duitsland is gemaakt, zal het beginnen met de basis je helpen te begrijpen hoe je individuele stukken kunt herkennen en evalueren.

Duitse Chinese geschiedenis

Allereerst worden de termen porselein en porselein door elkaar gebruikt. De formule van het keramiek was meer dan 350 jaar lang een goed bewaard geheim en alleen Chinese werkplaatsen produceerden en exporteerden het. In 1708 ontdekte Johann Friedrich Bottger, een Duitse alchemist, het geheim voor het maken van hard porselein. Op basis van die ontdekking richtte Augustus de Sterke van Saksen de Meissen-porseleinfabriek op, de oudste nog bestaande Duitse porseleinfabriek, en af en toe een fabrikant van Duitse bierpullen.

Makers van antiek Duits China

Antieke Meissen kop en schotel
Antieke Meissen kop en schotel

Met het succes van Meissen kwam de opening van tientallen porseleinfabrieken, terwijl de heersers van verschillende Duitse staten en regio's wedijverden om de Europese en Amerikaanse markten te domineren. Veel bekende namen in de porseleinindustrie zijn destijds in Duitsland begonnen.

  • Frankenthal-porselein werd in 1755 opgericht in Frankenthal, Duitsland en stond bekend om zijn uitgebreide beeldjes. De fabriek bloeide in de 18e eeuw, en hoewel er enkele kopieën van originele stukken zijn uitgegeven, is de oorspronkelijke Frankenthal-fabriek niet meer in bedrijf. De figuren zijn te herkennen aan hun popachtige gezichten en gebogen voetstukken. Waarden zijn doorgaans hoog en kunnen doorgaans oplopen tot boven de €3.000. Op de stempel staat een leeuw of kroon, ter ere van het koninklijk huis.
  • Konigliche Porzellan Manufaktur is ook bekend als K. P. M. Het bedrijf werd in 1763 opgericht door Frederik de Grote, die vastbesloten was dat het beste porselein ter wereld uit Duitsland kwam. De stempels variëren van effen lijnen tot scepters, kronen en lichtbollen. Het bedrijf maakte serviesgoed, beeldjes en stukken uit de 18e eeuw, die subtiel waren gegoten en met de hand beschilderd. K. P. M. porselein kan nog steeds worden gekocht voor minder dan $ 100, hoewel de waarde ook $ 1.000 of meer kan bedragen.
  • Al bijna een eeuw lang produceerde Meissen China het beste kwaliteit porselein in Europa. Een deel van het succes van Meissen waren de prachtige decoraties die op de stukken werden aangebracht door kunstenaars als Johann Horoldt, Johann Kandler en Michael Victor Acier. Blue Onion van Meissen werd halverwege de 18e eeuw geproduceerd en is een van de meest gekopieerde en gereproduceerde antieke porseleinpatronen. Interessant genoeg zijn er geen uien in het blauw-witte ontwerp, alleen gestileerde asters, pioenrozen, perziken en granaatappels die voor uien werden aangezien. De prijzen voor oude Meissen kunnen extreem hoog zijn en zelfs kleinere stukken kunnen $ 3.000 of meer opbrengen. Het vergt jaren van studie om Meissen-stempels onder de knie te krijgen, aangezien er veel variaties op de 'gekruiste zwaarden' waren, en er zelfs nog meer kopieën en vervalsingen waren. De artiFacts-website heeft enkele uitstekende voorbeelden van de authentieke merken.
  • Villeroy & Boch produceert sinds de 18e eeuw porselein en aardewerk en is nog steeds op de markt. Je kunt hun stempels en impressies zien, waaronder 'Made in Germany', 'Mettlach' en 'V&B'.

Aan het begin van de 19e eeuw hadden veel van de oorspronkelijke Duitse porseleinfabrieken de productie stopgezet. Nadat grote kaolienafzettingen waren ontdekt in het gebied van Selb, Beieren, begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Duitse porseleinfabrieken. Het porselein dat destijds in Duitsland werd gemaakt, was ontworpen voor de algemene bevolking en niet voor de adel en aristocraten. Veel van de bedrijven die halverwege de 19e eeuw werden opgericht, produceren nog steeds prachtig Duits porselein met bekende namen, zoals Goebel, dat werd opgericht in 1871 en vooral bekend staat om de Hummel-beeldjes van Duitse kinderen. De Goebel-stempels bevatten de naam, een kroon, de maan en een bij. Waarden voor Hummel-beeldjes kunnen beginnen bij $ 20, hoewel zeldzame stukken duizenden dollars kosten.

Gemaakt in Duitsland? Oud of nieuw?

China in Berlijn
China in Berlijn

Het identificeren van Duits porselein vergt onderzoek, geduld, studie en oefening. Een stuk kan een bepaalde kleur, vorm of ontwerpelement hebben dat een verwijzing geeft naar de fabriek die het gemaakt heeft, maar de meest betrouwbare manier om te bepalen of een stuk porselein in Duitsland gemaakt is, is de stempel op de achterkant.

  • Backstamps zijn markeringen die op de onderkant van keramiek verschijnen om de fabrikant te identificeren. Een stempel kan met de hand worden getekend, gestempeld of ingesneden (in de klei van het keramiek worden geduwd). De stempel bevindt zich meestal onder het glazuur en vertegenwoordigt vaak het symbool of de naam van het bedrijf.
  • Backstamps kunnen je ook het productiejaar vertellen, gebaseerd op de vorm van de postzegel, en bedrijven veranderden de postzegels vaak om nieuw eigendom of updates weer te geven.
  • " Made in Germany" werd voor het eerst gebruikt in 1887 als een manier om Duits porselein te onderscheiden van Engels porselein, dat erg populair en concurrerend was met Britse fabrikanten. Maar toen 'Made in Germany' eenmaal op het porselein was gestempeld, keken kopers daar naar als een teken van uitmuntendheid en gaven er vaak de voorkeur aan, omdat dit doorgaans betekende dat een stuk goed ontworpen en goed geprijsd was.
  • In 1949 liet de regering van Oost-Duitsland hun bedrijven 'Made in German Democratic Republic' of 'Made in DDR' gebruiken. West-Duitse bedrijven veranderden hun merknaam in 'Made in West Germany'. Toen Duitsland in 1989 herenigde, werd de stempel 'Made in Germany' hersteld.
  • Een ander probleem waarmee rekening moet worden gehouden bij het identificeren van Duits porselein is dat Duitsland door de eeuwen heen uit verschillende staten heeft bestaan. Beieren, Saksen, Pruisen en andere regio's vertegenwoordigen ook porselein gemaakt in Duitsland. Mogelijk ziet u geen "Made in Germany" -merkteken, maar het stuk zou daar vervaardigd kunnen zijn.
  • Op het hoogtepunt van de productie aan het eind van de 19e eeuw telde Duitsland honderden porseleinfabrieken en werkplaatsen. Veel van hun namen gebruikten 'koninklijk', of ze hergebruikten namen bij het opzetten van nieuwe fabrieken. Het kan erg verwarrend zijn als je probeert uit te zoeken wie wat heeft gemaakt, waar en wanneer ze het hebben gemaakt. Een van de beste bronnen voor dit soort informatie is de website Porcelain Marks and More, die een volledige lijst biedt van vroege Duitse staten, de namen van de fabrikanten, een overzicht van elke fabrikant en een afbeelding van elk merk dat door een bedrijf wordt gebruikt. Er is ook een sectie over latere Duitse fabrikanten met dezelfde informatie.
  • Als je op zoek bent naar een antiek stuk porselein dat 'Made in Germany' is, moet je volgens de Amerikaanse douane iets kopen dat minstens 100 jaar oud is. Een stuk porselein dat jonger is dan 100 jaar oud kan antiek worden genoemd (wat een vrij flexibele term is), maar om juridische redenen is het eeuwteken officieel.

Vervalsingen en kopieën spotten

Aangezien een deel van het Duitse porselein zeldzaam en waardevol is, wordt de markt overspoeld met vervalsingen en kopieën die nieuwe verzamelaars voor de gek kunnen houden. Er is geen enkele manier om te bepalen of een stuk Duits porselein oud of nieuw is, maar hier zijn enkele tips om een slechte koop te voorkomen.

  • Antiek Duits porselein vertoont over het algemeen tekenen van slijtage. Zoek naar slijtage aan de onderranden of enig craquelé in het glazuur. Als een stuk er uit de doos gloednieuw uitziet, maar het staat vermeld als antiek, wees dan voorzichtig.
  • Elk tijdperk had een andere esthetische smaak, dus de kleuren die vandaag de dag op Duits porselein worden gebruikt, zijn mogelijk niet dezelfde als de kleuren die in 1870 werden gebruikt. Als je niet zeker bent van een stuk, controleer dan de kleuren met afbeeldingen van oudere stukken en wees op uw hoede voor uitgebreide kleurvariaties.
  • Als het stuk heel licht of ongewoon zwaar aanvoelt, kan het een reproductie zijn.

De beste manier om een stuk porselein te dateren is door middel van kennis, en dat vergt onderzoek, tijd en moeite om te verwerven. Door musea, antiekwinkels en tentoonstellingen te bezoeken, kun je voorbeelden van dichtbij bekijken, en dit kan je helpen te leren waar je op moet letten bij een bepaalde fabriek. Houd er rekening mee dat zelfs de experts soms voor de gek worden gehouden.

Identificatie- en prijsgidsen

  • Antieke theekopjes
    Antieke theekopjes

    De Gerold Porzellan Collectors-website bevat waardevolle informatie en foto's van zeldzaam en verzamelbaar Duits porselein. Er zijn uitstekende foto's voor identificatie en studie.

  • De International Ceramics Directory bevat talloze links naar Duitse porseleinwebsites, samen met lijsten met stempels, geschiedenis en andere informatie over oude en nieuwe fabrieken.
  • De Directory of European Porcelain van Ludwig Danckert is een klassieke referentiebron als je fabrieken, geschiedenis en merken wilt opsporen. Hoewel niet meer gedrukt, zijn er veel exemplaren beschikbaar via online bronnen, zoals Amazon of American Book Exchange.
  • Hoewel geschreven in 1876, vermeldt A Manual of Marks on Pottery and Porcelain veel oudere stempels. Het is beschikbaar in een online, gratis editie.
  • Kovels.com vermeldt veel merken voor Duitse fabrieken, maar een deel van de informatie op deze site is alleen op basis van lidmaatschap.

De volgende prijs- en identificatiegidsen zijn verkrijgbaar via online boekverkopers:

  • Meissen Porcelain Identification and Value Guide door Jim Harrison en Susan Harran bevat een bedrijfsgeschiedenis, beschrijvingen van stukken en lijsten van kunstenaars die voor Meissen hebben gewerkt.
  • R S Prussia & More Schlegelmilch Porcelain Features Cob alt van Mary J. McCaslin bespreekt de stukken geproduceerd door een bedrijf dat bekend staat om zijn uitgebreide porseleinen decoraties en diepblauwe achtergronden.
  • The Book of Meissen (een Schiffer-boek voor verzamelaars) van Robert E. Rontgen heeft uitstekende foto's en beschrijvingen van zeldzaam antiek uit de Meissen-fabriek.
  • Pictorial Guide to Pottery And Porcelain Marks van Chad Lage is online te koop en is een uitstekende naslaggids voor porseleinmerken in de VS en Europa. Duidelijke foto's en uitgebreide lijsten met stempels helpen u een stuk te dateren of een fabrikant te identificeren.

Geniet van verzamelen

Duits porselein gaat, ondanks al zijn delicate uiterlijk, bijna 300 jaar mee. Ook al staat op sommige stukken het merkteken 'Made in Germany', gebruik dat niet als enige leidraad bij het verzamelen van porselein. Besteed in plaats daarvan tijd aan het leren kennen van de fabrieken die porselein produceerden en leer meer over de ontwerpers, stijlen en verhalen achter deze fragiele creaties.

Aanbevolen: