Vintage Wedgwood China patroonidentificatie & waarden

Inhoudsopgave:

Vintage Wedgwood China patroonidentificatie & waarden
Vintage Wedgwood China patroonidentificatie & waarden
Anonim
Een porseleinen vaas gemaakt in de Meissen-fabriek in de Wedgwood-stijl
Een porseleinen vaas gemaakt in de Meissen-fabriek in de Wedgwood-stijl

China-verzamelaars zijn geïnteresseerd in vintage Wedgwood-porselein, niet alleen vanwege de schoonheid van de stukken, maar ook vanwege de investeringsmogelijkheden. Leer hoe u Wedgwood-porseleinpatronen kunt identificeren en ontdek hoe u kunt bepalen of uw porselein waardevol kan zijn.

Een geschiedenis van Wedgwood

Het verhaal van Wedgwood-porselein is fascinerend en het zal je meer waardering geven voor de vele mooie ontwerpen. Josiah Wedgwood werd in 1730 geboren in een pottenbakkersfamilie en tegen de tijd dat hij zes jaar oud was, ging hij in de leer. Hij leerde zijn vak goed, en als volwassene begon hij te experimenteren met verschillende formules voor porselein en had hij verschillende technologische vooruitgang geboekt in het proces van ontwerpoverdracht. Zijn capaciteiten zorgden ervoor dat hij werd opgemerkt en in 1765 maakte hij een complete set serviesgoed voor koningin Charlotte. Zijn bedrijf groeide snel dankzij de bekendheid vanwege zijn beweringen dat hij de pottenbakker van de koningin was.

Toen Josiah Wedgwood in 1795 stierf, liet hij zijn bedrijf over aan zijn zonen. Ze waren niet geïnteresseerd in het runnen van het bedrijf, en hoewel het vervaardigde porselein van de hoogste kwaliteit was, had het bedrijf het in de loop van de volgende eeuw moeilijk. In het begin van de 20e eeuw begon het bedrijf te bloeien en in 1966 werden de aandelen geïntroduceerd op de London Stock Exchange toen het bedrijf naar de beurs ging.

Identificeren van Vintage Wedgwood China

Wedgwood-porselein is relatief gemakkelijk te identificeren omdat het bedrijf hun ontwerpen bijna altijd heeft gemarkeerd. Met deze tips kunt u het identificeren.

Zoek naar het Wedgwood-teken

Bijna al het Wedgwood is gestempeld, hoewel er in de afgelopen ruim 250 jaar verschillende stempels zijn geweest. Wedgwood heeft bijna altijd een makersmerk met een handtekening in plaats van alleen een symbool. Normaal gesproken staat er een van de volgende dingen:

  • Wedgwood Engeland
  • Wedgwood, gemaakt in Engeland
  • Wedgwood van Etrurië en Barlaston

Het kan ook een urn bevatten met het woord "Wedgwood" eronder. De urn is de enige afbeelding afgebeeld in de Wedgwood-markeringen.

Leer de datumstempel lezen

Na 1860 begon Wedgwood een drieletterige stempel te gebruiken om de datum aan te geven waarop het stuk was vervaardigd. De eerste letter staat voor de maand, de tweede voor de pottenbakker en de derde voor het jaar. Het kan echter een uitdaging zijn om te begrijpen hoe dit werkt. Deze tabel kan helpen.

Maand Lettercode
januari J
februari F
maart M (1860-1863), R (1864 en later)
April A
Mei Y (1860-1863), M (1864 en later)
juni T
juli V (1860-1863), L (1864 en later)
augustus W
september S
oktober O
november N
december D

De jaarcodes beginnen met 1860 en O en gaan door tot Z in 1871. Op dat moment begint de lettercode opnieuw met A in 1872. Dit betekent dat sommige letters langer dan een jaar worden gebruikt.

Je Wedgewood-patroon vinden

Zodra je de datum van het stuk weet, kun je aan het identificeren van het patroon werken. Wedgwood heeft in de ruim twee eeuwen dat het bedrijf bestaat tientallen porseleinpatronen gemaakt. Voor Wedgwood-patronen van na 1962 kun je de patroonnaam vaak op de achterkant van het stuk vinden. Voor anderen is het een goed idee om een patroonboek te raadplegen waarin elk patroon vermeld staat, zoals Wedgwood: A Collector's Guide van Peter Williams. U kunt ook controleren of u een van de volgende populaire en waardevolle patronen heeft.

Jasperware

Ontwikkeld door Josiah Wedgwood in de jaren 1770, heeft dit prachtige patroon een matte basislaag met verhoogde, meestal witte, versieringen. De basislaag is vaak lichtblauw, maar kan ook groen, zwart, donkerblauw, geel en andere tinten zijn.

Jasperware vaas en deksel, Wedgwood, Engeland
Jasperware vaas en deksel, Wedgwood, Engeland

Queen's Ware

Queen's Ware is een ander zeer populair patroon, geïnspireerd op het theeservies dat Josiah Wedgwood in 1765 voor koningin Charlotte maakte. Het is een glanzend en elegant crème-op-crème ontwerp dat een klassieke keuze is.

Kastanje- of oranje mand, Queen's ware catalogus
Kastanje- of oranje mand, Queen's ware catalogus

Sprookjesland glans

Susannah Margaretta "Daisy" Makeig-Jones was een ontwerper die in het begin van de 20e eeuw voor Wedgwood werkte. Ze creëerde het iconische Fairyland Luster-patroon in 1915, met handgeschilderde decoraties en een iriserend glazuur.

Wedgwood luster scha altje met fruitmotief
Wedgwood luster scha altje met fruitmotief

Majolica

Wedgwood majolica heeft op de natuur geïnspireerde ontwerpen, vaak in een ton-sur-ton kleurenschema. Veel hiervan zijn gemaakt aan het eind van de 20e eeuw en hebben vaak een Art Nouveau-stijl die aantrekkelijk is voor verzamelaars.

Groen bord Wedgwood Majolica
Groen bord Wedgwood Majolica

Hoeveel is Wedgwood China waard?

Je kunt een aantal nieuwere, minder verzamelbare Wedgewood-stukken vinden voor minder dan $ 10, maar de meest gewilde items worden voor honderden of duizenden verkocht. De waarde van Wedgwood porselein hangt van verschillende factoren af. Hier zijn er een paar om over na te denken.

Is het antiek of vintage?

Vanuit puristisch oogpunt werd antiek Wedgwood-porselein gemaakt vóór 1910. Antiek wordt in de meeste genres beschreven als minstens 100 jaar oud. Vaak zullen beginnende verzamelaars zeggen dat ze een antiek Wedgwood-bord hebben, terwijl ze in werkelijkheid een vintage patroon hebben. Vintage porseleinpatronen van Wedgwood zouden elk patroon beschrijven dat tussen 1910 en 1985 werd vervaardigd. Het is belangrijk om het verschil op te merken, omdat een antiek patroon uit het begin van de 19e eeuw uiteraard zeldzamer en duurder zou zijn dan een vintage patroon uit de jaren dertig.

Servies versus studiostukken

Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen zijn studiostukken waardevoller dan serviesgoed. Als het een servies, theeservies of een soortgelijke verzameling is, heeft het nog steeds waarde. Als je echter een studiostuk laat maken door een ambachtsman, zal het meer waard zijn. De meeste studiostukken zijn genummerd. Veel van de Fairyland-stukken worden beschouwd als studio Wedgewood.

Conditie

Net als elk breekbaar item is Wedgwood-porselein door de jaren heen gevoelig voor breuk. Als je een stuk in goede staat hebt, zal het meer waard zijn dan een soortgelijk stuk met schade.

Wedgwood-waarden ter vergelijking

Om een idee te krijgen van de waarde van uw stuk, kunt u het vergelijken met recent verkochte stukken die qua stijl en staat vergelijkbaar zijn. Dit is niet zo nauwkeurig als het verkrijgen van een professionele beoordeling, maar het kan u wel nuttige informatie opleveren. Hier zijn een paar onlangs verkochte Wedgwood-stukken en hun waarden:

  • Een genummerde Wedgwood Fairyland Luster-kom in perfecte staat, verkocht voor meer dan $ 1.300. Het was een van de slechts 100 die ooit zijn geproduceerd.
  • Een genummerde Wedgwood Jasperware-vaas in het patroon 'Procession of the Deities' werd verkocht voor bijna $ 2.000. Het was in prachtige staat.
  • Een zwarte visvormige vaas van Jasperware werd verkocht voor ongeveer $ 450. Het was geen beperkte editie, maar het was in zeer goede staat.

Zorg voor een Wedgwood-collectie

Wedgwood is een erfstuk en zal generaties lang worden gekoesterd. Zorg goed voor uw verzameling, zodat uw kinderen en kleinkinderen er nog jaren plezier van zullen hebben. Hier zijn enkele tips om te helpen:

  • Het is belangrijk om uw porselein uit direct zonlicht te bewaren en op een beschermde plaats te bewaren waar het niet per ongeluk wordt afgebroken of gebarsten. Een vitrinekast met glazen voorkant helpt je stukken te beschermen en mooi tentoon te stellen.
  • Als je van plan bent ze te gebruiken, was de vaat dan altijd met een zachte zeep en spoel ze grondig af met warm, niet heet water. Een opgevouwen theedoek op de bodem van de gootsteen zorgt ervoor dat je vaat niet tegen de gootsteen botst en barst. Laat ze aan de lucht drogen, uit de buurt van direct zonlicht, voordat je ze opbergt.
  • Je kunt je delicate stukken ook bewaren in zachte flanellen zakjes. Deze houden ze stofvrij en beschermen ze tegen onbedoelde spanen.

Veel opties voor verzamelaars

Het verzamelen van antiek porselein is een leuke hobby en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wedgwood is slechts een van de prachtige mogelijkheden; Blue Willow China is een andere. Van antiek porselein tot Limoges-servies, er is zoveel keuze.

Aanbevolen: