Vintage Fire-King-patroonidentificatie gemakkelijk gemaakt

Inhoudsopgave:

Vintage Fire-King-patroonidentificatie gemakkelijk gemaakt
Vintage Fire-King-patroonidentificatie gemakkelijk gemaakt
Anonim
Fire King Tarwe Ovenschotels
Fire King Tarwe Ovenschotels

Vanwege de populariteit van gestileerd keukengerei in het atoomtijdperk, kan de identificatie van vintage Fire-King-patronen enigszins ingewikkeld zijn voor mensen met een ongetraind oog. Gezien het feit dat deze duurzame Anchor Hocking-schalen zowel een praktische als een esthetische aantrekkingskracht hebben op zowel amateurkoks als garage-sale-shoppers, is het verstandig om te bepalen of uw braadpan een echte Vuurkoning is voordat u hem weggeeft bij uw plaatselijke tuinverkoop..

Vintage Fire-King-patroonidentificatie

The Hocking Glass Company werd opgericht in 1905 en was in de jaren dertig uitgegroeid tot een van de bekendste glaswerkfabrikanten in de Verenigde Staten. Bekend om hun Depression-glazensets, omarmde het nieuw opgerichte bedrijf Anchor Hocking, circa 1937, deze culturele beweging naar het kopen van kleurrijk maar praktisch alledaags keukengerei. In de jaren veertig manifesteerden ze dit project door kommen, kannen, mokken en borden te vervaardigen in levendige kleuren en patronen met behulp van een duurzaam, hittebestendig borosilicaatmateriaal.

Vaak vergeleken met Pyrex-kommen en hun vintage patronen, werd de Fire-King-keukengereilijn van Anchor Hocking immens populair. Geïnspireerd door hun kleurrijke Depression-glas, begon Anchor Hocking hun borosilicaatstukken te produceren in levendige, rijkelijk gepigmenteerde tinten. Daartoe behoorde onder meer hun meest gewilde serie "Jade-ite", die serviesgoedsets in een lichtgroene tint produceerde.

Ondoorzichtig Fire-King keukengerei

Hoewel doorschijnend Fire-King-keukengerei geliefd was vanwege zijn unieke patronen, waren de ondoorzichtige Fire-King-sets van Anchor Hocking veruit de betere verkopers van de twee stijlen. Hoewel deze ondoorzichtige sets verkrijgbaar waren in een regenboog van kleuren, waren twee van de meest populaire van het bedrijf de Jade-ite en Peach Luster-lijnen.

Jade-iet

Van de ondoorzichtige Fire-King-serie blijft de Jade-ite het populairst onder verzamelaars. Dit goedkope lichtgroene melkglas, geproduceerd tussen 1942 en 1956, werd vaak weggegeven tijdens promotionele evenementen en in samenwerking met lokale bedrijven.

Fire King Jane Ray Jadeïet keukengerei
Fire King Jane Ray Jadeïet keukengerei

Perzikglans

Naast deze kleurrijke items introduceerde Anchor Hocking ook de Peach Luster-serie. Dit melkglas bevatte gerechten in een mooie perziktint en afgewerkt met een iriserend glazuur. Omdat het glazuur deze stukken wat delicater maakte, zijn er veel minder sets intact gebleven tot in de 21e eeuw.

Fire King Peach Lustre koffiemok
Fire King Peach Lustre koffiemok

Vuurkoningpatronen

Hoewel er een eindig aantal kleuren beschikbaar was voor Anchor Hocking om hun Fire-King-glaswerk in te vervaardigen, was er absoluut geen limiet wat betreft de variaties in patronen die ze konden ontwerpen aan de buitenkant van hun gerechten. Hoewel deze stukken meestal worden geïdentificeerd door visuele bevestiging van een van de Fire-King-patronen, kunnen ze ook worden bevestigd door het Anchor Hocking-insigne (een anker met een H) en/of een schriftelijke toeschrijving aan Fire-King of Anchor te lokaliseren. Hocking aan de onderkant van elk gerecht.

Sleutelbloem

Dit patroon is een van de beperktere series van Anchor Hocking en toont een kleine verzameling roze en rode sleutelbloemen. Dit geliefde patroon is een van de meest delicate en elegante van het bedrijf en past perfect op elk aanrecht in de keuken.

Vuurkoning Primrose kleine kan
Vuurkoning Primrose kleine kan

Weidegroen

Het Meadow Green-patroon, dat typerend is voor de kleurenpaletten uit het midden van de eeuw, toont een oscillerend bladerrijk tafereel en werd tussen 1968 en 1976 door het bedrijf geproduceerd.

Vintage Fire King groene weide gerechten
Vintage Fire King groene weide gerechten

Tarwe

De gouden en zilveren accenten op het tarwepatroon brengen het echt tot leven en maken het een favoriet onder moderne verzamelaars.

1962 FIRE KING Tarwe Ovenschotels
1962 FIRE KING Tarwe Ovenschotels

Vergeet mij niet

Een ander bloemmotief van het bedrijf, het Forget Me Not-melkglas, illustreert een wervelend duo van kleine, blauwe Forget Me Nots.

Vintage Vuurkoning Vergeet me niet theekopje
Vintage Vuurkoning Vergeet me niet theekopje

Fleurette

Het historisch vrouwelijke Fleurette-patroon was een van de populairste sets van Anchor Hocking, deels omdat ze de perfecte aanvulling waren op elk theekransje of formele lunch.

Vintage Fire King Fleurette-patroon
Vintage Fire King Fleurette-patroon

Fire-King massief glaspatronen

Fire-King-patronen die effen gekleurd glas versieren, zijn niet zo direct toe te schrijven aan het bedrijf Anchor Hocking; ze concurreerden echter goed met de snelgroeiende feestartikelen uit die periode en werden geproduceerd in een verscheidenheid aan patronen en tinten.

Shell

Het schelppatroon is gevormd om op de randen van schelpen te lijken en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Vuur-koning gouden schelppatroon
Vuur-koning gouden schelppatroon

Tarweschoven

Naast hun populaire tarwemelkglas, printen de schoven met tarwepatronen in elkaar grijpende korrels van tarwestengels over de omtrek van veel gekleurde gerechten.

Fire-King Schoven van Tarwe-patroon
Fire-King Schoven van Tarwe-patroon

Alice

Het Alice-patroon werd alleen tussen 1945 en 1949 geproduceerd en beschrijft een herhalend bloemmotief dat in slechts twee kleurenschema's werd uitgebracht: Vitrock (blauw en wit) en Jade-ite. Dit eerdere Fire-King-patroon doet meer denken aan traditioneel porselein en werd geproduceerd in een beperkt aantal schalen en kopjes.

Vintage Jadeïet beker Alice patroon
Vintage Jadeïet beker Alice patroon

Visschubben

Een ander uniek Fire-King-patroon is gemaakt om vissenschubben na te bootsen en weerspiegelt een minuscule textuur aan de randen van deze gerechten.

Fire-King glaswerkwaarden

De indrukwekkende duurzaamheid van dit glaswerk heeft ervoor gezorgd dat het tot ver in de 21steeuw meegaat, maar omdat deze stukken vrij alledaags zijn, hebben ze over het algemeen geen noemenswaardige geldwaarde. Nicheverzamelaars genieten van de mokken die het bedrijf heeft gemaakt voor gebruik in restaurants, en de eerder genoemde Jade-ite-serie blijft tot op de dag van vandaag populair. Hoe groter de set, hoe waardevoller deze is. Een enkele Jade-ite mengkom werd op Mercari verkocht voor $ 28. Toch werd er op een veiling een nieuwe set Fire-King-nestschalen met zwarte stippen verkocht voor $ 240.

Vintage Fire-King-glaswerk voor de moderne verzamelaar

Uiteindelijk fluctueren de waarden van Fire-King op basis van de zeldzaamheid van het patroon, het aantal stuks in een bepaalde collectie en de staat van de sets, maar de lange levensduur van dit glaswerk maakt het tot een nuttig verzamelobject voor elke chef-kok keuken. Bekijk vervolgens wat vintage Corningware die je misschien aan je collectie wilt toevoegen.

Aanbevolen: