Radijs planten

Inhoudsopgave:

Radijs planten
Radijs planten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Als je wilt weten hoe je radijszaden plant, ben je in goed gezelschap. Radijzen, afkomstig uit China, worden al eeuwenlang gegeten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de oude Grieken en Egyptenaren deze knapperige, peperige wortels zeer waardeerden. Ook jij kunt ervan genieten, vers uit eigen tuin.

Soorten Radijs

Er zijn letterlijk honderden soorten radijs. Veel meer dan je ooit zult zien in je plaatselijke supermarkt. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en vormen. Sommige zijn zeer mild, terwijl andere je ogen doen tranen.

Meestal worden radijsjes onderverdeeld in lente- en wintervariëteiten. Je zult het leuk vinden om beide te proberen; met zo'n compact groentetje kun je gemakkelijk ruimte vinden voor meerdere soorten. De moeilijke taak is om te beslissen welke mooie variant je het eerst wilt proberen.

Je zou kunnen beginnen met de rood-witte, iets langwerpige Franse ontbijtradijs of de ronde scharlakenrode bol. Andere unieke varianten zijn onder meer de damesslipper met zijn roze schil en wit vruchtvlees, de lange, witwitte ijspegel of een veelkleurige variant met een paaseivariant. Met deze variëteit heb je een gemengd assortiment roze, roze, witte, paarse en rode radijsjes.

Terwijl je leert hoe je radijszaden plant en vertrouwen krijgt in je tuiniervaardigheden, ben je klaar om de vele variëteiten uit te proberen die beschikbaar zijn in zaadcatalogi. Maar wees gewaarschuwd: het kan lastig zijn om je favoriet te kiezen.

Radijzenzaden planten

Site

Radijzenzaden doen het het beste bij koud weer, net als de neven van radijs, kool en broccoli. Selecteer een gebied dat elke dag minimaal zes uur zon krijgt. Zaden kunnen direct in de voorbereide grond worden gezaaid, maar doen het ook heel goed in containers. Dit is een geweldige optie als je geen tuinruimte hebt.

Bodem

Het is belangrijk om goed gedraineerde, rijke, losse grond te hebben om je zaden te planten. Een pH van 5,8 tot 6,8 is ideaal. De grond moet 15 tot 18 centimeter diep worden bewerkt, afhankelijk van het type radijs dat je kweekt. Indien nodig de bodem aanpassen met organische compost, maar vermijd het gebruik van verse mest of meststoffen met een hoog stikstofgeh alte. Stikstof geeft mooi blad maar doet weinig voor de wortels. Omdat de wortels jouw doel zijn, wil je dat ze zich goed ontwikkelen.

Zorg ervoor dat de grond los is, zonder stenen of andere obstakels. Hierdoor kunnen de wortels zonder enige barrière tot de juiste grootte groeien. Kleine voorjaarsradijsjes moeten ongeveer een halve centimeter diep en een centimeter uit elkaar worden gezaaid. Grotere of langzaam groeiende winterradijsjes moeten iets dieper staan. Overal van driekwart inch tot anderhalve centimeter is een goede diepte; controleer uw zaadpakket voor specifieke plantdieptes voor de variëteit die u kweekt.

Kieming

Radijzenzaden ontkiemen meestal binnen een week. Zodra je de zaailing door het grondoppervlak ziet barsten, moeten ze worden uitgedund tot ongeveer vijf centimeter van elkaar. Winterradijsjes moeten mogelijk worden uitgedund tot een afstand van 15 cm. Dit geeft je radijsjes voldoende ruimte om te groeien zonder dat ze zich ophopen. Nadat de zaailingen zijn uitgedund, moeten ze worden gemulleerd. Mulchen helpt de bodemtemperatuur koel te houden en helpt ook om vocht vast te houden. Je kunt je winterradijsjes ook wat langer in de grond laten staan als ze nog niet klaar zijn om te oogsten. Een milde vorst heeft de neiging de smaak van winterradijs te verbeteren. Ze zullen een harde bevriezing echter niet overleven, dus zorg ervoor dat je ze vóór die tijd oogst. Oogst als de wortels jong zijn, ongeveer 2,5 cm in diameter of minder. Als je ze te lang laat staan, krijg je hete, houtachtige wortels.

Het planten van radijszaden is een geweldig project voor beginners. Kinderen zullen genieten van de snelle voortgang van planten tot oogsten, aangezien veel soorten ongeveer drie weken na het planten klaar zijn om geplukt te worden. Wat een geweldige manier om je kinderen naar buiten te krijgen!.

Aanbevolen: