Prijsgidsen voor stripboeken voor nauwkeurige waarden

Inhoudsopgave:

Prijsgidsen voor stripboeken voor nauwkeurige waarden
Prijsgidsen voor stripboeken voor nauwkeurige waarden
Anonim
Verzameling oude stripboeken
Verzameling oude stripboeken

Stripboeken vormen een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse adolescentie sinds 1932, toen het eerste wijdverspreide stripboek werd gedrukt. Sommige van de vroegste stripboeken kunnen op veilingen duizenden dollars opbrengen en zijn gretig gewild bij verzamelaars. Gaat uw oude stripboekencollectie de universitaire opleiding van uw kind betalen? Waarschijnlijk niet, maar met een goede prijslijst kun je een idee krijgen van hoeveel je favorieten waard zijn.

Waarde komt voort uit het beoordelen van je stripboeken

Charles F. Murphy bespreekt de tentoonstelling van stripboeken
Charles F. Murphy bespreekt de tentoonstelling van stripboeken

Net als veel andere verzamelobjecten worden stripboeken beoordeeld op basis van hun staat of rang. Hoe beter een stripboek zich bevindt, hoe waardevoller het voor verzamelaars zal zijn. Wanneer u een prijslijst bekijkt, of deze nu online is of in de bibliotheek, ziet u meestal verschillende waarden voor hetzelfde boek onder verschillende omstandigheden. Wees eerlijk tegen jezelf over de staat van je stripboek om ervoor te zorgen dat je het nauwkeurig evalueert.

  • Mint: als nieuw zonder gebreken, zeer zeldzaam
  • Bijna nieuwstaat: Bijna als nieuw, maar met kleine gebreken zoals een lichte vouw of een klein beetje kleur versleten van de omslag
  • Zeer goed: boek is gelezen maar er is met zorg mee omgegaan
  • Fijn: één groot defect, zoals kleine scheurtjes of vouwen
  • Zeer goed: boek is compleet, maar vertoont grote gebreken zoals vouwen, vuil of scheuren
  • Goed: nog steeds leesbaar, maar met veel gebreken, vervuiling, scheuren en slijtage
  • Redelijk: alle pagina's zijn nog aanwezig, maar er zijn veel vervuilingen, pagina's zijn geplakt of er ontbreekt een deel van de omslag
  • Slecht: pagina's en delen van pagina's ontbreken

Uiteindelijk zullen je eigen beoordelingen voor de kwaliteit van een stripboek niet zoveel gewicht in de schaal leggen bij kopers als een professionele beoordeling (met documentatie), wat betekent dat je niet moet proberen je strips te verkopen op basis van je persoonlijke beoordelingsschattingen. Als u echter zoekt naar zaken als ontbrekende pagina's en vlekken, kunt u beslissen of u uw strips eventueel wilt opsturen om te worden beoordeeld. Maar de enige manier om de waarde van je stripboek echt in te schatten, is door het te laten beoordelen door een professionele organisatie zoals de industriestandaard, Comics Guaranty Company.

Stripboekwaarden per tijdperk

Marvel-stripuitgever en spider-man-maker Stan Lee
Marvel-stripuitgever en spider-man-maker Stan Lee

Verzamelaars verdelen Amerikaanse stripboeken in tijdperken, en hoe vroeger het tijdperk, hoe waardevoller het stripboek (doorgaans). U wilt dus de verkoopinformatie op de hoek van de strips of op de voorpagina's aan de binnenkant controleren om de datum van het boek te zien. Momenteel zijn stripboeken van vóór de jaren zeventig en tachtig behoorlijk verzamelbaar en hebben ze verschillende waarden, terwijl die van na de jaren tachtig een meer nichemarkt voor verzamelaars hebben.

  • Platinum Age- Dit omvat stripverhalen en andere media die zich in de loop van de tijd tot het stripboek hebben ontwikkeld. De meeste experts zijn het erover eens dat het platinatijdperk tot 1938 duurde.
  • Golden Age - De Gouden Eeuw van de strips was een tijd van superhelden als Superman en Batman. Het begon in de jaren dertig en duurde tot begin jaren vijftig. Tijdens het laatste deel van de Gouden Eeuw, de naoorlogse jaren, vervingen militaire en westerse strips de populariteit van superhelden.
  • Silver Age - Experts noemden de periode van 1956 tot 1970 de Silver Age, en in deze periode werden superhelden opnieuw geïntroduceerd, te beginnen met The Flash in 1956.
  • Bronstijd - De bronstijd van de strips zette de populariteit van superhelden voort, maar introduceerde ook macabere, donkere en meer volwassen onderwerpen en personages in de stripgenres. Het duurde van 1970 tot 1985.
  • Modern Age - Vanaf het midden van de jaren tachtig werden stripfiguren steeds complexer. Verhaallijnen begonnen openlijk moderne thema's en identiteiten te integreren, en series bevatten vaak lange, multi-komische verhaallijnen.

Stripboekwaarden per genre

Omslagillustratie voor het stripboek 'Superman', jaren dertig
Omslagillustratie voor het stripboek 'Superman', jaren dertig

Een andere manier waarop je stripboeken kunnen worden gewaardeerd, is gebaseerd op de marktvraag. In werkelijkheid betekent dit dat stripboeken met populaire en cultklassiekers waardevoller zijn dan eenmalige strips van onbekende uitgevers. Meestal zullen vroege stripboeken van gevestigde personages als Batman, Superman, Spiderman en de X-Men, om er maar een paar te noemen, voor de hoogste waarde van hun oplage worden verkocht. Een Batman 1 uit 1940, die in vrijwel nieuwstaat verkeert, is bijvoorbeeld onlangs verkocht voor $ 621, 699,50.

Op dezelfde manier kunnen stripboeken met een verhaallijn die bijzonder schokkend of geliefd was, zelf waardevolle edities worden. Een voorbeeld hiervan is Batman428 uit 1988 getiteld "Death in the Family", waar Batmans sidekick Robin (als de opvolger van Dick Grayson, Jason Todd) wordt vermoord door de Joker. Een bijna nieuwstaat exemplaar is onlangs verkocht voor $ 519,88.

Net als bij andere waardetoeschrijvingen, is de beste manier om thuis een beoordeling te maken van de waarde van je stripboek per genre het gebruik van een gedrukte of digitale prijsgids die je een schatting kan geven op basis van eerdere verkopen voor specifieke stripboeken.

Prijsgidsen voor stripboeken om te ontdekken

Momenteel is de standaardprijsgids in de sector de Official Overstreet Comic Book Price Guide, die sinds 1970 jaarlijks wordt gepubliceerd. Als u echter niet wilt wachten tot de gedrukte versie per post arriveert, kunt u kunt u naar deze online prijsgidsen gaan voor een snellere beoordeling.

  • Prijsgrafieken- Een geweldige online bron voor het bekijken van de werkelijke verkoopprijzen uit het verleden is Prijsgrafieken. Met behulp van hun zoekmachine kun je individuele stripboeken, stripuitgevers of series opzoeken en zien hoe hun prijzen de afgelopen jaren in kaart zijn gebracht, en wat hun gemiddelde waarde is op basis van hun cijfer.
  • Comics Price Guide - U moet zich registreren voor de Comics Price Guide-site, maar registratie is gratis. Er zijn bronnen en informatie waarmee u uw stripboeken kunt beoordelen op basis van de staat ervan en om een waarde te bepalen.
  • Comic Book Realm - Comic Book Realm heeft ook gratis registratie en is een uitstekende bron voor allerlei informatie over je stripboeken, inclusief de huidige waarden.
  • Nostomania - Met Nostomania kunt u gratis de waarde van uw strips vinden en is er ook een gebied waar u strips kunt kopen en verkopen.

Extreem waardevolle strips om op te letten

Schutblad van Detective Comics, mei 1939
Schutblad van Detective Comics, mei 1939

De meest waardevolle stripboeken zijn momenteel duizenden dollars waard, en deze speciale titels in perfecte staat zijn in sommige gevallen voor miljoenen verkocht. Deze uiterst zeldzame stripboeken laten elke stripnerd schuimen op de mond bij het vooruitzicht ze te bezitten, dus zorg ervoor dat je door elke oude bak met stripboeken snuffelt die je tegenkomt, voor het geval je misschien een van deze uiterst waardevolle stripboeken tegenkomt. stripboeken in het wild:

  • Action Comics 1 (eerste verschijning van Superman) - Verkocht voor $ 3,18 miljoen
  • Detective Comics 27 (eerste verschijning van Batman) - Verkocht voor $ 1,5 miljoen
  • Superman 1 (eerste traditionele Superman-strip) - Verkocht voor $ 5,3 miljoen
  • Marvel Comics 1 (eerste stripboek uitgebracht door Marvel) - Verkocht voor $ 2,4 miljoen
  • Amazing Fantasy 16 (eerste verschijning van Spiderman) - Verkocht voor $ 3,6 miljoen

Blijf op de hoogte van de huidige prijzen en trends

Vergeet niet dat de waarden van stripboeken alchemistisch zijn en altijd veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van al het huidige nieuws en trends met betrekking tot de strips waarin je geïnteresseerd bent. Op de hoogte blijven van wat snel verkoopt en wat momenteel goedkoop is, zorgt ervoor dat u verkopen met hoge winsten en goedkope toevoegingen aan uw collectie realiseert.

Aanbevolen: