Antieke stripboeken: collectie & Waardetips van een expert

Inhoudsopgave:

Antieke stripboeken: collectie & Waardetips van een expert
Antieke stripboeken: collectie & Waardetips van een expert
Anonim
stripboekomslag Mutt And Jeff'
stripboekomslag Mutt And Jeff'

Lang voordat Marvel- en DC-personages de strijd aangingen om de bovenste plaats in de schappen van de dubbeltjeswinkel, verhieven antieke stripboeken illustraties tot literaire kunst. Hoewel je niet vaak herdrukken van deze oude collecties aantreft in moderne stripboekenwinkels, hebben je overgrootouders misschien wel een paar exemplaren in hun thuisbibliotheek liggen. Als je geluk hebt, is een van die strips misschien wel veel meer waard dan de paar cent die het ze honderd jaar geleden kostte.

Het platina-tijdperk van de strips

Je bent waarschijnlijk het meest bekend met de Gouden Eeuw van het stripverhaal, die plaatsvond tussen eind jaren dertig en midden jaren vijftig. Tijdens deze periode verscheen het beruchte superheldengenre op het toneel, met de nadruk op de heldendaden van personages als Superman en Batman terwijl ze hun hersens en spierkracht gebruikten om hun steden te behoeden voor gevaar. Er was echter een periode vlak voor deze 'Gouden Eeuw' waarin stripverhalen uit hun krantencatalogi werden gehaald en herdrukt in monografieformaat, waardoor 's werelds eerste stripboeken ontstonden.

Dit platina-striptijdperk duurde van eind 19deeeuw tot eind jaren dertig. Dergelijke stripboekcompilaties die uit deze periode verschijnen, zijn onder meer:

  • De avonturen van Mutt en Jeff
  • Vader opvoeden
  • Katzenjammer Kids
  • Kleine wees Annie
  • Foxy Opa
  • Barney Google
Stripfiguren Mutt en Jeff
Stripfiguren Mutt en Jeff

Gemeenschappelijke kenmerken die antieke strips definiëren

Volgens stripboekenexpert David Tosh is een van de onderscheidende kenmerken van deze vroege stripboeken hun formaat. "Een typisch stripboek in 1940 telde 64 pagina's en was ongeveer 7-1/2" x 10-1/8." Tegenwoordig zijn de meeste stripboeken 32 pagina's en meten ze 6-5/8" x 10-1/8." Natuurlijk is de prijs van de cover ook veel veranderd: van tien cent naar $ 2,99 en meer."

Bovendien hebben deze vroege boeken de neiging om in hardcover-formaten te verschijnen, die heel anders zijn dan de gewone versies van dun papier die al tientallen jaren worden verkocht. In zekere zin waren deze hardcovers een zegen omdat ze ervoor zorgden dat deze oudere stripboeken meer dan 100 jaar bewaard bleven. Op dezelfde manier vertonen ze de iconische stijl van dat ontwerp uit de eeuwwisseling in hun lettertype en cartoonweergaven.

Antieke stripboeken evalueren

David Tosh getuigt van het idee dat de waarden van stripboeken het gemakkelijkst worden bepaald door hun toestand. Volgens hem: "Het gaat vooral om de hoeveelheid zichtbare gebruiksslijtage op de omslagen. Een stripboek dat er in principe gloednieuw en nooit gelezen uitziet, hoe oud het ook is, zal zijn wat de verzamelaar wil." In feite zijn deze conditiebeoordelingen gestandaardiseerd en zijn er verschillende bekende bedrijven, zoals de Comics Guaranty Corporation, die alle soorten strips professioneel beoordelen.

Wat zijn antieke stripboeken waard?

Over het algemeen zijn antieke stripboeken aanzienlijk meer waard dan de gemiddelde stripboeken van vandaag. Afhankelijk van hun staat en titels kunnen individuele boeken tussen de €10 en €300 worden verkocht. Aangezien deze titels niet de meest verzamelbare personages en verhaallijnen uit de stripgeschiedenis bevatten, zijn ze langzamer te verkopen. Dus als u overweegt een van deze te koop te zetten, moet u zich voorbereiden op een potentieel lange weg die voor u ligt. Als je er echter klaar voor bent om all-in te gaan met deze strips, dan zijn hier enkele die onlangs op een veiling zijn aangeboden of verkocht om een idee te krijgen van wat je eigen boeken waard kunnen zijn:

  • 1930s Moon en Uncle Willie Mullins stripboek - Verkocht voor $55
  • 1922 Mutt en Jeff stripboek - aangeboden voor $ 64
  • 1908 Foxy Opa Speelbal Comic Cook - Te koop voor $ 149

Waar kun je antieke strips kopen

Maar als je zo'n stripboekenliefhebber bent dat je al aan het plannen bent welk deel van je volgende salaris je kunt besteden aan een of twee nieuwe verzamelobjecten, dan heb je geluk. Er zijn een heleboel plaatsen online waar je naartoe kunt gaan en die een grote selectie antieke stripboeken te koop aanbieden:

  • AbeBooks - AbeBooks is een klassieke online verkoper voor alles wat met zeldzame boeken te maken heeft, en ze hebben een verrassend aantal antieke stripboeken beschikbaar.
  • My Comic Shop - My Comic Shop, een van de minder bekende stripwinkels die er zijn, heeft een grote selectie antieke stripboeken die teruggaan tot 1830.
  • eBay - Ebay is een one-stop-shop voor stripboeken; David Tosh waarschuwt echter voor het verkrijgen van zeldzame titels van de digitale titan, omdat "je op eBay nooit echt weet met wie je te maken hebt."
  • Etsy - Net als eBay, maar met verschillende verkopers, heeft Etsy ook een kleine selectie antieke stripboeken beschikbaar op hun platform.

Als je bereid bent te wachten om je nieuwe favoriete strip te vinden, kun je kijken naar stripconventies en -clubs bij jou in de buurt om te bezoeken. Mogelijk vindt u toegewijde verzamelaars van deze antieke goederen bij wie u rechtstreeks kunt kopen.

De do's en don'ts bij het tentoonstellen van antieke strips

Hun tijdloze hardcovers maken antieke stripboeken tot een prachtig verzamelobject om daadwerkelijk tentoon te stellen, en het feit dat ze gemaakt zijn van materiaal dat niet helemaal gevaarlijk is om op te slaan, kan voor een optimale decoratie zorgen. U mag uw antieke strips echter nooit op een plek bewaren die in direct zonlicht staat, omdat hierdoor de inkt die wordt gebruikt om de pagina's te kleuren, kan vervagen en mogelijk delen van de boeken zelf kunnen worden vernietigd. Op dezelfde manier moet je je boeken nooit in de buurt van een sterke warmtebron plaatsen, omdat de pulp vlam kan vatten en niet alleen het boek zelf kan vernietigen, maar misschien ook je huis.

Een ondergewaardeerd stukje stripgeschiedenis

Antieke stripboeken worden door stripboekenverzamelaars vaak naar de marge geduwd, omdat de vraag zich richt op populaire superheldentitels. Toch weerspiegelen deze oudere collecties een unieke transitie in de illustratiekunst, toen stripverhalen hun weg uit de weekbladen naar hun eigen speciale locatie begonnen te vinden. Toch hoef je ook geen superheldenfan te zijn om van deze kleurrijke stukjes geschiedenis te genieten.

Aanbevolen: