Taoïsmeprincipes die u kunt begrijpen

Inhoudsopgave:

Taoïsmeprincipes die u kunt begrijpen
Taoïsmeprincipes die u kunt begrijpen
Anonim
Taoïstische tempel in China
Taoïstische tempel in China

Er zijn veel taoïsme-principes, maar er zijn een paar basisprincipes die, wanneer ze worden opgesplitst en onderzocht, duidelijk al het leven bepalen. Wanneer je het belang van deze principes volledig begrijpt en verwezenlijkt, word je Tao.

De principes van het taoïsme begrijpen

Tao betekent letterlijk de weg. De betekenis van de weg staat open voor discussie onder taoïstische filosofen. Sommigen beweren dat het verwijst naar je levensreis of het pad dat je kiest te volgen. Ze zijn het er allemaal over eens dat het taoïsme een allesomvattende filosofie is die je een manier biedt om de onderling verbonden relatie tussen alle levende wezens en hun begin- en eindcycli te begrijpen.

Word de waarnemer

Voordat je de principes van het taoïsme kunt gaan begrijpen, moet je leren een waarnemer te zijn van het leven om je heen. Dit vereist meditatie en diepe contemplatie, evenals fysieke observatie. Er zijn veel principes, maar er zijn er tien die eruit springen en je naar de ware aard van het taoïsme kunnen leiden. Het observeren van de natuur leert je het eerste taoïsmeprincipe: eenheid.

Eerste taoïstische principe

Taoïsme is een filosofie die gebaseerd is op de natuur en de energieën die alles in orde en harmonie houden. Wu-wei is het niet-actie-aspect van het taoïsme wanneer je beseft dat je deel uitmaakt van het geheel en het taoïsme-principe van eenheid begrijpt.

Leer de natuur observeren

Om de principes van het taoïsme te begrijpen, is een diepe verbinding met de aarde en al haar elementen en wezens vereist. Dit kan alleen worden bereikt door te leren de natuur te observeren en het ritme van al het leven op deze planeet te gaan voelen en hoe het allemaal met elkaar verbonden is als een evenwichtig geheel. Als waarnemer is het jouw rol om op te merken hoe wind, water, lucht, aarde en vuur voor het leven van elkaar afhankelijk zijn. Deze zelfde afhankelijkheid wordt weerspiegeld in de hele natuur en in al het leven op deze wereld. De chi-energie is de verbindende kracht die het leven samenbindt tot één samenhangende kracht Pu van eenheid.

Word water

Om het eerste taoïsmeprincipe te worden, moet je als het element water worden. Water is passief omdat alles er doorheen kan bewegen. Water biedt geen weerstand, maar tegelijkertijd kan water een krachtige, machtige kracht zijn die het leven in zijn stroming meesleurt. Water is een voorbeeld van de filosofie van Wu Wei, of actie zonder actie.

Tweede taoïstische principe

De dynamische balans in het leven bestaat uit twee tegenpolen die elkaar aanvullen in de poging er één te vormen. Dit wordt duidelijk gedemonstreerd in de yin (vrouwelijke) en yang (mannelijke) energieën. Deze twee energieën zijn tegengestelden, maar vormen, wanneer ze worden samengevoegd, een complete energie die bekend staat als chi en die de regerende energie is van al het leven en de perfect uitgebalanceerde vorm van energie.

Tweede principe actualiseert eerste principe

Het doel van het tweede principe is om het eerste principe te verwezenlijken door al het leven in harmonieuze en evenwichtige energie te brengen. Je kunt Pu als een staat van zijn alleen bereiken als je vooropgezette ideeën loslaat en de dingen die je leert, zoals vooroordelen en aannames, loslaat.

Derde taoïsmeprincipe

Je kunt getuige zijn van de levenscycli door de waarnemer te zijn. Dag en nacht zijn een vierentwintig cyclusproces van de zon en de maan. De vier seizoenen winter, lente, zomer en herfst zijn de levenscycli van de natuur. De cyclus van mens en dier is geboorte en dood. De Tao is een nooit eindigende cyclus van energietransformatie.

Vierde taoïsmeprincipe

Harmonie is de natuurlijke staat van zijn. In balans zijn betekent dat je net zo agressief als passief bent. Jij bent allemaal dingen en niets. Totdat je de ware betekenis van eenheid kunt verwezenlijken, kun je geen harmonie bereiken.

Vijfde taoïsmeprincipe

Compassie hebben is noodzakelijk om al het levende leven te begrijpen en ermee om te gaan. Wanneer je dit niveau van empathie bereikt, kom je erachter dat je geen enkel levend wezen schade kunt berokkenen. Je herkent dat alles met elkaar verbonden is en deel uitmaakt van het geheel. Dit is een echte spirituele staat van zijn en een echt bestaan van leven in harmonie met al het leven.

Zesde taoïsmeprincipe

Het ervaren en leven in nederigheid betekent dat je anderen waardeert. Je ervaart een oprecht respect en dankbaarheid voor degenen die als je mentoren en leraren dienen. Als je erkent dat alle mensen waarde hebben en het waard zijn, verkrijg je echte nederigheid.

Zevende Taoïsme Principe

Een evenwichtig leven leiden is het doel en de leer van het taoïsme. Dit pad leidt je naar een leven van gematigdheid. Je geeft je niet over aan een buitensporig leven, maar leidt tegelijkertijd geen leven van gebrek. Het vinden van een echte balans in het leven is zeer bevrijdend voor je ziel en persoonlijkheid.

Evenwichtige stenen
Evenwichtige stenen

Achtste Taoïsme Principe

Een gezond leven leiden is niet slechts een richtlijn, maar zou een daad van eerbied moeten zijn. Het bijvullen van de bron van spirituele energie is een must voor een gezond leven. Het beoefenen van vormen van meditatie is essentieel om die spirituele bron van licht en energie aan te boren.

Negende Taoïsme Principe

Levensduur maakt deel uit van de taoïstische doelen. Er zijn veel aspecten die een rol spelen bij het creëren en behouden van een lang leven. Dit omvat het integreren van geest, lichaam en ziel voor een eenheid van evenwicht en harmonie. Het verhaal van Peng Zu is een Tao-legende die naar verluidt voor het laatst is gezien toen hij 800 jaar oud was. Er wordt gezegd dat hij zijn geheim voor een lang leven deelde: een gesprek. Sommigen geloven dat dit zich verta alt in koestering. Dus als je in de voetsporen van Peng Zu wilt treden, moet je voor jezelf zorgen.

Tiende Taoïsme-principe

Eerbied voor voorouders, in het bijzonder de geesten van voorouders, is niet de laatste wegwijzer, maar een cruciale. Deze blijvende herinnering en eerbetoon wordt vaak aanbidding genoemd. Het is echter door deze erkenning van wat voorouders aan het leven hebben gegeven en door hun zorg tijdens de dood dat degenen op het pad inzicht krijgen in leven en dood.

Taoïsme is eenheid

Als je het taoïsme begrijpt, is het onmogelijk om de taoïsmeprincipes van elkaar te scheiden. Ze maken allemaal deel uit van het geheel en vormen samen de enige leidende filosofie van het taoïsme: eenheid.

Aanbevolen: