Sociale media voor senioren gemakkelijk gemaakt: tips & Tools

Inhoudsopgave:

Sociale media voor senioren gemakkelijk gemaakt: tips & Tools
Sociale media voor senioren gemakkelijk gemaakt: tips & Tools
Anonim
Sociale media voor senioren
Sociale media voor senioren

Sociale media voor senioren is een steeds groeiende trend. Zodra een senior een computer, tablet of smartphone heeft, is hij klaar om zich aan te sluiten bij de miljoenen senioren die graag verbinding maken met de wereld via sociale media. De beste tools en tips voor ouderen en sociale media kunnen senioren helpen deze waardevolle vorm van verbinding te gebruiken.

Sociale media voor senioren

De populairste sociale-mediatools die door senioren worden gebruikt, zijn sociale-medianetwerken. Lisa Carpenter, oprichter van GrandmasBriefs.com en auteur van The First-Time Grandmother's Journal, zegt: "Net als al het andere is de 'beste' sociale mediasite relatief en hangt af van wat iemand wil met de sociale media-ervaring. Instagram kan dat ook zijn. het gemakkelijkst om te navigeren en onder de knie te krijgen: deel eenvoudig foto's vanaf je telefoon." Ze vervolgt: "Aan de andere kant biedt Facebook meer mogelijkheden voor interactie met vrienden en familie."

Instagram

Een senior zou een Instagram-app voor zijn smartphone kunnen krijgen om afbeeldingen en stukjes informatie te delen, maar hij geeft misschien de voorkeur aan de desktopversie van Instagram omdat de afbeeldingen enorm zijn en het scrollen langzamer is. Met Instagram op de desktop lijkt het meer op het omslaan van de pagina's van een tijdschrift.

Facebook

Facebook is het populairste sociale mediaplatform voor senioren. Nadat u een account heeft aangemaakt, kunt u uw pagina aanpassen door te kiezen wat u wilt delen en wie u dit wilt zien. Of je nu het actuele nieuws wilt, een specifiek onderwerp van interesse hebt, of gewoon op de hoogte wilt blijven van vrienden en familie, Facebook heeft voor bijna alle senioren iets te bieden. Facebook maakt ook privéberichten mogelijk, waardoor je directe berichten naar vrienden en familie kunt sturen.

YouTube

Senioren zullen YouTube een manier vinden om hun geest te scherpen en nieuwe vaardigheden te leren. Je hoeft alleen maar een account aan te maken waarmee je veel YouTube-functies kunt gebruiken, zoals liken, abonneren en later bekijken. Als je nog een stap of twee verder wilt gaan, kun je door je eigen YouTube-vlogkanaal te maken natuurlijk een manier vinden om je verhalen mondeling te vertellen, je wijsheid en talenten onder de aandacht te brengen en een publiek te boeien. Je hebt echt geen luxe opstelling nodig, je kunt geweldige video's maken met je smartphone. Oma Mary is bijvoorbeeld een van de populairste vloggers op YouTube.

Rijpe vrouw op een online tutorial
Rijpe vrouw op een online tutorial

Mijn Boomer-plek

Mijn Boomer Place is geschikt voor senioren. Op deze sociale-mediasite kunt u uw eigen pagina starten en in contact komen met gelijkgestemde vrienden. Het heeft veel opties voor profielaanpassing en kan een geweldige plek zijn om je sociale media-ervaring te beginnen.

Nextdoor

Nextdoor is een sociaal netwerk dat senioren in contact kan brengen met hun buren en met alles in hun gemeenschap. Hier kunt u met uw buren chatten, vragen stellen, foto's delen, waarschuwingen plaatsen of een enquête maken. Je kunt ook spullen kopen en verkopen, diensten aanvragen, aanbevelingen krijgen en evenementen organiseren. Nextdoor biedt ook een manier om lokale nieuwsupdates en aankondigingen van de lokale politie en overheid te ontvangen.

Goodreads

Goodreads is een niche-sociale netwerksite die zich richt op boeken. Senioren kunnen boekrecensies delen, lid worden van virtuele leesclubs en socialiseren met andere boekenwurmen. De site biedt ook boekaanbevelingen op basis van uw leesgeschiedenis.

Klasgenoten

Als een senior geïnteresseerd is in contact met lang verloren klasgenoten, is Classmates een sociale-mediasite waarmee je je middelbare schoolvrienden kunt vinden en gemakkelijk opnieuw kunt verbinden, kunt zien wat ze doen en meer te weten kunt komen over je high school reünie. Je zou zelfs toegang kunnen hebben tot het jaarboek van je middelbare school.

Krijg hulp bij het instellen van uw sociale media-accounts

Lisa suggereert dat het beste advies voor senioren die een sociale media-account willen opzetten, is om 'een vertrouwd jonger familielid te vinden, misschien een ouder kleinkind of volwassen kind'. Ze vervolgt: "Er zijn zoveel 'experts' online die advies geven over wat te doen of antwoorden op vragen, en het kan overweldigend zijn om door de veelgestelde vragen en how-to's te bladeren. Als je door een functie wordt overrompeld, kan een gezin een lid of vriend kan u wellicht gemakkelijk antwoorden of u door het proces begeleiden." Als alternatief, als er geen technisch onderlegd familielid of vriend beschikbaar is, bieden veel lokale bibliotheken en seniorencentra sociale medialessen aan voor senioren.

helpen bij het opzetten van sociale media-accounts
helpen bij het opzetten van sociale media-accounts

Tips voor het beschermen van uw privacy

Lisa's "Nummer 1 tip voor senioren die een sociale media-account opzetten, is het beschermen van hun privacy en veiligheid. Daarnaast is het belangrijk om klein en langzaam te beginnen. Maak contact met een paar familieleden en vrienden en leer de Ontdek de touwen door met hen te communiceren. Het hebben van veel mensen in uw feed kan overweldigend zijn en het gebruik van het netwerk belemmeren. Als u een idee krijgt van hoe dingen werken en wat u van de verbindingen wilt, kunt u er nog een paar tegelijk volgen en bevrienden. moet leuk zijn, niet stressvol." Ze suggereert ook dat je “niet je volledige naam gebruikt, maar meteen een foto voor je profiel gebruikt. Nogmaals, en dit kan niet genoeg benadrukt worden, zorg ervoor dat alle mogelijke privacycontroles aanwezig zijn. Zorg er ook voor dat je bewaar uw wachtwoord op een veilige plaats en wijzig het elke paar maanden om de kans te beperken dat iemand toegang krijgt tot uw account."

Gebruik wachtwoorden die sterk en uniek zijn

De sleutel tot de veiligheid van computers en sociale netwerken is een sterk en uniek wachtwoord.

  • Maak het wachtwoord minimaal 15 tekens, inclusief hoofdletters en kleine letters, symbolen en cijfers.
  • Connect Safely raadt aan een wachtwoordzin als wachtwoord te gebruiken met niet-gerelateerde woorden zoals FunTracks1984RoofYum.
  • Probeer letters in uw wachtwoord te vervangen door vergelijkbare cijfers of symbolen. Voor het bovenstaande kunt u bijvoorbeeld het wachtwoord FunTr@ck$19&4R00f4um maken. In dat geval kun je @ gebruiken voor a, & voor 8 (ze lijken op elkaar), $ voor s, en 0 (nul) voor de letter o, en 4 voor Y (omdat deze er hetzelfde uitzien). Dit maakt het voor u gemakkelijk te onthouden, maar moeilijk te kraken. Vertrouw niet op deze strategie met losse woorden (zoals d!ng0 - dingo) of gemakkelijk te raden zinnen zoals uw adres (zoals 1234M@in$treet). Selecteer in plaats daarvan langere zinnen met niet-gerelateerde woorden die u zich zult herinneren, maar die voor anderen niet gemakkelijk uit te werken zijn.
  • U kunt uw computer ook toestaan een veilig wachtwoord toe te wijzen en op te slaan als deze over die mogelijkheid beschikt. Hierdoor worden zeer veilige, moeilijk te kraken wachtwoorden aangemaakt en uw computer onthoudt ze, zodat u dat niet hoeft te doen.
  • Schakel indien mogelijk "tweefactorauthenticatie" in (meestal is dit een instelling onder de tabbladen Beveiliging of Wachtwoord, of u wordt gevraagd deze te gebruiken tijdens het instellen van uw account). Met tweefactorauthenticatie moet u twee soorten bewijs leveren dat u het bent. De ene is meestal een wachtwoord, maar de andere kan zoiets zijn als klikken op een link in een sms of e-mail die naar u wordt verzonden telkens wanneer u inlogt.

Gebruik privacy-instellingen

Voordat u berichten plaatst op een dienst, is het goed om het privacybeleid en de instellingen ervan te kennen. Bijna alle sociale-mediasites hebben instellingen waarmee u kunt bepalen wie ziet wat u plaatst. Kies altijd voor strengere instellingen als u niet zeker weet welke selecties u moet maken. Gebruik de "help" -pagina's op sociale mediaplatforms om antwoorden te vinden op vragen over het wijzigen van uw privacy-instellingen en meer.

Tips voor het delen van uw mening

Onthoud dat alles wat je op sociale media deelt, met de wereld wordt gedeeld en een reflectie op jou is. Over delen zegt Lisa: “Senioren delen vaak graag familiefoto’s en verhalen op sociale media. Het is een goed idee om eerst aan familieleden te vragen hoe zij erover denken dat je zulke dingen deelt, vooral foto’s van kleinkinderen en persoonlijke verhalen. als ze groot nieuws delen, goed of slecht, over een familielid, overweeg dan om te wachten. Als ze het niet posten, willen ze misschien niet dat het gedeeld wordt.' Ze vervolgt: "Zelfs als je de privacy-instellingen gebruikt om je publiek te beperken, kan alles wat je op je pagina plaatst door anderen worden gekopieerd en gedeeld." Zelfs als je het bericht verwijdert, verdwijnt het nooit echt. Het is belangrijk om te onthouden dat als je het niet voor altijd online wilt hebben, je het niet moet posten.

Wees burgerlijk

Je kunt het er niet mee eens zijn, maar wees respectvol tegenover andere mensen. Als iemand respectloos is tegenover jou of anderen, raak dan niet in een woordenoorlog. Begrijp dat wanneer u uw mening geeft, de kans bestaat dat iemand het er respectvol mee oneens zal zijn. Tegelijkertijd zullen anderen onaangenaam zijn in de manier waarop zij het oneens zijn. Lisa stelt voor dat je 'vriendelijk en attent bent voor anderen, commentaar geeft op een manier waarvoor je je niet zou schamen als je moeder het zou zien, en je onthoudt van bijdragen aan het lawaai en de narigheid die de positieve voordelen van contact met anderen via sociale media teniet doen."

Geloof niet alles wat je leest

Houd er rekening mee dat niet alles wat op sociale media wordt gedeeld accuraat en feitelijk is. Geloof niet alles wat je leest en stuur of deel nooit iets door als je niet zeker weet of het waar is. Dit verspreidt valse informatie. Als een bericht twijfelachtig is, doe dan onderzoek of gebruik een website voor feitencontrole om de geldigheid ervan te bepalen.

vrouw die onverwacht nieuws leest
vrouw die onverwacht nieuws leest

Deel en klik voorzichtig

Senior gebruikers van sociale media kunnen elke dag veilig goed nieuws, vakantiefoto's en andere updates delen op hun netwerken. Een belangrijke social media tip voor senioren is echter: wees voorzichtig met wat je deelt en aanklikt. Hackers jagen op sociale media. Een goede vuistregel: als het er verdacht uitziet, klik er dan niet op en deel het niet. Lisa stelt voor dat je "vrijwel alles wat in je feed verschijnt nauwkeurig onderzoekt, zelfs als het een 'nieuws'-artikel is dat wordt gedeeld door iemand die je kent en vertrouwt. Zorg ervoor dat nieuwsbronnen gerenommeerde organisaties zijn en vermijd het delen van memes, afbeeldingen en video's van twijfelachtige bronnen. Voordat u iets deelt, klikt u op de oorspronkelijke bron en controleert u of de feed iets is waarmee u geassocieerd wilt worden of waar u meer van in uw feed wilt zien. De reden hiervoor is dat zodra u iets deelt, klikt en leuk vindt, u daar meer van zult zien in uw feed, vooral als het om nieuws gaat."

Misbruik melden

Meld misbruik van wie dan ook, inclusief vrienden, familie en verzorgers. Laat niemand je cyberpesten. Als u op sociale media berichten ontvangt die op enigerlei wijze verontrustend zijn, reageer dan niet. Vraag in plaats daarvan om hulp en meld het gedrag op de site of service. Alle grote socialemediabedrijven hebben medewerkers die reageren op klachten over misbruik.

Wees selectief

Wees selectief bij het kiezen van sociale netwerkvrienden. Slinkse personen maken vaak nepprofielen aan, dus het is raadzaam geen vrienden te worden met vreemden. Lisa suggereert dat je "nooit vriendschapsverzoeken accepteert van mensen die je in het echte leven niet kent." Sociale media kunnen een ongelooflijk plezierige ervaring zijn als je contact maakt met mensen die je kent en vertrouwt, maar vreemden kunnen een gedoe worden en zelfs nog erger.

Etiquettetips voor sociale media

Sommige dingen waar je twee keer over moet nadenken voordat je je geschreven woorden op sociale netwerken deelt.

  • Bedenk dat stembuigingen en lichaamstaal niet kunnen worden gecommuniceerd via geschreven berichten op sociale media. Houd er rekening mee dat snauwende of sarcastische opmerkingen gemeen kunnen overkomen.
  • Wees persoonlijk en laat mensen je leren kennen, maar onthoud: er bestaat zoiets als te veel informatie.
  • Er bestaat ook zoiets als te veel eerlijkheid. Houd dus dit oude gezegde in gedachten: "Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan helemaal niets."
  • Mensen hebben de neiging om een beetje verbaal godslastering van zich af te schudden. Toch is het bij het schrijven anders, dus gebruik geen godslastering, want dan kunnen je vrienden op sociale media wegglippen.
  • Wacht tot je terugkomt om je avonturen te posten en te delen. Lisa suggereert dat je nooit 'online openbaart wanneer je huis leeg is'. Bovendien mag u niet onthullen waar u zich bevindt door foto's in re altime te plaatsen.
  • Sociale media zijn geweldig om uw kleine uitdagingen te delen en om hulp te vragen. Maar dit is niet de plek om de belangrijke uitdagingen waar u momenteel mee te maken heeft, te delen. Wacht tot je de uitdaging hebt overwonnen voordat je je ervaringen met anderen deelt.

Een levensfeit op sociale media

Bijna alle sociale mediasites zijn gratis toegankelijk. Toch moeten ze geld verdienen om te kunnen blijven bestaan. Wanneer u sociale mediaplatforms gebruikt, weet het bedrijf wie u bent en komt het veel over u te weten. Ze weten zaken als uw e-mailadres, uw leeftijd en uw algemene locatie. Bovendien zullen ze, terwijl u het platform gebruikt, nog meer over u te weten komen, zoals uw voorkeuren en meningen. De site verkoopt al deze informatie vervolgens aan gegevens- of advertentiebedrijven die zich vervolgens op u richten. Andere websites zorgen ook voor inkomsten voor sociale-mediaplatforms, dus raak niet boos als je dingen waar je online naar hebt gezocht op griezelige wijze op je sociale-mediapagina ziet verschijnen. Als je op deze advertenties klikt, verdienen de socialemediabedrijven meer geld. Het is belangrijk dat u weet hoe sociale media geld verdienen, zodat u op betaalde advertenties of gepromote berichten en activiteiten op uw sociale mediapagina's kunt letten.

Sociale media en senioren

Hoewel er voor- en nadelen zijn aan sociale netwerken, kunnen sociale media eenzaamheid voorkomen door senioren in staat te stellen actief betrokken te raken bij anderen en in contact te blijven met en op de hoogte te blijven van vrienden en familieleden dichtbij en ver weg. Het opzetten en gebruiken van een sociale media-account kan echter lastig zijn voor een technisch analfabeet senior. Houd deze tips dus in gedachten bij het opzetten en beheren van uw sociale media-activiteiten.

Aanbevolen: