Soorten vlinders met beschrijvingen en afbeeldingen

Inhoudsopgave:

Soorten vlinders met beschrijvingen en afbeeldingen
Soorten vlinders met beschrijvingen en afbeeldingen
Anonim
soorten vlinders
soorten vlinders

Er zijn zoveel soorten vlinders dat er een boek voor nodig is om ze allemaal op te sommen. Vlinders en motten vormen samen een orde van insecten genaamd Lepidoptera. Deze groep bevat meer dan 180.000 bekende soorten!

Noord-Amerikaanse vlinderfamilies

Noord-Amerika is een gematigd gebied en veel soorten vlinders vinden hier een thuis. Ongeveer 700 soorten zijn te vinden ten noorden van de grens met Mexico. De belangrijkste vlinderfamilies die in Noord-Amerika voorkomen zijn:

  • Danaidae (Danaus plexipus): Kroontjeskruidvlinders zijn de meest voorkomende vlinder van dit type en worden aangetroffen in wat de tropen van de Oude en Nieuwe Wereld worden genoemd. Twee uitzonderingen zijn de monarchvlinder (zie aldaar) en de koninginvlinder. Beiden leven in gematigde streken.
  • Heliconiinae (Heliconians of longwings): Dit is voornamelijk een tropische vlinderfamilie en kan worden gevonden in de tropische gebieden van de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld.
  • Hesperiidae (gewone schippers): deze kleine tot middelgrote vlinders maken deel uit van de superfamilie Hesperioidea en bevolken de wereld. Ze komen echter vooral samen in de tropen. Van de 3.500 soorten zijn er 275 in Noord-Amerika. Veel hiervan zijn geconcentreerd in Texas en Arizona.
  • Libytheidae (snuitvlinders): Deze vlinders komen over de hele wereld voor, maar er zijn niet veel soorten binnen deze familie.
  • Lycaenidae (Gossamer-winged vlinders): Er zijn meer dan 5.000 soorten van deze kleine tot middelgrote vlinders. Ze hebben verschillende namen, zoals hairstreaks, coppers, harvesters, blues en metal marks. De meesten geven de voorkeur aan tropische habitats; er zijn echter 145 soorten te vinden in de Verenigde Staten.
  • Megathymidae (reuzenschippers): Deze Noord-Amerikaanse familie van schippervlinders staat bekend als sterk vliegend. Ze worden doorgaans beschouwd als een onderfamilie van Hesperiidae.
  • Nymphalidae (borstelvoetvlinders): Deze vlinderfamilie heeft ongeveer 6.000 soorten verdeeld in 12 subfamilies en 40 stammen en wordt over de hele wereld in de meeste habitats aangetroffen.
  • Papilionidae (Zwaluwstaarten): Er zijn ongeveer 550 soorten, waarvan de meerderheid zwaluwstaarten is. De meeste hiervan zijn te vinden in tropische gebieden en in andere regio's over de hele wereld, behalve Antarctica.
  • Parnassiidae (meervoud Parnassians): Zijn een alpine of arctische groep en worden aangetroffen in de Amerikaanse Rocky Mountains en Alaska.
  • Pieridae (wit, zwavel en oranjetip): meer dan 1.100 soorten, deze vlinders zijn middelgroot en geven de voorkeur aan tropische habitats, maar worden over de hele wereld aangetroffen.
  • Riodinidae (Metalmarks): Deze vlinders zijn klein en kleurrijk. Er zijn ongeveer 1.300 Riodinidae-soorten die de voorkeur geven aan de neotropische regio (tropische laaglanden van Mexico, Zuid- en Midden-Amerika, Trinidad en West-Indië)
  • Satyridae (Nmphs, saters en arctische soorten): Er zijn 50 soorten in deze familie en worden aangetroffen in Noord-Amerika, waarbij ze de voorkeur geven aan weilanden, open bossen en grasvelden.

Interessante soorten vlinders

Hoewel vlinders wetenschappelijk gezien worden onderverdeeld in soorten en families, kunnen ze ook worden onderverdeeld in habitats. Elke habitat biedt unieke bronnen van camouflage en voeding voor de vlinder. Elk type ecosysteem heeft verschillende vlinders die daar gedijen.

Graslandvlinders

Graslandvlinders zijn vlinders die vaak worden gezien in weilanden en rond bloementuinen. Ze zijn felgekleurd en worden aangetrokken door de bloemen die in deze gebieden overvloedig aanwezig zijn. Enkele veel voorkomende soorten graslandvlinders zijn:

  • Regal Fritillary: Ooit productief in de VS, wordt deze soort alleen in Kansas als veilig (geen bedreigingen) beschouwd, hoewel hij ook in andere staten te vinden is.
  • Monarchs: Deze roodoranje vlinder heeft zwarte aderachtige patronen die op glas-in-lood lijken. De vleugels hebben zwarte randen met witte vlekken.
  • Crescentspot: De rode en bruine vleugels van de vlinder zijn voorzien van halvemaanvormige witte vlekken
  • Viceroy: Er wordt gezegd dat de onderkoning het patroon van de monarchvlinder nabootst met zijn donkeroranje kleuren en zwarte aderen. Hij heeft zelfs een rij witte vlekken langs de vleugelranden.
Vrouwelijke vorstelijke parelmoervlinder
Vrouwelijke vorstelijke parelmoervlinder
Monarchvlinder in Mexico-stad
Monarchvlinder in Mexico-stad
Halve Maanvlekvlinder
Halve Maanvlekvlinder
Close-up van de vlinder van de onderkoning
Close-up van de vlinder van de onderkoning

Bosvlinders

Bosvlinders zijn vaak minder kleurrijk dan de vlinders van de graslanden. Vanwege de grote verscheidenheid aan voedselbronnen worden er in dit leefgebied meer soorten vlinders aangetroffen dan in enig ander leefgebied.

  • Acadian Hairstreak: De onderkant is grijs en de bovenkant is bruingrijs. Elke achtervleugel heeft een staart.
  • Pine Butterfly: Over het algemeen is deze vlinder wit met zwarte aderen en vleugelstrepen.
  • Commavlinder: Deze vlinder met rafelige vleugels heeft gevlekte bruine ondervleugels met een witte vlek die op een komma lijkt. De bovenvleugels zijn prachtig oranje, bruin en wit met bruin getinte vleugeltips
  • Kaart Vlinder: In de lente heeft de vlinder oranje bovenvleugels, terwijl in de zomer de bovenvleugels zwart zijn.
Acadiaanse haarstreep
Acadiaanse haarstreep
Westerse dennen elfachtige vlinder
Westerse dennen elfachtige vlinder
Foeragerende Euraziatische kommavlinder
Foeragerende Euraziatische kommavlinder
Kaart Vlinder
Kaart Vlinder

Bergvlinders

Korte zomers en koude nachten vormen een vijandige omgeving voor vlinders. Ondanks deze uitdagingen is er een grote verscheidenheid aan vlinders die zich thuis voelen in de bergen en zelfs op de arctische toendra. Deze vlinders zijn vaak donkerder van kleur, waardoor ze de warmte van de zwakke poolzon gemakkelijker kunnen absorberen. Lange, harige schubben bedekken hun lichaam en helpen de warmte vast te houden. Bergvlinders

  • Moorland Clouded Yellow: De kleuren voor deze vlinder variëren van citroengeel tot lichtgeel met zwarte randen:
  • Piemonte Ringlet: De kleuren van deze vlinder variëren van donkerbruin tot zwart op de bovenvleugels met rode banden na de schijf.
  • Arctic Fritillary: De kleur van deze vlinder is typisch donkeroranje met zwarte vlekken, chevronmarkeringen en strepen.
  • Northern Blue: De mannelijke bovenkant is iriserend blauw, terwijl de vrouwelijke bovenkant bruin is met oranje vlekken. De achtervleugel heeft een kleine zwarte stip die de buitenranden markeert.
  • Creamy Marblewing: Deze vlinder heeft een spanwijdte van ongeveer 2,5 cm en een onderkant in gemarmerd crème en groen.
Heide Betrokken Gele vlinder
Heide Betrokken Gele vlinder
Piemonte Ringlet-vlinder
Piemonte Ringlet-vlinder
Arctische Fritillary-vlinder
Arctische Fritillary-vlinder
Noordelijke blauwe vlinder
Noordelijke blauwe vlinder
Romige Marblewing-vlinder
Romige Marblewing-vlinder

Kustvlinders

Er zijn verschillende vlindersoorten die het liefst langs kwelders, kanalen en kustgebieden in Noord-Amerika leven. Enkele hiervan zijn:

  • Falcate Orangetip: De punt van de vleugel is vastgehaakt aan de kleine vlinder (1,5" tot 1,75"). Het mannetje heeft een oranje kleur, maar het vrouwtje is wit met één zwarte vlek op de vleugels.
  • Red Admiral: Deze vlinder is te onderscheiden door zijn zwarte voorvleugels, gemarkeerd met rode balken en witte vlekken. De onderkant van de achtervleugels heeft bruine en zwarte patronen.
  • Green Hairstreak: Deze kleine, zeldzame vlinder wordt nog steeds gevonden in twee van zijn oorspronkelijke habitats in San Francisco, Golden Gate Heights en de kliffen en duinen van Presidio
  • Sleepy Orange vlinder: De bovenste vleugels zijn fel oranje en hebben zwarte randen. De achtervleugels van de zomervlinders hebben een diepe boterkleur, maar koudere maandvlinders kunnen variëren van bruin tot steenrood.

    Sikkelvormige Oranjetipvlinder
    Sikkelvormige Oranjetipvlinder
    Rode Admiraalvlinder
    Rode Admiraalvlinder
    Kustgroene Hairstreak-vlinder
    Kustgroene Hairstreak-vlinder
    Slaperige oranje vlinder
    Slaperige oranje vlinder

Exotische vlinders

Natuurlijk komen de vlinders met de mooiste patronen uit de tropen. Deze felgekleurde vlinders leven in de tropische gebieden van de wereld nabij de evenaar. Ze zijn extravagant versierd met kleuren als roze, felgroen en paars. Vanwege de gunstige levensomstandigheden zijn de tropische vlinders meestal groter dan andere soorten.

  • Isabella: De bovenste helft van de langwerpige voorvleugels is zwart met gele gebieden, terwijl de onderste helft oranje en zwarte strepen heeft. Natuurlijk komen de vlinders met de mooiste patronen uit de tropen. Deze felgekleurde vlinders leven in de tropische gebieden van de wereld nabij de evenaar. Ze zijn extravagant versierd met kleuren als roze, felgroen en paars. Vanwege de gunstige levensomstandigheden zijn de tropische vlinders meestal groter dan andere soorten.
  • Blue Morpho: De bovenvleugels van deze vlinder zijn schitterend iriserend blauw en de ondervleugels hebben verschillende oogvlekken in de dofbruine kleur. Wanneer zijn vleugels fladderen, flitsen de blauwe en bruine kleuren, waardoor een morphing-effect ontstaat.
  • Southern Dogface: Duidelijk spitse voorvleugel naast het "hondengezicht" aan de bovenzijde van de voorvleugel, dat soms zichtbaar is door gesloten vleugels. Prominent in Alabama.
  • 88 Vlinder: De bovenvleugel is zwart en heeft blauwe banden langs de randen. De onderzijde van de voorvleugel is rood. Het meest onderscheidende kenmerk is de ondervleugel die wit en zwart is met het nummer 88 in zwart omlijnd. Deze prachtige exotische vlinder is gevonden in de Florida Keys en wordt vermoedelijk per ongeluk geïmporteerd via een Zuid-Amerikaans vliegtuig.
  • Glasswing-vlinder: Deze prachtig uitziende vlinder heeft een glasachtige vleugel met zwarte aderen en zwarte, rode of oranje randen. Hoewel ze afkomstig zijn uit Zuid-Amerika en Midden-Amerika, zijn er een paar waargenomen in Texas.
Isabella Tijger Longwing-vlinder
Isabella Tijger Longwing-vlinder
Blauwe Morpho-vlinder
Blauwe Morpho-vlinder
Zuidelijke Dogface-vlinder
Zuidelijke Dogface-vlinder
88 Vlinder
88 Vlinder
Glasvleugelvlinder
Glasvleugelvlinder

Bedreigde diersoorten

Vlinders zijn afhankelijk van planten en leefgebied om te overleven. De laatste tijd hebben enkele van de veranderingen die de mens in zijn omgeving heeft aangebracht, een aantal van deze prachtige wezens in gevaar gebracht. Een Californische Xerces Blue werd bijvoorbeeld voor het laatst gezien in de buurt van San Francisco in 1941 en wordt verondersteld uitgestorven te zijn. Lang geleden, in de 19e eeuw, stierf de Grote Kopervlinder in Groot-Brittannië uit. Als een vlinder eenmaal uitgestorven is, is er geen manier meer om hem terug te krijgen. De schoonheid en plaats in de omgeving zijn voor altijd verloren.

Sommige soorten vlinders die op de lijst met bedreigde diersoorten staan, zijn:

  • Koningin Alexandra's Birdwing: Deze vlinder heeft een verbazingwekkende spanwijdte van één voet en is 's werelds grootste levende vlinder en wordt maar op één plek ter wereld gevonden: de regenwouden van Nieuw-Guinea. De verbluffende kleuren omvatten aquamarijn, neongroen groen en bruine vleugels met gele vlekken.
  • Zebra Swallowtail: Een vrij grote vlinder (2,5" tot 4" spanwijdte) met groene vleugels met blauwe, gele en zwarte banden. De Zebra Swallowtail kan worden waargenomen in Texas en Florida.
De vogelvleugelvlinder van koningin Alexandra
De vogelvleugelvlinder van koningin Alexandra
Gestreepte zwaluwstaartvlinder
Gestreepte zwaluwstaartvlinder

Andere interessante sites

Er zijn verschillende interessante sites over vlinders die je kunnen helpen meer over vlinders te leren. Er is veel informatie over vlinders, clubs, camera's en foto's op internet te vinden. Als je een leraar bent, zijn er ook veel sites met printables en hulp voor docenten.

  • Smithsonian National Museum of National History biedt een schat aan informatie, tentoonstellingsgidsen en een fotogalerij met vlinders.
  • Thematische vlindereenheid voor kleuter- en kleuterschool en kan worden gebruikt door leraren en thuisonderwijs.
  • Printables voor kleuters kunnen een leuke manier zijn om kinderen geïnteresseerd te maken in vlinders.
  • Vlinderkleurplaten van Coloring Castle zijn gratis en kunnen worden gebruikt om een vlinderkleurboek te maken.

Zorg voor leefgebied

Om vlinders naar je tuin te lokken, kun je een vlindertuin plannen, de dingen aanbieden die ze graag eten, een vlindertuin aanleggen en een of twee vlinderhuisjes installeren. Met deze dingen kun je genieten van het observeren van vlinders, terwijl je ze helpt te overleven en te bloeien.

Aanbevolen: