Antieke stoelstijlen identificeren met afbeeldingen

Inhoudsopgave:

Antieke stoelstijlen identificeren met afbeeldingen
Antieke stoelstijlen identificeren met afbeeldingen
Anonim
Vintage stoelen te koop op de rommelmarkt
Vintage stoelen te koop op de rommelmarkt

Als je op zoek bent naar een nieuwe eethoek in de antiekwinkel of gewoon meer wilt weten over een familiestuk, dan zullen deze tips voor het identificeren van antieke stoelstijlen helpen. Gebruik afbeeldingen en gedetailleerde beschrijvingen om te ontdekken wat een Hepplewhite anders maakt dan een Chippendale, een Shaker anders dan een Sheraton, en nog veel meer.

Pilgrim latten-, schud- of ladderstoelen

Pilgrim-latstoelen waren populair tijdens het Amerikaanse koloniale tijdperk, volgens Buffalo Architecture and History. Deze gestroomlijnde stukken, ook wel Shaker- of ladderback-stoelen genoemd, zijn een klassieke antieke stoelstijl geworden. Tijdens de 17e eeuw bestond deze eenvoudige stijl uit gedraaide stijlen, spindels en platte latten aan de rugleuning van de stoel. Een variant was de ladderback, die een achterkant had die op een ladder leek. Meubelmakers vervaardigden de houten stoelen van eiken, walnoot of grenen, en de stoelen hadden vaak biezen stoelen. Niet alle stoelen hadden armleuningen, maar ze waren gebruikelijk.

Pelgrimsstoel
Pelgrimsstoel

Fiddle-Back en Queen Anne-stoelen

Ski Country Antiques meldt dat de Queen Anne-stijl vaak stoelen met een vioolrugleuning bevatte. Dit betekent dat de achterkant een middenkolom bevatte die op een viool of een vaas leek. Bij stoelen uit deze tijd of in de stijl van deze tijd zie je vloeiende rondingen en sierlijk glanzend hout. Sommige stoelen hebben houtsnijwerk in de vorm van waaiers of schelpen, en de meeste hebben cabrioletpoten. Veel voorkomende houtsoorten zijn walnoot, kersen, mahonie en esdoorn. De stoelen kunnen gemaakt zijn van bies, massief hout of geborduurde stof. Sommige stoelen hadden armleuningen.

Fiddle-achterstoel
Fiddle-achterstoel

Chippendale-stoelen

Het Chippendale-meubilair is een variatie op de Queen Anne-stijl en is vernoemd naar de beroemde meubelmaker Thomas Chippendale. Volgens The Antiques Almanac zijn veel Chippendale-stukken gemaakt van mahonie of kersen. Stoelen hebben vaak cabrioletpoten en vioolruggen, maar ze hebben meer gedetailleerd snijwerk dan Queen Anne-stukken. De originele stukken dateren van rond 1750, maar de stijl kende in de loop der jaren een aantal heroplevingen. Stoelen hebben soms armleuningen en massief houten zittingen of gestoffeerde zittingen.

Formele eetkamer met Chippendale-stoelen
Formele eetkamer met Chippendale-stoelen

Windsor-stoelen

Een andere populaire stijl uit de 18e eeuw die als klassieker heeft standgehouden, is de Windsor-stoel. Volgens The Magazine Antiques zijn Windsor-stoelen afkomstig uit de Thames-vallei in Engeland, maar waren ze ook populair in de Verenigde Staten. Deze eenvoudige stijl heeft een opvallende rug, veel spindels, een houten zitting en wijd uitlopende poten. Meubelmakers vervaardigden ze uit vele houtsoorten, waaronder kersen-, esdoorn- en geïmporteerde houtsoorten. Je ziet Windsor-stoelen met en zonder armleuningen, en dit is ook een populaire antieke schommelstoel.

Windsor stoel bij bureau
Windsor stoel bij bureau

Hepplewhite-stoelen

Een van de meest duurzame antieke stoelstijlen is de Hepplewhite. Antiektaxateur Dr. Lori meldt dat deze klassieke meubelstijl is vernoemd naar ontwerper George Hepplewhite en populair is sinds ongeveer 1780. Deze stoelen hebben sierlijke lijnen en eenvoudige, rechte poten en voeten. In tegenstelling tot de eenvoud van de poten kan de rugleuning van de stoel ovaal of schildvormig zijn. Veel stukken bevatten fineer en ingelegde ontwerpen van satijnhout op een mahoniehouten basis. Sommige stoelen hebben armleuningen, maar armloze stijlen komen vaker voor.

George III mahoniehouten stoelen, in de Hepplewhite-stijl
George III mahoniehouten stoelen, in de Hepplewhite-stijl

Sheraton-stoelen

Volgens Nimbus Antiques zijn Sheraton-meubels vernoemd naar ontwerper Thomas Sheraton, wiens ontwerpen de beweging inspireerden. De stijl overlapte in populariteit met Hepplewhite vanaf 1790, en deelde ook enkele kenmerken, zoals rechte, eenvoudige benen. Stoelen in Sheraton-stijl zijn echter veel uitgebreider. Ze hebben vaak een rechthoekige achterkant en prachtige contrasterende fineerinleg. Je ziet bloemmotieven en motieven geïnspireerd op de Griekse mythologie. Het hout is vaak licht gekleurd en zeer gepolijst. Sommige stoelen zijn ook voorzien van delicate beschilderingen en armen zijn gebruikelijk. Zitplaatsen zijn meestal gemaakt van hout.

Sheraton-stoel
Sheraton-stoel

Rococo Revival-stoelen

Vanaf ongeveer 1850 domineerde de Rococo Revival-beweging de meubelstijlen van salons, inclusief stoelen. Het Met Museum meldt dat deze vaak in een set kwamen met twee banken, twee fauteuils en vier zijstoelen – allemaal met bijpassende bekleding. Je kunt deze stukken nog steeds in sets vinden, hoewel het ook gebruikelijk is om de stoelen alleen te vinden. Velen zijn opnieuw bekleed en gerestaureerd. Het hout is vaak voorzien van delicaat houtsnijwerk en veel stukken zijn gepolijst palissanderhout, mahonie of walnoot. Sommige stoelen waren verguld. Dit is de antieke stoelstijl die veel mensen zich voorstellen als ze aan Victoriaanse meubels denken.

Rococo-stoel
Rococo-stoel

Eastlake-stoelen

In tegenstelling tot de Rococo-stijl is de Eastlake-stijl veel geometrischer. Volgens Collectors Weekly haatte ontwerper George Eastlake de rococostijl en creëerde hij meubelontwerpen die er dramatisch van afweken. Vanaf ongeveer 1880 was de Eastlake-stijl het toppunt van mode in Victoriaanse huizen. Deze houten Victoriaanse stoelen hadden sterke, vaak rechthoekige lijnen. Er waren houtsnijwerken van natuurlijke motieven en geometrische vormen, die werden verzacht door zachte bekleding. Veel stoelen hadden armleuningen.

Antieke Eastlake stoeltekening
Antieke Eastlake stoeltekening

Drukstoelen

Toen de vraag naar gebeeldhouwde en gedecoreerde meubels toenam, reageerden fabrikanten door stoelen in fabrieken te maken. Discover Vintage America meldt dat stoelen met een rugleuning uitgebreide ontwerpen hadden, zoals bloemen, dieren en zelfs mythologische wezens. In plaats van te worden gesneden, werden de ontwerpen in een metalen plaat geëtst en vervolgens in het hout gedrukt. Deze stoelen hadden al dan niet armleuningen en hadden vaak een zitting van riet of hout. Eik was een populaire houtsoort, maar je vindt deze ook in andere houtsoorten.

Antieke stoelen met geperste rugleuning
Antieke stoelen met geperste rugleuning

Mission-stijl stoelen

Tijdens het begin van de 20e eeuw werden meubels in Mission-stijl populair als reactie op de 'kieskeurige' stijlen van het Victoriaanse tijdperk, aldus Vermont Woods Studios. Deze stoelen, ook wel Prairie Style of Arts and Crafts Style genoemd, hadden eenvoudige verticale houten latten, zware poten, geometrische vormen en strakke lijnen. Het traditionele hout voor deze stoelen was eikenhout, maar je ziet ze ook in kersen en esdoorn. De stoelen waren meestal van hout of stoffering, en ze waren er met en zonder armleuningen.

Wikimedia.org
Wikimedia.org

Begrijp antieke stoelstijlen

Als u de belangrijkste kenmerken van veel antieke stoelstijlen begrijpt, kunt u bepalen welk type stoel u heeft. Van daaruit kunt u antieke stoelwaarden onderzoeken voor uw stoelstijl. Veel van deze stijlen zijn ook van toepassing op antieke schommelstoelen en andere soorten meubels, dus u kunt uw kennis toepassen om andere soorten antieke meubels te identificeren.

Aanbevolen: