Soorten antieke ladetrekkers met afbeeldingen

Inhoudsopgave:

Soorten antieke ladetrekkers met afbeeldingen
Soorten antieke ladetrekkers met afbeeldingen
Anonim

Ladetrekkers zijn miniatuurkunstwerken

Afbeelding
Afbeelding

Als je antieke meubels verzamelt of een vintage look wilt toevoegen aan je moderne kasten of dressoirs, helpt het om de verschillende soorten antieke ladetrekkers te leren kennen. Deze oude ladetrekkers zijn kleine kunstwerkjes, gemaakt van allerlei verschillende materialen en in een breed scala aan stijlen. Ze bieden fascinerende aanwijzingen over de geschiedenis van antiek meubilair.

Antieke borgtochtjes

Afbeelding
Afbeelding

Bailtochttrekkers zijn een van de meest voorkomende soorten antieke ladetrekkers die je tegen kunt komen. Een borgtocht is voorzien van een borgtocht, of handvat, die is bevestigd door twee palen. De handgreep zwaait heen en weer, waardoor je je vingers eronder kunt laten glijden om de lade te openen. Vaak zijn beugeltrekkers voorzien van een achterplaat, een stuk metaal achter de beugel dat het hout beschermt tegen slijtage en decoratie toevoegt.

Trekken met ingelegde achterplaten

Afbeelding
Afbeelding

In sommige gevallen kan de achterplaat van een beugeltrekker worden gemaakt van materiaal dat in het hout van de lade is ingelegd. Vaak is het materiaal van de achterplaat messing of een ander metaal vanwege de duurzaamheid, maar ingelegde achterplaten kunnen ook van been, porselein en andere materialen zijn. Omdat het erg arbeidsintensief is om te construeren, zie je dit type achterplaat soms op de hardware van zeer mooie, handgemaakte meubels.

Primitieve oude ladetrekkers

Afbeelding
Afbeelding

De borgtocht werd voor het eerst uitgevonden in het begin van de 18e eeuw, en enkele van de meest primitieve voorbeelden kunnen je helpen je meubels te dateren uit vroege perioden. De eerste beugeltrekkers waren naar binnen gebogen en werden vaak met pinnen en zonder achterplaat aan de lade bevestigd. Een aantrekkingskracht in deze stijl duidt niet altijd op een heel oud meubelstuk, maar het is een aanwijzing dat een dressoir of ander item behoorlijk oud kan zijn.

Vintage ring trekt

Afbeelding
Afbeelding

Een andere stijl van antieke ladetrekker wordt een "ring" -trekker genoemd. Bij dit type hangt een ring aan een scharnier. Je steekt je vingers door de ring om de lade te openen. Dit is een veel voorkomende ladestijl op vintage meubels uit de 20e eeuw; ringtrekkingen bestaan echter al veel langer.

Ringtrekkers van populaire fabrikanten

Afbeelding
Afbeelding

Sommige fabrikanten zijn bijzonder gewild, vooral als het gaat om vintage ladetrekkers. De Keeler Brass Co. maakte ladetrekkers in veel stijlen, inclusief ringtrekkers. De trekjes zijn meestal niet gemarkeerd, maar je kunt ze identificeren door naar andere voorbeelden van het bedrijf te kijken. Je zult zien dat Keeler aan meubels trekt, vooral stukken gemaakt in Grand Rapids, Michigan, waar de Keeler Brass Co. was gevestigd.

Antieke drop-pulls

Afbeelding
Afbeelding

Net als ringtrekkers hangen droptrekkers aan één scharnier. In plaats van een ring hebben ze een stuk metaal, hout, glas of een ander materiaal dat je kunt vastpakken om de lade open te trekken. Je ziet deze meestal op dressoirs, nachtkastjes en andere meubelstukken. Deze stijl van ladetrekker was vooral populair aan het eind van de 19e eeuw.

Gesneden houten lade trekt

Afbeelding
Afbeelding

Sommige antieke ladetrekkers zijn uit hout gesneden, vaak met de hand. Je ziet deze vooral op handgemaakte meubels. Soms is de hele trek ingewikkeld uit hout gesneden. In andere gevallen is de achterplaat van houtsnijwerk en is de handgreep zelf een eenvoudige knop. Bladeren en versieringen zijn veel voorkomende ontwerpelementen, en deze uitgesneden handgrepen waren vooral populair in de 19e eeuw.

Eenvoudige knophandgrepen

Afbeelding
Afbeelding

Sommige oude dressoirgrepen zijn gewoon metalen of houten knoppen die aan de lade zijn bevestigd. Dit komt vaak voor bij naaikasten of kloskasten, maar je ziet ook basisknoppen op antieke dressoirs, bijzettafels en andere stukken. Het is moeilijk om knoppen te gebruiken om een meubelstuk te dateren, omdat dit eenvoudige ontwerp al eeuwenlang populair is.

Antieke vuilniszakken

Afbeelding
Afbeelding

Baktrekkers zijn een andere populaire stijl van ladebeslag. Ook wel 'bekertrekkers' genoemd, dit zijn stevige trekjes waar u uw vinger onder kunt laten glijden om de lade te openen. Ze werden gebruikt op bakken in winkels voor droge goederen, wat waarschijnlijk de bron van hun naam is. Je ziet deze echter ook op antieke archiefkasten, dressoirs, kaartcatalogi en Hoosier-kasten. De meeste dateren uit de 19e en 20e eeuw.

De hardware van de lade vervangen

Afbeelding
Afbeelding

Als je een antiek meubelstuk restaureert en de hardware moet vervangen, kun je het beste een stijl kiezen die authentiek is voor het meubelstuk. Je moet ook ladetrekkers kiezen die dezelfde afstand hebben als de originele, zodat je geen nieuwe gaten in je meubels hoeft te boren.

Om de hardware van de lade te vervangen, gebruikt u eenvoudigweg een schroevendraaier om het bestaande handvat voorzichtig uit de lade te verwijderen. Meestal wordt het met schroeven aan de binnenkant van de lade bevestigd. Nadat u de bestaande hardware hebt verwijderd, kunt u de nieuwe (of nieuwe) ladetrekkers toevoegen.

Antieke ladetrekkers bieden aanwijzingen

Afbeelding
Afbeelding

Ladebeslag is niet alleen mooi, maar kan je ook enkele aanwijzingen geven over je oude meubelstukken. Van de soorten schroeven die worden gebruikt tot de materialen en de productiestijl, u kunt antieke meubelbeslag en bij uitbreiding de bijbehorende meubels dateren. Dit kan waardevolle informatie bieden over je meest dierbare stukken.

Aanbevolen: