Essentiële oliën maken: 5 complete methoden

Inhoudsopgave:

Essentiële oliën maken: 5 complete methoden
Essentiële oliën maken: 5 complete methoden
Anonim
Essentiële lavendelolie in fles met druppelaar
Essentiële lavendelolie in fles met druppelaar

Thuis etherische oliën maken kan een eenvoudig tot complex proces zijn, en het kan enkele uren tot weken duren, afhankelijk van de methode die je kiest. Pure essentiële oliën worden al sinds de oudheid gebruikt voor schoonheids-, huidverzorgings- en medicinale doeleinden, en je kunt ze in feng shui gebruiken om positieve chi-energie en geluk aan te moedigen. Pure essentiële oliën zijn gedistilleerd en krachtig, dus worden ze meestal toegevoegd aan dragerolie om de huid te beschermen. Leren hoe je pure essentiële oliën kunt maken is een complex proces, terwijl het gebruik van een eenvoudige methode resulteert in geïnfuseerde of verdunde essentiële oliën die de geur van het plantmateriaal doordringen. Houd uw doelen in gedachten terwijl u uw methode selecteert.

Leer hoe u thuis essentiële oliën kunt maken (eenvoudige en moeilijke methoden)

Er zijn vijf methoden om thuis etherische oliën te maken, afhankelijk van de apparatuur die je tot je beschikking hebt, het eindproduct dat je wilt hebben en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

  • Slowcooker (verdunde, geïnfuseerde olie)
  • Oven (verdunde, geïnfuseerde olie)
  • Zonlicht (verdunde, geïnfuseerde olie)
  • Wodka (pure etherische olie)
  • Thuisdistillatie (pure etherische olie)

De wodka- en thuisdistillatiemethoden zijn het meest complex, maar ze genereren een pure essentiële olie met behulp van oplosmiddelen en destillatie. De andere methoden destilleren de essentie van de plant, maar het eindresultaat zijn essentiële oliën verdund met drageroliën.

Benodigdheden voor het maken van etherische oliën

Je hebt de volgende items nodig voor alle methoden om thuis etherische oliën te maken:

  • Verse bloemen, kruiden, specerijen of citrusschillen naar keuze
  • Dragerolie - Dit zijn de meest populaire keuzes van deze licht geurende oliën:

    • Olijfolie
    • Zoete amandelolie
    • Jojoba-olie
    • Arachideolie
    • Zonnebloemolie
    • Kokosolie
  • Ongebleekte kaasdoek, mousseline of fijn gaas
  • Plastic voedselopbergzakken met ritssluiting
  • Een vijzel en stamper of houten hamer
  • pot met wijde opening, zoals Mason-pot
  • Donkergekleurde opslagflessen; kob altblauw, donker amber of donkergroen zijn goede keuzes

Essentiële oliën maken (eenvoudige methoden)

Hoe je de oliën maakt, hangt af van het proces dat je kiest, maar er zijn enkele basisstappen die nodig zijn bij alle eenvoudige methoden. Voor elk van deze technieken is geen gespecialiseerde apparatuur nodig, maar de resultaten zijn geen pure essentiële oliën; het zijn eerder plantenessenties in een dragerolie.

Basisstappen voor het thuis maken en bewaren van verdunde etherische oliën

  1. Kies de methode (hieronder) om je etherische olie te maken en volg deze.
  2. Zeef het resulterende mengsel. Gebruik ongebleekte kaasdoek, mousseline of gaas en zeef het mengsel in een donkergekleurde glazen voorraadpot of fles. Gooi de materialen weg en bewaar de olie.
  3. Etiket en dateer de container.
  4. Bewaar de etherische olie op een plaats die koel, donker en droog is. De meeste zelfgemaakte etherische oliën hebben een houdbaarheid van zes tot negen maanden, afhankelijk van de specifieke mengsels.

Slowcooker-methode

Deze methode is eenvoudig en vereist weinig handwerk nadat u uw grondstoffen heeft gemeten. Het duurt ongeveer acht uur en het resultaat is een verdunde etherische olie waarin de plantenessenties zijn doordrenkt met de dragerolie.

  1. Doe de olie en de kruiden in een kleine slowcooker.
  2. Zet de slowcooker op de warmhoudstand, ongeveer 140 graden Fahrenheit.
  3. Dek af en laat zes tot acht uur sudderen.

Ovenproces

Deze methode is bijna net zo eenvoudig als de slowcooker, hoewel het aanzetten van de oven wel wat toezicht vereist, dus je moet thuis zijn terwijl de olie eruit wordt gehaald. Het duurt slechts een paar uur en het resultaat is vergelijkbaar met de slowcooker met plantenextracten verdund met een dragerolie.

  1. Verwarm je oven voor op 150 graden Fahrenheit.
  2. Doe de oliën en kruiden in een ovenschaal.
  3. Plaats twee uur in de oven.

Zonlichttechniek

Geen tijd om toezicht te houden en geen apparatuur? Geen zorgen! Probeer de zonlichtmethode voor oliewinning. Dit duurt het langst (ongeveer twee weken), maar is gemakkelijk uit te voeren en resulteert in plantenessenties verdund met een dragerolie.

  1. Doe de oliën en de kruiden in een stenen pot en sluit de pot af met een rubberen ring - een metalen ring zal de olie vervuilen.
  2. Zet de gesloten pot minimaal 14 dagen in de volle zon.

Essentiële oliën maken van gedroogde kruiden en bloemen

Hoewel sommige recepten kunnen variëren, is de basisregel van dragerolie voor gedroogde kruiden of gedroogde bloemen voor de bovenstaande methoden 1 kopje dragerolie op elke ¼ ounce gedroogde kruiden of bloemen.

Essentiële oliën maken van bloemen en andere verse planten

Je kunt elk van de bovenstaande methoden gebruiken om ook verdunde essentiële oliën van verse bloemen en planten te maken. Als je verse geurige bloemen of kruiden gebruikt, zoals rozen, lavendel of kamille, doe dan bloemblaadjes of kruidenbladeren en stengels in een plastic zak en sla er lichtjes op met de houten hamer om eerst het plantmateriaal voorzichtig te kneuzen. Voeg 1 kopje dragerolie toe voor elke ¼ kopje verse bloemen, kruiden of ander plantaardig materiaal.

Vrouw ruikende aromatherapie-olie
Vrouw ruikende aromatherapie-olie

Pure essentiële oliën maken (moeilijke methode)

De oplosmiddel- en destillatiemethoden zijn complex, ingewikkeld, vereisen gespecialiseerde apparatuur, nemen meer tijd in beslag en vereisen grote hoeveelheden plantaardig materiaal. Het resultaat is echter een pure essentiële olie die lijkt op wat je bij fabrikanten kunt kopen.

Wodka-oplosmiddelmethode

Je kunt etherische oliën extraheren met behulp van een complex proces waarbij wodka als oplosmiddel wordt gebruikt om de plantenessentie uit de grondstoffen te extraheren. Dit kost enkele weken, veel apparatuur en een grote hoeveelheid grondstoffen, maar het eindresultaat is een zeer pure vorm van etherische olie zonder verdunning. Het proces wordt beschreven in de bovenstaande video.

Destillatie van etherische oliën thuis

Je kunt ook essentiële oliën maken met een zelfgemaakte oliedestilleerder om de oliën uit het plantmateriaal te extraheren. Het is een complex en langdurig proces, maar het resultaat zijn pure essentiële oliën zonder verdunning.

Tips voor het maken van je eigen essentiële oliën

Als je thuis je eigen etherische oliën maakt, overweeg dan de volgende tips:

  • Begin altijd met zeer schone uitrusting; Reinig en steriliseer potten, slowcookers, enz. U kunt steriliseren in de vaatwasser.
  • Hoewel het waarschijnlijk lijkt alsof het maken van grote batches gemakkelijker zou zijn, is het het beste om deze in kleine batches te maken, aangezien etherische oliën een relatief korte houdbaarheid hebben.
  • Gebruik de zuiverste materialen die beschikbaar zijn; probeer biologische kruiden en oliën te vinden.
  • Je kunt een trechter gebruiken om je oliën in druppelflesjes van een ounce te gieten, zodat je ze gemakkelijk kunt aanbrengen.
  • Draag altijd handschoenen bij het hanteren of mengen van pure essentiële oliën en zorg ervoor dat de onverdunde oliën niet in contact komen met uw huid; direct contact kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
  • Verdun pure essentiële oliën voordat je ze gebruikt. Een goede vuistregel is 2 druppels pure etherische olie voor één theelepel dragerolie. U hoeft geen dragerolie toe te voegen aan geïnfuseerde oliën, omdat deze al verdund zijn.
  • Neem de basisveiligheidsregels in acht, zoals het nooit innemen van etherische olie.
  • Geïnfundeerde culinaire oliën zijn populaire geschenken, maar vereisen speciale methoden en verder onderzoek om de productveiligheid te garanderen.
  • Je essentiële oliën zijn brandbaar, dus houd ze uit de buurt van open vuur of andere warmtebronnen.

Meer bronnen voor het thuis maken van etherische oliën

Je kunt je eigen biologische bloemen en kruiden kweken, of je kunt gedroogde kruiden en bloemen van hoge kwaliteit online vinden.

  • Mountain Rose Herbs heeft een verbazingwekkende reeks kruiden en plantaardige materialen voor het maken van essentiële oliën die biologisch en duurzaam geproduceerd zijn.
  • Bulkapotheker biedt groothandel grondstoffen en verpakkingsbenodigdheden.
  • Als u van plan bent uw eigen oliën thuis te distilleren, overweeg dan om een kant-en-klare thuisdistilleerder aan te schaffen. Het is duur, maar het is een goede investering als je ontdekt dat je liever je eigen pure oliën maakt.
  • AromaTools heeft flessen en dispensers te koop voor je zelfgemaakte etherische oliën.

De kunst van het maken van etherische oliën

Hoewel er tegenwoordig meer dan 700 soorten aromatische planten worden gebruikt om essentiële oliën te maken, worden er slechts ongeveer 40 algemeen gebruikt. Er zijn ook talloze combinaties van verschillende mengsels van bloemen, kruiden en specerijen. Er zijn verschillende verwerkingsmethoden die eenvoudig en leuk zijn en heerlijk geurende oliën opleveren om harmonie en balans in uw huis te creëren. Als je eenmaal thuis leert hoe je etherische oliën kunt maken, wordt het proces eenvoudiger en neemt je creativiteit de vrije loop terwijl je nieuwe planten en combinaties ontdekt.

Aanbevolen: