Beroemde vrouwelijke fotografen

Inhoudsopgave:

Beroemde vrouwelijke fotografen
Beroemde vrouwelijke fotografen
Anonim
Margaret Bourke-White bovenop het Chrysler Building
Margaret Bourke-White bovenop het Chrysler Building

Veel van 's werelds beroemdste vrouwelijke fotografen zijn niet geboren om een camera te gebruiken. In plaats daarvan hebben ze hun vak ijverig aangescherpt totdat ze beter dan wie dan ook in hun vakgebied een verhaal door een lens konden vertellen.

Voor het merendeel van de populairste vrouwelijke fotografen van vandaag groeide wat begon als een hobby uiteindelijk uit tot een spraakmakende carrière. Maar lang voordat de wereld van de fotografie werd vereerd door professionals als Annie Leibovitz en Anne Geddes, bewandelden verschillende andere vrouwen het pad achter de camera.

Vrouwelijke pioniers van de fotografie

Hoewel de volgende beroemde vrouwelijke fotografen er misschien niet meer zijn, blijft hun werk inspireren en onderwijzen. Deze vrouwen beheersten echt de kunst van het zelfstandig fotograferen.

Margaret Bourke-White (1904-1971)

Margaret Bourke-White was een vooraanstaande Amerikaanse fotojournalist en 's werelds eerste vrouwelijke oorlogscorrespondent. Terwijl ze voor de tijdschriften Fortune en Life werkte, reisde ze tijdens de Tweede Wereldoorlog naar gevechtsgebieden in Duitsland, Afrika en Italië. Bourke-White was ook de enige Amerikaanse fotograaf in Rusland tijdens de slag om Moskou. Daarnaast fotografeerde ze de slachtoffers van de droogte van de Dust Bowl, de overlevenden van het concentratiekamp Buchenwald en Ghandi een paar uur voor zijn moord. Bourke-White schreef vervolgens geschiedenis met de publicatie van haar angstaanjagende foto's van de depressie in het boek You Have Seen Their Faces. Ze wordt beschouwd als een pionier op het gebied van fotojournalistiek en haar werken zijn legendarisch over de hele wereld.

Julia Margaret Cameron (1815-1879)

Julia Margaret Cameron was een Britse fotograaf die haar carrière begon in een tijd dat fotografie gloednieuw was. Ze staat bekend om haar onconventionele portretstijl, waaronder close cropping, zachte focus en de nadruk op het vastleggen van de persoonlijkheid; vaardigheden die vandaag de dag nog steeds worden nagebootst. Enkele van Camerons beroemde onderwerpen zijn Charles Darwin, Alfred Lord Tennyson, Robert Browning, John Everett Millais, William Michael Rossetti, Edward Burne-Jones, Ellen Terry en George Frederic Watts. Historici merken op dat veel van Camerons portretten belangrijk zijn omdat het vaak de enige bestaande foto's van historische figuren zijn.

Dorothea Lange (1885-1965)

Dorothea Lange wordt geprezen als een van de eerste vrouwelijke commerciële portretfotografen ter wereld. Ze is vooral bekend vanwege haar werk tijdens de Grote Depressie, toen ze de broodlijnen, de stakingen aan de waterkant en de pure wanhoop die mensen dagelijks aan de dag legden, fotografeerde. Haar foto's van verarmde boerenfamilies die op zoek zijn naar werk sieren nog steeds de nationale musea. Lange staat ook bekend om haar werk waarin ze mensen documenteert die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japans-Amerikaanse herplaatsingskampen waren gehuisvest. Haar beelden waren zo kritisch over het Japans-Amerikaanse beleid dat het leger ze tijdens de oorlog in beslag nam. Na de oorlog was Lange medeoprichter van het fototijdschrift Aperture. Deskundigen omschrijven Lange's werk als 'revolutionair' en beschouwen haar als een vooraanstaande invloed op de ontwikkeling van moderne documentairefotografie.

© BuyEnlarge/ZUMAPRESS.com
© BuyEnlarge/ZUMAPRESS.com

Moderne vrouwelijke fotografen

Fotografie is enorm geëvolueerd sinds de tijd dat Bourke-White, Lange en Cameron achter de camera werkten. Tegenwoordig vertrouwen professionele vrouwelijke fotografen op digitale camera's en andere hightech apparatuur. Hun werk wordt echter nog steeds beïnvloed door de vrouwen die pionierden in de kunst van het fotograferen.

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz staat bekend als een van 's werelds toonaangevende entertainmentfotografen. Haar veelgeprezen werk is opgenomen in talloze entertainmentpublicaties, waaronder Rolling Stone en Vanity Fair. In 1973 schreef Leibovitz geschiedenis door de eerste vrouwelijke hoofdfotograaf van Rolling Stone te worden. Historici merken op dat haar intieme foto's van beroemdheden hebben bijgedragen aan het definiëren van de Rolling Stone-look. De stijl van Leibovitz wordt gekenmerkt door een nauwe samenwerking tussen fotograaf en onderwerp. Leibovitz staat bekend als de laatste persoon die John Lennon professioneel heeft gefotografeerd, die werd neergeschoten en vermoord enkele uren nadat hij met zijn vrouw Yoko Ono had geposeerd voor de camera van Leibovitz.

Anne Geddes

Wereldwijd erkend voor haar werk met baby's, is Anne Geddes een Australische fotografe. Ze is fenomenaal populair in haar geboorteland Australië, maar ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en andere delen van de wereld. Haar kenmerkende foto's van baby's in kostuum of geposeerd in ongebruikelijke maar schattige omgevingen sieren wenskaarten, kalenders, boeken, briefpapier, fotoalbums en een reeks andere producten. Interessant genoeg heeft Geddes in het veld uitgeblonken zonder enige formele opleiding in het vak.

Masumi Hayashi (1945-2006)

Masumi Hayashi was een Japans-Amerikaanse fotograaf die vooral bekend stond om zijn baanbrekende panoramische fotocollages door gebruik te maken van kleinere kleurenafbeeldingen zoals tegels in een mozaïek. Veel van haar grote panoramische stukken bevatten meer dan honderd kleinere fotoafdrukken. Veel van Hayashi's werk omvatte sociaal ongemakkelijke ruimtes zoals gevangenissen en herplaatsingskampen. Haar leven kwam in 2006 op tragische wijze ten einde toen ze werd vermoord door een van haar buren.

Bekijk hun werken

Je moet de werken van deze beroemde vrouwelijke fotografen zien om ze echt te kunnen waarderen. Op de volgende sites kunt u door een aantal van hun foto's bladeren.

  • Julia Margaret Cameron - Bekijk 20 foto's van Cameron bij Victoria's Past.
  • Dorothea Lange - Shorpy biedt vijf pagina's aan werk van Lange.
  • Annie Leibovitz - Bezoek PBS.org om enkele van de grootste werken van Leibovitz te zien, waaronder de afbeelding van John Lennon en Yoko Ono.
  • Anne Geddes - Er is een grote selectie van Geddes' foto's in Andrea's Anne Geddes Gallery.
  • Masumi Hayashi - Het Masumi Hayashi Museum biedt acht thematische galerijen met Hayashi's werk.

De erfenis van vrouwelijke fotografen

Er zijn aanwijzingen dat vrouwelijke fotografen, die de weg vrijmaakten voor toekomstige generaties, niet de erkenning kregen die zij verdienden. De Amerikaanse overheid heeft dit toezicht erkend en biedt nu toegang tot het werk van vooraanstaande vrouwelijke fotografen als Lange en Cameron in de nationale archieven. Je kunt ook meer te weten komen over tientallen andere beroemde vrouwelijke fotografen via boeken en museumexposities.

Aanbevolen: