Een eenvoudige handleiding voor het thuis kweken van bieten

Inhoudsopgave:

Een eenvoudige handleiding voor het thuis kweken van bieten
Een eenvoudige handleiding voor het thuis kweken van bieten
Anonim
Bieten met wortels en bladeren
Bieten met wortels en bladeren

Bieten telen is eenvoudig. Net als andere wortelgewassen hebben ze een mooie, goed gecultiveerde grond en een goede watervoorziening nodig, maar er is weinig expertise voor nodig. Volg deze eenvoudige stappen en je zult babybietengroenten oogsten of je klaarmaken om wat ingelegde bieten te conserveren.

Soorten bieten

De eerste stap bij het kweken van bieten is beslissen welk type je wilt planten. Denk aan de lengte van uw groeiseizoen, of u van plan bent ze vers, gekookt of ingeblikt te eten, en hoe belangrijk kleur voor u is. Hoewel dit geen uitputtende lijst is, is het volgende een voorbeeld van de verscheidenheid aan beschikbare bieten:

  • Klein Egypte:Deze kleine, ronde rode bieten zijn een van de vroegst rijpende variëteiten die momenteel beschikbaar zijn. Ze rijpen tot twee weken eerder dan andere variëteiten.
  • Formanova: Een grote, langwerpige rode biet, uitzonderlijk om in te maken.
  • Chioggia Guardsmark Verbeterd: Deze leuke bieten zijn een Italiaanse erfgoedvariëteit. Ze zijn rood aan de buitenkant met afwisselende ringen van rood en wit wanneer ze worden gesneden, waarbij elke ring overeenkomt met een groeimaand. Niet aanbevolen voor het beitsen, maar goed als nieuwigheidsexemplaar.
  • Albino White: Ronde, witte, zoete bieten met smakelijke groenten erop.
  • Blankoma: Nog een witte biet, dit is een erfgoedvariëteit die een mooie universele biet is om vers te eten, te koken of in te maken.
  • Golden: Een vroegrijpe, wortelkleurige biet, goed om in te maken of te koken.

Eenvoudige handleiding voor het kweken van bieten

Bedvoorbereiding

Door bieten in enkele rijen te planten, krijgen ze maximale ruimte voor ontwikkeling, maar je kunt tijd en arbeid besparen door meerdere rijen langs één breed zaaibed te planten. Zorg voor bedden van 30 tot 45 cm breed en plant twee parallelle rijen met een onderlinge afstand van 7,5 cm. Als u de voorkeur geeft aan kleinere bieten of gewoon babygroenten wilt oogsten, kunt u de zaden nog dichter bij elkaar zaaien om de ruimte in uw tuinindeling optimaal te benutten. Bieten zijn geen bijzonder zware voeders, maar houden van een beetje goed verteerde mest of compost die in de grond wordt verwerkt. Vermijd het gebruik van verse mest of onvolledige compost, omdat de bietenwortels bitter en harig worden. Bewerk de grond en compost samen, verwijder eventuele grote stenen of oude wortels om een gelijkmatige, losse grond te creëren waarin de bieten vrije ruimte hebben om te groeien. Stenen of andere voorwerpen zullen de wortels vervormen of de groei belemmeren.

Bieten planten

De beste tijd voor het planten van bieten is het vroege voorjaar, zodra de grond bewerkbaar is. Bieten zijn een gewas voor koud weer en kunnen alles verdragen, behalve de meest ernstige bevriezing, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de bescherming tegen het weer. Plant minstens twee keer en selecteer meerdere variëteiten met verschillende rijpheidstijden. Door bieten achter elkaar te planten, is er voldoende aanbod, maar wordt u niet overweldigd door het feit dat al uw bieten tegelijk volwassen worden. Plant elke rij volgens de volgende methode:

  1. Maak met een kleine schop smalle geulen in je zaaibed. Elke greppel moet ongeveer 1 cm diep zijn, of de diepte van je eerste knokkel van je wijsvinger.
  2. Strooi de zaden twee tot vijf centimeter uit elkaar.
  3. Duw de omliggende grond om de greppel te vullen.
  4. Licht water geven.

Verwacht dat je zaden binnen ongeveer acht tot tien dagen ontkiemen. Neem op dit moment even de tijd om eventuele zaailingen uit te dunnen die per ongeluk te dicht bij elkaar zijn geplant, of om eventuele gaten op te vullen die u mogelijk hebt gemist.

Oogst

Het enige dat makkelijker is dan het telen van bieten, is het oogsten van bieten. Je kunt de babygroenten trekken als ze nog maar 10 tot 15 cm hoog zijn, of wachten tot de bietenwortels volwassen zijn. Afhankelijk van de soort bieten die u heeft geplant en de bietengrootte die u verkiest, kan dit tussen de 50 en 80 dagen duren. Groeiende bieten zijn echter op elk moment van hun groeicyclus volledig eetbaar, dus als je niet zo lang kunt wachten, trek dan gewoon een paar babybieten tevoorschijn om te stomen bij het avondeten als zomerse delicatesse.

Aanbevolen: