Waardegids voor antieke stoelen

Inhoudsopgave:

Waardegids voor antieke stoelen
Waardegids voor antieke stoelen
Anonim
Drie antieke stoelen
Drie antieke stoelen

Het bepalen van de waarde van een antieke stoel kan behoorlijk moeilijk zijn, en misschien moet je je vergrootglas en een detectivepet tevoorschijn halen om de bodem ervan te doorgronden. Maar zodra u vertrouwd raakt met de meubelmarkt en de historische stijlen die altijd snel uitverkocht zijn, kunt u met vertrouwen de meubelafdeling van elke antiekwinkel aan.

Aanwijzingen om u te helpen antieke stoelen te identificeren

Voordat u de waarde van een antieke stoel kunt bepalen, moet u eerst de stijl, de fabrikant en de leeftijd ervan vaststellen, aangezien deze kenmerken allemaal van invloed zijn op de waarde van het stuk. Als u een deel of al deze informatie al kent, bent u goed op weg. Als u niet over deze informatie beschikt, bekijk dan de volgende tips over het identificeren van antiek meubilair om u op weg te helpen.

Zoek naar makerstekens

Zoek naar enig teken van een merkteken van de fabrikant; deze bevinden zich mogelijk op de bodem, in laden of op de achterkant van het stuk.

Kijk naar de gewrichten

Er werden verschillende soorten schrijnwerk gebruikt tijdens verschillende tijdsperioden, en als je identificeert welk type schrijnwerk je ziet, kun je een bepaalde periode krijgen voor een stuk dat anders onmogelijk te identificeren is.

Zoek naar zaagsporen

Rechte zaagmarkeringen geven doorgaans aan dat het stuk vóór 1800 is gemaakt. Cirkelzaagmarkeringen geven aan dat het stuk na 1800 is gemaakt dankzij veranderende technologieën.

Prijsgidsen bekijken

Soms kom je een meubelstuk tegen waarvan je niet eens weet waar je moet beginnen, en als je naar foto's of prijslijsten kijkt om de visuele stijl van het meubilair te bepalen, kun je een startpunt vinden.

Populaire antieke stoelstijlen en hun waarden

Marktwaarden zijn zo afhankelijk van de vraag dat zelfs de meest exquise antieke stoel heel weinig geldwaarde kan hebben. Maar als je snel geld wilt verdienen, moet je deze immer populaire historische stoelen in de gaten houden.

Queen Anne-vleugelstoelen

Wing- of wingback-stoelen voelen zich het meest thuis in een gezellige zitkamer of lounge met hun hoge gestoffeerde rugleuningen en schuine armleuningen. Hoewel je voorbeelden van deze stoelen uit bijna elke periode van de geschiedenis kunt vinden, komen enkele van de meest waardevolle uit het Queen Anne-tijdperk.

Vleugel stoel
Vleugel stoel

Dankzij hun prachtige bekleding en aanhoudende populariteit kunnen vintage voorbeelden van deze stoelen gemiddeld tussen de $ 1.000 en $ 3.500 worden verkocht, terwijl ongerepte antieke exemplaren voor meer dan $ 10.000 worden verkocht. Hier zijn er enkele onlangs opgesomde authentieke voorbeelden op 1st Dibs om u een idee te geven:

  • 1704 Amerikaanse Queen Anne walnoot vleugelrug - Aanbieding voor $ 20.000
  • 1710s Queen Anne walnoot vleugelrug - aangeboden voor $ 37.000

Chippendale-stoelen

Thomas Chippendale was een legendarische Engelse meubelmaker uit de 18e eeuw, wiens werken vandaag de dag wereldberoemd zijn. Zijn stukken, variërend van rococo tot neoklassieke stijlen, vertonen innovatie en evolutie. Volgens het beroemde veilinghuis Christies vertonen veel van zijn stoelen bijvoorbeeld 'krampuitsnijdingen'. Deze zijn te vinden in de stoelrail en laten zien hoe Chippendale de poten op de stoelen vastzette terwijl ze aan elkaar werden gelijmd.

Chippendale-stoel
Chippendale-stoel

Vanwege hun ongelooflijke populariteit wordt de stijl van Chippendale al honderden jaren gekopieerd, wat betekent dat het maar al te gemakkelijk is om reproducties van zijn stukken te vinden voordat je een authentieke tegenkomt. Hoewel het ongelooflijk moeilijk is om authentieke voorbeelden uit de werkplaats van Chippendale te vinden, kunnen exemplaren uit de 18e eeuw die zijn stijl nabootsen gemakkelijk voor $ 10.000 - $ 20.000 worden verkocht, zoals deze recente aanbieding:

  • Paar 18e-eeuwse mahoniehouten Chippendale-stoelen - aangeboden voor $ 12, 112,32
  • Georgische Chippendale-stoel uit het midden van de 18e eeuw - aangeboden voor $ 13.269,11

Hepplewhite-stoelen

George Hepplewhite was een beroemde 18e-eeuwse Engelse meubel- en meubelmaker, bekend om zijn rechte lijnen, inlegwerk en de rijke houtsoorten zoals palissander en berken die hij gebruikte. Helaas kenden stukken in de Hepplewhite-stijl een heropleving in de 20e eeuw, wat betekent dat er veel reproducties op de markt zijn die mogelijk veel hoger geprijsd zijn dan hun werkelijke waarde.

George III-stijl stoel met schildrug van George Hepplewhite
George III-stijl stoel met schildrug van George Hepplewhite

Toch moet je uitkijken naar authentieke Hepplewhite-stoelen, met hun geborduurde stoelen en open houten rugleuningen, aangezien ze voor indrukwekkende bedragen kunnen worden verkocht. Over het algemeen worden deze stukken verkocht in de bovenste honderden tot lage duizenden, zoals je kunt zien aan deze eBay-aanbiedingen en verkopen:

  • George Hepplewhite geborduurde en mahoniehouten stoel - aangeboden voor $ 1.785
  • Hepplewhite mahoniehouten stoelen uit de late 18e eeuw - aangeboden voor $ 1.400

Kunstoelen

Kuipstoelen hebben een onmiddellijk iconische vorm, gedefinieerd door hun laag bij de grond verzonken stoelen die de rondingen aan de achterkant van een porseleinen of gietijzeren kuip nabootsen. Meubelhistorici hebben deze kuipen teruggevoerd tot de 18e eeuw, met verhalen over het gebruik ervan aan de koninklijke hoven van vorsten als Lodewijk XV. Ze hebben een uitgesproken mannelijke geschiedenis en vinden meestal hun weg naar herenclubs en societyzalen.

Ontwerp met drie kuipstoelen
Ontwerp met drie kuipstoelen

De kuipstoel is echter een stijl die vandaag de dag nog steeds wordt vervaardigd, alleen in interessante prints en opvallende stoffen. Hoewel veel van de eerste kuipstoelen uit een houten frame waren vervaardigd, hielden latere versies vast aan de zachte en getufte stoffen in een poging ze comfortabeler te maken. Dat gezegd hebbende, zijn kuipstoelen uit de 18e en 19e eeuw moeilijker te vinden dan moderne versies, en je gaat er op een veiling een paar duizend dollar voor betalen. Recentere kuipstoelen uit de 20e eeuw vind je in de bovenste honderden op de laagste en een paar duizend op de hoogste.

Hier zijn bijvoorbeeld een paar onlangs verkochte antieke kuipstoelen:

  • Engelse kuipstoel uit de late 19e eeuw - Verkocht voor $ 400
  • 19e-eeuwse Engelse kuipstoel - Verkocht voor $ 3, 100

Victoriaanse stoelen met ballonrug

Deze eigenzinnige stoelen uit de Victoriaanse periode hebben een beslist geblazen ballonvormige rugleuning en vaak een geborduurde, brokaat of fluwelen gestoffeerde zitting. Deze stoelen zijn gemaakt als een nieuwe ontwikkeling van de vorige koloniale balloneetkamerstoelen en waren het populairst tussen de jaren 1830 en 1850. Ooit waren deze stoelen nogal populaire verzamelobjecten, maar zijn sindsdien enigszins uit de gratie geraakt op de huidige markt.

Victoriaanse stoel met ballonleuning
Victoriaanse stoel met ballonleuning

Toch kan deze daling van de vraag in uw voordeel werken, omdat het betekent dat u antieke stoelen met ballonruggen kunt kopen voor aanzienlijk goedkoper dan hun eerdere geschatte waarden, en dat u de sprong kunt wagen naar een product dat mogelijk terugv alt in de categorie binnenkort weer in de gunst. Over het algemeen kosten deze stoelen gemiddeld tussen de $ 100 en $ 1.000, zoals je kunt zien op deze online verkopen:

  • Victoriaanse stoel met geborduurde bloem en ballonrug - Verkocht voor $ 199
  • Set van 6 Victoriaanse eetkamerstoelen met ballonrug - Verkocht voor $ 875

Shakerstoelen

Shaker-meubels zijn een product van de United Society of Believers in Christ's Second Appearing, beter bekend als Shakers. Deze Shaking Quakers weerlegden excessen en hun utilitaire gevoelens worden weerspiegeld in hun uiterst handgemaakte houten meubels. Het meest bekend zijn hun stoelen met ladderleuning, met meerdere sporten van houten planken verspreid over de hoge rugleuningen van hun houten eetkamerstoelen.

Shaker-stoel
Shaker-stoel

Dankzij hun eenvoudige ontwerp zijn deze stoelen gemakkelijk te reproduceren. Dit betekent dat je krijgt waar je voor beta alt, en hoe hoger de kwaliteit van het vakmanschap, hoe duurder het stuk zal zijn. Het komt echter niet vaak voor dat deze ladderruggen meer dan een paar honderd dollar waard zijn, dankzij hun overvloed en gebrek aan decoratie.

Deze Shaker-stoelen zijn bijvoorbeeld onlangs op eBay verkocht voor minder dan $ 500.

  • 19e-eeuwse eikel Shaker-schommelstoel - Verkocht voor $ 399
  • Antieke Mount Lebanon Shaker's schommelstoel op kinderformaat - Verkocht voor $ 500

Morris-stoelen

De Morris-stoel is een vroege voorloper van de immer populaire fauteuil. La-Z-Boy heeft de meubelfirma Morris, Marshall, Faulkner & Co. te danken voor het uitvinden van deze laagzittende en verstelbare stoel. Deze stoelen werden voor het eerst ontworpen in het midden van de 19e eeuw en werden tot het begin van de 20e eeuw door het oorspronkelijke bedrijf geproduceerd.

Morris-stoel
Morris-stoel

Deze vreemd geproportioneerde stoelen met hun afwijkende uiterlijk zijn misschien niet de eerste antieke stoel die in je opkomt, maar ze zullen waarschijnlijk wel de meest comfortabele zijn die je ooit hebt gekocht. Je kunt deze stoelen zelfs tussen de $ 250 en $ 750 vinden, waarvan de meeste ongeveer $ 350 kosten. Het zeldzame stuk van een gerenommeerde meubelmaker of van hoogwaardige materialen kan echter in de lage duizenden worden gewaardeerd.

Hier zijn de prijzen van een paar Morris-stoelen die onlangs op eBay zijn verkocht:

  • Antieke Larkin Morris-stoel - Verkocht voor $ 235
  • Gustav Stickley Morris fauteuil - Verkocht voor $ 1.500

Factoren die de waarden van antieke stoelen beïnvloeden

Zodra u de stoel goed heeft geïdentificeerd en een idee heeft gekregen van waar deze vandaan komt, de stijl en de populariteit ervan op de markt, zijn er verschillende variabelen waarmee u rekening moet houden die de waarde ervan kunnen beïnvloeden, waaronder:

  • Conditie- Conditie is zo'n belangrijke factor bij het waarderen van antiek meubilair, omdat restauraties vaak de waarde kunnen verlagen, en dus meubels in natuurlijk goed bewaarde omstandigheden aanzienlijke hoeveelheden geld kunnen opbrengen veiling.
  • Fabrikant - Zoals bij veel merkproducten zullen bekende fabrikanten en meubels van meubelmakers voor veel grotere bedragen worden verkocht dan producten die geen bekende markeringen hebben.
  • Provenance - Het hebben van de documentatie om te bewijzen waar een stuk van eigenaar is gewisseld tussen de conceptie en de daaropvolgende eigenaren, kan een cruciale factor zijn die het verschil betekent tussen een paar honderd dollar en een paar honderdduizend dollar op een veiling.
  • Huidige marktomstandigheden - De markt is een wispelturig beest en zijn gevoelens veranderen voortdurend. Wat vandaag populair is, kan over een maand heel goed niet populair zijn, wat betekent dat het belangrijk is om te weten wanneer het het beste is om verschillende stukken te kopen en verkopen om uw winst of uw deals te maximaliseren.

Verschillende monetaire waarden toegepast op antiek

Er zijn verschillende geldwaarden verbonden aan elk antiek en verzamelobject waar je comfortabel mee kunt praten, omdat ze een rol kunnen spelen als je zelf een stuk verkoopt, online of via een veilinghuis.

  • Secundaire marktwaarde - De winkelwaarde van een antieke stoel is de prijs waarvoor deze in een antiekwinkel zou worden verkocht.
  • Groothandelswaarde - De groothandelswaarde van een antiek is de prijs die een antiquair voor het stuk beta alt. Dit is doorgaans 30 tot 50% minder dan de verkoopprijs van het antiek wanneer het wordt verkocht in een antiekwinkel of een andere secundaire markt.
  • Eerlijke marktwaarde - De eerlijke marktwaarde van een antieke stoel is de prijs waarover zowel de verkoper als de koper het eens zijn. Zowel de verkoper als de koper moeten op de hoogte zijn van alle relevante feiten en informatie over de stoel en geen van beide partijen mag onder druk staan om de verkoop te sluiten.
  • Veilingwaarde - De veilingwaarde, ook bekend als de open marktwaarde of open marktprijs, is de prijs waarvoor het antiek gewoonlijk zou worden verkocht als er geen gedwongen verkoop plaatsvindt positie voor de koper of verkoper.
  • Verzekeringswaarde - De verzekeringswaarde van een antiek is doorgaans de hoogste verkoopprijs van het stuk. Het zijn de vervangingskosten van het stuk als het wordt gestolen of vernietigd.
  • Belastingwaarde - De belastingwaarde, ook wel de boedelwaarde genoemd, wordt bepaald door een gemiddelde te nemen van de prijzen die worden gerealiseerd op een veiling van items die hetzelfde of vergelijkbaar zijn mogelijk aan het stuk dat wordt gewaardeerd, en de waarde wordt bepaald door de Internal Revenue Service.

Aanvullende bronnen voor het bepalen van de waarde van een antieke stoel

Als u weet welk soort antieke stoel u heeft, kunt u op een goede manier om de huidige waarde ervan te achterhalen, vergelijkbare stoelen vinden op een online veiling of antiekwinkel. U kunt uw schattingen baseren op hun eerdere verkopen. Zorg ervoor dat de stoelen die u ter vergelijking gebruikt precies hetzelfde zijn, of ongelooflijk dichtbij, als degene die u probeert te waarderen, omdat zaken als de staat en het land van herkomst een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de prijs. Je kunt naar een van deze websites gaan om een idee te krijgen van welke stoelen die vergelijkbaar zijn met die van jou vandaag worden verkocht:

  • Ruby Lane - Ruby Lane, een van de grootste online veilingwinkels, heeft een hele reeks antieke stoelen in hun inventaris te koop, variërend in prijs van $ 50-$ 5.000 en hoger.
  • eBay - Deze bekende titaan van de online antiekgemeenschap is een van de beste plaatsen om naar unieke en ongebruikelijke antieke stoelen te zoeken, als u er een of twee wilt kopen. Op dezelfde manier kunt u, als u geïnteresseerd bent in het verkopen van een antieke stoel, deze website gebruiken om die stoel snel van u af te krijgen voor een aardige cent.
  • 1st Dibs - 1st Dibs is een van de online veilingwinkels die de grootste en meest uitgebreide collectie antieke en vintage meubels aanbiedt die er zijn. Ondanks dat het een meer traditionele veilingwebsite is, hebben ze een enorme selectie redelijk betaalbare stukken in hun inventaris.
  • Etsy - Een andere e-commerce retailer met een heerlijk gevarieerd aanbod is Etsy. Etsy is ongelooflijk vergelijkbaar met eBay, maar gericht op een jonger publiek. Het heeft een verscheidenheid aan unieke meubelstukken uit een groot aantal decennia en regio's te koop.

Prijsgidsen voor antiek meubilair voor amateurevaluaties

Dit zijn enkele van de verschillende prijsgidsen voor antiek meubilair die u kunnen helpen bij het beoordelen van de waarde van de stukken die u thuis of in de collectie van uw gezin heeft:

  • The Antique Hunter's Guide to American Furniture: tafels, stoelen, banken en bedden door Marvin D. Schwartz
  • Windsor-stoelen van Wallace Nutting
  • De Bulfinch-anatomie van antiek meubilair: een geïllustreerde gids voor het identificeren van periode, details en ontwerp door Paul Atterbury
  • Veldgids voor Amerikaans antiek meubilair: een uniek visueel systeem voor het identificeren van de stijl van vrijwel elk stuk Amerikaans antiek meubilair door Joseph T. Butler
  • Veldgids voor antiek meubilair door Peter Philp en Gillian Walking
  • Antiques Roadshow Primer: de inleidende gids voor antiek en verzamelobjecten door Carol Prisant
  • Early American Furniture: een praktische gids voor verzamelaars door John W. Obbard
  • Nep, fraude of echt?: Authentiek Amerikaans antiek meubilair identificeren door Myrna Kaye

Ga niet op deze deals zitten

Hoewel het vinden van de waarde van een antieke stoel wat speurwerk kan vergen, kan het oplossen van het mysterie een deel van het plezier zijn. Wie weet heb jij wel je eigen Antique's Roadshow-moment en kom je erachter dat de favoriete schommelstoel van je oma echt een flinke wisselgeld waard is.

Aanbevolen: