De iconische speelgoedaap met bekkens: waar het allemaal begon

Inhoudsopgave:

De iconische speelgoedaap met bekkens: waar het allemaal begon
De iconische speelgoedaap met bekkens: waar het allemaal begon
Anonim
Retro bekkenspelende aap uit de jaren 50
Retro bekkenspelende aap uit de jaren 50

Van Curious George tot Donkey Kong: het entertainment voor kinderen staat door de jaren heen bol van zowel humoristische als angstaanjagende primatenpersonages. Een van de eerste apen die echt voor blijvende opschudding zorgde, was de beruchte aap met cimbalen en rode ogen die je door de kamer volgde. Het speelgoed dat veel kinderen uit het midden van de eeuw met een lach en vreugde bracht, wordt nu door zowel speelgoedliefhebbers als vintageliefhebbers beschouwd als een verzamelobject.

De eerste bekkenspelende aap schudt de markt wakker

De Musical Jolly Chimp werd in de jaren vijftig geïntroduceerd door het Japanse speelgoedbedrijf Daishin C-K en werd een groot succes. Deze opvallende animatronische aap, de eerste in zijn soort, kon met één druk op de knop in zijn cimbaalhanden klappen, zijn lippen bewegen en zijn ogen uit zijn hoofd klappen. In de daaropvolgende jaren sinds de release produceerden verschillende speelgoedfabrikanten variaties op de vrolijke kleine chimpansee. Hoewel de volgende apen, gemaakt door elk ander bedrijf, aparte kleding droegen en verschillende gelaatstrekken hadden, klingelden ze allemaal met hun cimbalen tot grote vreugde van hun jonge eigenaar.

De Musical Jolly Chimps, en de meeste harige kleine aapjes die onder verschillende namen volgden, zijn meer dan percussiespelende muzikanten. Tik er gewoon een op het hoofd terwijl hij op zijn cimbalen slaat en kijk hoe de ogen van de mechanische aap uitpuilen terwijl hij zijn tanden ontbloot terwijl hij krijst als een heel boze aap. Binnen een paar seconden komt de chimpansee tot rust en keert vrolijk terug naar zijn cimbaalspel. Maar door de afstand en het gebrek aan nostalgie naar een kindertijd waarin je met deze apen hebt gespeeld, geloven veel jongere mensen, met slechts één blik op dit vrolijke vintage speelgoed, dat dit misschien wel het griezeligste speelgoed is dat ooit is gemaakt.

Vintage mechanisch aapspeelgoed met bekkens
Vintage mechanisch aapspeelgoed met bekkens

De verschillende bekkenspelende apen die volgden

Op de voet gevolgd door de populariteit van de Musical Jolly Chimp, begonnen andere Japanse speelgoedfabrikanten zoals Kuramochi Shoten en de Yano ManToy Company, evenals bedrijven in de Verenigde Staten en Hong Kong, snel hun eigen versies van te produceren het geliefde speeltje. Er waren zowel op batterijen werkende apen als opwindbare apen, waarbij sommige ontwerpen waren gemaakt om heen en weer te zwaaien terwijl ze vrolijk met hun cimbalen sloegen, en er waren ook andere, modernere versies, die andere flip-flopbewegingen lieten zien die de aandacht van een kind konden trekken.

Dit vintage speelgoed, hoewel ongelooflijk veel op elkaar lijkt, staat bekend onder een paar verschillende namen, afhankelijk van de fabrikant en de periode waarin ze zijn uitgebracht. Een aantal van de meer populaire zijn de volgende.

Charley Chimp

Een moderne versie van de klassieke muzikale aap is Charley de chimpansee. Hoewel de outfit die Charley de Chimp draagt anders is dan die van de Musical Jolly Chimp, is dit eigentijdse speelgoed een getrouwe replica. Dit speelgoed is geconfigureerd met een ongelooflijk vergelijkbare reeks bewegingen en geluiden en is een aanrader als je het origineel wilt ervaren, maar er geen kunt vinden die werkt.

Magische Aap

Een nieuwere versie van de klassieke primaat van Westminster Inc., Magic Monkey speelt op zijn cimbalen terwijl hij over de vloer scoot. Deze op batterijen werkende aap met plastic gezicht, compleet met chimpanseegeluiden, is online verkrijgbaar op verschillende locaties, zoals StockCalifornia.com.

Pepi de tuimelende aap met cimbalen

Dit cimbaalspelende aapje is een tijdgenoot van de originele Musical Jolly Chimp en werd in de jaren zestig door Yano Man Toys gemaakt. Deze aap, getiteld Pepi the Tumbling Monkey, speelt op zijn cimbalen terwijl hij zijn acrobatische prestaties levert en is vrij moeilijk te vinden in goede omstandigheden online.

Clockwork muzikale aap met botsende bekkens

Deze schattige kleine opwinders worden vaak verkocht als onderdeel van een set van drie muzikale aapjes en bespelen hun instrumenten terwijl ze heen en weer zwaaien. Het speelgoed is gemaakt door de Clockwork Company, gemaakt van blik en voorzien van nepbont met plastic gezichtjes, en stra alt echt die visuele aantrekkingskracht uit het midden van de eeuw uit.

Opwindbare circusaap

Niet al dit apenspeelgoed dat de cimbalen op hun eigen ritme liet slaan, was realistisch ontworpen. Deze ongemarkeerde opwindaap uit de jaren vijftig is gekleed in een circusthema en heeft een felrode vacht.

Z Wind Ups Aap Met Bekkens Speelgoed

Deze doorschijnende aap is een gestroomlijnde, moderne versie van dit beruchte vintage verzamelspeeltje. Het is een klein opwindspeeltje dat mee marcheert terwijl hij op zijn cimbalen speelt. Een snelle plaats om dit speelgoed te kopen is bij California Creations.

Waar vind je een aap die online bekkens speelt

Vintage speelgoed, zoals deze cimbaalspelende apen, is direct verkrijgbaar bij consignatiewinkels en online veilingwebsites. Dankzij hun lage prijzen en nieuwe aantrekkingskracht kan dit speelgoed vrij vaak komen en gaan, dus het is belangrijk om bij elke locatie waar je naar op zoek bent te controleren of er beschikbaar is. Twee van de beste plaatsen om online te bezoeken voor deze favorieten uit de kindertijd zijn eBay en Etsy.

  • eBay - Ebay is tot de rand gevuld met allerlei vintage speelgoed dat verkopers onlangs hebben ontdekt op de zolder van hun ouders of in hun eigen lukraak ingepakte kinderdozen. Je kunt deze momento's vinden voor verschillende prijzen, vooral afhankelijk van de staat waarin je er een wilt vinden, maar met hun voortdurend veranderende inventaris is de kans groot dat je binnen de kortste keren zult vinden wat je zoekt..
  • Etsy - Etsy is een ander op verkopers gebaseerd e-commerceplatform dat bekend staat om zijn enorme collectie vintage goederen. Met duizenden verkopers die allemaal hun eigen, zorgvuldig samengestelde inhoud aanbieden, is er een eindeloze hoeveelheid inventaris die u kunt doorzoeken. Pro-tip: soms moet u handig zijn met de trefwoorden die u gebruikt om naar items te zoeken, omdat hun website niet zo geoptimaliseerd is als andere voor het zoeken op trefwoorden. Dus als je niet vindt wat je zoekt, probeer het dan op een andere manier te beschrijven en kijk wat er naar voren komt.

    Antieke speelgoedaap met cimbalen
    Antieke speelgoedaap met cimbalen

Een speeltje om van te genieten

Je hoeft geen toegewijde speelgoedverzamelaar te zijn om dol te zijn op deze iconische vintage bekkenspelende aapjes. Toegegeven, sommige zien er misschien griezeliger uit dan andere, maar ze belichamen allemaal de nostalgie van weleer, waardoor ze een perfect cadeau zijn voor de oudere volwassenen in je leven.

Aanbevolen: