Hoe maak je een gemarineerde groentesalade om indruk op de tafel te maken

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een gemarineerde groentesalade om indruk op de tafel te maken
Hoe maak je een gemarineerde groentesalade om indruk op de tafel te maken
Anonim
Salades kunnen onderdeel zijn van een vegetarisch ma altijdplan.
Salades kunnen onderdeel zijn van een vegetarisch ma altijdplan.

Als je op zoek bent naar een smakelijke maar voedzame ma altijd, dan is een gemarineerde groentesalade misschien wel iets voor jou. Dit kan een bevredigend hoofdgerecht zijn, maar ook een heerlijke aanvulling op vele andere gerechten.

Als de gedachte aan een saladema altijd beelden oproept van een paar slappe slablaadjes vergezeld van een droevig uitziende tomaat, dan is dit misschien het moment om nog eens na te denken. Salades hoeven geen saaie selectie rauwe groenten te zijn. In plaats van. het kan een smakelijke ma altijd zijn met een rijke combinatie van verschillende smaken en texturen. Een gemakkelijke manier om de eenvoudige salade een make-over te geven, is door de groenten te marineren voordat je ze serveert.

Wat is een gemarineerde groentesalade?

Een gemarineerde groentesalade is een salade waarbij sommige of alle groenten zijn gemarineerd. Dit betekent dat de rauwe groenten vóór het serveren in een gearomatiseerde dressing of marinade zijn geweekt. De groenten worden gedurende een periode van slechts 30 minuten tot wel 8 uur of een hele nacht gemarineerd. De tijdsduur is afhankelijk van de groentesoort en de marinade. Deze marinade voegt smaak toe aan de groenten en behoudt hun knapperige textuur.

Soorten marinade

Een marinade bestaat uit drie componenten. Dit is olie, zuur en kruiden. De olie kan elk type olie zijn, inclusief olijfolie of plantaardige olie, en dit houdt de groenten vochtig. Het zuur dat in een marinade wordt gebruikt, is meestal citroensap of azijn. Wijnazijn werkt bijzonder goed. De smaakmakers kunnen voor pikantheid zorgen, zoals knoflook, gember en chili, of voor zoetigheid zoals honing of bruine suiker. De smaakmaker kan ook eenvoudigweg voor extra smaak zorgen door toevoeging van zout en peper of verse kruiden. Er zijn veel verschillende soorten marinade die geschikt zijn voor groenten. Deze omvatten veel verschillende soorten gerechten, van Aziatisch geïnspireerde marinades tot dressings in mediterrane stijl en nog veel meer daartussenin. Het type marinade dat u kiest voor een gemarineerde groentesalade hangt af van uw eigen smaak en van waar de salade bij geserveerd moet worden.

Groenten om te marineren

Alle saladegroenten kunnen in een dressing worden gemarineerd voordat ze rauw worden geserveerd. Veel andere groenten zijn ook geschikt om te marineren, hoewel ze mogelijk moeten worden gekookt. Groenten zoals aubergine kunnen bijvoorbeeld vóór het koken worden gemarineerd of licht worden gekookt en vervolgens worden gemarineerd. Groenten die het bijzonder goed doen in een marinade zijn artisjokken, courgette, ui, paprika, champignons, spruitjes, aubergine (gekookt) en bloemkool. Naast groenten kunnen ook andere voedingsmiddelen zoals pasta en rijst worden toegevoegd aan groentesalades en deze werken goed bij veel marinades.

Groenten met een hoog watergeh alte

De marinade ha alt water uit de groenten. Groenten met een hoog watergeh alte, zoals tomaten, moeten apart worden gemarineerd of pas op het laatst worden toegevoegd om te voorkomen dat er te veel water vrijkomt en de marinade verdunt.

Gemarineerde tofu

Een geweldige toevoeging aan een gemarineerde groentesalade is gemarineerde tofu. Tofu is een sojaproduct dat rijk is aan eiwitten en weinig vet en daardoor ideaal is voor zowel veganisten als vegetariërs. Het toevoegen van gemarineerde tofu aan een salade is een goede manier om belangrijke voedingsstoffen toe te voegen en tegelijkertijd een smakelijke en smaakvolle aanvulling op de groenten te bieden. Tofu kan ook licht gebakken of gebakken worden voordat je het aan de salade toevoegt.

Marinaderecepten

Hier zijn enkele basisrecepten voor marinade. Deze zijn eenvoudig aan te passen en kunnen bij uiteenlopende gerechten worden gebruikt. Om de marinades te maken, meng je eenvoudig alle ingrediënten goed door elkaar voordat je ze over de bereide groenten giet.

Honing-mosterdmarinade

  • 2 eetlepels graan of Franse mosterd
  • 2 eetlepels heldere honing
  • sap en schil van 1 citroen.

Pittige marinade

  • 2 gemalen rode pepers (zonder zaadjes)
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 2 vloeibare ounces wijnazijn (rood of wit)
  • 1 el suiker
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel vers gehakte koriander

Aziatisch geïnspireerde marinade

  • 1 limoen, alleen sap
  • 4 el sojasaus
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 1-2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 eetlepels gehakt vers citroengras
  • zout en versgemalen zwarte peper

Met zo'n grote verscheidenheid aan opties om uit te kiezen, hoeft een gemarineerde salade nooit saai te zijn en kan hij een smakelijke en voedzame traktatie vormen voor het hele gezin.

Aanbevolen: