Decoratief contactpapier gebruiken: Gids & Projectideeën

Inhoudsopgave:

Decoratief contactpapier gebruiken: Gids & Projectideeën
Decoratief contactpapier gebruiken: Gids & Projectideeën
Anonim
Decoratief contactpapier op de achterkant van de planken
Decoratief contactpapier op de achterkant van de planken

Decoreren met contactpapier is een betaalbare manier om alledaagse voorwerpen om te zetten in opvallende kameraccenten. Met een beetje creativiteit kan een rol contactpapier de goedkoopste, maar beste investering zijn voor je interieurproject.

Decoratief contactpapier gebruiken

Contactpapier gaat lang mee en is gemakkelijk te gebruiken. De sleutel tot succes is het volgen van voorbereidings- en sollicitatieprocessen. De meeste contactpapieren zijn bedekt met een plastic laag om een gemakkelijk schoon te maken oppervlak te creëren. Sommige patronen zijn zeer levensechte reproducties van texturen, zoals hout, graniet, marmer, leer en andere natuurlijke oppervlakken. Deze authentieke look spreekt mensen aan die zonder de kosten de illusie van marmeren planken willen creëren. Er zijn verschillende decoratieve patronen, zoals bloemen, klimop en traliewerkontwerpen die kunnen worden gebruikt om een vleugje kleur en zelfs eigenzinnigheid toe te voegen.

Oppervlaktevoorbereiding

Contactpapier snijden
Contactpapier snijden

Voordat u contactpapier aanbrengt, moet u het oppervlak voorbereiden. Deze stap zorgt ervoor dat het papier hecht aan het oppervlak dat het moet bedekken.

  1. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat u contactpapier aanbrengt.
  2. Als u een oppervlak wast of afveegt voordat u het papier aanbrengt, geef het dan voldoende tijd om grondig te drogen.
  3. Gebruik schuurpapier om een oppervlak glad te maken voordat je contactpapier aanbrengt.

Paper opmeten en op maat knippen

De achterkant van het papier is bedrukt met liniaalzijden en een raster zodat je het papier in een rechte lijn kunt snijden.

  1. Meet de breedte en lengte van het oppervlak dat u wilt bedekken.
  2. Breng deze metingen over naar de achterkant van het papier.
  3. Snijd met een schaar de gewenste papierlengte en -breedte af, waarbij u de liniaal en de rasterlijnen op de achterkant van het papier als hulplijnen gebruikt.
  4. Zodra je het papier hebt gesneden, controleer dan de lengte en breedte voordat je de papieren achterkant losmaakt en op het oppervlak aanbrengt.

Sommige tips van de fabrikant voor eenvoudige installatie zijn:

  • Gebruik een wisser om het papier glad te strijken op het oppervlak om onnodige luchtbellen te voorkomen.
  • Laat eventuele luchtbellen los door met een kleine rechte pin te prikken om deze los te maken.
  • Oppervlakken voorbereiden en contactpapier aanbrengen volgens de instructies van de fabrikant.

Applicatietips

Om te voorkomen dat je contactpapier loslaat, breng je het op de juiste manier aan. Hier zijn enkele tips voor het aanbrengen van contactpapier:

  • Terwijl u het papier aanbrengt, beweegt u een liniaal of een richtliniaal langs de voorkant om eventuele luchtbellen eruit te duwen.
  • Nadat je het papier hebt aangebracht, veeg je het af met een doek om er zeker van te zijn dat het goed aan het oppervlak hecht.
  • Het is altijd beter om je papier te groot te knippen, in plaats van te kort. Overtollig papier kan met een mes worden weggesneden voor een afgewerkte rand.

Contactpapier verwijderen

Als u besluit een muur of aanrecht te bedekken met contactpapier, wees dan voorbereid op zwaar werk om dit te verwijderen.

  • Contactpapier laat een plakkerig residu achter. Gebruik het alleen op objecten die je permanent wilt bedekken.
  • De chemicaliën die worden gebruikt om de resten te verwijderen, kunnen een oppervlak beschadigen, vooral poreuze oppervlakken, zoals hout.
  • Het is mogelijk om over contactpapier te schilderen als je een primer gebruikt.

Zes contactpapierprojecten

Er zijn veel manieren om contactpapier te gebruiken voor een snelle en gemakkelijke transformatie van veel huishoudelijke voorwerpen. Etsy is een van de beste plekken om decoratief contactpapier in allerlei bloemmotieven te vinden.

kast met contactpapier
kast met contactpapier

1 Kastdeuren versieren

Een van de gemakkelijkste manieren om een vermoeide kast nieuw leven in te blazen is met verf en contactpapier met patroonprint. In dit project heeft elke deur drie panelen in verschillende vormen en maten. Deze meisjeskamer heeft een accentmuur bedekt met een blauwe achtergrond met boeketten rozen. Het geselecteerde contactpapier komt zowel overeen met de kleuren als met het thema, alleen met kleine roze knopjes.

Je kunt dit project opnieuw creëren door een achtergrond voor één muur en een compatibel contactpapierpatroon te selecteren. De sleutel tot het creëren van deze look is het selecteren van een contactpapierpatroon dat kleiner is dan het behangpatroon. Deze techniek voorkomt dat twee verschillende patronen met elkaar concurreren.

  1. Meet elk paneel en breng het over naar het raster op de achterkant van het contactpapier.
  2. Knip langs de rasterlijnen en houd het paneel vast om te controleren of het past.
  3. Trek het papier los zodat de bovenrand van het gesneden papier zichtbaar wordt.
  4. Werk van boven naar beneden terwijl u het contactpapier op het paneel drukt terwijl u de achterkant van het papier eraf trekt. Werk langzaam en strijk het papier glad op het paneel. Je kunt behangpapier gebruiken om het papier glad te drukken, zodat er geen lucht in blijft zitten.

Zodra je project is voltooid, voeg je een paar kussens, kunstvoorwerpen en/of stoffen toe om deze kleurencombinaties door de kamer te dragen en diepte toe te voegen aan je kamerontwerp.

Pak soortgelijk papier op bij deze winkels:

  • AliExpress geeft een nostalgisch tintje met de 17,7" x 78,7" rol Yazi contactpapier met blauwe roze bloemen. Prijs: rond de $ 9.
  • Wallstickery bestaat uit rood en geel contactpapier met een peel-and-stick-achterkant. De afwerking van de PVC-vinylfilm is waterdicht. Rollen zijn 19,7 "x 118,10". Prijs: ongeveer $ 30 per rol.

2 Koelkast verjongd

gestreepte koelkast
gestreepte koelkast

The Everygirl bevatte een interview met de titel Ruth Allen's New England Home Tour, waarin Anna Mathias de eclectische chic van fotograaf Ruth Eileen onthulde. Op een van de foto's is een doe-het-zelf-schilderproject te zien waarbij een effen witte koelkast werd omgetoverd tot een gespreksonderwerp met goud-wit strepen.

Je kunt deze verbluffende look nabootsen door goudkleurig contactpapier te gebruiken dat in identieke stroken is gesneden en op het oppervlak van de koelkast is aangebracht. Misschien besluit u dat diagonale strepen beter bij uw keukenontwerp passen. Als goud niet in uw decorkleurenpalet voorkomt, kunt u meerdere kleuren gebruiken en deze afwisselen voor een andere look. Misschien geeft u er de voorkeur aan om strepen achterwege te laten en in plaats daarvan te kiezen voor een chevronpatroon. Test uw ideeën op papier om te beoordelen welk effect u verkiest.

Vind soortgelijk metallic papier op deze websites:

  • Design Your Wall verkoopt goudkleurig mylar-contactpapier op een rol van 16,3 meter. Ze adverteren dat dit papier niet aan zichzelf blijft plakken en kan worden verplaatst. Prijs: rond de $ 90.
  • Etsy geeft een andere draai aan dit project met een glittergouden PVC-contactpapierrol van 23,6" x 39". Prijs: rond de $ 16.

3 Open keukenkastplanken transformeren

keuken planken
keuken planken

Je kunt saaie keukenplanken transformeren met contactpapier met een prachtig patroon. Dit opvallende voorbeeld, gedeeld door Brittany, ook bekend als Pretty Handy Girl, laat zien hoe geweldig een beetje kleur en design een eenvoudige keukenkast wakker kunnen maken.

Terwijl Brittney foamboard en stof gebruikte, kun je deze look vervangen door een kleurrijk decoratief contactpapierontwerp. U kunt ervoor kiezen om foamboard te gebruiken in plaats van het papier rechtstreeks op de achterwand te plakken. Als dat zo is, kun je de gedetailleerde instructies van Bretagne volgen en contactpapier vervangen door stof.

Pak soortgelijk papier op in deze winkels:

  • Target heeft een mooi bloemenblauw ontwerp, verkrijgbaar op rollen van 45 x 50 cm. Dankzij de lijm op waterbasis kan het papier worden verplaatst en verwijderd zonder dat het plakt. Prijs: ongeveer $ 6.
  • Walmart biedt een rol van 18" x 24" mooi zelfklevend contactpapier met scrollend rood patroon. Dit niet-reflecterende vinylpapier kan gemakkelijk worden verwijderd. Prijs: ongeveer $ 8.

4 Trapverhogers

chevron-riser
chevron-riser

Een manier om een nogal alledaagse trap op te fleuren is door wat contactpapier aan de stootborden toe te voegen. In dit project creëert Grillo Designs een verbluffende look door aan elke andere stijgleiding een beetje contactpapier toe te voegen voor het beste visuele effect. De trap met chevronpatroon op de foto laat zien hoe het contactpapier wordt aangebracht, zodat elk patroon precies zo wordt herhaald als het vorige stootbord.

Als u meer dan één patroon wilt gebruiken, kunt u de verschillende patronen afwisselen om een uniform uiterlijk te creëren. U kunt besluiten dat een faux kleurrijk tegelcontactpapier meer uw stijl is. Je kunt deze voor elke stijgleiding combineren met verschillende kleuren en patronen.

  • Walmart Chevron-contactpapier maakt een krachtig statement in grijs. Dit 1,5' x 10' contactpapier wordt geleverd in een verpakking van 2 rollen en is voorzien van een PVC-afwerking. Prijs: $ 9,99 voor een pakket van 2 rollen.
  • Chic Shelf Paper heeft een chevronpatroon dat verkrijgbaar is in 14 kleuren. Beschikbare formaten zijn onder meer rollen (120" B x 12" D, 120" B x 24" D), vellen (36" B x 12" D, 24" B x 24" D, 36" B x 24" D, 48" B x 24 "D) en aangepaste formaten. U kunt kiezen uit gelamineerd vinyl, mat papier of fijngeweven stof. Prijzen: begint rond de $ 12 (vel) en $ 33 (rol); aangepaste opties hebben verschillende prijzen.

5 Imitatie marmeren aanrecht

kunstmarmeren aanrecht
kunstmarmeren aanrecht

Ben je je gootsteen of aanrecht in de keuken beu? Wilt u niet investeren in een dure vervanging? Houd je van de uitstraling van marmer, maar kun je het echte werk niet betalen? Gebruik dit slimme idee van Our Peaceful Planet voor een goedkope en mooie oplossing door gebruik te maken van met marmer ontworpen contactpapier.

Misschien geeft u er de voorkeur aan om een houtnerf- of graniettextuur te gebruiken in plaats van een marmerpatroon. Sommige tegelpatronen kunnen goed werken op de korte achterwand om een contrast te geven met het aanrecht. Blader door de beschikbare contactpapierpatronen en beslis welke het beste bij uw interieur past.

  • Etsy biedt contactpapier met marmerlook, verkrijgbaar in rollen van 20" x 6', 20" x 6,5', 20" x 8', 20" x 9,8'. Het papier is waterbestendig en heeft een hoogglansafwerking. Prijs: ongeveer $ 10 tot $ 18.
  • Amazon: Witgrijs marmer met een glanzende vinylafwerking. Rol van 15,9" x 6,5'. Prijs: korting van ongeveer $ 13 bij aankoop van meer dan één rol.

6 Nieuw leven ingeblazen medicijnkastje

medicijnkastje
medicijnkastje

Het gebruik van contactpapier om een verwaarloosd en vaak overmatig gebruikt medicijnkastje nieuw leven in te blazen, geeft elke keer dat je de kastdeur opent een geweldige verrassing. Als je een dubbel medicijnkastje hebt of de man in je leven zijn eigen badkamer heeft, kan dit project een klein mannelijk of vrouwelijk tintje toevoegen aan elk geslachtsspecifiek medicijnkastje. Het personaliseren van je woonruimte is altijd de moeite waard.

Hoewel dit doe-het-zelf-project van Design Improvised behang gebruikte, kun je altijd contactpapier vervangen. Als je creatief bent en niet de hele achterwand van de kast wilt bedekken, teken dan een paar silhouetten van een favoriet thema, zoals een hert, een kind op een schommel of een bergbos, en teken dit over op decoratief contactpapier. Deze uitsparingen kunnen vervolgens achter de planken worden geplaatst voor een leuke verrassing elke keer dat je de deur van het medicijnkastje opent.

  • Walmart presenteert een schattig granieten bloemmotief in de kleuren groen, rood, paars en goudsbloem. Een enkele rol is 18" x 9' en heeft een gemakkelijk te verplaatsen lijm. Prijs: $ 16,90.
  • Chic Shelf Paper biedt het Floral Melange-patroon dat verkrijgbaar is op rollen (120" B x 12" D, 120" B x 24" D), vellen (36" B x 12" D, 24" B x 24 "D, 36" B x 24 "D, 48" B x 24 "D) en aangepaste formaten. U kunt kiezen uit gelamineerd vinyl, mat papier of fijngeweven stof.

    Prijzen: Begint rond $12 (vel) en $33 (rol) met aangepaste prijzen die variëren.

Contactpapierprojecten kiezen

Er zijn veel manieren waarop je contactpapier (of behang kunt verwijderen en plakken) om voorwerpen en meubels te transformeren. Kies uit een reeks patronen en kleuren om interesse en stijl aan uw interieur toe te voegen.

Aanbevolen: