Zeepmaakmethode zonder loog

Inhoudsopgave:

Zeepmaakmethode zonder loog
Zeepmaakmethode zonder loog
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Als je je eigen zeep maakt, ben je waarschijnlijk loog tegengekomen, een bijtende alkalische substantie die cruciaal is voor het zeepmaakproces. Loog kan gevaarlijk zijn als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Daarom geven sommige mensen de voorkeur aan methoden voor het maken van zeep waarbij geen directe omgang met de stof nodig is.

Basis smelt- en gietzeep

Sla de risicovolle bijtende chemicaliën over en maak je zeep van kant-en-klare repen of zachte ingrediënten. Je kunt prachtige geneeskrachtige en kruidenzepen maken die er goddelijk uitzien en ruiken, vaak met spullen uit je eigen keuken of tuin. Met dit recept voor smelt-en-gietzeep kunt u de geur en kruidige eigenschappen van de voltooide reep aanpassen.

Lavendeltakjes en zelfgemaakte zeepjes
Lavendeltakjes en zelfgemaakte zeepjes

Ingrediënten

  • 1/4 kopje water
  • 1/4 kop gedroogde en verpulverde kruiden
  • Etherische olie
  • Kleine pan
  • Ongeveer twee kopjes geraspte ivoorzeep
  • Grote mengkom
  • Houten lepel
  • Glasplaat
  • Zeepvorm (optioneel)

Instructies

  1. Giet water over je kruiden in een kleine pan.
  2. Voeg vijf of zes druppels etherische olie toe.
  3. Breng aan de kook, onder regelmatig roeren.
  4. Giet het mengsel over de geraspte Ivory-zeep in de mengkom.
  5. Goed mengen.
  6. Wacht 20 minuten.
  7. Verdeel het mengsel in verschillende kleine balletjes of druk het in de geselecteerde zeepvorm.
  8. Een of twee dagen laten drogen op een glasplaat in een koele ruimte van uw huis.

Je krijgt ongeveer vier 4 oz. Stukjes zeep uit deze mix - meer als je een mal gebruikt voor kleine luxe zeepjes voor cadeaus of voor de gastenbadkamer.

Glycerine smelt- en gietzeeprecept

zelfgemaakte zeep
zelfgemaakte zeep

Glycerine geeft je doorschijnende, mooie zeep die je in de meest delicate kleuren kunt kleuren. In de repen kan een takje kruiden of bloemen worden tentoongesteld die erin zijn gevangen. Probeer groene thee, rozen, munt of citroenverbena voor heldere, delicate zeep. Glycerine helpt je huid te hydrateren, zodat dat aantrekkelijke stuk zeep jou ook aantrekkelijker zal maken -- win/win.

Ingrediënten

  • Glycerineblok of stukjes glycerine smelt-en-gietzeep, één pond
  • Mes voor snijblok
  • Dubbele ketel
  • Zeepverf
  • Geur (geur of essentiële oliën)
  • Kruiden en andere additieven (optioneel)
  • Lepel om te roeren
  • Molds

Instructies

  1. Snijd de glycerine in stukjes.
  2. Smelt de glycerine bovenaan de dubbele boiler tot deze vloeibaar is. Roer niet te veel of te krachtig, want je wilt geen luchtbellen in je zeep.
  3. Roer de kleurstof en de geur beetje bij beetje erdoor totdat de zeep de gewenste kleur en geur heeft. (Voeg ongeveer 1 theelepel geur- of etherische olie toe per pond glycerine.)
  4. Roer indien gewenst kruiden en andere toevoegingen erdoor.
  5. Giet het zeepmengsel in de vorm die je hebt gekozen. Laat het een tot twee uur afkoelen.
  6. Haal je zeep uit de mal; het is klaar voor gebruik.

Eén pond glycerine levert ongeveer vier 4 oz op. stuk zeep.

Als je eenmaal gewend bent aan het maken van zeep, kun je experimenteren met een verscheidenheid aan verschillende additieven en vormvormen. Je kunt eenvoudig kleine chocoladevormpjes gebruiken om unieke cadeauzepen te maken en een verscheidenheid aan items aan stuk zeep toevoegen om het interessant te maken. Misschien wil je een bijenwaszeep proberen als je dit proces gebruikt.

Vloeibare zeep op plantaardige basis

zelfgemaakte zeep
zelfgemaakte zeep

Een andere manier om zeep te maken zonder loog is door planten te gebruiken die rijk zijn aan saponine, een zeepachtige substantie. Deze worden al sinds de oudheid gebruikt om kleding, lichamen en huizen schoon te maken. In de geschiedenis van het maken van zeep worden planten veel langer gebruikt dan andere zeepproducten.

Ingrediënten

  • 1/2 kopje zeepkruidbladeren of wortel
  • Vier kopjes gedestilleerd water
  • Grote geëmailleerde pan
  • 10 tot 12 druppels etherische olie van lavendel, of meer indien gewenst

Instructies

  1. Plaats het zeepkruid en het water in de pan.
  2. Breng aan de kook, zachtjes roerend, tot er schuim ontstaat -- ongeveer een half uur.
  3. Voeg een paar druppels lavendelolie toe om het antibacteriële eigenschappen te geven. Experimenteer met de olie om je zeep een geur te geven. Begin met ongeveer 10 tot 12 druppels en voeg meer toe totdat u tevreden bent. De geur verdampt niet in de vloeistof zoals bij harde zeep.

Je hebt het binnen maximaal een week nodig, dus maak het in kleine hoeveelheden. De zeepachtige vloeistof kan worden gebruikt voor shampoo, wasgoed of in zeepdispensers voor het wassen van de handen. Het is mild en zachtaardig. Dit "recept" maakt ongeveer vier 8 oz. flessen vloeibare zeep.

De rol van loog bij het maken van zeep

Alle zepen, zowel handgemaakt als commercieel bereid, worden gemaakt wanneer er een chemische reactie optreedt waarbij loog reageert op vet. Zelfs vloeibare zepen en douchegels worden gemaakt met een vorm van loog die kaliumhydroxide of 'bijtende potas' wordt genoemd. De term verzeping wordt door zeepmakers gebruikt om het proces te beschrijven waarbij loog in wisselwerking staat met de andere ingrediënten in uw zeep om het eindproduct te creëren. Direct werken met loog in zeep vraagt uiterste voorzichtigheid: uitstekende ventilatie, een ademhalingsmasker, handschoenen en oogbeschermers, een schort om spatten op te vangen, volledig gescheiden keukengerei. Misschien wilt u daar niet allemaal mee te maken krijgen als u huisdieren en jonge kinderen in huis of op de werkplek heeft.

Veilig blijven

Ook al is het mogelijk zeep zonder loog in ruwe staat te maken, toch moet je investeren in een schort, oogbescherming en handschoenen. De essentiële oliën die worden gebruikt om dit soort handgemaakte zeep te parfumeren, ruiken misschien hemels, maar zijn irriterend als ze op volle sterkte in contact komen met je huid. Als zeepmaker moet veilig blijven altijd uw topprioriteit zijn. Vind alle veiligheidsuitrusting die u nodig heeft bij uw plaatselijke bouwmarkt of grote kistenwinkel of bij online leveranciers van zeep. Deel de initiële investering met sluwe vrienden door veiligheidsbenodigdheden in de groothandel te kopen.

Zeep speciaal

Je eigen zeep maken is tegelijk zuinig, luxe en leuk. U bespaart geld als u de grondstoffen samenstelt en uw eigen speciale accenten en favoriete geuren toevoegt. Zelfgemaakte zeepjes zijn geweldige cadeaus voor de feestdagen, of wanneer dan ook. En als je echt verslaafd raakt aan het creatieve proces, kun je je mooie, op maat gemaakte zepen verpakken en verkopen op beurzen of groene markten. Nu is het een voordelige hobby die zichzelf terugbeta alt, omdat het je geurig en schoon houdt.

Aanbevolen: