Meststof voor gardenia's

Inhoudsopgave:

Meststof voor gardenia's
Meststof voor gardenia's
Anonim
Ongelukkige gardenia
Ongelukkige gardenia

Meststof voorziet gardenia's van belangrijke voedingsstoffen om de plantengroei en bloei te stimuleren. Om de klus te klaren, is echter de juiste soort meststof op het juiste moment nodig.

Bemest uw gardenia's

Gardenia's houden van zuurrijke bodems en de pH van de grond moet tussen 5 en 6 liggen, met een ideaal van 5,5. Voordat u kunstmest aanbrengt, moet u de pH van de grond laten testen. Als de pH hoger en aan de alkalische kant is, of boven de 7, helpt een bodemverzuurder de pH terug te brengen naar het niveau waar gardenia's dol op zijn.

Tekenen dat uw gardeniaplant mogelijk kunstmest nodig heeft, zijn onder meer:

  • Gele bladeren: De bladontwikkeling is afhankelijk van stikstof, en een gebrek aan beschikbare stikstof in de bodem kan bijdragen aan gele bladeren. Zonder gezonde bladeren kunnen planten hun voedsel niet maken via fotosynthese.
  • Nieuwe groei belemmerd: Dit is nog een teken dat de plant meer stikstof nodig heeft om de groei te ondersteunen.
  • Geen knoppen of bloemen: Wanneer voedingsstoffen in de bodem schaars zijn, gaan planten in de overlevingsmodus en richten ze zich op fundamentele overlevingsbehoeften zoals wortelontwikkeling. Het bemesten van gardenia’s herstelt dit evenwicht en stimuleert de bloemontwikkeling weer.

Wanneer Gardenia's bemesten

Gardenia's hebben tijdens hun groeicyclus kunstmest nodig om de ontwikkeling te ondersteunen en de groei en bloei te stimuleren. Bloei maakt deel uit van de voortplantingscyclus van planten. Planten verbruiken veel energie bij het maken van babyplanten! Door de groei te stimuleren door gardenia's te bemesten, worden waardevolle voedingsstoffen terug in de grond gebracht die tijdens de bloeicycli worden gebruikt.

  • Voor de overgrote meerderheid van de tuinders is de beste tijd voor het bemesten van gardenia's april tot en met november.
  • Tuinders in Zuid-Florida en vergelijkbare tuinzones moeten op elk moment tussen maart en oktober bemesten.
  • Specificeer het aanbrengen van kunstmest met tussenpozen van twee tot vier weken. Het is beter om voorzichtig te zijn en minder vaak dan vaker te bemesten, omdat te veel kunstmest de wortels van de gardenia kan verbranden.

Wat te gebruiken

Aangezien gardenia's zuurminnende planten zijn, heb je een meststof nodig die speciaal voor gardenia's en soortgelijke planten is gemaakt.

Gardenia's in bloei
Gardenia's in bloei

Scotts Miracle Grow MirAcid is misschien wel het meest populaire merk kunstmest voor gardenia's. MirAcid bevat een verhoudingsbalans van 30-10-10. Deze cijfers vertegenwoordigen de verhouding van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in het mengsel. MirAcid bevat ook koper, mangaan en andere sporenelementen, die goed zijn voor de blad- en bloemontwikkeling. MirAcid-meststof bevat anorganische chemicaliën, dus als biologische tuiniertechnieken belangrijk voor u zijn, wilt u misschien een van de vele organische meststoffen op de markt proberen.

Fox Farm Grow Big-meststof bevat een balans van 6-4-4 en is gemakkelijk online of in uw plaatselijke tuincentrum verkrijgbaar. Het zorgt voor een gestage, langzame afgifte van organische materialen in de bodem, met de nadruk op stikstof.

Yum Yum Mix is een andere organische meststof die een verhouding van 2-1-1 bevat. Yum Yum Mix, gemaakt door Sante Fe landschapsontwerpexpert Donna Bronner, is vooral goed voor voedselarme alkalische bodems, zoals die gevonden in en rond New Mexico en andere zuidwestelijke staten. Het bevat een rijke mix van alfalfameel, katoenzaadmeel, natuurfosfaat en andere lekkernijen die planten niet alleen van voedingsstoffen voorzien, maar ook nuttige bodemmicro-organismen voeden.

Hoe Gardenia's te bemesten

Over het algemeen zijn gardenia-meststoffen verkrijgbaar in de vorm van poeders, pellets of vloeistoffen. Ze worden doorgaans gemengd met water in een verhouding die staat vermeld op de verpakking. Afhankelijk van de meststof die je hebt gekozen, meng je de meststof rechtstreeks in de grond of geef je water in de grond rondom de plant.

Vermijd het strooien van kunstmest op de bladeren, omdat deze deze kunnen misvormen. Een veelgemaakte fout onder beginnende tuiniers is om water of kunstmest op de bladeren te strooien, in plaats van op de grond, in de misvatting dat de bladeren voedingsstoffen opnemen. Het zijn de wortels van de gardenia die de voedingsstoffen nodig hebben, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk in de grond krijgt.

Breng pelletmeststoffen aan door deze in de aanbevolen hoeveelheid voorzichtig in de grond rond de plant te mengen. Poeders en vloeibare concentraten moeten doorgaans met water worden gemengd voordat ze op de grond worden aangebracht.

gardenia
gardenia

Succes met Gardenia's

Gardenia's zijn misschien niet de gemakkelijkste planten die je kunt kweken, maar ze zijn zeker de moeite waard als je eenmaal die hemelse bloemen ruikt. Lees en volg altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking voor welke bemesting u ook gebruikt, en uw gardenia's zullen u dankbaar zijn met een overvloed aan bloesems.

Aanbevolen: