Gardenia-problemen

Inhoudsopgave:

Gardenia-problemen
Gardenia-problemen
Anonim
zieke gardenia
zieke gardenia

Gardenia-problemen steken meestal de kop op in de lente. Gelukkig zijn er remedies voor allerlei problemen, van verwelkte bladeren tot gebrek aan bloemen, die je plant weer gezond kunnen maken.

Gele bladeren

Een van de meest voorkomende problemen met gardenia's zijn vergelende bladeren. Dit kan gebeuren, ongeacht of uw planten het hele jaar door buiten staan of als u ze binnen houdt.

Bladeren worden meestal geel vanwege:

  • Koude temperaturen: als je planten binnen staan, verplaats ze dan naar een warmere plek of verhoog de temperatuur in de kamer waarin ze staan
  • Slechte drainage: Zorg ervoor dat je de planten vochtig houdt, maar niet nat. Plaats kamerplantenpotten op rotsen in de schaal om ervoor te zorgen dat ze nooit in water staan. Buitenplanten moeten in goed doorlatende grond staan. De bodemsamenstelling moet een mengsel van zand en vermiculiet bevatten, vooral als je kleigrond hebt.
  • Bodem zonder belangrijke voedingsstoffen: Voeg een bodemverzuurder, zoals MirAcid, ijzer- of magnesiumsupplementen, toe aan de bodem. Lees vóór het aanbrengen zorgvuldig alle aanwijzingen op de verpakking.

Bruinende of bruine vlekken op bladeren

Gardenia's houden van een vochtige omgeving. Ze houden er echter niet van om doorweekt te zijn of water op hun bladeren te hebben.

Bruine bladeren of bruine vlekken zijn meestal te wijten aan:

  • Slechte drainage: Gardenia's houden ervan om vochtig te zijn, maar niet kletsnat. Zorg ervoor dat de plant tussen de gietbeurten goed kan uitlekken.
  • Niet genoeg luchtvochtigheid voor kamerplanten: Probeer een luchtbevochtiger te gebruiken in de kamer waar je gardenia's bewaart.
  • Niet genoeg zonlicht: Gardenia's hebben elke dag minimaal acht uur volledig zonlicht nodig.
  • Plagen: Controleer je planten op ongedierte onder de bladeren, in de grond en op de stengels. Het soort ongedierte bepa alt welk bestrijdingsmiddel u gaat gebruiken. Spintmijten veroorzaken vaak bruine vlekken en kunnen worden behandeld met Neem.
  • Onjuiste pH: Controleer de pH van uw grond, die tussen 5,0 en 5,5 moet liggen. Voeg MirAcid toe indien nodig.

Geen bloei

Een gardenia die niet bloeit is een echte teleurstelling. Als uw plant in de lente geen bloei heeft, komt dit meestal doordat u uw plant te laat in het seizoen snoeit.

Snoei de plant nadat de bloemen eraf vallen als je een variëteit hebt die één keer per seizoen bloeit. Als je te lang wacht, zullen de bloemen het volgende jaar bloeien.

Sommige gardeniavariëteiten bloeien eigenlijk twee keer tijdens het groeiseizoen. Controleer zeker welke soort je hebt voordat je gaat snoeien.

Harde bloemen die niet opengaan

Een van de meest frustrerende problemen die een gardenialiefhebber kan tegenkomen is het hebben van een plant met veel knoppen, maar die zijn hard, gaan niet open en kunnen zelfs geel worden.

Om dit probleem te corrigeren:

  • Controleer de pH van de grond en voeg indien nodig MirAcid toe. Volg zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking.
  • Temperatuur is erg belangrijk voor de bloei. Als het buiten te koud is, bloeien uw planten mogelijk niet goed. Kamerplanten hebben een kamer nodig met een constante luchtvochtigheid en warme temperaturen.
  • Drainage is ook belangrijk. Een natte plant is een ongelukkige plant, dus zorg ervoor dat je plant vochtig maar niet drijfnat is.

Bloom Drop

Bloeidaling is zeer teleurstellend voor gardenia-eigenaren. Dit wordt meestal veroorzaakt door het verplanten van de plant terwijl deze in bloei staat. De beste manier om dit probleem te voorkomen is door te wachten tot de plant zijn bloeicyclus heeft voltooid en hem vervolgens in een nieuwe pot te transplanteren of in de grond te plaatsen.

Problematisch ongedierte

spintmijten
spintmijten

Plagen zijn een voortdurend probleem, zelfs als je je gardenia binnenshuis houdt. De plant kan besmet raken door andere planten die in het milieu worden geïntroduceerd, door geïnfecteerd materiaal op een kwekerij of door insecten die vrijelijk buiten circuleren.

De meest voorkomende plagen voor gardenia's zijn:

  • Spintmijten: Leg een stuk wit papier onder verschillende bladeren en schud de bladeren voorzichtig. Vouw het stuk papier dubbel en zorg ervoor dat je de vouw stevig plat maakt. Open het papier; als je kleine rode vlekken ziet, heb je mijten. Behandel je plant met Neem.
  • Bladluizen: Besproei de plant met een zeepspray.
  • Schaal: De kleine, zwartkopige vrouwtjes hebben geen vleugels; de mannetjes hebben vleugels. De plant behandeld met tuinbouwolie.
  • Wortela altjes: Bovengronds zal de plant verwelkte en vergelende bladeren hebben, ondanks de juiste vochtigheid en watergift. Er zijn geen pesticiden voor nematoden. Selecteer jonge planten zorgvuldig en koop alleen de gezondste planten en variëteiten.
  • Mealy bugs: Dit zijn kleine, vleugelloze, grijsachtig gekleurde insecten. Zoek naar witte, donzige massa's op je plant. Wolluizen kunnen worden behandeld met een zeepspray, tuinbouwolie of door een gestage stroom water te gebruiken om de massa te verwijderen.
  • Wittevliegen: Zoek naar kleine witte beestjes gegroepeerd aan de onderkant van de bladeren. Ze zorgen ervoor dat de bladeren geel worden. Neem helpt de populatie terug te dringen, maar zal de wittevlieg niet volledig elimineren. De beste manier om witte vliegen te bestrijden is door de geïnfecteerde bladeren te verwijderen en de waardplanten in uw huis of tuin te verwijderen die dit ongedierte aantrekken.

Houd uw gardenia's tevreden met routinematige verzorging

Gardenia's zorgen voor geurige bloemen en weelderig groen blad dat bijna de tuin kan verfraaien. Houd uw planten gezond door te zorgen voor de juiste hoeveelheid vocht, voldoende zonlicht en de juiste pH van de grond. Snoei uw planten alleen als dat nodig is en controleer uw planten regelmatig op ongedierte. Gardenia-planten kunnen vele jaren leven als ze de juiste verzorging krijgen.

Aanbevolen: