Gardenia-plantenverzorging

Inhoudsopgave:

Gardenia-plantenverzorging
Gardenia-plantenverzorging
Anonim
bloeiende gardenia's
bloeiende gardenia's

Gardenia's worden bewonderd om hun glanzende groene blad en geurige bloesems. Gardenia's zijn echter bijzonder wat betreft hun groeiomstandigheden en vereisen consistent onderhoud om gelukkig en mooi te blijven. Als je eenmaal begrijpt wat een gardenia nodig heeft om te overleven, is het kweken ervan zeer de moeite waard.

Basisvereisten voor de verzorging en groei van Gardenia

Gardenia's worden vaak buiten gevonden in de zuidelijke streken. Ze worden gekweekt als sierheester in warme streken en als terrasplant die in koelere streken naar binnen wordt gehaald. Het is vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de specifieke groeiende behoefte aan gardenia’s. Als je de gardenia de juiste omstandigheden biedt, zal hij je belonen met levendig blad en een overvloed aan geurige bloemen.

Bodem

Goed doorlatende, zure grond met een pH van 4,5 tot 5,5 is ideaal voor gardenia's, zowel in pot als in de grond. Overdag geven gardenia's de voorkeur aan temperaturen van 68 tot 74 graden met een minimum van 60 graden 's nachts. Een matige luchtvochtigheid zorgt voor een gezonde plant, maar drassige wortels zorgen ervoor dat bloemknoppen vallen, net als te droge grond. Het toevoegen van veenmos aan de grond zal de plant ten goede komen door hem te helpen vocht vast te houden zonder te nat te worden.

Water

Hoewel de gardenia van vocht houdt, kan het besproeien van de bladeren problemen veroorzaken. Waterdruppels kunnen leiden tot schimmelgroei op bladeren. Dit is belangrijk om in gedachten te houden als u uw gardenia buiten plant. Je wilt hem niet onder planten plaatsen die op de bladeren druppelen. Je moet ook oppassen dat je planten niet te dicht bij elkaar staan. Een gebrek aan luchtstroom veroorzaakt ook schimmelproblemen.

indoor gardenia
indoor gardenia

Als je potplanten water geeft, controleer dan of de bovenste centimeter aarde droog is door je vinger in de grond te steken en laat je plant dan goed weken. Al het water dat zich in de bak onder de pot ophoopt, moet worden afgevoerd. Het is een goed idee om gardenia’s in een met kiezelstenen gevulde bak te plaatsen. Er kan water over de kiezelstenen worden gegoten om voor vocht en vochtigheid te zorgen, zonder dat er teveel water in de grond wordt opgenomen.

Licht

Tuinia's voor buiten geven de voorkeur aan volle zon, met wat schaduw in de heetste zomermaanden. Indoor gardenia's mogen niet in de directe zon worden geplaatst, maar in een kamer met veel helder, indirect licht.

Temperatuur

Temperatuur wordt beschouwd als een van de meest cruciale aspecten van het kweken van een gardenia. Als de dagtemperatuur boven de 70 graden F ligt of als de nachttemperatuur boven de 65 graden F of onder de 60 graden F ligt, zullen er geen bloemknoppen worden gevormd. Houd uw gardenia overdag tussen 65 en 70 graden F en 's nachts tussen 60 en 62 graden F.

Bemesten

Voed gardenia's tijdens het groeiseizoen elke drie weken met een zuurhoudende meststof.

Tuinverzorging voor buiten

Als je het geluk hebt in een klimaat te leven waarin deze tropische planten buiten groeien (zones 8-10), wil je er misschien een bij een raam of terras planten om de lucht te vullen met zijn bedwelmende geur. Het proces is eenvoudig, zolang je maar de basisbeginselen van de verzorging van gardenia-planten onthoudt.

Wees voorzichtig bij het buiten planten

tuinia voor buiten
tuinia voor buiten

Zorg ervoor dat je je gardenia plant in goed doorlatende grond, geconditioneerd met veenmos en organisch materiaal. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de gardenia en net zo diep als de container. Wanneer u de plant in het plantgat plaatst, zorg er dan voor dat de bovenkant van de kluit zich iets boven het grondoppervlak bevindt. Plaats een mengsel van inheemse grond en veenmos rond de plant en druk aan om luchtbellen te elimineren. Geef grondig water en houd voldoende water tijdens het groeiseizoen.

Tips voor de gezondheid van Gardenia buitenshuis

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de gezondheid en levensduur van uw gardenia-plant buiten te verbeteren. Als je goed voor je plant zorgt, zal hij jaar na jaar optimaal presteren.

  • Snoeien: Hoewel het prima is om gardeniaplanten zo ver terug te knippen als je wilt om ze vorm te geven, moet je ervoor zorgen dat je snoeit wanneer de plant in rust is. Gebruik alleen een schone snoeischaar en knip niet alle bladeren van de plant af.
  • Mulch: Mulch helpt bij het vasthouden van vocht. Je kunt dennennaalden, schors, fijngesneden schors of ander organisch materiaal gebruiken. Zorg voor een mulchbedekking van vijf centimeter dik en zorg ervoor dat de mulch de stam van de struik niet raakt.

Vermijd veelvoorkomend gardenia-ongedierte

De beste manier om een plant tegen ongedierte te beschermen, is door hem gezond te houden en overbevolking te voorkomen. Andere veel voorkomende oorzaken van insectenproblemen zijn onder meer dat er te veel vocht op de bladeren blijft zitten en dat de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad niet worden gehandhaafd. Door gardenia's onder de juiste omstandigheden te houden, kun je ze al een heel eind beschermen tegen veelvoorkomend ongedierte.

Gardenia's zijn kwetsbaar voor verschillende insecten, waaronder:

  • Bladluizen
  • Meelwantsen
  • Spidermijten
  • Thrips
  • Schaal
  • Wittevliegen

Mooie bloemen zijn je beloning

Hoewel gardenia's kieskeurig zijn over hun verzorging, zullen je inspanningen beloond worden als je geduldig bent en de basisbeginselen onthoudt. Een mooie bloeiende gardenia is de moeite waard.

Aanbevolen: