Antieke eiken archiefkaststijlen en hun elegante aantrekkingskracht

Inhoudsopgave:

Antieke eiken archiefkaststijlen en hun elegante aantrekkingskracht
Antieke eiken archiefkaststijlen en hun elegante aantrekkingskracht
Anonim
Vintage houten klapkasten
Vintage houten klapkasten

Een snelle manier om de toon te zetten voor je professionele ruimte en jezelf georganiseerd te houden, is door een antieke eiken archiefkast toe te voegen. Deze multifunctionele, goudkleurige meubelstukken zijn stevig gebouwd en kunnen een gevoel van warmte geven aan een verder koud thuiskantoor. Ontdek waar u op moet letten bij het kopen van antieke archiefkasten en hoe u de beste voor uw ruimte selecteert.

Eiken archiefkasten door de geschiedenis heen

Traditionele archiefkasten werden voor het eerst ontwikkeld in het midden van de 19e eeuwdeeeuw, waarbij de conventionele archiefkasten met drie en vier laden die tegenwoordig vaak worden gebruikt op de markt worden geïntroduceerd tegen het einde van de eeuw. Tussen het midden van de 19e eeuw en het midden van de 20e eeuw werden archiefkasten gemaakt van hardhout, waarbij vooral Amerikaans eiken favoriet was. voor veel fabrikanten. Verzamelaars neigen naar eiken archiefkasten vanwege de warme patina die ze in de loop van de tijd ontwikkelen. Tegen de tweede helft van de 20e eeuw waren bedrijven en kantoren overgegaan op het gebruik van lichtere, goedkopere organisatiemethoden zoals stalen en aluminium kasten, maar dat betekent niet dat er geen Er is nog steeds geen belangrijke markt voor deze houten kasten.

Voordelen van het gebruik van eikenhout voor kasten

Eik is om verschillende redenen een veelgebruikt hardhout in de meubelproductie, waaronder:

  • Krasbestendigheid - Eiken is een hardhout dat behoorlijk krasbestendig is, waardoor het perfect is voor de voortdurende slijtage bij het openen en sluiten van dossierladen.
  • Warme patina - De natuurlijke kleur van eikenhout wordt na verloop van tijd alleen maar rijker, wat betekent dat meubels gemaakt van eikenhout een blijvende uitstraling zullen hebben.
  • Betaalbaar - Gezien de overvloed aan eikenbomen kunnen meubels van eikenhout worden gemaakt en tegen relatief lage kosten worden verkocht.

Antieke eiken archiefkasten beoordelen

Omdat eiken zo'n tijdloos materiaal is, kunnen nieuwe archiefkasten zich soms voordoen als antiek. Er zijn een paar verschillende kenmerken die je kunt gebruiken om te onderscheiden of een eikenhouten archiefkast inderdaad een antieke of een moderne bedrieger is.

  • Massief eiken versus eiken fineer - Meestal worden antieke eiken archiefkasten gemaakt van massief eiken en niet van eiken fineer. Als je eikenhouten lambrisering uit de planken of frames ziet omhoogkomen, kan het fineer zijn en erop duiden dat de kast recenter is vervaardigd.
  • Asymmetry - Controleer de verbindingen rond de hele kast en kijk of de zwaluwstaart onregelmatig is; precies passende zwaluwstaartverbindingen kunnen erop duiden dat het stuk machinaal is vervaardigd in plaats van met de hand gemaakt.
  • Tekenen van slijtage - Controleer op tekenen van slijtage op delen van de kast die mensen vaak aanraken, zoals handgrepen, de randen van laden, enzovoort. Als deze er onregelmatig versleten uitzien in vergelijking met het hout op bijvoorbeeld de achterkant van de kast, is de kans groot dat je eikenhouten kast behoorlijk oud is.
Eikenhouten grafische kast uit het kantoor van de directeur
Eikenhouten grafische kast uit het kantoor van de directeur

Ontwerpkenmerken van antieke eiken archiefkasten

Een van de meer ongebruikelijke kenmerken van antieke eiken archiefkasten is dat veel ervan er stilistisch gezien niet zo oud uitzien; Sterker nog, de meeste antieke eiken archiefkasten zouden er goed uitzien in de schappen van uw lokale Target- of Home Goods. Enkele variaties die u kunt vinden als u een archiefkast van antiek eikenhout wilt toevoegen, zijn:

  • Aantal laden- Antieke eiken archiefkasten hebben doorgaans ongeveer vier afzonderlijke laden, hoewel sommige kasten met een veel groter aantal kleinere laden worden geleverd. Misschien vind je zelfs gespecialiseerde kasten met heel veel kleine lades die werden gebruikt om kunstwerken, wetenschappelijke exemplaren of apothekersartikelen in te bewaren.
  • Staand vs. stapelen - Je kunt zowel antieke verticale als horizontale eikenhouten kasten vinden, maar die zijn gemaakt met laden die op elkaar worden gestapeld, in plaats van dat ze volledig vastzitten set, zijn zeldzamer om te vinden.
Ambergs kabinetsbrievenmap
Ambergs kabinetsbrievenmap

Antieke eiken archiefkastwaarden

Gezien hun tijdloosheid zijn antieke archiefkasten behoorlijk populair, en er is altijd veel vraag naar kasten gemaakt van eikenhout. Omdat de meubelbranche notoir duur is, kunnen antieke eiken archiefkasten behoorlijk prijzig zijn, over het algemeen op zijn minst rond de $ 1.000,-, terwijl oudere en meer sierlijke eiken archiefkasten hogere prijzen opleveren. Een eiken archiefkast met vier laden uit 1915 werd bijvoorbeeld verkocht voor iets meer dan $ 1.200, en een eikenhouten archiefkast met roldak uit 1900 werd onlangs verkocht voor bijna $ 3.500. Gezien het feit dat meubelverkopers hun markt kennen, is de goedkoopste manier om een antieke eikenhouten archiefkast te vinden, er een te vinden in een kringloopwinkel of een antiekwinkel die misschien niet gespecialiseerd is in antiek meubilair, omdat ze hun kasten misschien lager prijzen dan hun werkelijke prijs. waarden.

Zorg voor antieke eiken archiefkasten

Bij alle antieke houtsoorten is het belangrijk om ze uit de buurt van direct zonlicht en vocht te houden, omdat deze beide aanzienlijke schade aan het hout kunnen toebrengen. Houd uw houten meubilair ook uit de buurt van directe hitte, omdat deze gemakkelijk brandgevaarlijk kunnen worden. Elke zes maanden tot een jaar wil je je antieke eiken meubelen schoonmaken en polijsten met behulp van deze handige tips.

Vrouw die hout vormgeeft met rasp
Vrouw die hout vormgeeft met rasp

Kantoormeubilair gemaakt om lang mee te gaan

Meubilair is gewoon niet gemaakt met dezelfde intentie van duurzaamheid als honderd jaar geleden, en het toevoegen van antiek houten meubilair aan je huis kan je duizenden dollars besparen aan vervangingskosten van goedkoop, maar goedkoop gemaakt meubilair. Dus als je je leven probeert te organiseren en de komende decennia georganiseerd wilt blijven, kijk dan eens naar het toevoegen van een antieke eiken archiefkast aan je huis.

Aanbevolen: