Hoe je een tent in elkaar zet: de basis (plus handige tips)

Inhoudsopgave:

Hoe je een tent in elkaar zet: de basis (plus handige tips)
Hoe je een tent in elkaar zet: de basis (plus handige tips)
Anonim
Vader en zoon zetten samen een tent op
Vader en zoon zetten samen een tent op

Leren hoe je een tent in elkaar zet is een belangrijke stap voordat je naar het kamp vertrekt. Als je bijvoorbeeld net een tent hebt gekocht, is het een goed idee om de tijd te nemen om deze in je achtertuin op te zetten voordat je gaat kamperen.

De basisprincipes voor het samenstellen van een tent

Elke tent is een beetje anders dan de volgende. Er zijn echter over de hele linie enkele gemeenschappelijke kenmerken te vinden bij het opzetten van een tent. Een tent opzetten wordt ook wel het opzetten van de tent genoemd. De volgende stappen helpen u bij het bouwen van uw tent, maar volg indien mogelijk eerst de aanwijzingen van de tentfabrikant.

1. Controleer de verpakking en inventariseer

Voordat u iets anders doet, verwijdert u alle items uit de verpakking waarin de tent arriveert. Het is van cruciaal belang dat u de tijd neemt om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de tentconstructie voor u beschikbaar zijn. Dit omvat doorgaans meerdere palen en een groot zeil, zoals een zeildoek van plastic of stof. Sommige tenten worden ook geleverd met een vlieg, een extra zeil dat zich over de bovenkant van de tent uitstrekt om deze tegen vocht te beschermen.

2. Monteer de Polen

De stokken vormen het frame van de tent. Elke tent heeft een unieke vorm. Daarom is het handig om de gebruiksaanwijzing te lezen die bij de tent wordt geleverd. Je moet de vorm van de tent kennen om de stokken in elkaar te kunnen passen. Sommige zijn kegelvormig, andere zijn koepelvormig, huisstijl of zelfs piramidevormig.

De stokken passen precies in elkaar. U hoeft ze niet te forceren, tenzij ze verbogen zijn. Sommige passen op hun plaats, terwijl andere gewoon goed in elkaar passen. Construeer het tentframe zo veel mogelijk.

3. Monteer het tentlichaam

Sommige tenten hebben een ontwerp waardoor het frame bedekt kan worden met het eigenlijke zeil- of tentmateriaal. De meeste hedendaagse tenten worden echter geleverd met kleine vakjes waarin u het frame kunt schuiven. Deze zakken lopen meestal langs de randen van de tent, zoals bij de hoeken en langs de onderkant van de tent. Het tentmateriaal wordt strakker als u het frame in elk deel van de tent steekt. Zodra u het frame in deze vakken hebt geplaatst, wordt elk framedeel op zijn plaats vergrendeld met een aangrenzend stuk. Dit gebeurt meestal op de hoeken waar twee stukken in elkaar grijpen om stabiliteit toe te voegen. In veel gevallen zal het op deze manier monteren van de tent al de gewenste vorm creëren.

4. Bevestig de vlieg

Sommige tenten worden geleverd met een vlieg, een groot zeildoek dat over de tent wordt geplaatst nadat deze is opgebouwd. De vlieg houdt de regen buiten de tent en voegt een beschermingslaag toe. Om de vlieg te bevestigen, sluit u eenvoudig het vliegenzeil aan op de punten op de tent waar de bevestigingen zich bevinden. De vlieg vormt een strakke bedekking van enkele centimeters over de bovenkant van de tent zelf.

Soorten tenten

Als u van plan bent een tent te kopen, zijn er verschillende opties, en uw keuze zal afhangen van het aantal mensen waarin u wilt slapen, en van de weersomstandigheden waarmee u te maken kunt krijgen, omdat sommige tenten beter bij slecht weer dan andere.

A-frame tenten

A-frame tenten zijn het meest traditionele tenttype. Eenvoudige, driehoekige constructies met aan beide uiteinden een paal. De stokken worden aan de scheerlijnen bevestigd en, wanneer ze strak worden getrokken en vastgezet met pinnen, helpen ze de tent rechtop te staan.

Cabinetenten

Deze tenten zien eruit als kleine hutten, vaak met puntdaken of koepeldaken en op zijn minst een paar ramen. Dit is een andere goede optie voor gezinnen, omdat ze vaak binnenmuren hebben om aparte slaapruimtes te creëren.

Koepeltenten

Koepeltenten zijn de meest gekochte tenten en zijn precies zoals ze klinken: tenten met een koepelvorm. Het belangrijkste verschil bij het opzetten van een koepeltent is dat de stokken flexibel zijn en meestal met touwtjes bij elkaar worden gehouden. Je steekt de dunne, buigbare stokken door de zakken langs de naden van de tent of bevestigt de stokken met clips, en buigt de ene kant en dan de andere om de koepelvorm te vormen.

Instanttenten

Ook wel 'pop-uptenten' genoemd, dit zijn handige, eenvoudige structuren. Ze zijn voorzien van een veer, dus als je ze eenmaal op hun plaats hebt gezet, staan ze in een mum van tijd op. Eén waarschuwing: niet alle modellen zijn geschikt voor ruige omstandigheden of slecht weer. Ze zijn ook vaak aan de kleine kant, dus dat is iets om in gedachten te houden als je besluit deze route te gaan.

Tunneltenten

Deze tenten zijn een geweldige optie voor gezinnen of grotere groepen die allemaal in één tent willen passen. Ze hebben in feite een omgekeerde U-vorm, gevormd met buigbare stokken, waarbij scheerlijnen de buitenste stokken naar buiten trekken, zodat de tent rechtop staat. Ze zijn meestal wat zwaar en de regen kan zich bovenop de tent verzamelen, dus ze zijn geen goede optie voor backpackers of als je te maken hebt met slecht weer.

Tips voor het bouwen van een tent

Als je leert hoe je een tent in elkaar zet, zul je merken dat de praktijk eenvoudiger is als je hem aan het bouwen bent dan dat je leest hoe je het moet doen. De volgende tips kunnen ervoor zorgen dat de tent correct wordt opgezet.

Gezin met twee kinderen koken op kampeertrip
Gezin met twee kinderen koken op kampeertrip
  • Een tent kan wel of niet meerdere compartimenten bevatten. Als er "kamers" in de hoofdtent zijn toegevoegd, kan er extra omlijsting nodig zijn zodra het buitenframe op zijn plaats zit.
  • Een tent opzetten is gemakkelijker als er meer dan één persoon mee bezig is. Veel tenten zijn ontworpen voor twee personen.
  • Maak de tent schoon en laat hem volledig drogen voordat je hem oprolt en opbergt in de originele verpakking. Als u dit niet doet, kan de tent beschadigd raken.
  • Als je een tent hebt die moeilijk of ingewikkeld in elkaar te zetten is, ga dan naar de website van de fabrikant voor verdere instructies over het in elkaar zetten van de tent.
  • Een correct gemonteerde tent moet mogelijk nog steeds waterdicht worden gemaakt om ervoor te zorgen dat er geen regen binnendringt.

Oefen voordat je gaat kamperen

Het maakt niet uit welk type tent je hebt, het is een goed idee om te oefenen met het opzetten ervan voordat je gaat kamperen. U bent niet alleen klaar voor de tentmontage onder minder dan ideale omstandigheden, maar u weet ook zeker dat er geen onderdelen ontbreken en dat er niets beschadigd is, wat uw reis zeker zou belemmeren. Door deze eenvoudige stappen in gedachten te houden, heb je binnen een mum van tijd je tent opgezet en ben je klaar om te ontspannen.

Aanbevolen: