Wanneer beginnen de meeste vrouwen zwangerschapskleding te dragen?

Inhoudsopgave:

Wanneer beginnen de meeste vrouwen zwangerschapskleding te dragen?
Wanneer beginnen de meeste vrouwen zwangerschapskleding te dragen?
Anonim
Zwangere vrouw barst uit spijkerbroek
Zwangere vrouw barst uit spijkerbroek

Zwangerschapskleding kan een comfortabele en leuke manier zijn om je persoonlijke stijl tijdens de zwangerschap tot uitdrukking te brengen. Maar wanneer de meeste mensen zwangerschaps-kleding gaan dragen, hangt af van een aantal factoren. Je zult ze vrijwel zeker tegen 20 weken dragen, maar het kan ook ruim daarvoor zijn.

De meeste zwangere mensen beginnen zwangerschaps-kleding te dragen als ze zich ongemakkelijk beginnen te voelen in hun eigen, nauwsluitende kleding. In welk stadium van de zwangerschap dit is, hangt af van jouw individuele behoeften en kledingstijlvoorkeuren. Jij bepa alt zelf wanneer je zwangerschaps-kleding koopt. Er zijn geen richtlijnen, maar er zijn wel enkele dingen waarmee u rekening moet houden om u te helpen bij de voorbereiding op het aanschaffen van nieuwe kleding.

Hoe u weet wanneer u zwangerschapskleding moet gaan dragen

Als je je afvraagt wanneer je een geheel nieuwe garderobe nodig hebt, weet dan dat zwangerschaps-kleding meestal niet van groot belang is in het begin van de zwangerschap. Enige tijd na het eerste trimester zullen de meeste mensen beginnen na te denken over zwangerschapskleding of kleding voor grotere maten. Er zijn een paar factoren die van invloed zijn op uw specifieke timing om zwangerschaps-kleding te gaan dragen.

Grootte van de groeiende baarmoeder

Het begrijpen van de normale toename van de omvang van je baarmoeder is een goed beginpunt bij de voorbereiding op zwangerschaps-kleding.

  • 12 weken- Tegen 12 weken, aan het einde van het eerste trimester, bereikt de baarmoeder net de bovenkant van uw schaambeen. Naarmate uw baarmoeder groeit, kan uw buik rond worden en een beetje uitsteken en kunnen uw kleding in het eerste trimester oncomfortabel worden, omdat er een natuurlijke neiging tot vetophoping op uw buik bestaat die al vroeg in de zwangerschap begint.
  • 14 weken - Na 14 weken zit het ongeveer 5 cm boven het bot. Na 14 weken kunt u zich bewust worden van uw baarmoeder in uw onderbuik, hoewel dit voor anderen misschien nog niet duidelijk is. Het kan zijn dat uw kleding op dit punt strakker om uw middel gaat zitten, als dat nog niet het geval is. Dit is een gebruikelijk moment waarop mensen zwangerschapsbroeken gaan dragen, omdat deze comfortabeler zijn en een betere pasvorm bieden, zodat je er zwanger uitziet, in plaats van dat het lijkt alsof je aankomt.
  • 16 weken - Met 16 weken ligt uw baarmoeder halverwege tussen uw schaambeen en uw navel. Sommige mensen beginnen pas rond de 16e week te "zichten", omdat de buik meer uit de groeiende baarmoeder en extra vetopslag steekt. Veel mensen zullen dan overstappen op zwangerschaps- of grotere kleding.
  • 20 weken - Na 20 weken is het ter hoogte van je navel. Zeker tegen de 20 weken zullen de meeste mensen zwangerschaps- of lossere kleding dragen. Na 20 weken zal je bovenbuik geleidelijk groter worden, wat de kledingstijl zal bepalen.

Verschillen in gewicht en lichaamsvorm

zwangere persoon die trui draagt
zwangere persoon die trui draagt

Vanwege verschillen in lichaamsvormen, gewicht vóór de zwangerschap en kledingstijlen vóór de zwangerschap, kunnen sommige mensen zich pas na 16 weken ongemakkelijk voelen in hun kleding. Buiken zijn er tijdens de zwangerschap in alle maten en vormen, net als voorheen. Als u klein bent, kan het zijn dat uw buik eerder uitsteekt vanwege uw kortere buik.

Als je vóór de zwangerschap overgewicht of obesitas hebt, of als je de neiging hebt om meer gewicht rond je buik te dragen, zul je misschien niet zo vroeg "showen" als iemand met een dunnere torso. Mensen met overgewicht hebben echter de neiging om tijdens de zwangerschap meer in gewicht aan te komen dan dunnere mensen.

Gewichtstoename en een opgeblazen gevoel

Of uw gewicht vóór de zwangerschap nu normaal of te zwaar is, als u vroeg in de zwangerschap veel aankomt, kunt u ervan uitgaan dat uw kleding vóór het tweede trimester strakker zal worden. In dit geval kan de gewichtstoename tijdens je zwangerschap de beslissende factor worden in hoe snel je nieuwe kleding krijgt, en niet de grootte van je baarmoeder.

  • De verdeling van de gewichtstoename verschilt ook van persoon tot persoon. Sommige mensen verdelen tijdens de zwangerschap meer vet op hun buik dan anderen, en dit kan een bepalende factor zijn in hun behoefte aan zwangerschapskleding.
  • Gewichtstoename door het vasthouden van water kan ertoe leiden dat u zich vanaf het eerste trimester ongemakkelijk voelt in gewone kleding, omdat u niets rond uw middel kunt verdragen. Dit is nog een reden waarom veel vrouwen zwangerschapsbroeken gaan dragen.
  • Tijdens de zwangerschap kan progesteron de darmen vertragen, en zwangere mensen kunnen verstopt raken en zich opgeblazen voelen door gasvorming. Dit kan er ook toe leiden dat je vanaf het eerste trimester zwangerschaps-kleding moet dragen.

Borstgroei

zwangere persoon die buik vasthoudt
zwangere persoon die buik vasthoudt

Terwijl je baarmoeder groeit, groeien je borsten ook. Onder invloed van uw verhoogde oestrogeen- en progesteronhormonen worden uw borsten zwaarder en groter.

Afhankelijk van de groeisnelheid, heb je mogelijk steeds grotere cup- en bh-maten nodig. Na het eerste trimester heb je mogelijk ook grotere topjes nodig. Gelukkig hebben zwangerschapsbeha's meerdere rijen haken om de breedte te vergroten naarmate je borstomtrek groter wordt.

Aantal baby's

Als u meer dan één baby aan boord heeft, zult u meer gewicht krijgen en zal uw baarmoeder elke week groter zijn dan wanneer u één baby heeft. Het is waarschijnlijk dat uw kleding eerder strakker wordt en dat u eerder begint te showen.

Primigravida versus Multigravida

Elke zwangerschap is uniek. Het kan zijn dat u bij een volgende zwangerschap (multigravida) meer of minder aankomt dan tijdens uw eerste zwangerschap (primigravida). Hoewel een latere zwangerschap 'aantoonbaar' kan zijn voordat je voor de eerste keer zwanger werd, is dit niet altijd het geval.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid, of haar wredere zus hyperemesis gravidarum, kan vroeg in het eerste trimester tot gewichtsverlies leiden. De buik kan platter zijn omdat er minder vet wordt opgeslagen, dus de behoefte aan zwangerschapskleding kan later in het tweede trimester ontstaan.

Zwangerschapskledingmaten en alternatieven

Zwangerschapsmaten zorgen voor een groeiende buik. De maten volgen over het algemeen de niet-zwangere maten. Als je kleding van maat 8 draagt, verwacht dan dat je tijdens de zwangerschap dezelfde maten draagt, tenzij je tijdens de zwangerschap veel aankomt.

Na 20 weken, wanneer uw baarmoeder boven uw navel uitkomt, kan het zijn dat u een maat of twee groter moet nemen, afhankelijk van uw gewichtstoename. Er zijn tal van zwangerschapsstijlen om uit te kiezen, waaronder professionele kleding en kleding voor avond- en formele gelegenheden.

Alternatieven voor zwangerschapskleding

zwangerschapskleding kopen
zwangerschapskleding kopen

Sommige mensen zijn om de een of andere reden nog niet klaar om zwangerschaps-kleding te dragen in het eerste trimester. Anderen dragen tijdens hun zwangerschap liever grotere en lossere gewone kleding dan zwangerschapskleding. Bepaalde stijlen zijn geschikt voor veranderende maatbehoeften van het eerste trimester tot het einde van het schooljaar, zoals:

  • A-lijnjurken die vanaf de bovenkant uitlopen
  • Empire taillejurken die niet rond de taille passen
  • Uitlopende, golvende shirts of tunieken die comfortabel zijn voor zowel je groeiende borsten als buik
  • Oversized overhemden in het eerste trimester die geschikt zijn voor grotere borstomvang
  • Geplooide jurken die uitlopen in de taille
  • Jurken in schedestijl met elastische stoffen die rond de taille aansluiten
  • Rekbare broeken of rokken, vooral die met een elastische taille, die naar behoefte rond, onder of boven de taille kunnen worden gedragen

Over het algemeen wil je misschien aan het einde van het tweede en derde trimester een maat groter of groter nemen in je niet-zwangerschapskleding.

Wanneer moet u beginnen met het kopen van zwangerschapskleding

Je gewicht vóór de zwangerschap, je lichaamsvorm, je groeiende baarmoeder en borsten, en de gewichtstoename tijdens je zwangerschap zijn enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het moment waarop je ervoor kiest om zwangerschaps-kleding te gaan dragen (of niet). Je comfortabel voelen in je kleding tijdens je zwangerschap zal een goede leidraad zijn bij het nemen van je eigen beslissing over wanneer je moet beginnen en wat je moet dragen.

Aanbevolen: