Tina Turner zal altijd de Queen of Rock zijn & Roll: hier is waarom

Inhoudsopgave:

Tina Turner zal altijd de Queen of Rock zijn & Roll: hier is waarom
Tina Turner zal altijd de Queen of Rock zijn & Roll: hier is waarom
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Tina Turner. Haar liedjes zijn zo aansprekend en algemeen bekend dat je er maar één hoeft te horen en deze de rest van de dag in je hoofd blijft hangen. Of ze nu het nummer van iemand anders coverde (we durven te zeggen, beter dan de originele artiest) of een van haar eigen nummers uitbracht, haar stem, talent en kracht laten een erfenis achter die nooit zal worden vergeten.

Dit is waarom wij – en miljoenen anderen – dol op haar zijn.

Triomf over tegenslagen

Afbeelding
Afbeelding

Tina's moeilijke jeugd en de moeilijke relatie met Ike Turner zijn goed gedocumenteerd - haar familie was de definitie van disfunctioneel, en Ike was controlerend en beledigend. Terwijl haar carrière een vlucht nam, ging haar persoonlijke leven van kwaad tot erger.

Toen ze Ike verliet, speelde ze uiteindelijk kleine solo-optredens en vertrouwde ze op voedselbonnen om zichzelf en haar kinderen te onderhouden - zelfs terwijl haar stem nog steeds op de radio te horen was en haar liedjes nog steeds in de hitlijsten stonden. Hoe is dat voor een schop onder de broek? Maar Tina Turner stond bekend om haar vastberadenheid en optimisme, en we weten allemaal hoe goed dat heeft uitgepakt!

Solo gaan met stijl

Afbeelding
Afbeelding

Na haar scheiding en een korte periode van worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, begon Tina te verschijnen in die kitscherige variétéshows uit de jaren 70 (ik kan toch niet de enige zijn die zich herinnert haar te hebben gezien bij Donny & Marie?). Ze deed wat cabaretwerk en nam een paar albums op die niet bepaald een succes waren. Maar ze deed waar ze van hield, en er was geen weg meer naar terug.

Uiteindelijk ving Rod Stewart haar act op en nodigde haar uit om met hem op te treden op Saturday Night Live. Dat leidde tot haar opening voor de Rolling Stones tijdens hun tournee in 1981. Ze nam een cover op van Ball of Confusion met Heaven 17, en de video voor dat nummer kwam op MTV (waardoor ze een van de eerste zwarte artiesten was die regelmatig een video had). Het begon weer goed te gaan!

Er zijn comebacks, en dan is er Tina's comeback

Afbeelding
Afbeelding

De jaren tachtig zouden haar decennium blijken te zijn, en jongen, wat heeft ze daar doorheen geschoten als een vallende ster! In 1983 bracht ze haar cover uit van het liefdeslied van Al Green, Let's Stay Together. Als je dit nummer nog niet hebt gehoord, MIS je iets! Ga nu luisteren, we wachten wel. Haar rokerige, zwoele stem, gecombineerd met haar kenmerkende haar en sprankelende jurken, waren onweerstaanbaar. Het nummer was een hit (en hoger in de hitlijsten dan het origineel). Haar platenmaatschappij gaf haar twee weken (twee weken!) om een album op te nemen - en dat album was Private Dancer.

Naast het titelnummer bevatte deze plaat de hits Better Be Good to Me en What's Love Got to Do With It. Er werden meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht. Daarna was Tina Turner niet meer te stoppen.

De lijn voor duetten vormt naar links

Afbeelding
Afbeelding

Nu we de geschiedenisles achter de rug hebben, zijn er nog meer redenen waarom Tina Turner de absolute koningin was. Ze nam in de jaren 80 een aantal fantastische duetten op en bracht daarna een aantal werkelijk fantastische live duetten met een paar mensen die je misschien wel kent. Bijvoorbeeld

  • David Bowie
  • Mick Jagger
  • Bryan Adams
  • Cher
  • Beyonce
  • Elton John
  • Pet Shop Boys
  • Paul McCartney
  • Bruce Springsteen

In cijfers

Afbeelding
Afbeelding

Heb je wat harde gegevens nodig om echt te begrijpen waarom Tina gewoon de beste was? Ze heeft niet voor niets de titel "Queen of Rock &Roll" verdiend!

  • Ze vestigde (destijds) het wereldrecord in 1988 voor het grootste betalende publiek voor een soloartiest: 180.000 mensen
  • Meer dan 100 miljoen platen verkocht wereldwijd, gedurende zeven decennia
  • Ze heeft drie nummers in de Grammy Hall of Fame en heeft twaalf Grammy's gewonnen, waaronder vier voor Best Female Solo Rock Performance
  • Er staat een ster op de Hollywood Walk of Fame met haar naam erop, want die is er natuurlijk
  • Ze is twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame - één keer als duo met Ike Turner, en opnieuw als soloartiest
  • Ze was de eerste vrouwelijke artiest EN de eerste zwarte artiest die op de cover van het tijdschrift Rolling Stone stond
  • Dus. Veel. Ander. Prijzen! Ze won MTV Video Awards, BRIT Awards, American Academy of Music Awards, prijzen uit vele andere landen. Serieus, haar hardware alleen al zou een opslagruimte van epische proporties nodig hebben.

En ze heeft haar eigen Barbiepop. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen?

Invloed op andere artiesten

Afbeelding
Afbeelding

Je hebt geen verbluffend succesvolle carrière zonder anderen te inspireren - en Tina Turner heeft zeker haar stempel gedrukt op de artiesten met wie ze werkte en op de artiesten die daarna kwamen. Kijk maar eens naar deze namen, die haar als inspirerend hebben bestempeld:

  • Janis Joplin
  • Beyonce
  • Jennifer Lopez
  • Janelle Monae
  • Kelly Clarkson
  • Nina Kraviz
  • Rihanna

En dat is nog maar een greep.

Gewoon de beste

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel Tina Turner altijd bekend zal blijven om haar stijl en haar pakkende deuntjes, is het haar stem die ons nog steeds wegblaast. Er is simpelweg niemand anders die op haar lijkt. Ze kon een duizelingwekkende ballad uitbrengen, en dan, zonder ook maar één tel te missen, in een knaller van een rockdeuntje springen, compleet met wilde dansbewegingen (op hoge hakken, niet minder). Ze heeft in moeilijke tijden volgehouden om een van de meest erkende artiesten ooit te worden - en daar zijn we des te beter van.

Helaas is Tina op 24 mei 2023 overleden. Maar haar erfenis is voor altijd. De beste manier om haar te eren is door je favoriete Tina Turner-nummers op te zetten en uit volle borst mee te zingen. Dansen wordt ook aangemoedigd (hoewel je misschien de hoge hakken kunt overslaan). En nu gaan we ons eigen advies opvolgen. Rust zacht, Tina.

Aanbevolen: