Antieke schommelstoelen en waar u ze kunt kopen

Inhoudsopgave:

Antieke schommelstoelen en waar u ze kunt kopen
Antieke schommelstoelen en waar u ze kunt kopen
Anonim
Bejaarde vrouw zit buiten op een schommelstoel en schilt appels
Bejaarde vrouw zit buiten op een schommelstoel en schilt appels

Antieke schommelstoelen kunnen een prachtige aanvulling zijn op uw veranda of woonkamer. Hoewel rockers uit het Victoriaanse tijdperk meestal het gemakkelijkst te vinden zijn, zijn er zoveel soorten om uit te kiezen. Met zoveel stijlen en periodes om uit te kiezen, is er voor vrijwel elk type ligstoel een perfecte schommelstoel.

Soorten antieke schommelstoelen

De eerste gedocumenteerde schommelstoelen werden vervaardigd in de 18e eeuw, en deze stoelen uit het koloniale tijdperk werden oorspronkelijk gebouwd als vaste stoelen waaraan schommelcomponenten waren toegevoegd. Deze Frankenstein-aanpassing was misschien niet de meest comfortabele manier om achterover te leunen, maar verbeteringen in deze stijl werden pas in het begin van de 19e eeuw gezien. Tegen die tijd waren schommelstoelen een vast onderdeel van het Amerikaanse huishouden geworden, en meubelontwerpers over de hele wereld begonnen te experimenteren met nieuwe en interessante manieren om deze pseudo-fauteuils te verbeteren. Het resultaat was een rijk aanbod aan interessant gevormde en onconventionele stoelen waaruit verzamelaars kunnen kiezen.

Gebogen houten schommelstoelen

Thonet-stijl schommelstoel, gebogen houten frame met rieten zitting en rugleuning
Thonet-stijl schommelstoel, gebogen houten frame met rieten zitting en rugleuning

Eén unieke stijl werd halverwege de 19e eeuw vervaardigd door de Thonet Brothers-fabrikanten in Wenen, Oostenrijk. Deze Bentwood-schommelstoelen onderscheidden zich door de interessante constructiemethoden van het bedrijf; ze bogen zacht beukenhout om elk van hun meubelstukken te vormen, waardoor een kronkelige kromming ontstond waar mensen door gefascineerd waren. Thonet-rockers uit zowel de 19e als het begin van de 20e eeuw zijn geliefd en hun ontwerpen worden op grote schaal gekopieerd, zowel in nieuwer antiek als in moderne stoelen.

Rieten Schommelstoelen

Interieurinrichting van een slaapkamer uit de 20e eeuw met rieten schommelstoelen
Interieurinrichting van een slaapkamer uit de 20e eeuw met rieten schommelstoelen

Rieten meubels zijn een van de oudste soorten houten meubelstijlen die verkrijgbaar zijn, en nadat de eerste in 1860 werd gebouwd, werden veel schommelstoelen van dit specifieke materiaal gemaakt. Toch waren niet al deze antieke rieten schommelstoelen gemaakt van natuurlijke vezels, zoals ze al tientallen jaren daarvoor werden gemaakt. Rond de Eerste Wereldoorlog draaiden machines papier om kunstrieten riet te vormen, dat vervolgens in de specifieke vormen werd gegoten die nodig waren om deze populaire stoelen te voltooien. Als het gaat om deze stoelen als verzamelobject, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ontwerpen die in rieten schommelstoelen zijn geweven. Stervormige of hartvormige patronen, maar ook figuren zoals boten, zijn bijvoorbeeld wenselijker dan die met de typische polygoonvormen.

Windsor Schommelstoelen

Zwarte kat zit in profiel in een primitieve Windsor-stoel
Zwarte kat zit in profiel in een primitieve Windsor-stoel

In de 18e eeuw werden Windsor-stoelen wijdverbreid gebruikt op het platteland van Engeland en werden ze vaak geassocieerd met tuinstoelen. Deze specifieke meubelstukken hebben spindels die langs hun ruggen en armleuningen lopen, en als ze waren uitgerust met rockers, werden de poten erin gemonteerd. Aan de overkant van de vijver in de Verenigde Staten werd de op Windsor geïnspireerde stoel een van de belangrijkste stoelstijlen van de 18e eeuw, en deze populariteit bleef tot ver in de 20e eeuw bestaan, waarbij veel verzamelaars Windsor-schommelstoelen uit verschillende eeuwen bezaten.

Platform-schommelstoelen

Klassieke schommelstoel met groene wol
Klassieke schommelstoel met groene wol

De platformrocker is een soort stoel met een zitting en een onderstel die intern van elkaar gescheiden zijn, waardoor de zitting zelf kan schommelen terwijl het onderstel stil blijft staan. Deze ongebruikelijke schommelstoelen losten verschillende problemen op die mensen hadden met conventionele schommelstoelen, waaronder de stoelen die over de vloer kropen terwijl ze daarin schommelden. Bovendien hadden deze stoelen veren die beweging en een comfortabelere stoel mogelijk maakten.

Schommelstoelen naaien

Stottlemyer naaischommelstoel
Stottlemyer naaischommelstoel

Naai-rockers waren kleine schommelstoelen met de onderscheidende kenmerken dat ze geen of zeer lage armen hadden. Sommige van deze stoelen waren gestoffeerd, andere waren gewoon van hout. Dankzij hun armloosheid werden deze stoelen vaak gebruikt door de vrouw des huizes voor het repareren van klusjes en het verzorgen van baby's, omdat ze hen een grotere mobiliteit gaven. Als gemeenschappelijk kenmerk van de Victoriaanse slaapkamerset vind je deze stoelen meestal uit de Victoriaanse periode.

Gungstol Schommelstoelen

Oude Schommelstoel
Oude Schommelstoel

De Gungstol-schommelstoel was een bijzonder ongebruikelijk ontworpen schommelstoel omdat hij aan elke kant drie poten had. Dankzij deze extra poten kon elke inzittende krachtig schommelen zonder zich zorgen te hoeven maken over omvallen. Het werd voor het eerst gemaakt in Zweden in het midden van de 18e eeuw en werd al meer dan tweehonderd jaar geproduceerd. Ondanks hun prachtige uiterlijk zijn deze unieke stoelen geen gemakkelijke soort antieke schommelstoel om te vinden, en je zult echt wat werk moeten doen om zo'n exemplaar te vinden.

Gestoffeerde schommelstoelen

Schommelstoel, 1935/1942
Schommelstoel, 1935/1942

Gestoffeerde rockers waren populaire stoelen uit het Victoriaanse tijdperk. Deze schommelstoelen werden algemeen beschouwd als 'salonstoelen' en waren bekleed met luxe textiel en decoratieve stoffen en waren ook versierd met ingewikkeld houtsnijwerk en versieringen. Interessant genoeg werden ze bekend als Lincoln-rockers na de moord op president Abraham Lincoln in het theater van Ford, waar hij die avond in een theater zat. Ondanks deze macabere connectie waren deze stoelen ongelooflijk populair en werden ze tot ver in de 20e eeuw geproduceerd, met stoelen die varieerden in de hoeveelheid stoffering, variërend van alleen de zitting en de rugleuning tot de hele stoel zelf, uitgerust met een stoelrok en zo.

Mission-stijl schommelstoelen

Pratt House-schommelstoelmodel, 1912
Pratt House-schommelstoelmodel, 1912

Na de Victoriaanse periode vond er een culturele verschuiving plaats naar een soberder, functioneler in plaats van overbodig ontwerp, en uit deze overgang werd de Mission-stijl geboren. Misson-schommelstoelen leken op Victoriaanse schommelstoelen in die zin dat ze meestal gestoffeerde stoelen en stevige rugleuningen en armen hadden, maar ze verschilden door hun eenvoudige, maar toch elegante constructie, waarbij het houtsnijwerk of decoratie ontbrak. Vaak kun je Mission-rockers vinden met lederen bekleding in plaats van geborduurde of geweven stoffen, zoals ze in de voorgaande decennia gebruikelijk waren. Dankzij deze stroomlijning passen deze stoelen echter prima in veel moderne ruimtes.

Waar kun je antieke rockers kopen

Aangezien meubels een enorm populaire categorie antiek zijn, hebben de meeste antiekwinkels en antiekveilingen historische meubelstukken. Het is niet ongewoon om op deze plaatsen een paar schommelstoelen aan te treffen, maar helemaal gegarandeerd is dat niet. Het kan zijn dat u ijverig moet zoeken en vaak moet controleren om precies de stijl en staat van de stoel te vinden die u zoekt. Dit persoonlijk zoeken kan echter erg nuttig zijn, omdat een groot voordeel van het lokaal vinden van een exemplaar is dat u geld bespaart op de verzendkosten en de functionaliteit ervan fysiek kunt onderzoeken.

Als je er lokaal geen kunt vinden, is nog niet alles verloren. Gelukkig is Google, zoals altijd, hier om te helpen. Als u de gewenste stoel absoluut niet persoonlijk kunt vinden, kijk dan eens naar deze online veilinghuizen en retailers:

  • eBay- Op eBay kun je van alles vinden, inclusief antieke schommelstoelen. Houd er rekening mee dat veel verkopers op eBay geen experts zijn en dat u het risico loopt iets te kopen dat verkeerd is geëtiketteerd, te hoog geprijsd of in slechte staat verkeert. Wees altijd voorzichtig bij het bladeren door de aanbiedingen, het lezen van de feedback van de verkoper en zorg ervoor dat u voldoende vragen stelt.
  • Etsy - Etsy lijkt qua ontwerp en commerciële functionaliteit ongelooflijk veel op eBay, waardoor het voor de meeste mensen heel gemakkelijk is om het verzamelobject te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Houd er bij het browsen door Etsy rekening mee dat elk van de verkopers uit verschillende locaties komt en dat hun verzendkosten naar jou kunnen variëren. Dit is vooral belangrijk om te onthouden als je zoiets omslachtigs als een schommelstoel door twaalf staten probeert te verzenden.
  • 1st Dibs - 1st Dibs is een meer traditionele veilingwebsite met conventionele antieke items zonder de extra rompslomp van exclusiviteit die gepaard gaat met gerenommeerde veilinghuizen zoals Sotheby's. Als het op antiek meubilair aankomt, is deze winkel een van de beste op internet, dus het is een goede keuze om in je achterhoofd te houden als je op zoek bent naar deze schommelstoelen.
  • Ruby Lane - Ruby Lane is een online antiekwinkelcentrum met talloze antieke en vintage verzamelobjecten. Hun inventaris is vergelijkbaar met die van eBay, maar de verkopers die ze aanbieden zijn meestal antiquairs en niet onafhankelijke mensen die iets verkopen dat wel of niet echt antiek is.

Snelle tips voor het onderhoud van uw antieke meubels

Of je die antieke schommelstoel nu net in de kringloopwinkel hebt gekocht of hem al generaties lang in je familie hebt, hij heeft waarschijnlijk wat liefdevolle aandacht nodig. In tegenstelling tot sommige soorten antiek meubilair hoeven oudere schommelstoelen doorgaans niet met veel delicatesse te worden behandeld. Zolang de stukken nog stevig aan elkaar vastzitten en er geen sprake is van rotting, kun je nog steeds een middagje ronddraaien in je stoel. Als u er echter zeker van wilt zijn dat uw stoel de komende honderd jaar in topvorm blijft, zijn er een paar onderhouds- en verzorgingsstappen waar u niet op mag bezuinigen:

Interieurdecoratie, boerderijstijl, paletbed, schommelstoel
Interieurdecoratie, boerderijstijl, paletbed, schommelstoel
  • Houd de stoelen uit direct zonlicht en hitte
  • Houd de stoelen uit de natte en vochtige omgeving
  • Veeg uw stoelen ongeveer één keer per week af met een microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen.
  • Afhankelijk van de mate van gebruik, moet u uw stoelen elke paar weken voeden met een goede houtolie en poetsmiddel.

Rock the Night Away

Als het om antieke schommelstoelen gaat, zijn de mogelijkheden net zo grenzeloos als je verbeelding. Van ontwerp tot periode en houtafwerking: deze historische rockers zijn praktisch aanpasbaar; en met slechts een paar klikken rock je de hele nacht in stijl.

Aanbevolen: