Soorten munt & Hun toepassingen

Inhoudsopgave:

Soorten munt & Hun toepassingen
Soorten munt & Hun toepassingen
Anonim

Vele soorten munt

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn veel verschillende soorten munt, maar ze hebben één hoofdkenmerk gemeen: brede, groene bladeren die een mentholgeur afgeven als ze gekneusd worden. De smaak en het gebruik van deze planten variëren.

Pepermunt

Afbeelding
Afbeelding

Waarschijnlijk de bekendste variant van munt, pepermunt of Mentha x piperita, is een stevig kruid dat een klassieke muntgeur afgeeft als je over de bladeren wrijft. Je kunt deze munt drogen voor thee of vers gebruiken om te koken. Zowel gedroogde als verse pepermunt kunnen een maagklachten verzachten, de adem verfrissen, verkoudheidssymptomen verlichten en je humeur verbeteren.

Kruidenmunt

Afbeelding
Afbeelding

Een andere bekende muntvariëteit, groene munt of mentha spicata, is een veel voorkomende smaakstof in kauwgom en tandpasta. Dit kruid wordt vaak in het wild of in achtertuinen in Noord-Amerika aangetroffen. Als je groene munt kweekt, geef hem dan voldoende ruimte, aangezien hij zich snel verspreidt.

Rauw gegeten, groene munt is een geweldige aanvulling op salades. Het wordt gebruikt als krampstillend middel en om misselijkheid te behandelen.

Catnip, of Catmint

Afbeelding
Afbeelding

Dit lid van de muntfamilie is vooral aantrekkelijk voor katten, die ervan houden om door de bladeren te rollen. Hoewel kattenkruid, of nepeta cataria, geen moderne culinaire toepassingen heeft, wordt het vaak gebruikt in de vorm van thee of zalf om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, zoals roos, aambeien, koorts, problemen met de bovenste luchtwegen, hoofdpijn, diarree, insectenbeten, en angst.

Bergamot of oranje munt

Afbeelding
Afbeelding

Bergamotmunt (Mentha x piperita citrata) wordt vaak verward met de bergamotplant die de citrusvrucht produceert die vooral bekend staat om het op smaak brengen van Earl Grey-thee. Net als bergamotfruit heeft sinaasappelmunt een citrus-sinaasappelsmaak en -aroma.

Bergamot-muntblaadjes kunnen worden gedroogd en er thee van worden gemaakt. Laat de gedroogde bladeren eenvoudigweg zes tot acht minuten in kokend water trekken. Volgens Herbs2000 wordt bergamotmunt gebruikt als een kruidengeneesmiddel om spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, koorts en nervositeit te behandelen.

Citroenmelisse, of Melissa

Afbeelding
Afbeelding

Citroenmelisse, of Melissa officinalis, is een natuurlijk antibacterieel, antihistaminicum en kalmerend middel; het is in het verleden gebruikt om aandoeningen zoals verkoudheid, griep, slapeloosheid en hoge bloeddruk te behandelen. Bij het koken kan dit kruid worden gebruikt als garnering voor drankjes en pittige gerechten om een delicate citroensmaak toe te voegen - het is een bijzondere aanvulling op visrecepten.

Gedroogde Citroenmelisse

Afbeelding
Afbeelding

Je kunt gedroogde citroenmelisse gebruiken om een citroenachtige kruidenthee te maken die kan helpen bij de behandeling van depressie en angst. Steek de gedroogde bladeren ongeveer acht minuten in kokend water om de vruchten ervan te plukken.

Appelmunt

Afbeelding
Afbeelding

Appelmunt (Mentha suaveolens) wordt ook wel wollige munt genoemd vanwege de heldergroene, pluizige bladeren. Het kruid verspreidt een verkwikkende appelgeur, waardoor het ideaal is voor het op smaak brengen van thee, gelei en sauzen. De medicinale toepassingen omvatten de behandeling van maagklachten, koorts en insectenbeten.

Chocolade Munt

Afbeelding
Afbeelding

Als je houdt van de smaakcombinatie van knapperige munt en rijke chocolade, dan zul je dol zijn op chocolademunt (Mentha piperita). Nauw verwant aan groene munt, onderscheidt chocolademunt zich van de massa door zijn paarse stengel en heerlijke cacaogeur en -smaak - zonder de calorieën. Gebruik verse of gedroogde chocolademunt in thee, gebak, vers fruit, ijs en cocktails.

Ananas Munt

Afbeelding
Afbeelding

Ananasmunt (Mentha suaveolens variegata) is een variatie op appelmunt en heeft een fruitige geur en een mooie uitstraling. De groene en crèmekleurige bladeren van de munt zien er gekreukt uit. Gebruik het vers of gedroogd om een vleugje zoetheid toe te voegen aan thee en gebak.

Gembermunt

Afbeelding
Afbeelding

Mentha gentilis, ook wel gembermunt genoemd, is een gemakkelijk te kweken kruid met een groene muntachtige geur. De bladeren van het kruid zijn geel geaderd en smaken heerlijk in fruitsalades, thee en marinades.

Gembermunt wordt verondersteld antiseptische eigenschappen te hebben en wordt gebruikt om buikproblemen te verlichten. Bovendien wordt het kruid commercieel gebruikt om ratten en andere knaagdieren af te weren.

Krulmunt

Afbeelding
Afbeelding

Krulmunt (Mentha spicata crispa) staat bekend om zijn unieke gecanneleerde, gekrulde bladeren. Deze stevige vaste plant voegt muntsmaak toe aan warme en koude dranken, jam, gelei, sauzen en snoep. Het wordt ook gebruikt als eetbare garnering.

Watermunt

Afbeelding
Afbeelding

Dit sterk geurende kruid (Mentha Aquatica) ruikt naar pepermunt en heeft veel vocht nodig om te kunnen gedijen. Watermunt heeft mooie, bolvormige lavendelbloemen; het zijn echter de bladeren die de geneeskrachtige en culinaire voordelen van het kruid bevatten.

Gedroogde watermunt kan in thee worden gebruikt om spijsverteringsproblemen, koorts of hoofdpijn te behandelen. Het wordt ook gebruikt als keelpijn en als mondgorgelmiddel. Zoetwatermunt voegt pit toe aan salades en ander voedsel.

Maïsmunt

Afbeelding
Afbeelding

Maïsmunt (Mentha arvensis), ook bekend als wilde munt of veldmunt, kan worden gevonden in achtertuinen en langs beken, kustlijnen, sloten, rivieroevers, velden en weiden.

De bladeren van maïsmunt kunnen worden gedroogd of vers worden gebruikt in kruidenthee of culinaire gerechten. Het kruid helpt ook knaagdieren en insecten af te weren. Inheemse Amerikaanse stammen gebruikten traditioneel wilde munt om een breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder koorts, griep, longontsteking, hoofdpijn, hartproblemen, verkoudheid en diarree.

Pennyroyal Munt

Afbeelding
Afbeelding

Volgens het boek, Homegrown Herbs van Tammi Hartung, komt Pennyroyal (Mentha pulegium) oorspronkelijk uit de Middellandse Zee en geniet hij van de volle zon en goed doorlatende grond. Er wordt aangenomen dat het kruid voordelen biedt voor de gezondheidsproblemen en de spijsvertering van vrouwen, maar mag niet door zwangere vrouwen worden gebruikt.

Homegrown Herbs vermeldt ook dat pennyroyal wordt gebruikt in kruidenproducten voor de verzorging van huisdieren om vlooien en teken te helpen voorkomen; het kruid mag echter nooit bij katten worden gebruikt.

Aziatische munt

Afbeelding
Afbeelding

Mentha asiatica, of Aziatische munt, wordt gevonden in Oost- en Centraal-Azië. Het groeit in het wild langs rivieroevers, stortplaatsen en afvalgebieden, maar is ook een mooi siertuinkruid.

Aziatische munt wordt traditioneel droog of vers gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten, als antisepticum en om smaak toe te voegen aan thee en culinaire gerechten.

Paardenmunt

Afbeelding
Afbeelding

Paardenmunt (Monarda punctata) houdt van zonnige gebieden en vochtige grond. De gekartelde bladeren kunnen vers of gedroogd in thee worden gebruikt en zijn vooral lekker als toevoeging aan salades. De essentiële olie van het kruid kan worden gebruikt om een pepermuntachtige smaak aan recepten toe te voegen. Paardenmunt wordt gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen, en het hoge thymolgeh alte geeft het sterke antiseptische eigenschappen.

Een ander soort munt, Monarda citriodora, is ook bekend als paardenmunt. Het wordt ook wel citroenmunt of citroenbijenbalsem genoemd. Deze muntsoort heeft een citroenachtige geur die bijen aantrekt. Het wordt vaak gebruikt in salades en om thee van te zetten.

Corsicaanse Munt

Afbeelding
Afbeelding

Corsicaanse munt (Mentha requienii) groeit als een prachtige heldergroene, mosachtige bodembedekker met kleine lichtpaarse bloemen. Het kruid geeft de voorkeur aan vochtige grond en schaduwrijke plekken.

Corsicaanse munt heeft een bijzonder sterke geur en smaak en staat bekend om zijn gebruik in creme de menthe en andere likeuren. Bovendien wordt Corsicaanse muntthee gemaakt van gedroogde bladeren soms gebruikt om spijsverteringsziekten, hoofdpijn en koorts te behandelen.

Lavendelmunt

Afbeelding
Afbeelding

Volgens Gardening Know How dankt lavendelmunt (Mentha piperita Lavendula) zijn naam aan de paarse bloemen en bloemengeur, die doen denken aan een traditionele lavendelplant. Het is nauw verwant aan pepermunt en wordt vaak gebruikt in thee, salades en gebak.

Lavendelmunt is een populair ingrediënt in shampoos, lippenbalsems en lotions. Het voegt ook een ontspannende geur toe aan poutpourri en zelfgemaakte zakjes.

Rode Raripila Munt

Afbeelding
Afbeelding

Als je in de Verenigde Staten woont, is de kans kleiner dat je rode raripila-munt (Mentha x smithiana) tegenkomt bij je plaatselijke kwekerij dan andere soorten munt. Gardening Know How geeft aan dat rode raripila een hybride munt is, gemaakt van maïsmunt, watermunt en groene munt. Er wordt gedacht dat het antiseptische eigenschappen heeft en buikproblemen helpt verlichten.

Veel, veel pepermuntjes

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn veel soorten munt in de wereld. Deze geurige kruidenfamilie heeft veel culinaire en medicinale toepassingen, maar is vooral bekend vanwege het op smaak brengen van snoep en het werken als een verkwikkende stimulant. Munt is overal verkrijgbaar in kinderdagverblijven en supermarkten. Ontdek vandaag nog uw favoriete variëteit.

Houd er rekening mee dat hoewel munt over het algemeen als veilig wordt beschouwd om te gebruiken, grote hoeveelheden van welke soort dan ook giftig kunnen zijn. Raadpleeg uw arts voordat u munt als kruidengeneesmiddel gebruikt, vooral als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Aanbevolen: