Victoriaans interieurontwerp

Inhoudsopgave:

Victoriaans interieurontwerp
Victoriaans interieurontwerp
Anonim
Victoriaanse entree
Victoriaanse entree

Victoriaanse interieurs hebben prachtige kleuren, veel sierlijke details en vakkundig namaakwerk om van het huis een gastvrije en mooie plek te maken. De industriële revolutie leidde tot een revolutie in de interieurdecoratie, en voor de Victorianen draaide hoge stijl om de schijn van luxe, of deze nu echt of imitatie was.

Voor de hedendaagse huiseigenaar lijken Victoriaanse interieurstijlen misschien onbereikbaar. Je hebt echter geen enorm budget of een prachtig oud huis nodig om de principes van de Victoriaanse interieurdecoratie in je eigen huis toe te passen; je hebt gewoon wat tijd en creativiteit nodig.

Geschiedenis van het Victoriaanse interieurontwerp

Het Victoriaanse interieurontwerp is een product van de industriële revolutie, waarbij machines het voor de middenklasse mogelijk maakten om zeer sierlijke stukken te bezitten. Naarmate de middenklasse welvarender werd, probeerden ze hun hervonden rijkdom te demonstreren met spullen die voorheen alleen toebehoorden aan mensen uit de hogere klassen. Deze items bevatten architectonische kenmerken die gebruikelijk zijn in Victoriaanse decoratie, zoals tinnen plafondpanelen, wandkandelaars en wandtapijten.

Voor de meeste Victoriaanse huishoudens werd het hebben van veel decoratieve spullen beschouwd als een teken van goede smaak. Schaars meubilair gaf aan dat het huis eigendom was van iemand uit een lagere klasse.

Een Victoriaans geïnspireerde kamer creëren

Elementen van het Victoriaanse interieurontwerp kunnen in uw eigen huis worden gerepliceerd als u een paar eenvoudige ontwerpprincipes volgt. Houd er rekening mee dat om de Victoriaanse look in uw eigen huis tot zijn recht te laten komen, u hoogstwaarschijnlijk slechts een paar van deze principes hoeft te kiezen die u in uw eigen interieur kunt nastreven.

Verlichting

Sfeerverlichting in eetkamers en entrees werd voor de Victorianen als essentieel beschouwd. De meeste verlichting kwam van wandkandelaars en kaarsen, terwijl decoratieve lampen een prominente plaats kregen in de tweede helft van de beweging. Tiffany was destijds een populaire ontwerper: een authentieke Tiffany lamp of een ontwerp geïnspireerd door Tiffany kan helpen de Victoriaanse sfeer in je eigen huis te creëren.

Wandbekleding

Victoriaans interieur
Victoriaans interieur

Donkere, rijke verfkleuren waren typisch voor Victorianen, vooral in stadshuizen. Dit kenmerk heeft minder te maken met de kleurontwerpfilosofie en meer met de welig tierende vervuiling in de stad die kleur gaf aan lichter gekleurde muren. Jagergroen en diep karmozijnrood worden beide als authentiek voor de periode beschouwd.

Aan het begin van het Victoriaanse tijdperk werd overal in het huis bloemenbehang gebruikt. Het grootste deel van het behang was rood, blauw of groen met bruine accenten. In de latere Victoriaanse periode maakten deze bloemen plaats voor gestileerde bladpatronen en behang in aardetinten, in overeenstemming met het populaire, gotisch geïnspireerde ontwerp van die tijd.

Tapijten waren ook gebruikelijk en werden gebruikt in combinatie met zowel verf als behang. Opnieuw waren natuurtaferelen gebruikelijk.

Raambekleding

Gordijnen waren in het Victoriaanse tijdperk de favoriete raambekleding. De gordijnen waren gemaakt van rijke, zware stoffen, geplooid en hingen over vergulde gordijnroeden. Om nog meer weelde toe te voegen, werden de gordijnen gevoerd met zijde of wol om ze een nog luxere uitstraling te geven.

Vloeren

Verschillende vloertypes waren gebruikelijk in het Victoriaanse tijdperk:

  • Parket
  • Matten
  • Tegels
  • Drugget
  • Tapijt - breed weefgetouw, Venetiaans en omkeerbaar
  • Vloerdoeken/oliedoeken - vergelijkbaar met linoleum

Meubels

De industriële revolutie luidde een heel nieuw tijdperk van meubelproductie in, waardoor het op grote schaal kon worden geproduceerd en de prijzen van meubelstukken omlaag gingen. Qua meubelstijl keken Victorianen vaak naar het verleden of naar hun koloniën. Gebogen randen en krullen à la 18e-eeuws Frans meubilair was de meest populaire stijl in de vroege en midden-Victoriaanse periode. In de laat-Victoriaanse periode kwamen overvolle meubels, geïnspireerd op oosterse ontwerpen, in de mode.

Breng betaalbare Victoriaanse luxe bij u thuis

Een les die je van de Victorianen kunt leren is dat je niet veel geld nodig hebt om een uitgebreide stijl in je eigen huis te hebben. Je kunt enkele elementen uit de Victoriaanse decoratie gebruiken om prachtige interieurs in je eigen huis te creëren.

Alles over de versieringen

Een van de gemakkelijkste manieren om Victoriaanse stijl bij je thuis te brengen, is door het waar mogelijk smaakvol te verfraaien. Neem geen genoegen met een eenvoudig sierkussen in een mooie kleur. Maak het in plaats daarvan speciaal met kralen, borduurwerk of kant. Voor goedkope versieringen kunt u de restantenbak van uw stoffenwinkel doorzoeken. Je kunt vaak goedkope sierstukken vinden om eenvoudige items een Victoriaanse stijl te geven.

Elegante muren

Victoriaans interieur
Victoriaans interieur

Als de meesten van ons aan Victoriaanse interieurs denken, denken we aan uitgebreid bloemenbehang of faux-afwerkingstechnieken. Om Victoriaanse flair aan je muren te brengen, zoek je online naar goede aanbiedingen. Veel online behangwinkels bieden betaalbaar behang in Victoriaanse stijl.

Je kunt ook Victoriaanse elegantie toevoegen door gebruik te maken van faux-afwerkingstechnieken. Gebruik goudverf om muurbehandelingen een verguld gevoel te geven, en probeer technieken zoals faux bois uit.

Vlooienmarktflair

Het winkelen op vlooienmarkten en garageverkopen is een andere goedkope manier om Victoriaanse stijl aan je huis toe te voegen. Soms kun je op deze plaatsen echte overblijfselen uit het Victoriaanse tijdperk vinden, en het is gemakkelijk om accenten uit andere tijdperken te verfraaien om ze een Victoriaans gevoel te geven. Een eenvoudige kroonluchter in de eetkamer kan bijvoorbeeld een Victoriaanse uitstraling krijgen met wat mooie spuitverf en de toevoeging van kra altjes en kristallen.

Rieten meubels zijn een geweldige manier om zitplaatsen te creëren in Victoriaanse interieurs. Op veel rommelmarkten vind je betaalbare rieten meubels, en met een laagje spuitverf ziet het er weer als nieuw uit. Voeg wat bloemenkussens toe en je hebt een leuke Victoriaanse stijl met een beperkt budget.

Doe-het-zelfdrama

Victoriaanse interieurs zijn dramatisch, en het is gemakkelijk om drama toe te voegen met wat goedkope stof. Zoek naar aanbiedingen voor fluweel en brokaat en gebruik deze stoffen om dramatische accenten en gordijnen te creëren. Victoriaanse gordijnen waren vaak gemaakt van weelderig fluweel of zijde en versierd met linten of borduurwerk. Met een beetje tijd en zorgvuldig winkelen kun je deze look nabootsen tegen een betaalbare prijs.

Principes om over na te denken

Hoewel Victoriaanse interieurs in verband worden gebracht met weelde, wisten de Victorianen hoe ze hun geld zorgvuldig moesten uitgeven om het meeste te halen uit de decoratieve voorwerpen die ze zich konden veroorloven. Wanneer u deze interieurstijl in uw eigen huis toepast, overweeg dan zorgvuldig welke items de grootste impact in de kamer zullen hebben. Andere, kleinere items kunnen planner zijn en van mindere kwaliteit, maar toch de algehele uitstraling van een Victoriaans interieurontwerp behouden.

Aanbevolen: