Hoe peers de academische prestaties beïnvloeden

Inhoudsopgave:

Hoe peers de academische prestaties beïnvloeden
Hoe peers de academische prestaties beïnvloeden
Anonim
Vrouwelijke middelbare scholieren in een rijklaslokaal
Vrouwelijke middelbare scholieren in een rijklaslokaal

Heb je je ooit afgevraagd in hoeverre peergroups de academische prestaties beïnvloeden? Vergis je niet; een peergroup kan de academische prestaties van uw kind aanzienlijk beïnvloeden. Het is echter ook niet waar om te zeggen dat iemands peergroup de meest invloedrijke factor is in academische prestaties. Laten we eens kijken hoe invloedrijk iemands peergroup is.

Onderzoek naar de invloed van peergroups

Het beantwoorden van de vraag in welke mate peergroups de academische prestaties beïnvloeden, in kwantificeerbare termen, is eigenlijk best lastig. Er zijn talloze variabelen waarmee u rekening moet houden; hier zijn echter een paar statistieken:

Volgens een studie gepubliceerd door het Williams Project on the Study of Economics in Higher Education hebben sterkere studenten een impact op hun leeftijdsgenoten en helpen ze feitelijk de algemene academische prestaties van de peergroep te verbeteren

In een vergelijking van de ondervraagde studenten zei 36% van de Afro-Amerikaanse leerlingen uit het vierde leerjaar dat hun vrienden slimme leerlingen of degenen die het goed doen belachelijk maken. In groep 8 was echter slechts 23% van de Afro-Amerikaanse leerlingen het daarmee eens

  • Een groot onderzoek uitgevoerd door CREDE (het Centrum voor Onderzoek in Onderwijs, Diversiteit en Excellentie) suggereerde dat leeftijdsgenoten tijdens de vroege adolescentie "buitengewone invloed" kunnen uitoefenen op persoonlijke doelen en schoolambities.
  • Een onderzoek door het American Journal of Educational Research toonde aan dat er een "significant verschil was tussen studenten die tot de peergroup behoren en studenten die niet tot de peergroup behoren wat betreft de academische prestaties van scheikunde."
  • Uit een onderzoek onder leerlingen van het elfde leerjaar bleek dat ze "zeer responsief" waren op wat hun klasgenoten deden, en dit beïnvloedde hun besluitvorming.

Experts zijn het erover eens dat peer groups invloed kunnen hebben op academische prestaties. Ze zijn het echter niet eens over de omvang en de variabelen van die invloed.

Hoe peer-groepen invloed hebben

Er zijn verschillende manieren waarop leeftijdsgenoten elkaar beïnvloeden. Ze zijn niet allemaal slecht. Variabelen van peer-invloed zijn onder meer de etniciteit van de studenten, de sociaal-economische achtergrond van de studenten, familierelaties en groepsbelangen.

Negatieve invloeden

In sommige groepen wordt neergekeken op slim zijn. Op dezelfde manier hebben deze groepen de neiging om lage ambities te delen om naar de universiteit te gaan of een bepaalde carrière te krijgen. Er kunnen andere waarden gelden, zoals voor het gezin zorgen of eerder geld verdienen in plaats van eerst naar de universiteit te gaan.

Bovendien suggereren onderzoeken dat leeftijdsgenoten elkaar in de vroege tienerjaren sterker beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijker dat 14-jarigen risicovol, zelfdestructief gedrag vertonen dan 18-jarigen. De theorie is dat een jonge man of vrouw op 18-jarige leeftijd autonomer is en duidelijke ambities heeft over waar hij of zij heen wil en hoe hij daar moet komen. Als risicovol gedrag niet in de vergelijking past, kan een oudere tiener dus gemakkelijk passeren zonder zich slecht te voelen. De druk om te passen bij iemand die naar de middelbare school gaat, is echter enorm.

verdrietig middelbare schoolmeisje in chaotisch klaslokaal
verdrietig middelbare schoolmeisje in chaotisch klaslokaal

Positieve invloeden

Veel leeftijdsgenoten kunnen ook een positieve invloed op hun vrienden hebben. Er wordt gedacht dat intelligente studenten hun leeftijdsgenoten helpen hun cijfers te verhogen. Op dezelfde manier presteren meisjes met goede vrienden die als intelligent worden beschouwd doorgaans beter op school. Er lijkt zeker een patroon te zitten in de invloed van leergierige kinderen. Dat gezegd hebbende, een ander gemeenschappelijk thema zijn soortgelijke ambities. Studenten die naar een vierjarige universiteit willen gaan, hebben de neiging om met anderen om te gaan die soortgelijke ambities hebben.

Verbinding maken via activiteiten

Een manier om vanuit het perspectief van ouders naar invloed te kijken, is door te bedenken dat uw kind hoogstwaarschijnlijk bevriend zal zijn met leerlingen die in dezelfde activiteiten geïnteresseerd zijn. Voor de meeste activiteiten op de middelbare school is een bepaald GPA vereist en daarom presteren kinderen die betrokken zijn bij schoolsport, toneel, studentenraad en andere activiteiten doorgaans beter op school. Het is echter belangrijk op te merken dat de invloed van leeftijdsgenoten niet de belangrijkste factor is voor het academische succes van een student.

Atletiekatleten op de middelbare school verenigen zich
Atletiekatleten op de middelbare school verenigen zich

Andere variabelen die van invloed zijn op academisch succes

Er zijn verschillende andere variabelen die van invloed zijn op academisch succes, en sommigen beweren dat deze zelfs invloedrijker kunnen zijn dan die van leeftijdsgenoten.

Ouderbetrokkenheid

Over de hele linie, wanneer rekening wordt gehouden met andere factoren, waaronder etniciteit, sociaal-economische factoren en zelfs de opleiding van ouders, is ouderbetrokkenheid een belangrijke invloedrijke factor in academisch succes. Tieners die ouders hebben die betrokken zijn bij hun leven en die over het algemeen weten wat er op school gebeurt, hebben een grotere kans om naar een vierjarige universiteit te gaan.

Positieve rolmodellen

Positieve volwassen rolmodellen helpen het pad van een leerling op weg naar academische prestaties te verstevigen. Of het nu een mentor is, of iemand in de familie, een rolmodel kan een groot verschil maken. Het stellen van hoge verwachtingen aan een leerling kan ervoor zorgen dat de leerling twee keer nadenkt voordat hij risicovol gedrag vertoont dat zijn mentor zou kunnen "teleurstellen".

Onderwijs als waarde

Studenten die geloofden dat onderwijs een middel was om iets hogers na te streven en/of geloofden dat onderwijs waardevol was, presteren doorgaans beter op school. Je zou kunnen stellen dat deze houding wederom voortkomt uit de ouders, hoewel leraren ook een belangrijke rol kunnen spelen.

Hoe invloedrijk zijn peer-groepen?

Het lijkt erop dat, hoewel peergroups redelijk invloedrijk zijn, betrokken ouders dat nog meer zijn. Peers kunnen elkaar zowel positief als negatief beïnvloeden.

Aanbevolen: