Hoe distelonkruid te verwijderen en te bestrijden

Inhoudsopgave:

Hoe distelonkruid te verwijderen en te bestrijden
Hoe distelonkruid te verwijderen en te bestrijden
Anonim
distel planten
distel planten

Distels zijn de doorn in het oog van veel tuiniers. Sommige hebben mooi klinkende namen, zoals de gezegende distel, terwijl andere, zoals de vreselijke distel, aangeven hoe moeilijk ze uit te roeien zijn.

Distelidentificatie en basisprincipes

distel gebladerte
distel gebladerte

Er zijn veel soorten distels (niet te verwarren met de invasieve kaardebol), maar ze hebben allemaal bepaalde kenmerken gemeen. Het blad groeit in een zogenaamde basale rozet. Dit betekent dat de bladeren in platte bosjes op de grond groeien, die uitstralen vanaf de kruin van de penwortel in het midden. Individuele bladeren kunnen een lengte van enkele centimeters tot een paar meter hebben, maar ze hebben allemaal scherpe stekels langs de randen, waardoor ze erg moeilijk te hanteren zijn. Distels lijken sterk op paardenbloemen, maar met stekels.

Bij de behandeling van een distelplaag helpt het om een paar dingen over hun biologie te begrijpen. Ten eerste houden ze van arme, droge, harde grond – plaatsen waar weinig andere planten gedijen – en volle zon. Twee: ze groeien als een biënnale. Dit betekent dat ze in het eerste jaar een 'basale rozet' van bladeren vormen en vervolgens bloemstengels omhoog sturen, zaad zetten en in het tweede jaar afsterven. Een individuele plant produceert duizenden levensvatbare zaden, waardoor ze zich zo snel vestigen.

Vermijd het probleem

Het is onwaarschijnlijk dat distels zich zullen vestigen in schaduwrijke, vochtige tuinen met rijke, vruchtbare grond. Met andere woorden: werken aan een gezonde, volgroeide tuin is de beste manier om een distelplaag te voorkomen. Omdat dat niet van de ene op de andere dag kan worden bereikt, zijn er een paar dingen die kunnen worden gedaan om de zaken in die richting te laten bewegen en een distelplaag in te dammen voordat deze vaste voet aan de grond krijgt.

  • Mulch diep - Het is bijna onmogelijk voor distels om zich te vestigen in zeven tot tien centimeter mulch en al dat organische materiaal zal uiteindelijk een sponsachtige, vruchtbare bovengrond creëren.
  • Plant een dichte bodembedekker - Een dichte beplanting van bodembedekkers kan stand houden tegen distels, vooral als dit wordt aangemoedigd door veel water en compost.
  • Plant bomen en struiken - Bomen en struiken hebben een tijdje nodig om te groeien, maar er is geen tijd zoals gisteren om aan de slag te gaan met een bosachtig landschap, dat grote schoonheid aan uw eigendom zal toevoegen en zonlicht zal verminderen, waardoor de vestiging van distels wordt uitgesloten.

Voorkom zaadset

distelveld in zaad
distelveld in zaad

Als distels voet aan de grond krijgen in het landschap, gaat het erom te voorkomen dat ze zaad zetten, omdat ze zich jaar na jaar exponentieel zullen verspreiden en elke grond zullen bestrijken die ze maar willen.

Individuele planten verwijderen

Op kleine schaal is het de moeite waard om individuele distelplanten te verwijderen. Hun penwortel maakt het niet gemakkelijk, maar het is minder moeilijk na een regenbui als de grond vochtig is. Gebruik een graafvork om de grond rond de planten voorzichtig los te wrikken in een poging de penwortel in één stuk te verwijderen.

Aangezien het verwijderen van de penwortel langzaam gaat als je met meer dan weinig planten te maken hebt, is een andere tactiek om de penwortel van individuele planten snel enkele centimeters onder de grond in plakjes te snijden met een houweel of schop. Ze zullen uiteindelijk opnieuw groeien, maar zullen verzwakt zijn. Zodra ze weer verschijnen, herhaal je het proces. Uiteindelijk zullen de energiereserves in de wortels verhongeren door een gebrek aan fotosynthese en zullen de planten afsterven.

distel staat op het punt te bloeien
distel staat op het punt te bloeien

Maaien

De bladeren van distels blijven zo dicht bij de grond dat maaien geen effectieve manier is om ze te verwijderen. Maaien is echter effectief als het wordt uitgevoerd nadat de bloemstengels zijn gevormd, maar voordat ze zaad hebben gezet. De plant nadert op dit moment het natuurlijke einde van zijn levenscyclus en herstelt doorgaans niet nadat hij is gemaaid. Maar je hebt wel de allerbelangrijkste taak volbracht: het voorkomen van zaadzetting. Als ze nog een ronde bloemstengels opzetten, blijf dan maaien totdat ze het opgeven.

Denk zorgvuldig aan chemicaliën

In tegenstelling tot maaien zijn herbicidetoepassingen effectief tijdens het basale bladstadium (jaar één) van de plant, maar hebben ze niet veel nut zodra de planten zijn begonnen te bloeien. Het sproeien van herbiciden is iets waar heel voorzichtig mee moet worden omgegaan, omdat de chemicaliën door de wind kunnen drijven of als het regent in de waterwegen terecht kunnen komen, waardoor elders ecologische schade kan worden aangericht.

Als je ervoor kiest om de herbicidenroute te volgen, spuit dan op een rustige, zonnige dag en richt je zoveel mogelijk op individuele planten. Glyfosaat en andere breedwerkende herbiciden zijn effectief tegen distels, vooral tegen de zaailingen in het vroege voorjaar. Gevestigde planten met grote penwortels kunnen na besproeiing weer uitlopen, waardoor een tweede behandelingsronde nodig is om te worden uitgeroeid.

Distelvrij tuinieren

Het is moeilijk, maar niet onmogelijk, om distels uit te roeien zodra ze zich hebben gevestigd, hoewel de beste behandeling altijd preventie is. Hoewel het vervelende onkruiden zijn, kun je ze zien als een teken dat de grond verbeterd moet worden, omdat distels gedijen op de moeilijke plekken waar de meeste tuinplanten moeite hebben om zich te vestigen.

Aanbevolen: