Verzamelmunten: overzicht voor aspirant-verzamelaars

Inhoudsopgave:

Verzamelmunten: overzicht voor aspirant-verzamelaars
Verzamelmunten: overzicht voor aspirant-verzamelaars
Anonim

Geïnteresseerd in de wereld van het verzamelen van munten? Dit is wat je moet weten.

Antieke verzamelmunten
Antieke verzamelmunten

Verzamelmunten vormen voor veel mensen een toegangspoort tot de wondere wereld van verzamelen. Van antiekwinkeldisplays tot kassa's in supermarkten, verzamelmunten zijn vrijwel overal te vinden, waardoor ze een geweldig verzamelobject zijn voor beginners om mee te beginnen. Hoewel niet elke munt die je vindt je in het nieuws zal brengen, kan elke nieuwe vondst een waardevolle bijdrage aan je verzamelaarsriem zijn.

Must-know-tips voor beginnende muntenverzamelaars

Al tientallen jaren zijn munten de eerste interacties van veel kinderen met verzamelen als hobby en beroep. Als je een kleine groep mensen onderzoekt, is de kans groot dat een van hen de iconische kaart met de rode rug van de Verenigde Staten van Amerika heeft gekregen, met gaten ter grootte van een kwart voor elke staat. De kaart was uitgerust om één Amerikaanse wijk uit elk van de vijftig staten te bevatten, en de uitdaging om ze allemaal te verzamelen was inspirerend. Voor anderen was het vinden van de oudste munt in je wisselgeld net zo alomtegenwoordig als het proberen om elk kenteken uit de vijftig staten te vinden tijdens een roadtrip.

Maar voordat je de kwikdubbeltjes van je grootvader inruilt voor een chic uitziende halve dollar, zijn er een paar stappen die je moet nemen om jezelf voor te bereiden op de legendarische en competitieve wereld van het verzamelen van munten.

Neem de tijd om het vak te bestuderen

Eerst en vooral is het belangrijk om je te verdiepen in het onderwerp van het item dat je probeert te verzamelen, en dit geldt vooral voor het verzamelen van munten. Er is niets zo belangrijk als niet alleen weten hoe munten eruit zien, maar ook hoe ze worden beoordeeld. Zelfs zeldzamere munten kunnen onbeduidende bedragen waard zijn als ze niet in goede staat verkeren. Uw eerste investering bij het verzamelen van munten zou dus nog niet het kopen van munten moeten zijn, maar het aanschaffen van boeken over het beoordelen en identificeren van munten.

De Whitman Guide to Coin Collecting en A Guide Book of United States Coins zijn bijvoorbeeld twee veelgeprezen boeken waarin de basisbeginselen van het verzamelen van munten worden beschreven en waarmee u aan de slag kunt.

Houd het juiste gereedschap bij de hand

Iedereen die ooit te maken heeft gehad met het geven van gepast wisselgeld weet dat munten notoir klein zijn. Het is voor elke verzamelaar, hoe vertrouwend hij of zij ook is, erg moeilijk om de staat van een munt te verifiëren zonder het juiste gereedschap. Dus als u echt investeert in het opbouwen van een serieuze muntenverzameling, moet u ervoor zorgen dat u een juweliersloep koopt. Deze miniatuur vergrootinstrumenten die op kleine telescopen lijken, zijn essentieel voor het zien van de kleinste details van het wisselgeld van mensen.

Begin je verzameling klein

Hoewel het verleidelijk kan zijn om elk type munt te kopen dat jouw interesse wekt, is het een beter idee om eerst een kleine, specifieke verzameling te starten. Als je je aan bepaalde munten, jaren, pepermuntjes, enzovoort houdt, kun je je vak in een kortere tijd onder de knie krijgen. Het is niet nodig om jezelf te overweldigen met het enorme aantal munten dat er is als een micro- of minicollectie je de eerste paar jaar uitstekend van pas kan komen.

Gemeenschappelijke verzamelmunten die gemakkelijk te vinden zijn

Je moet de gewaardeerde muntenverzameling van je grootvader die hij in zijn jeugd heeft opgepikt nog niet meerekenen, omdat bepaalde gewone munten verzamelbaar kunnen zijn. Hoewel het waar is dat de meeste munten, ongeacht hun leeftijd, niet meer waard zijn dan hun nominale waarde, zijn bepaalde munten die in hoge mate in omloop zijn, meer verzamelbaar dan andere. Hier zijn een paar munten die je misschien door je vingers hebt laten glippen:

Indiase hoofdcenten

Indiase hoofdtarwe-penny-munt - 1892
Indiase hoofdtarwe-penny-munt - 1892

Indian Head-centen werden geproduceerd van 1859 tot 1909 en ontworpen door James Barton Longacre, een graveur voor de Philadelphia Mint. Het hoofd toont een gestileerde inheemse Amerikaan in een gevederde hoofdtooi, die Vrijheid voorstelt. Op de achterkant staat bovenaan het schild van de Verenigde Staten, met een eikenkrans rond de zijkanten van de munt, en onderaan een bundel pijlen. Hoewel de meeste Indian Head-centen niet zoveel waard zijn, werd een cent uit 1864 verkocht voor $ 161.000.

Kwik Dimes

2 kwikdubbeltjes 1917
2 kwikdubbeltjes 1917

Ondanks de naam is de kop op het Mercurius dubbeltje in feite niet de Grieks-Romeinse god Mercurius; het is eerder een gevleugeld vrijheidshoofd (de Frygische hoed met de vleugels lijkt sterk op afbeeldingen van Mercurius, wat de algemene verwarring veroorzaakt). Adolph A. Weinman ontwierp het Mercury-dubbeltje, en de eenvoud en elegantie van de kop en de kolom aan de achterkant maken het tot een van de meest aantrekkelijke Amerikaanse munten. Het werd geslagen van 1916 tot 1945.

Tarwecenten

Tarwe cent voor en achter op wit
Tarwe cent voor en achter op wit

Tarwe-centen, officieel bekend als Lincoln Wheat Ears-centen, werden geslagen van 1909 tot 1958. Op de voorkant staat het profiel van Abraham Lincoln dat nog steeds wordt gebruikt op de centen van vandaag, terwijl op de achterkant twee tarwestengels te zien zijn. Beide zijden zijn ontworpen door Victor David Brenner, een productief ontwerper en graveur.

Buffalo Nickels

Zeldzame nikkelmunten met buffelkop op rustiek hout
Zeldzame nikkelmunten met buffelkop op rustiek hout

Buffalo-stuivers, ook bekend als Indian Head-stuivers, werden geproduceerd van 1913 tot 1938. De kop heeft het profiel van een Native American en de staart is voorzien van een Amerikaanse bizon. Beiden zijn ontworpen door beeldhouwer James Earle Fraser, beroemd om dit ontwerp en om zijn sculptuur "End of the Trail".

Morgan-dollars

Morgan Dollar - zilveren dollar uit 1872
Morgan Dollar - zilveren dollar uit 1872

Morgan zilveren dollars werden geslagen van 1878 tot 1904, en opnieuw voor een jaar in 1921. Na de ontdekking van grote hoeveelheden zilver in het Amerikaanse Westen gaf de Amerikaanse regering het ministerie van Financiën opdracht tonnen zilver te kopen en munten mee in een poging de prijzen hoog te houden. De Morgan-dollars, genoemd naar de ontwerper George T. Morgan, waren een van deze projecten. Vanwege hun hoeveelheid zilver werden veel van deze munten omgesmolten, waardoor de prijs voor verzamelaars steeg.

Zilveren munten van vóór 1965

Zilveren munten van vóór 1965
Zilveren munten van vóór 1965

Hoewel zilveren munten niet zo opvallend zijn als sommige munten, zijn ze wel een perfecte munt voor iemand om zijn verzameling mee te beginnen. Ze komen relatief vaak in omloop voor en zijn op het moment van aankoop op zijn minst de hoeveelheid zilver waard. Wat deze kwartjes, dubbeltjes en stuivers speciaal maakt, is dat ze voor 90% uit zilver bestaan, in tegenstelling tot de samenstelling die al sinds het midden van de eeuw in gebruik is.

Waardevolle munten die miljoenen waard zijn

Als je echt geluk hebt, kom je misschien enkele van deze waanzinnig waardevolle munten tegen; uw kansen om de loterij te winnen zijn echter waarschijnlijk beter;

  • Brasher Doubloon - Verkocht voor $ 9,36 miljoen
  • 723 Umayyad Gold Dinar - Verkocht voor $ 4,04 miljoen
  • 1794 Zilveren dollar met golvend haar - Verkocht voor $ 10 miljoen
  • 1792 Berkencent - Verkocht voor $ 2,6 miljoen
  • 1943 Koperen cent - Verkocht voor $ 1,7 miljoen (de waarden van stalen centen uit 1943 verbleken in vergelijking.)

Belangrijkste kenmerken waar u op moet letten en die waarde toevoegen aan munten

Hoewel de standaard voor het bepalen van de muntwaarden is dat ze worden beoordeeld door de Professional Coin Grading Service (PCGS) of de Numismatic Guaranty Corporation (NGC), kunt u zelf een voorlopige beoordeling uitvoeren voordat u een nieuw product koopt toevoegen aan uw collectie. Dit is vooral belangrijk om te doen, omdat het beoordelen van munten geld kost, dus als je er een gecertificeerd en klaar voor verkoop wilt hebben, dan wil je er absoluut zeker van zijn dat ze op zijn minst de prijs waard zijn om ze te laten beoordelen.

Dat gezegd hebbende, hoe meer je daadwerkelijk naar munten kijkt en onderscheid maakt tussen de verschillende markeringen, symbolen, tekenen van slijtage en productiefouten die op deze munten kunnen voorkomen, hoe beter je wordt in het goedmaken koop- en verkoopbeslissingen. Enkele van de belangrijkste kenmerken waar u op moet letten bij het gebruik van uw handige loep zijn:

  • Dubbele slag- Munten die tijdens het slaan tweemaal worden geslagen, vertonen een niet-gecentreerd uiterlijk van een deel van de afbeelding, tekst of cijfers.
  • Planchetproblemen - Wanneer u gebogen of rechte lijnen door een munt ziet lopen, of ziet dat een heel gedeelte van de munt ontbreekt, komt dit waarschijnlijk doordat het planchet niet goed in de munt is geslagen munt.
  • Doubling - Munten die een spiegeleffect hebben met de originele afbeelding en een schaduw van de afbeelding ernaast staan bekend als dubbele munten, en dit kan worden veroorzaakt door de matrijzen maakt niet effectief contact met de munt.
  • Wear - Een ander ding om naar te kijken is hoeveel schade een munt die in omloop is geweest heeft geleden. Meerdere keren per dag van hand wisselen kan de zichtbare ontwerpen op de voorkant en achterkant van een munt langzaam wegslijten, dus de ideale hoeveelheid slijtage die je op een munt zou moeten aantreffen is geen enkele.

Hoe u voor uw nieuwe muntenverzameling moet zorgen

Het is belangrijk om al vroeg in uw verzameltraject met zorg om te gaan met uw verzamelobjecten. Als het om munten gaat, wil je ze altijd met schone handen hanteren of, in het geval van dure, met archiefhandschoenen. Zelfs onlangs gewassen handen kunnen vingerafdrukken achterlaten, en vingerafdrukken bevatten oliën die munten kunnen aantasten. Houd munten altijd bij de randen vast in plaats van bij de voorkant, en als u ze neerlegt, leg ze dan op een zacht stuk stof om krassen te voorkomen.

Tenzij je precies weet wat je doet, wees voorzichtig met het schoonmaken van munten, omdat het verwijderen van hun natuurlijke patina in sommige gevallen hun waarde zelfs kan verminderen. Als je een munt toch wilt schoonmaken, gebruik dan milde zeep en water en schrob hem niet. Als je klaar bent, dep je het droog met een zachte handdoek. Bewaar munten op koele, droge plaatsen en met een soort beschermhoes. Je kunt materialen kopen die speciaal zijn ontworpen voor het bewaren van munten bij munthandelaren, hobbywinkels en zelfs sommige boekhandels.

Je bent nooit te oud om te beginnen met verzamelen

Het verzamelen van munten kan voor iedereen een gemakkelijke en leuke hobby zijn. Zoals met de meeste dingen zal uw verzameling de hoeveelheid onderzoek en tijd weerspiegelen die u in het vak steekt, maar zelfs de kleinste verzameling kan lovenswaardig zijn. Vervolgens bent u wellicht geïnteresseerd om te weten wat een biljet van 2 dollar werkelijk waard is, of kunt u Canadese munten verkennen die geld waard zijn.

Aanbevolen: