Omzetten naar suikervrije recepten

Inhoudsopgave:

Omzetten naar suikervrije recepten
Omzetten naar suikervrije recepten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Het omzetten naar suikervrije recepten kan lastig zijn, maar met zoveel beschikbare zoetstoffen is het mogelijk om je koekjes te hebben en ook suikervrij te zijn. De echte uitdaging komt voort uit het feit dat suiker meer aan een recept toevoegt dan alleen zoetheid. Suiker voegt vocht en volume toe aan uw lekkernijen en helpt bij het rijzen van wat u kookt. Als je suikervrij kookt vallen de eindresultaten vaak tegen. Met een beetje creatieve keukenwetenschap kun je de beperkingen van de meeste suikervervangers omzeilen en een heerlijk smakende, caloriearme traktatie krijgen.

Suikervrije opties

Er zijn veel suikervervangers in de schappen te vinden, elk met zijn eigen voordelen en beperkingen. Als u gewoon even weg wilt van de sterk bewerkte witte suiker, kunt u overwegen om bruine suiker te gebruiken. Bruine suiker bevat veel voedingsstoffen en vitamines, maar als het wordt omgezet in witte suiker, worden veel van die natuurlijke vitamines en voedingsstoffen verwijderd. Maar als het je doel is om suiker volledig te vermijden, dan zijn hier enkele opties:

Splenda

Splenda is suikervrij, bevat geen calorieën en is veilig voor diabetici. De gedetailleerde versie kan worden gebruikt bij het omzetten naar suikervrije recepten in een één-op-één-verhouding, dus er komt geen wiskunde bij kijken. Om het volumeverlies te compenseren, kun je bij het maken van taarten wellicht een kleinere pan gebruiken. Splenda stelt voor om voor elke gebruikte kop Splenda een half kopje magere melkpoeder en een halve theelepel zuiveringszout toe te voegen. Ze bieden ook een mix van zoetstof en suiker om mee te bakken, maar als je suiker helemaal wilt vermijden, wil je misschien gewoon het gewone product gebruiken.

Sacharine

Saccharine werd ontdekt in 1879 en wordt geproduceerd uit een van nature voorkomende stof die in druiven voorkomt. Het kan driehonderd tot vijfhonderd keer zoeter zijn dan suiker. Met zoveel zoetkracht kom je met een beetje al een heel eind. Het product is goed bestand tegen hitte, maar voegt geen volume toe aan het recept, waardoor het niet goed werkt bij het bakken.

Saccharine kan soms een bittere nasmaak hebben, waardoor het niet optimaal is voor gebruik in drankjes. In het verleden zijn er zorgen geweest over kanker met dit product, maar uit het rapport van de Amerikaanse regering uit 2000 over kankerverwekkende stoffen en ratten bleek dat sacharine geen relevant effect op mensen had.

NutraSweet/Equal

NutraSweet/Equal is gemaakt van aspartaam, dat tweehonderd keer zoeter is dan suiker. Als aspartaam langdurig wordt verwarmd, verliest het zijn zoetheid en is het dus geen goede suikervervanger. Het bevat ook fenylalanine en mensen met fenylketonurie (PKU) moeten dit vermijden.

Stevia

De bladeren van de Stevia Rebaudiana-plant zijn de bron van de zoetstof Stevia. De plant wordt meestal in twee vormen aangetroffen: vezelpoeder en vloeistof. De verhouding tussen suiker en Stevia is een kwart theelepel, of twee tot drie druppels vloeistof, voor elke theelepel suiker die wordt vervangen. In grote hoeveelheden kan Stevia een bittere nasmaak hebben.

Isom altsuiker

Isom alt wordt gemaakt van bietsuiker en heeft een vervangingsratio van één op één. Helaas is het maar half zo zoet als suiker. Misschien wilt u een vleugje van een andere kunstmatige zoetstof aan uw recept toevoegen om het op het zoetheidsniveau te brengen waarnaar u op zoek bent. Door de één op één verhouding is Isom alt handig bij het omzetten naar een suikervrij recept. Het eindresultaat van het gebruik van Isom alt is dat het voedsel iets knapperiger wordt, maar niet zo bruin als met suiker. Isom alt wordt zelden in winkels gevonden, maar een snelle zoekopdracht op internet zal een paar plaatsen opleveren waar het wordt verkocht. Isom alt is vooral handig voor het maken van snoepjes. Het hardt snel uit en heeft een aantrekkelijk heldere, heldere kleur.

Verloren vocht vervangen

In sommige gevallen is het omzetten naar een suikervrij recept gewoon een kwestie van suiker ruilen voor een kleine hoeveelheid van een andere zoetstof. Voor gebakken goederen moet u een manier vinden om het verloren volume en vocht toe te voegen. Het toevoegen van appelmoes, appelboter of yoghurt is voldoende. Als een klein beetje suiker is toegestaan, kun je proberen wat bruine suiker toe te voegen. Bruine suiker is een invertsuiker en voegt veel vocht toe aan recepten.

Vergeet de honing niet

Hoewel het een andere smaak heeft dan suiker en suikervervangers, is honing in sommige gevallen een goede optie. Als u bijvoorbeeld een recept voor chocolademousse heeft en u wilt dit omzetten naar een suikervrij recept, kunt u dit proberen:

  • 2 kopjes slagroom
  • 12 ons bitterzoete chocoladestukjes
  • 5 eetlepels honing
  1. Doe 3/4 kopje room, de chocolade en de honing in een pan op laag vuur en roer tot de chocolade smelt en de ingrediënten goed gemengd zijn.
  2. Haal van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld.
  3. Klop de rest van de room totdat deze het stadium van zachte pieken bereikt.
  4. Vouw het chocolademengsel door de room; doe dit in drie fasen.
  5. Verdeel de mousse in scha altjes of martiniglaasjes.
  6. Chill tot het is gezet.

Recepten converteren is eenvoudig

Suikervrij worden kan gemakkelijk zijn. Als het recept slechts een klein beetje suiker vereist, of geen lange kooktijd met zich meebrengt, dan heb je veel keuzes. Bij het maken van taarten en ander gebak waarbij suiker slechts een smaakstof is, kunt u de suiker meestal gewoon inruilen voor een van de vele vervangers die beschikbaar zijn. Voor het bakken van taarten en koekjes is misschien wat experimenteren nodig, maar als je het recept eenmaal hebt uitgewerkt, kun je met minder calorieën van je suikervrije snoepjes genieten.

Aanbevolen: