Ginkgo Biloba Tree 101 voor tuinders & Groene duimen

Inhoudsopgave:

Ginkgo Biloba Tree 101 voor tuinders & Groene duimen
Ginkgo Biloba Tree 101 voor tuinders & Groene duimen
Anonim
Ginkgo bilobabladeren
Ginkgo bilobabladeren

Als je op zoek bent naar een prachtige, grote schaduwboom die uniek is en ook een prachtige herfstkleur biedt, dan kun je misschien een gingko biloba-boom overwegen. Met hun waaiervormige bladeren, sierlijke, piramidale groeiwijze en verbluffende felgele herfstkleur is gingko absoluut een boom die het waard is om te groeien.

Gingko-bomen in het landschap

Ginkgo biloba zijn prachtige schaduwbomen. Omdat het grote bomen zijn (tot 25 meter hoog), vormen ze een centraal punt in het landschap. Dwergcultivars zijn meer geschikt voor kleine stedelijke en voorstedelijke ruimtes. Ze worden vaak geplant als straatbomen vanwege hun tolerantie voor stedelijke omstandigheden.

Gingko heeft een gemiddelde groeisnelheid, dus het planten van een jonge boom zal in vrij korte tijd een impact hebben op uw tuin. Wanneer je gingkobomen plant, wil je er waarschijnlijk zeker van zijn dat je een mannelijke boom krijgt; vrouwelijke bomen vormen vruchten die een niet bepaald aangename geur hebben.

In de herfst krijgen de bladeren van gingko een verbluffende, heldergele kleur en laten hun bladeren vervolgens schijnbaar allemaal tegelijk vallen, in een tijdsbestek van een dag of twee.

Gingko Biloba-bomen kweken

Enorme ginkgoboom met gele bladeren
Enorme ginkgoboom met gele bladeren

Ginkgo biloba is winterhard in de zones 3 tot en met 8. Hij groeit het beste in de volle zon, maar doet het ook goed in gedeeltelijke zon.

Hij wordt het liefst geplant in vochtige, goed doorlatende, leemachtige grond, maar hij is zeer aanpasbaar. Het groeit op verdichte en arme gronden en is bestand tegen luchtvervuiling, zoutnevel, hitte en droogte. Deze boom wortelt heel diep.

Je kunt ginkgobomen een of twee keer per jaar bemesten met een uitgebalanceerde meststof.

Gingko Biloba-bomen vermeerderen

Ginkgo's kunnen worden gekweekt uit zaden, die zowel scarificatie als stratificatie vereisen. Sommige mensen reageren allergisch op het vlezige membraan rond het zaad, draag daarom rubberen handschoenen bij het oogsten en schoonmaken van de zaden. Het is vaak onmogelijk om het geslacht van de nakomelingen te bepalen gedurende de eerste twintig jaar van groei.

Ginkgo's worden ook vermeerderd door stekken van hard- en zachthout en door enten. Dit is de beste manier om zeker te zijn van het geslacht van de nieuwe boom. De meeste commercieel gekweekte ginkgo's worden op deze manier gekweekt.

Rassen om te groeien

Begraafplaats en Ginkgoboom in de herfst
Begraafplaats en Ginkgoboom in de herfst

Er zijn cultivars van ginkgo biloba ontwikkeld die kleiner zullen uitgroeien dan de soort, waardoor deze geschikt is voor stedelijke en voorstedelijke gebieden. Enkele populaire cultivars zijn:

  • Ginkgo biloba 'Autumn Gold', met een gouden herfstkleur en een compacte vorm, waardoor het een goede keuze is voor kleinere tuinen.
  • Ginkgo biloba 'Barabits Nana', een dwergvariëteit die ongeveer drie en een half tot vier voet lang wordt en kan worden gekweekt in containers, of zelfs als kamerplant.
  • Ginkgo biloba 'Chase Manhattan' is een compacte variëteit, populair in bonsai- of rotstuinen.
  • Ginkgo biloba 'Fairmount' heeft een smalle vorm en grote bladeren, waardoor hij zelfs tussen de gingkobomen een unieke uitstraling heeft. Dit is een andere goede optie voor een kleinere tuin. Hij wordt ongeveer 12 meter hoog.
  • Ginkgo biloba 'Fastigiata' heeft een zeer smalle, zuilvormige vorm en grote bladeren en wordt 9 tot 15 meter hoog.
  • Ginkgo biloba 'Golden Globe' groeit in een ronde vorm en heeft een diep gouden herfstkleur. Hij wordt ongeveer 12 meter hoog, met een spreiding van ongeveer 9 meter.
  • Ginkgo biloba 'Pendula' wordt vaak een "huilende" vorm van de gingkoboom genoemd. Helaas heeft het niet echt die klassieke, sierlijke treurvorm die velen verwachten. Hij heeft een zeer breed bladerdak voor de grootte van de boom, en de takken buigen uiteindelijk lichtjes naar beneden aan de uiteinden, maar technisch gezien is het geen treurboom. Nog steeds erg mooi, en wordt ongeveer 1,20 tot 2,5 meter hoog en tot 3 meter breed.
  • Ginkgo biloba 'Princeton Sentry' heeft een conische vorm en grote bladeren op lange stelen, waardoor ze zelfs bij het minste briesje wapperen. 'Princeton Sentry' wordt ongeveer 15 meter hoog en is een van de snelstgroeiende gingko-boomvariëteiten.
  • Ginkgo biloba 'Variegata' is een struikvorm van gingko, met uniek bont blad dat er groen en wit gestreept uitziet van stengel tot bladrand. Dit is een enigszins moeilijke variëteit om te vinden, hoewel sommige gespecialiseerde kwekerijen deze wel aanbieden.

Problemen en ongedierte

Ginkgo biloba is buitengewoon resistent tegen plagen, ziekten en milieuproblemen. Vrouwelijke bomen zijn niet geschikt voor voetgangersgebieden vanwege hun neiging om fruit te laten vallen. Deze boom kan erg groot worden en is dus niet geschikt voor kleine ruimtes, tenzij je een dwergvariëteit vindt.

Verbluffende herfstkleuren, gemakkelijk in onderhoud

Gingko-bomen komen minder vaak voor dan andere schaduwbomen, dus als je op zoek bent naar iets anders, kun je overwegen er een in je tuin te planten. Zorg ervoor dat je er een koopt die goed in je landschap past, en je wordt beloond met schoonheid, evenals een boom die relatief zorgeloos en droogtebestendig is als hij eenmaal is gevestigd.

Aanbevolen: